Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Corné van Zeijl - Bubbels voor beginners

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 december 2008 17:28
    Klinkt wel goed inderdaad, maar toch heb ik nog een twijfel... stel je voor, je volgt die taktiek en stelt een stoploss in elke keer als de koers hoger wordt.
    Ineens is het moment aangebroken en de bubbel stort in. Iedereen had het eigenlijk al verwacht dat de bubbel zou instorten, maar wist alleen niet wanneer. Er is een paniek verkoop, en de koers daalt in een paar minuten onder het niveau waar je begon.
    Het kan dan heel goed zijn dat je stoploss, die een bestens order inzet, uiteindelijk je aandelen alsnog voor een lage prijs verkoopt. Dan was je blijf geweest als je bij +150% al verkocht had.

    Volgens mij kan je een bubbel niet timen... Dit is dezelfde kwestie als in 1987 met de dalings "insurance" crash. Als de boel eenmaal daalt kan je niet snel genoeg reageren om een significante hoeveelheid aandelen van de hand te doen.
  2. [verwijderd] 18 december 2008 17:49
    ''De les is duidelijk: het is lucratief om lekker met de bubbel mee te lopen en ervan te profiteren.''

    go with the flow en de trend is your friend,maar doe niet aan bah.

    afromen op zijn tijd.

    NB,momenteel is duurzame energie geimplodeerd voordat het weer een bubble is kan men al ettelijke tientallen procenten winst maken.

    JW
  3. forum rang 6 marique 18 december 2008 18:06
    quote:

    jan wandelaar schreef:

    NB,momenteel is duurzame energie geimplodeerd voordat het weer een bubble is kan men al ettelijke tientallen procenten winst maken.
    Vrijwel alles wat aandeel is, is geïmplodeerd. Dus de tientallen procenten koerswinst liggen bij vrijwel alle aandelen te wachten.

    CvZ stelt terecht de vraag in welke sector(en) en/of assets de volgende bubbels zullen opduiken.
    En ja, meelopen is prima. En die stop loss ook.
    Heb diverse beschouwingen over stop loss strategieën gelezen. Werd daar niet wijzer van. Dwz, de theorie is simpel, de praktijk weerbarstig.

    KK'ers met een nimmerfalende stop loss aanpak in de zaal?
  4. [verwijderd] 18 december 2008 18:28
    Ik denk eerder dat de grondstofbubbel zal gaan barsten. Naar mijn mening zitten wij al 8 jaar in de Kondratieff winter en die zou nog wel eens 10 jaar langer kunnen duren. Tegenover die bearmarket zitten wij sinds 2001 in een lange termijn bullmarket voor de grondstoffen. Doordat China (de slapende reus) sinds december 2001 lid is geworden van WTO is de reus ontwaakt en heeft honger. Kijk maar eens naar de grafiek voor grondstoffen. De bodem werd eind 2001 gezet en de top kan nog weleens 10 jaar op zich laten wachten. Elke bubbel gaat gepaard met een hype. Zo zal de hype voor grondstoffen naar mijn mening nog niet over zijn.

    Zo was bij de internet bubbel al bekend dat het financiële systeem op wankelen stond en er werd niks aan gedaan. Vorig en dit jaar waren de grondstof prijzen al extreem, terwijl het nog veel erger kan. En ook doet niemand er iets, ofwel de voeding voor een nieuw probleem is al gelegd. Wij kunnen weleens een tijd ingaan van hyperinflatie met als oorzaak de hoge prijzen voor grondstoffen. Ook zal dat leiden tot grote voedselproblemen, voornamelijk in Azië en Afrika. Ik denk dat dan naar voren komt dat China ook last heeft van vele problemen.

    De goede jaren van China en India hebben gezorgt voor een grote groei van de economie met 2,3 miljard mensen, kwam dat ook duidelijk tot uitdrukking in de cijfers van de wereldeconomie. Maar hoe is de wereldeconomie bestendig tegen een krimpende economie in die landen, waar zo'n 30% van de mensheid woont. Booming China! Milieu vervuiling, voedselcrisis, vergrijzing en nog een tal van zaken kunnen dan weleens voor slechte tijden zorgen. Maar voorlopig zal dat nog niet zo zijn en de BRIC landen kunnen nog wel een aantal jaren vooruit. Maar daarna denk ik toch echt dat er raken klappen gaan vallen en er dan pas een hevige wereld depressie kan ontstaan en nog erger dan nu. Einde bullmarket voor grondstoffen en BRIC landen, begin langdurige bullmarket voor Europa met duurzame energie en een markt voor 1 miljard elektrische auto's!

