Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aanslagen Hamas in Israël, oktober 2023

4.976 Posts
Pagina: «« 1 ... 29 30 31 32 33 ... 249 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Beur 21 oktober 2023 10:09
    quote:

    Lieutenant Price schreef op 20 oktober 2023 21:48:

    [...]
    Nou… je gaat me toch niet vertellen dat meer dan 4000 burgerdoden, meer dan 10000 gewonden, 2.2 miljoen burgers afsluiten van basisbenodigdheden een proportionele actie is? Laat staan het feit dat Israël in de eerste plaats illegaal land bezet en een apartheidsbeleid voert en dus zelf een agressor is?
    Over de legaliteit van de staat Israël valt een hele boom op te zetten maar als we ons beperken tot een door u geconstateerde vorm van apartheidsbeleid: een verschil met het toenmalige apartheidsbeleid in Zuid-Afrika is dat de Israëliërs samenwonen in een land met anderen die hun aanwezigheid aldaar niet erkennen. Of sterker nog, hen willen wegjagen. Of nog sterker: vernietigen. In tegenstelling tot destijds in Zuid-Afrika een min of meer gedwongen vorm van apartheid, niet zozeer gebaseerd op een gevoel van raciale superioriteit - maar meer op de noodzaak gewoon te willen overleven.
    De 20% Arabische bevolking heeft in Israël bijvoorbeeld gewoon stemrecht en is daar ruimer vertegenwoordigd in het parlement dan de sociaal-democraten.
  2. forum rang 8 closer 21 oktober 2023 10:11
    quote:

    marique schreef op 21 oktober 2023 09:56:

    Dat verdraaien van andermans standpunten is hier schering en inslag. Genoemde @LP deed dat ook met mijn posting waarin ik alleen maar de opmerking maakte dat veel mensen wel precies weten te vertellen wat disproportioneel is maar niet wat proportioneel is.
    Mogelijk (zelf vind ik niet dat hij jouw post verdraait).
    Maar ik vond dat ook "alleen maar" geen fraaie post van jou. Ook zonder directe oplossing mag je toch wel vinden dat iets niet in de haak is (disproportioneel)? Daar begint het mee, en vervolgens kan men streven naar een betere reactie.
  3. forum rang 8 closer 21 oktober 2023 10:17
    quote:

    Bulletje Rozenwater schreef op 21 oktober 2023 09:40:

    nos.nl/collectie/13959/artikel/249479...

    En er wordt weer een doodleuk herhaald dat Israël verantwoordelijk voor de aanval op het ziekenhuis.
    Heb je het stuk wel gelezen? Dat staat er helemaal niet.

    En over die "column" van Nausicaa Marbe:
    Terwijl veel Nederlanders worstelen met hun positie in het Palestijnse conflict, wakkert Nausicaa Marbe in de Telegraaf (een "toonbeeld" van deugdzaamheid tijdens WOII) het vuurtje nog even flink aan. Een pamflet vermomd als column.
  4. forum rang 5 Bulletje Rozenwater 21 oktober 2023 10:19
    quote:

    closer schreef op 21 oktober 2023 09:52:

    [...]
    Daar ga je weer.

    Als forumlid Lieutenant Price opkomt voor het lot van de bevolking van Gaza, beweer je dat hij de terroristen van Hamas verdedigt. Vervolgens nagel je hem aan de schandpaal door het forum te bombarderen met gruwelijkheden en te suggereren dat hij daar achter staat.

    "Je zit de boel een beetje op zijn kop te zetten"
    Hoe durf je dit te schrijven terwijl je ondertussen andermans standpunten verdraait?

    NOK.
    Het verhaald klopt gewoon, Lieutenant Price reciteerd Hamas propaganda. Hamas heeft er belang bij het aantal slachtoffers aan te dikken. Bovendien is het oorlog, daar vallen slachtoffers. Als Hamas stopt, stopt het bloedvergieten. Dit is precies wat ze willen: slachtoffers maken, ook eigen burgers, de moslim wereld boos maken en zoveel mogelijk mensen, groepen en landen inspireren om Israël te vernietigen.

    Persoonlijk ben ik niet eens pro Israël, dat verdient ook allemaal geen schoonheidsprijs en die staat had nooit moeten bestaan, dat is ook in een andere tijd gebeurd, toen hadden wij ook nog koloniën. Maar die mensen wonen daar nu eenmaal en mogen daar blijven.
    Ook denk ik dat het allemaal wat netter kan op de Westoever, maar eerlijk gezegd ik kan niet beoordelen wat daar echt aan de hand is en wat propaganda is.

