Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Willem Middelkoop - Fed versus goud

221 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 maart 2008 17:11
    Zilver zit zowat in een vrije val en zal nog wel verder dalen. Volgens mij wordt dit ook veroorzaakt door producten als de turbo. Het wordt nu een domino spelletje. Door de zakkende prijs wordt een stoploss bereikt wat verkoop tot gevolg heeft. De zilver prijs zakt verder tot de volgende stoploss enz.
  2. Joris Driepinter 21 maart 2008 18:10
    quote:

    Artic schreef:

    Het valt ook op dat de goudkevers altijd praten over goud in dollar, terwijl voor ons goud in euro van belang is.

    Maar ja, als je de goudprijsevolutie van goud in euro bekijkt is het maar een mager beestje natuurlijk, daarom dat de goudkevers maar praten over goud in dollar (terwijl ze diezelfde dollar zo verfoeien). Bizar.

    Goudkevers zijn dus niet echt consequent. Maar ja, moesten ze de euro gebruiken dan klinkt hun doemverhaaltje niet zo goed hé.

    Wat een onzin is dit toch weer. Dan bedoel ik niet eens zo zeer bovenstaande, maar dat euro-argument tegen goud in het algemeen. Waarom blijven die 'goudhaters' (of hoe moet ik jullie noemen?) toch altijd maar proberen hun ongelijk te ontkennen? "Bizar." Naar ook.

    Ik vind het prima dat er 'goudhaters' zijn - echt, ieder z'n eigen belegging - maar ga er niet over liegen.

    Voor de zoveelste keer op IEX simpele, feitelijke, voorbeelden:

    Het ABN AMRO Goud Quanto Certificaat, is de afgelopen zes maanden gestegen van ong. 6,5 EURO naar ong. 8,5 EURO (als ik het kleinschalige grafiekje goed aflees) Ergo: +30%.
    Meer exact: 28 februari 2005 - 21 maart 2008 +93,36%
    www.abnamromarkets.nl/NL/Showpage.asp...

    Ander simpel voorbeeld: het meest voor de hand liggende goud-gerelateerde (ook) in EURO'S genoteerde beleggingsfonds, het BlackRock Merrill Lynch World Gold Fund (EUR) steeg 19% in 1 jaar; 103,5% in 3 jaar; 161,8% in 5 jaar. In EURO'S.
    www.snsfundcoach.nl/

    Bovenstaande rendementen zijn van slot gister, dus met daarin verwerkt de nota bene grootste daling van goud in één week in 25 jaar. (Namelijk de afgelopen week.)

    Ik snap best dat jullie het veel beter hebben gedaan, en doen, met jullie beleggingen, maar goud in euro's is óók gewoon een goede belegging geweest. Onderken dat nou toch eens. (Dan mag je over de toekomst van mijn part nog van de daken schreeuwen dat goud de komende jaren keihard gaat dalen in euro's, maar ga over de afgelopen jaren tenminste niet liegen.)

    Ook zonder "doemverhaaltje", als ik "de euro [moet] gebruiken", "klinkt" het verhaal nog steeds prima! Nogmaals: misschien klinken jullie 'verhalen' veel beter, maar met het goud-in-euro-verhaal van de afgelopen jaren, is niks mis.
  3. [verwijderd] 21 maart 2008 19:04
    quote:

    Paulus29 schreef:

    Wat moet je nu in Godsnaam met goud buiten jezelf een beetje versieren? Ik kan het niet helpen maar als "niet-ekster" blijf ik daar echt een structureel probleem mee hebben.
    Tsja, ik kan deze vraag op meerdere manieren interpreteren cq antwoorden. En dat doe ik dan ook maar.

    Als "niet-ekster" heb je er misschien wel een probleem mee, maar heb je dat ook met geld dat op een spaarrekening staat? Daar "kan je toch ook niks mee".
    Tuurlijk kan je er wel wat mee. Je wisselt het in tegen valuta op het moment dat je het nodig hebt. Grote uitgave, nieuwe auto, noem maar op.

    En dat is ook wat je met je goud kan doen, mocht je het willen omzetten in geld.