    Staatobligaties zou kunnen maar voor duurzame energie is het denk ik nog veel te vroeg. Mogelijk laat die bubbel nog 30 jaar op zich wachten. Er is namelijk nog een enorm potentieel voor zonne-panelen en windmolens. Daarnaast is de innovatieve tijd nog op z'n begin. Mogelijk is duurzame energie dus de basis voor een nieuwe langdurige bullmarket. Maar naar mijn mening moet eerst de grondstof bubbel barsten, voordat de mens de noodzaak ervan beseft en zal overschakelen op alternatieven. Er zit nog veel te veel geld in olie en aardgas. Accijnzen en aardgas inkomsten maakt de staat rijk en daar willen ze nog niet erg vanaf.

    Naar mijn mening zal de bubbel gaan barsten wanneer aandelen binnen korte tijd verdubbelen, grondstofprijzen extreem zijn, olie veel te duur en er grote overnames worden gedaan door grote ondernemingen die gebruik maken van hun overwaarderingen. Maar dat zal mogelijk niet voor 2013 zijn. Maar ja wie zou het zeggen, het blijft tenslotte altijd gokken. Maar in mijn ogen eigenlijk best logisch. Maar verbeter mij maar als ik er langs zit. Natuurlijk zal niemand het precies weten.
  5. [verwijderd] 18 december 2008 19:51
    Ik denk persoonlijk dat we eerst in Amerika nog wel een bubbel krijgen, tenslotte heeft Bernanke daar alle poorten toe wijd open gezet. Welke bubbel dat zal zijn durf ik ook niet te zeggen, maar bv "solar" lijkt me een goeie kandidaat, of infrastructuur dingen, nu Omaba van alles beloofd maar de republikeinen in het congres het toch wel zullen neersabelen als het zo ver is.
  6. [verwijderd] 18 december 2008 23:11
    tuurlijk krijgen we weer een bubble. ooit. ergens.
    is dit nou echt een nieuw inzicht?
    en het is juist dat meelopen dat van d. nu predikt dat zorgt voor bubbles.
    dus wat hebben we met dit stukje geleerd? dat we op tijd in- en uit moeten stappen.
    briljante waardevolle informatie!!
    'expert' in cursief blijven schrijven!
    ik voorspel de volgende bubble: enorme daling in de waardering van de adviezen van (cursief) experts (eind cursief).
  7. [verwijderd] 19 december 2008 00:50
    Bubbels zei je Corne, de financiele industrie heeft ze nodig om te kunnen overleven, zodra de experts ontslagen zijn houdt het pas op met de bubbels dus er is hoop, hoe is het met je collega Willem Middelkoop met zijn olieprijs naar de 200,=, goud naar de 1.200,=, en last but not least met de totale ineenstorting van de dollar, doe hem de groeten van me als je hem tegenkomt in de wandelgangen tussen IEX en SNS Fundcoach, oh ja vergeet je collega Jeroen Vetter ook niet
  8. forum rang 6 !@#$!@! 19 december 2008 16:40
    de nieuwe bubble is heel makkelijk te voorspellen ;-)

    Die was al half begonnen voor de kredietcrisis, onder invloed van die oliebubble. Maar ook keihard gezakt net als de rest van de beurs.
    Je koopt de aandelen nu nog tegen normale prijzen (iets wat een jaar geleden niet kon toen columns erover geschreven werden, en ze tegen k/w van 50 stonden)
    Want ongeacht de staat van de economie of de olieprijs, schone energie zal er moeten komen. En zonne-energie is degene die in 2009/2010 al commercieel te exploiteren is. Dus de rest zal dan niet eens meer nodig zijn.