    Ik ben echter heel erg tegen terreur en Islamisme in het bijzonder, iedereen die dat goedpraat is of dom of is het er kennelijk mee eens.
  5. forum rang 7 Beur 21 oktober 2023 10:34
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 21 oktober 2023 08:49:

    Hamas-steun is catastrofe voor Westen

    Nausicaa Marbe
    Aangepast: Gisteren, 18:06Gisteren, 17:58in Columns

    De geschiedenis van de mislukte integratie herhaalt zich. Na de terroristische aanslag van 11 september 2001 werd het doden van Amerikaanse burgers in Westerse steden gevierd door groepjes moslims in buitenwijken. De ongeremde westenhaat tierde toen vooral in het publieke debat waar ‘verzoeners’ de apologeten van massaslachtingen alle ruimte gaven. Na de recente pogrom van Hamas in Zuid-Israël gebeurt hetzelfde, maar op veel grotere schaal: tienduizenden nemen stadscentra over om de doodscultus van Hamas te vieren, terwijl veel media klakkeloos de door Hamas verspreide desinformatie verspreiden. Niks geleerd in twee decennia.

    De disproportionaliteit is alleen maar erger geworden. Beschuldigingen van Hamas over oorlogsmisdaden van Israël worden door Westerse media ongecontroleerd overgenomen, alsof ze uit een deugdelijke bron komen. De details over de sadistische wijze waarop Hamas Israëlische gezinnen afslachtte, tot en met het onthoofden van baby’s, worden juist betwijfeld en ontkend. Dat mocht niet waar zijn, want Joden worden als liegende intriganten gezien. En als roekeloze moordenaars, daar hun ontkenning van het ziekenhuisbombardement niet werd geaccepteerd. Risjes waar geen hoofdredacteur zich voor geneert.

    Dan de straat. Demonstraties van kolkende woede worden niet gehouden uit boosheid over de pogroms, maar om het gelijk van de moordenaars te vieren. Er wordt in Europa gezwaaid met de vlaggen van Hamas, ISIS en de Taliban, er worden leuzen gescandeerd die tot de verdwijning van Israël en etnische zuivering van Joden oproepen, er worden davidsterren op deuren gekalkt.
    Jodenhaat

    De omvang van deze sociaal-culturele catastrofe in het Westen, de agressieve dominantie bij deze demonstraties van moslims die ongebreideld hun Jodenhaat vieren, dringt nauwelijks door tot Nederlandse bestuurders. Terwijl er tenminste drie ernstige bedreigingen te tellen zijn. Ten eerste: de integratie van deze hetzers, hoogstwaarschijnlijk het topje van een ijsberg (lees de rapporten over antisemitisme en antiwesterse sentimenten) is mislukt. Wat ze op straat scanderen is geen mening, maar een aanmoediging tot genocide. Dan deel je geen waarden meer met de liberale, humanitaire, op behoud van vrede en multicultureel welzijn gerichte samenleving waarin je leeft. Dan ben je mislukt, ongeacht je fraaie diploma, werksuccessen of aangeleerde inclusiepraatjes. Dan ben je een gevaar voor de samenleving. Ten tweede: het misplaatste slachtofferschap van deze extremisten is een verdienmodel dat gehonoreerd wordt door de overheid - alsof de Nederlandse samenleving hen iets misdaan heeft. Nu worden de schaamteloze claims van de terroristenvrienden versterkt door de geaccepteerde neomarxistische cultuurzuivering in naam van ‘dekolonisatie.’ Bloeddorst is mode, meelopers genoeg.
    Talibanvlag

    Ten derde: de overheid ziet de ernst van de situatie niet in en heeft geen antwoord. Hoe is het mogelijk dat degene die een Israëlische vlag vasthoudt van de politie te horen krijgt dat die opgeborgen moet worden, omdat zijn leven niet zeker is, maar dat de Talibanvlag mag wapperen en de Hamas-vrienden voor de klas mogen staan of op de verzoenings-theekransjes verschijnen bij burgemeesters die pronken met een salonpacificatie die haaks staat op wat er op straat gebeurt? Waarom is dit geen groot schandaal in de media en in de politiek?