    Daar komt bij dat velen denken dat goud in de verdere toekomst nog verder in waarde zal stijgen; als dat zo zal zijn zal het zelfs een nog gunstiger "opbergplaats van geld" blijken geweest te zijn dan een spaarrekening is.

    Of is het jou te doen om de "waardevolheid" van goud, in de zin van met een zaag kan ik zagen, met een fiets kan ik snel brieven bezorgen en met goud kan ik niks? Maar dat maakt toch niet uit? Met een eurobiljet kan je toch ook niet meer dan het inwisselen tegen iets anders? Nou, dat kan je met goud ook.

    Goud heeft in die zin alleen betekenis in de zin van dat het een opslagmiddel van rijkdom is. Gecondenseerde rijkdom zou je het kunnen noemen.

    Maar natuurlijk zou je van je geld ook andere bezittingen kunnen kopen waarvan je aanneemt dat het in de toekomst in waarde stijgt: kiezelstenen, koper, nikkel, vastgoed etc.

    Goud heeft in die zin een historische positie verworven omdat het een aantal eigenschappen heeft die andere dingen niet hebben: er is maar een relatief beperkte hoeveelheid van op aarde, je kan niet "truuken" om er meer van te maken, heeft een hoog soortelijk gewicht, waardoor in een klein volume veel grammen passen (mee op reis), is goed te smelten/verwerken, en als laatste, ja het glimt.

    Maar dat laatste kan mij niet bijzonder boeien, en jou geloof ik ook niet.

  4. [verwijderd] 21 maart 2008 19:46
    Alles leuk en aardig; maar waarom is het noodzakelijk dat er plotseling zo een enorme hype rondom goud aan het ontstaan is? In wiens belang is dat precies? Wie en wat drijft de prijs zo belachelijk omhoog? Is dat ingegeven door de mijnbouwindustrie of door de handel? Ja,ja..goud is de zogenaamde veilige haven in roerige tijden..laat me niet lachen! Ik blijf het gewoon een gigantisch tulpenbollenverhaal vinden. Vandaag is goud duur en morgen kost het plotseling weer de helft of minder. Dat kunnen we de laatste dagen al heel goed zien gebeuren. Pure speculatie op niks af. Goud moet je in de oren van je vrouw hangen. Om haar nek of om haar vinger schuiven. Verder kun je er gewoon geen ene mallemoer mee.
  5. goudkever 21 maart 2008 20:27
    Het valt mij op de als het over goud gaat er altijd "you love it or hate it" tegenstelling ontstaat. Je gelooft blijkbaar in de goud mythe of niet.

    Ik begon halverwege de 90 er jaren goud te verzamelen en dan voornamelijk in munten, zoals franken marken en guldens.Ik moest ze aanvankelijk kopen bij een bank en die keken me raar aan, alsof ik van Mars kwam en ik werd verdacht blijkbaar van een ondergrondse anti-bank clan. Later kocht ik ze via Ebay, maar altijd rond de spotwaarde. niemand wilde ze nog hebben, het was besmet.
    Nu valt iedereen over elkaar heen om te kopen, ik kom er op Ebay niet meer tussen hoeft ook niet want nu is het een hype.

    Goud is inderdaad de enige manier om je welvaart te conserveren, dat bewijst de geschiedenis ongeacht of je het nu zinnig vind, het is gewoon zo. Goud is ook het enige betaalmiddel, welk niet tegelijk andermans schuld is en dat doet goud nu hypen. Echter het instapmoment is belangrijk. Goud kent hele lange bearmarkets (vaak 21 of 34 jaar Fibonacci) en vervolgens felle bullmarkets, maar de meeste mensen stappen in bij de blow off fase en zullen geld verliezen (is trouwens ook bij aandelen zo).

    Ben het met Willem eens dat goud verder omhoog gaat, echter er gaat eerst een correctie komen, die het zwakke geld eruit moet schudden. Degenen die er al van 256 dollar inzitten blijven zitten. Zou mij niet verbazen als we terug gaan naar de 600 dollar range en misschien iets lager (38,6 fibonacci). Daarna kan de nieuwe opmars beginnen naar de 2500 dollar.