    De VS gaan nu met de nieuwe president ook eindelijk inzetten op schone energie en zonne-energie wordt daar al 10 jaar commercieel geexploiteerd door private partyen. Niet zo gek gezien de gebieden die ze daar hebben. (heb zelf 3 weken door oost-californie getrokken, gigantische woestijnen waar je het hele jaar zon hebt)
    Duitsland heeft er al op ingezet, India zet er op in en VS zal snel volgen.
    Hier zit nog heel veel fantasie in de komende jaren.....
  9. GherAhnkAhmon 20 december 2008 00:33
    De klimaatbubble? Enorme budgetten vrijmaken belastingen heffen voor klimaatoplossingen waar geen hond wat aan kan doen en die in verhouding tot de planeet-eigen vervuiling lachwekkend aandoet, en daar de burgers ook nog de schuld van geven, dat is de nieuwe bubble! Klimaatmaffia heeft de macht op dit moment..
  10. [verwijderd] 20 december 2008 11:41
    quote:

    GherAhnkAhmon schreef:

    De klimaatbubble? Enorme budgetten vrijmaken belastingen heffen voor klimaatoplossingen waar geen hond wat aan kan doen en die in verhouding tot de planeet-eigen vervuiling lachwekkend aandoet, en daar de burgers ook nog de schuld van geven, dat is de nieuwe bubble! Klimaatmaffia heeft de macht op dit moment..
    En de bubbles die daar uit voortkomen heten in normaal Nederlands blaren. En daar moeten we op zitten.
    Pacito
  11. durobinet 20 december 2008 12:46
    Thermisch-elektrische zonne-energie
    Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Ga naar: navigatie, zoeken

    In Font-Romeu (Franse Pyreneeën) staat deze zonne-oven, die niet gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken maar om te experimenteren, zo zijn de neuskegels van enkele ruimteveren hier getest op hittebestendigheid. De oven heeft een combinatie van beweegbare vlakke spiegels en een vaste parabolische spiegel.

    Bij toepassing van Thermisch-elektrische zonne-energie wordt de energie in zonlicht eerst gebruikt om stoom te maken en die stoom wordt daarna in een normale stoomturbine gebruikt om elektriciteit op te wekken.

    Systemen voor thermisch-elektrische energie bestaan altijd uit spiegels en of lenzen die het directe zonlicht concentreren en een receptor met daarin een vloeistof die door het geconcentreerde licht verhit wordt. Het diffuse deel van het zonlicht, dat wil zeggen het deel van het licht dat verstrooid is door wolken en deeltjes in de atmosfeer, is niet te concentreren en wordt dus door dit soort systemen niet gebruikt. Daardoor zijn thermisch-elektrische zonne-energiesystemen alleen geschikt voor gebieden met weinig bewolking. In Nederland bestaat bijvoorbeeld gemiddeld 60% van het licht uit diffuus licht.

    Energieopslagcapaciteit speelt een belangrijke rol om fluctuaties in energieproductie en -afname te compenseren.

    Dit soort systemen wordt soms als hybride uitgevoerd: in een periode met weinig zonlicht, of 's nachts wordt de stoom opgewekt door verbranding van fossiele brandstoffen.

    In Europa staan alleen een aantal relatief kleine testsystemen bij het onderzoekscentrum in Almería, Spanje en in proefprojecten in de Pyreneeën. Bij Kramers Junction in de woestijn van Californië staan sinds midden de jaren tachtig enkele grootschaligere systemen van 350 tot 360 MW. Nieuwe systemen staan gepland voor de VS, Spanje, Marokko, Egypte en India. Thermisch-elektrische zonne-energie kan niet worden toegepast in Nederland en Vlaanderen, maar ontvangt wel voldoende zonnekracht binnen de keerkringen en in het Zuiden van Spanje, Italië en Griekenland. Theoretisch kunnen spiegelcentrales in de Sahara in een gebied ter grootte van Frankrijk (1/5 van de Sahara) voorzien in het huidige (anno 2007) wereldverbruik aan energie. In Europa weerhouden twee praktische obstakels echter investeerders. De samenwerking tussen de Europese en Noord-Afrikaanse landen is van dien aard dat investeringsrisico's groter zijn in Noord-Afrika dan binnen de E.U.. Het tweede obstakel is de organisatie van het transport van de stromen en van de waterstof tussen de continenten, hoewel er al hoogspanningsverbindingen bestaan.

    vr.gr. duro
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 887,44 +0,99%
EUR/USD 1,0764 +0,02%
FTSE 100 8.213,49 +0,51%
Germany40^ 18.017,10 +0,67%
Gold spot 2.301,53 -0,09%
NY-Nasdaq Composite 16.156,33 +1,99%

Stijgers

VIVORY...
+7,18%
Flow T...
+4,87%
BESI
+4,11%
Brunel
+3,91%
UMG
+3,62%

Dalers

HEIJMA...
-5,17%
Aperam
-4,56%
AMG Cr...
-3,16%
Kendrion
-2,75%
CM.COM
-2,24%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links