    In onze buurlanden reageerde de overheid snel. Frankrijk verbood per direct alle pro-Palestijnse demonstraties en zet activisten gelieerd aan terreurorganisaties uit. In Zweden wordt gepleit voor denaturalisatie. Duitsland wil verblijfsvergunningen afpakken en uitzetten. De Britse minister van Binnenlandse Zaken verklaart het multiculturalisme dat tot parallelle samenlevingen heeft geleid failliet. In Nederland zijn er geen signalen dat er nagedacht wordt over dit oude kwaad. Eerder is hier de angst dominant om een politiestaat te worden, onschuldigen te vervolgen, massaal te discrimineren. Begrijpelijk en die zorgvuldigheid moet blijven. Maar juist omdat een reactie zo moeilijk is, zou de overheid overuren moeten draaien voor het vinden van democratische wegen. Nu wordt er geen pal en perk gesteld aan de verheerlijking van sadistische moordenaars. Breng deze opruiers in kaart, zorg dat ze nooit een subsidie krijgen, scholen mogen stichten en voor de klas staan, een overheidsbaan krijgen. Vervolg elk strafbaar feit. Laat zien dat er consequenties zijn. Kom eindelijk met een asielstop voor landen waar Jodenhaat op school onderwezen en in de samenleving gevierd wordt en trek de verblijfsvergunningen in van hen die zich nu misdragen.
    Eigen bevolking

    De eigen bevolking beschermen is ook wat waard. Kijk ook wie in de Nederlandse politiek de boodschap van Hamas verspreidt: de partij Denk. Wat bezielt andere partijen om in coalities te zitten met deze lieden die Nederlandse burgers ophitsen om in actie te komen voor de destructie van Israël? Wie nog een moreel kompas heeft, geeft deze agressieve islamisten geen bestuurlijke macht.

    Deze en de volgende regering zijn ons de antwoorden op zulke vragen verschuldigd. Maar tot nu toe zijn politici en ministers niet eens in staat om publiekelijk een morele veroordeling uit te spreken. Ze zijn bang voor hun eigen woorden en geven in hun naïviteit vrij baan aan de messteken en de mitrailleurs van de vijanden.
    IJzersterk stuk.
    In Nederland domineert in het politieke debat en bij bestuurders het versleten en lafhartige "in gesprek gaan en/of blijven" als excuus voor een schreinend gebrek aan durf om een aantal noodzakelijke maatregelen te moeten nemen.
  6. forum rang 7 Beur 21 oktober 2023 10:35
    quote:

    marique schreef op 21 oktober 2023 09:56:

    [...]
    Dat verdraaien van andermans standpunten is hier schering en inslag. Genoemde @LP deed dat ook met mijn posting waarin ik alleen maar de opmerking maakte dat veel mensen wel precies weten te vertellen wat disproportioneel is maar niet wat proportioneel is.
    Vond ik een uitstekende en terechte opmerking van jou.
  7. forum rang 8 Freemoneyforever 21 oktober 2023 10:38
    quote:

    Beur schreef op 21 oktober 2023 10:34:

    [...]IJzersterk stuk.
    In Nederland domineert in het politieke debat en bij bestuurders het versleten en lafhartige "in gesprek gaan en/of blijven" als excuus voor een schreinend gebrek aan durf om een aantal noodzakelijke maatregelen te moeten nemen.
    Versta jij onder noodzakelijke maatregelen ook het inperken van de kolonisten, die, gedoogd of misschien zelfs wel gesteund door de Israëlische regering, Palestijnen op de Westbank steeds verder van huis en haard verdrijven op gewelddadige wijze?
  8. forum rang 8 closer 21 oktober 2023 10:40
    quote:

    Bulletje Rozenwater schreef op 21 oktober 2023 10:19:

    Persoonlijk ben ik niet eens pro Israël, dat verdient ook allemaal geen schoonheidsprijs en die staat had nooit moeten bestaan, dat is ook in een andere tijd gebeurd, toen hadden wij ook nog koloniën. Maar die mensen wonen daar nu eenmaal en mogen daar blijven.
    Ook denk ik dat het allemaal wat netter kan op de Westoever, maar eerlijk gezegd ik kan niet beoordelen wat daar echt aan de hand is en wat propaganda is.