    Het heeft denk ik niet zoveel zin om elkaar proberen te overuigen dat goud de veiligste belegging is, want de meeste mensen verliezen er geld aan of maken de fout in derivaten te zitten en die gaan mee in default of kilostaven waar je altijd weer bij de bank of reguliere handel mee langs moet. Gevaarlijk, want goud wordt vaak geconfisceerd in tijd van oorlog en een kilo verhandel je slecht, dus gouden tientjes en bullion coins zijn de beste vorm volgens mij

    En verder: laat de goud ongelovigen lekker in papier beleggen van mij mogen ze en veel plezier er mee. Ik probeer van beide het beste mee te pikken, want ook aan papier is te verdienen

  6. [verwijderd] 21 maart 2008 20:35
    quote:

    Paulus29 schreef:

    Alles leuk en aardig; maar waarom is het noodzakelijk dat er plotseling zo een enorme hype rondom goud aan het ontstaan is? In wiens belang is dat precies? Wie en wat drijft de prijs zo belachelijk omhoog? Is dat ingegeven door de mijnbouwindustrie of door de handel? Ja,ja..goud is de zogenaamde veilige haven in roerige tijden..laat me niet lachen! Ik blijf het gewoon een gigantisch tulpenbollenverhaal vinden. Vandaag is goud duur en morgen kost het plotseling weer de helft of minder. Dat kunnen we de laatste dagen al heel goed zien gebeuren. Pure speculatie op niks af. Goud moet je in de oren van je vrouw hangen. Om haar nek of om haar vinger schuiven. Verder kun je er gewoon geen ene mallemoer mee.
    Wat ik eigenlijk niet begrijp is waar je nou zo boos over bent.

    Hype rondom goud? Nou okee, wees dan de wijste en ga niet mee in het tulpenbollenverhaal. Zie ze dan lachend aan. Beetje twijfel? Koop een beetje. Wie weet, en ik zal niet degene zijn die op je afschriften kijkt.

    Als je het een bubble vind blijf dan gewoon weg.

    Persoonlijk ben ik in een ernstige staat van ongerustheid sinds ik over peakoil heb gelezen, ongeveer anderhalf jaar geleden. Ik maak me zeer ernstig zorgen. Ik denk dat meer mensen bezorgd zullen raken, maar het heeft tijd nodig. People can't stand to much reality zei Jung geloof ik eens.

    Dit is een goeie introductie, ondanks dat het twee jaar oud is:
    www.rollingstone.com/news/story/72036...

    Daarna ben ik nog the www.theoildrum.com gaan lezen, en ondanks alles wat de mensen er van zeggen (doom/paniekerig) deze gasten onderbouwen wel alles met cijfers.

    Dus, ja, ik denk dat de goudprijzen voorlopig nog wel doorstijgen. Kredietcrisis is dan alleen maar bijkomende zaak.

  7. [verwijderd] 21 maart 2008 21:10
    het gaat er niet zozeer om of je goldbug bent of niet. Waar het om gaat is of je het enigzins irrationele idee aanhangt dat er een einde aan de wereld komt. Dat scheidt de gold die hards van de rationele beleggers die liever iets tastbaars bezitten dan een aandeel in een club waarvan de top sowieso per definitie fraudeert. Kan ik inkomen.

    Maar het physieke spul ergens laten waarvan je toch denkt dat die straks omvallen is weinig zinvol.
  8. Joris Driepinter 21 maart 2008 21:28
    quote:

    Paulus29 schreef:

    Maar de vraag blijft.

    Wat moet je nu in Godsnaam met goud buiten jezelf een beetje versieren?
    Simpel, hetzelfde wat je met èlke andere belegging "moet": rendement maken.

    (En dan is het natuurlijk de bedoeling dat dat rendement op z'n minst meer is dan de rente op een spaarrekening minus inflatie. Lukt prima met goud dacht ik zo. Gaat zelfs al een tijd beter dan de AEX of MSCI World.)
  9. [verwijderd] 21 maart 2008 23:01
    quote:

    Joris Driepinter schreef:

    Simpel, hetzelfde wat je met èlke andere belegging "moet": rendement maken.
    Eigenlijk de beste opmerking van het hele draadje...ab'tje.
    Met een ezel en enkele goudklompjes richting Italié om wijn te halen zie ik helemaal niet zitten, echt iets voor fundamentalisten, lang leve de betaalmiddelen uit de muur en interbankieren.

    gr.fes

  10. jrxs4all 22 maart 2008 12:14
    quote:

    Joris Driepinter schreef:

    [quote=Paulus29]
    Maar de vraag blijft.