    Ik ben echter heel erg tegen terreur en Islamisme in het bijzonder, iedereen die dat goedpraat is of dom of is het er kennelijk mee eens.
    "geen schoonheidsprijs"
    "Maar die mensen wonen daar nu eenmaal en mogen daar blijven."
    "dat het allemaal wat netter kan op de Westoever"

    "Ik ben echter heel erg tegen terreur en Islamisme in het bijzonder, iedereen die dat goedpraat is of dom of is het er kennelijk mee eens."

    Interessant hoe het taalgebruik al wijst op "meten met twee maten".
  9. forum rang 7 Beur 21 oktober 2023 10:44
    quote:

    Freemoneyforever schreef op 21 oktober 2023 10:38:

    [...]
    Versta jij onder noodzakelijke maatregelen ook het inperken van de kolonisten, die, gedoogd of misschien zelfs wel gesteund door de Israëlische regering, Palestijnen op de Westbank steeds verder van huis en haard verdrijven op gewelddadige wijze?
    Ik zou zeggen": lees het artikel van Marbe nog eens over. Misschien snap je dan de kern ervan.
  10. forum rang 8 Freemoneyforever 21 oktober 2023 11:02
    quote:

    Beur schreef op 21 oktober 2023 10:44:

    [...]Ik zou zeggen": lees het artikel van Marbe nog eens over. Misschien snap je dan de kern ervan.
    Ik vroeg: of die kolonistenacties ook aangepakt moeten worden.
    Geen antwoord geven betekent meestal: nee.
    Dus ga ik er nu van uit, dat je achter de criminele acties van de kolonisten staat.
  11. forum rang 6 marique 21 oktober 2023 11:16
    quote:

    closer schreef op 21 oktober 2023 10:11:

    [...]
    Mogelijk (zelf vind ik niet dat hij jouw post verdraait).
    Maar ik vond dat ook "alleen maar" geen fraaie post van jou. Ook zonder directe oplossing mag je toch wel vinden dat iets niet in de haak is (disproportioneel)? Daar begint het mee, en vervolgens kan men streven naar een betere reactie.
    Het is niet dat hij mijn post verdraait maar dat hij uit mijn woorden meent op te kunnen maken wat ik wel of niet van de situatie vind. Dát bedoel ik met mijn verwijt aan velen op dit forum die vinden dat als iemand - bij wijze van spreken - A zegt hij dan wel B zal bedoelen.

    Ik weet te weinig van de situatie ter plaatse om daarover een rationeel onderbouwde mening te kunnen hebben. En ik ben zo vrij te beweren dat dat geldt voor menig forumlid.
  12. forum rang 7 Beur 21 oktober 2023 11:19
    quote:

    Freemoneyforever schreef op 21 oktober 2023 11:02:

    [...]
    Ik vroeg: of die kolonistenacties ook aangepakt moeten worden.
    Geen antwoord geven betekent meestal: nee.
    Dus ga ik er nu van uit, dat je achter de criminele acties van de kolonisten staat.
    Toe maar. Concludeer maar voor mij en vul maar in. Zo komen we er wel.
    Ik vroeg of je dat artikel eerst nog eens door wilde nemen. Misschien dat jou dan jouw van de kern van het betreffende artikel afdwalende en naar eigen voorranghebbende issues dwingende vraagstelling beter duidelijk wordt.
  13. forum rang 8 closer 21 oktober 2023 11:22
    quote:

    marique schreef op 21 oktober 2023 11:16:

    Het is niet dat hij mijn post verdraait maar dat hij uit mijn woorden meent op te kunnen maken wat ik wel of niet van de situatie vind. Dát bedoel ik met mijn verwijt aan velen op dit forum die vinden dat als iemand - bij wijze van spreken - A zegt hij dan wel B zal bedoelen.

    Ik weet te weinig van de situatie ter plaatse om daarover een rationeel onderbouwde mening te kunnen hebben. En ik ben zo vrij te beweren dat dat geldt voor menig forumlid.
    Akkoord. En dat geldt ook niet alleen voor dit forum, dit is momenteel overal aan de gang.
  14. forum rang 6 marique 21 oktober 2023 11:24
    quote:

    Freemoneyforever schreef op 21 oktober 2023 04:52:

    (...)
    Ik ben fan van U2, Sunday, bloody sunday, een monument in de popmuziek.
    www.youtube.com/watch?v=EM4vblG6BVQ
    (...)
    Ik ook, draai de cd al tientallen jaren en word er stil van.

    Vwb jouw posting hiervóór: leg mij aub geen woorden of mening in de mond die ik niet geschreven heb.
  15. forum rang 8 Freemoneyforever 21 oktober 2023 11:31
    quote:

    marique schreef op 21 oktober 2023 11:24:

    [...]
    Ik ook, draai de cd al tientallen jaren en word er stil van.

    Vwb jouw posting hiervóór: leg mij aub geen woorden of mening in de mond die ik niet geschreven heb.
    Ik stelde de vraag over hoeveel doden is proportioneel, want het is in het conflict niet eenvoudig te bedenken, wat proportioneel of disproportioneel is. Heel ingewikkeld. Mijn medeleven gaat naar alle slachtoffers.

    Proportionaliteit hoort volgens mij in de discussie, daar wil ik mijn hoofd niet van wegdraaien.
  16. Lieutenant Price 21 oktober 2023 11:45
    quote:

    marique schreef op 21 oktober 2023 09:56:

    [...]
    Dat verdraaien van andermans standpunten is hier schering en inslag. Genoemde @LP deed dat ook met mijn posting waarin ik alleen maar de opmerking maakte dat veel mensen wel precies weten te vertellen wat disproportioneel is maar niet wat proportioneel is.
    Om te antwoorden, een proportionele actie van Israël zou zijn om de bezette gebieden onvoorwaardelijk te verlaten, hun apartheidsbeleid stop te zetten en in de VN Veiligheidsraad een mandaat aan te vragen voor ontwapening (en evt. berechting) van Hamas.
  17. forum rang 9 josti5 21 oktober 2023 11:59
    quote:

    marique schreef op 21 oktober 2023 11:16:

    [...]
    Het is niet dat hij mijn post verdraait maar dat hij uit mijn woorden meent op te kunnen maken wat ik wel of niet van de situatie vind. Dát bedoel ik met mijn verwijt aan velen op dit forum die vinden dat als iemand - bij wijze van spreken - A zegt hij dan wel B zal bedoelen.

    Ik weet te weinig van de situatie ter plaatse om daarover een rationeel onderbouwde mening te kunnen hebben. En ik ben zo vrij te beweren dat dat geldt voor menig forumlid.
    -----------------
    Precies dit was en is mijn verwijt aan en mijn opstelling op de Rusland-draad.
    Prachtig verwoord!
  18. forum rang 8 closer 21 oktober 2023 12:11
    1)

    Niet zo lang geleden dachten Nederlanders nog heel anders over Israël en Palestina

    De perceptie in Nederland van het Israëlisch-Palestijnse conflict is in een halve eeuw dramatisch veranderd. Hoe raakte Israël zijn bijna sacrosancte status kwijt en verschoof de steun voor de partijen over het politiek spectrum?

    Olaf Tempelman, 20 oktober 2023, 17:41

    Een correspondent in Jeruzalem vertelde begin deze eeuw dat hij zich ’s ochtends bij het openen van zijn mailbox soms een psychiater voelde voor Nederlanders bij wie het woord ‘Israël’ heftige gevoelens oproept. Hij mocht zich inspannen om genuanceerd en feitelijk te berichten, zelden bewerkstelligde hij daarmee dat Nederlandse lezers hem bedankten voor zijn uitleg. Integendeel, meestal mailden ze om hém uit te leggen hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict in elkaar steekt, en hem attent te maken op veronachtzaamd leed, steevast van één van de twee partijen. Hij onderscheidde in reacties twee hoofdstromingen: ‘kom je aan Israël, dan kom je aan mij’ versus ‘toon je begrip voor Israël, dan kwets je mij’.

    Geen andere internationale kwestie was de laatste driekwart eeuw zo bepalend voor het identiteitsgevoel van groepen Nederlanders als het Israëlisch-Palestijnse conflict. Geen andere kwestie vermag het al zo lang zo veel open zenuwen te raken. Dit conflict is verweven met de ontstaansgeschiedenis van alle drie de monotheïstische godsdiensten, met de Tweede Wereldoorlog, met de Holocaust en het kolonialisme, met de opkomst van het internationale terrorisme, met de politieke islam en met het rechts-populisme.