    Wat moet je nu in Godsnaam met goud buiten jezelf een beetje versieren?
    [/quote]

    Simpel, hetzelfde wat je met èlke andere belegging "moet": rendement maken.

    (En dan is het natuurlijk de bedoeling dat dat rendement op z'n minst meer is dan de rente op een spaarrekening minus inflatie. Lukt prima met goud dacht ik zo.

    Da's nou net het probleem, dat lukt met goud bijna nooit. Alleen in hele korte perioden lukt het soms wel.

    www.inflationdata.com/inflation/image...

    Kijk naar de rode lijn. Grafiekje is bijgewerkt tot september 2007, we zitten nu iets boven de 900.

    Voor inflatie gecorrigeerd weer op het niveau van ongeveer 1978. 30 jaar lang dus niets verdiend ....

    Hield goud de inflatie bij ? Van

    1913-1970 niet (57 jaar)
    1970-1981 wel (11 jaar)
    1981-2001 niet (20 jaar)
    2001-2008 wel (8 jaar)

    De enige manier om aan goud iets te verdienen is om bij een piek zoals nu te verkopen en dan ook nog alleen als je op het juist moment hebt gekocht. Een speculantenspeeltje dus.

    Als je op een willekeurig moment koopt en gewoon blijft zitten sta je het overgrote deel van de tijd voor inflatie gecorrigeerd op verlies.

    Enne .... dat geldt alleen met de officiele inflatiecijfers. Als de echte inflatie veel hoger is, zoals de goudgelovigen altijd beweren, dan ben je met goud dus nog veel slechter af dan hierboven berekend,

    JR
  11. Joris Driepinter 22 maart 2008 13:08
    JR,

    Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

    Dit zijn andere tijden.

    Ik kwam - voor mezelf - in augustus 2007 tot de conclusie dat ik denk dat goud een goede belegging is voor de komende jaren. (Ongeacht of andere beleggingen achteraf beter blijken te zijn.)

    Overigens denk ik dat zilver en landbouwgrondstoffen ook goede - d.w.z. renderende - beleggingen zijn voor de komende jaren.

    Niks outperfomrt de markt continu.

    Het is gewoon mijn keuze. Daarbij, kan ik het ook waarderen dat iemand anders succes heeft met bijvoorbeeld een Lehman trade, terwijl ik zelf veel te schijterig ben om in welke financial dan ook te beleggen. Feit is dat goud, ook in euro's, inclusief inflatie, de markt heeft outgepreformt de afgelopen tijd. Ik kan niet in de toekomst kijken, laat staan meerdere decennia, maar momenteel bestaat mijn beleggingskeuze voor meer dan 50% edelmetalen en landbouwgrondstoffen, omdat ik momenteel denk dat de komende tijd dat een beteren en/of makkelijkere en/of veiligere belegging is dan aandelen. Ik denk dus dat aandelen de komende tijd minder opleveren (met of zonder wat voor een inflatie cijfers dan ook) dan mijn goud en landbouwgrondstoffen. Prima als dat niet zo gaat blijken te zijn. Tot nu toe ben ik tevreden. Ook als iedereen hier verder mij heeft outgepreformt met andere beleggingen.
221 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 887,44 +0,99%
EUR/USD 1,0762 0,00%
FTSE 100 8.213,49 +0,51%
Germany40^ 18.017,10 +0,67%
Gold spot 2.301,75 0,00%
NY-Nasdaq Composite 16.156,33 +1,99%

Stijgers

VIVORY...
+7,18%
Flow T...
+4,87%
BESI
+4,11%
Brunel
+3,91%
UMG
+3,62%

Dalers

HEIJMA...
-5,17%
Aperam
-4,56%
AMG Cr...
-3,16%
Kendrion
-2,75%
CM.COM
-2,24%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links