    De perceptie van dit conflict veranderde de laatste halve eeuw in Nederland wel dramatisch. In het kielzog daarvan veranderde de samenstelling van de groepen die heftig reageren op alles wat met Israël en Palestina te maken heeft. De huidige premier van Israël, Benjamin Netanyahu, krijgt de meest expliciete steunbetuigingen uit Nederland van Geert Wilders, leider van een extreem-rechtse partij. Een halve eeuw terug kon de toenmalige Israëlische premier, Golda Meïr, rekenen op de onomwonden steun van de meest linkse premier die Nederland ooit had, Joop den Uyl.

    Bloed doneren
    Op Den Uyls bureau stond naast een foto van zijn vrouw Liesbeth ook een portret van Meïr. In die tijd, bleek uit Nipo-cijfers, verklaarde tweederde van de Nederlanders zich solidair met de strijd die Israël in het Midden-Oosten voerde. Die Nederlanders trokken tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 en de Jom Kipoer-oorlog van 1973 niet alleen ruimhartig hun portemonnee voor Israël, ze doneerden ook bloed aan Israëlische soldaten.

    De George Baker Selection scoorde in 1975 een grote hit over een witte vredesduif, Una Paloma Blanca, maar zong in dezelfde tijd in een liefdesverklaring aan Israël over ‘hopefuls in the heart’ die tot oorlogen werden gedwongen, en gaf daarmee een adequate samenvatting van het Israëlbeeld van de meeste Nederlanders. Vrijwel nergens in Europa lag de steun voor Israël zo hoog.

    Amper vijftien jaar later, tijdens de Golfoorlog van 1991, namen bekende Nederlanders een steunlied voor Israël op. Het werd behalve bekritiseerd ook gepersifleerd door Van Kooten en De Bie. Er waren inmiddels uitgesproken pro-Palestijnse Nederlanders actief à la Gretta Duisenberg en Anja Meulenbelt, later aangevuld door oud-premier Dries van Agt. De zwart-witte blokjessjaal van de Palestijnse leider Arafat was als ‘verzetssjaal’ in mum van tijd populair geworden bij krakers en actievoerders. In Nederland woonden inmiddels ook honderdduizenden moslims die sympathiseerden met de conflictpartij met hetzelfde geloof.

    In een relatief kort tijdsbestek raakte Israël een bijna sacrosancte status in Nederland kwijt. Uit de toepasselijk 'Een open zenuw' getitelde studie van historicus en universitair docent Peter Malcontent – ondertitel: Nederland, Israël, Palestina – leren we dat de Nederlandse politieke hoofdstromingen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig stuk voor stuk hun eigen ideaalbeeld op Israël konden projecteren. Voor liberaal-rechts was Israël een westerse voorpost in het Midden-Oosten, door de VS gesteund tegen Arabische dictaturen die Sovjet-steun kregen. Bij de christelijke partijen was er de liefde voor het Bijbelse land Israël.

    Adhesiebetuigingen aan de jonge staat waren verweven met schuldgevoelens over het lot van de Nederlandse Joden in de Tweede Wereldoorlog. Linkse partijen konden Israël ondertussen zien als een idealistisch project waarvan het communale leven in de kibboets een symbool was. De sticker ‘Wij staan achter Israël’ kon je begin jaren zeventig evengoed aantreffen op ‘linkse auto’s’ zoals de Citroën 2CV, als op ‘rechtse’ Mercedessen.

    Tot 1977 leverde de Arbeidspartij alle Israëlische premiers. Ook leden van de protestgeneratie hadden van Israël vaak een positief beeld. Diverse ‘langharigen’ togen er zelf heen om als vrijwilligers in kibboetsen te helpen om gestalte te geven aan een betere en rechtvaardigere samenleving dan in Europa bestond. ‘De normen die uit de afschuw over de Holocaust voortkwamen, waren rond 1968 nog onaantastbaar’, stelden Sanderijn Cels en Menno van der Veen in 2006 in de Volkskrant. ‘De protestgeneratie motiveerde haar idealen grif met verwijzingen naar Auschwitz.’
  19. forum rang 8 closer 21 oktober 2023 12:12
    2)

    Herinneringen aan de oorlog
    Bovenal speelde in deze jaren mee dat veel politici nog persoonlijke herinneringen hadden aan de Tweede Wereldoorlog. PvdA-premier Willem Drees had zelf als gevangene in concentratiekamp Buchenwald gezien hoe Joodse geïnterneerden werden afgebeuld en vernederd. PvdA-defensieminister Henk Vredeling leverde tijdens de Jom Kipoer-oorlog, om snel te kunnen handelen, in het geheim wapens aan Israël en zei later: ‘Ik heb de Joden één keer zien wegdrijven. Ik dacht: dat zal mij geen tweede keer gebeuren.’

    Een ommekeer voltrok zich niet van de ene op de andere dag, maar wie wil, kan de overwinning van Likud bij de Israëlische parlementsverkiezingen van 1977 als het begin ervan zien. Met de eerste rechtse premier van Israël, de vaak kil en calculerend overkomende Menachem Begin, was het stukken moeilijker te sympathiseren dan met de warme en o zo charismatische Golda Meïr, Israëls eerste en enige vrouwelijke premier. In de jaren zeventig kwamen Palestijnse activisten in het nieuws met terreur en vliegtuigkapingen. Die acties werden breed veroordeeld, maar het onherroepelijke gevolg ervan was dat de andere kant van het verhaal meer bekendheid kreeg. De Palestijnse vliegtuigkaper Leila Khaled groeide met haar kalasjnikov en geblokte sjaal in de loop van de jaren zeventig zelfs uit tot een soort ‘links stijlicoon’ à la Che Guevara.

    Het bloedbad dat Libanese christelijke milities in 1982 aanrichtten in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila, onder toeziend oog van het Israëlische leger, deed de Nederlandse publieke opinie verder kantelen. Een paar jaar later begon de eerste Palestijnse opstand in de bezette gebieden, de Intifada. Israëls nederzettingenpolitiek zorgde voor meer aantasting van het imago. Ondertussen nam het aantal ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog af. ‘De periode waarin een verwijzing naar de Holocaust de alles overstijgende inbreng in debatten was, ligt achter ons’, stelden Sanderijn Cels en Menno van der Veen in 2006.

    In een onderzoek van de Duitse Bertelsmann Stiftung uit 2020 bleek nog maar 21,5 procent van de Nederlanders een positief beeld te hebben van Israël. De samenstelling van die groep verschilt fors van die van het grote pro-Israëlische kamp van een halve eeuw terug.

    Opkomst van het christen-zionisme
    Constante steun krijgt Israël in Nederland van de strenge protestants-christelijke kerkgenootschappen. Aandacht voor de joodse oorsprong van het christendom was van oudsher kenmerkend voor het protestantisme, maar het Israëlbeeld van Nederlandse strenggereformeerden werd de laatste decennia ook beïnvloed door wat kwam overwaaien uit de Verenigde Staten. Bij Amerikaanse evangelische christenen maakte een gedachtengoed opgang dat bekendstaat als christen-zionisme. Het behelst geloof in de profetie dat alle Joden moeten terugkeren naar het Heilige Land voorafgaand aan de wederkomst van Jezus.

    Naarmate de bevolking en het territorium van Israël groeien, komt dat moment dichterbij. Terwijl progressieve Nederlandse christenen vanaf de jaren zeventig vaker zorgen uiten over de situatie in de bezette gebieden, wordt in 1980 door conservatieven de stichting Christenen voor ­Israël opgericht, die gebiedsuitbreiding van Israël juist kan billijken. In 2019 komt Christenen voor Israël in opspraak omdat in haar Israël-winkel in Nijkerk producten worden verkocht die zijn geproduceerd in ­nederzettingen in bezet gebied met het opschrift ‘Made in Israël’. Tegenwoordig trekt de stichting vaak op met de SGP. In gemeenten waar veel SGP wordt gestemd, waren de afgelopen twee weken veel Israëlische vlaggen te zien.

    Op 10 oktober was de SGP samen met de PVV initiatiefnemer van een oproep aan de Tweede Kamer voor een gemeenschappelijke solidariteitsbetuiging aan Israël na het bloedbad van Hamas. SGP en PVV vinden elkaar in pro-Israëlische standpunten, maar de steun voor Israël van Geert Wilders en aanverwante politici kent een totaal andere voorgeschiedenis: die is verbonden met de terreuraanslagen van 9/11. Die aanslagen fungeerden niet alleen als katalysator voor de opkomst van rechts-populistische partijen in West-Europa die gingen ageren tegen wat ze ‘de islamitische ideologie’ noemen, die aanslagen vormden ook het begin van een campagne van de Israëlische Likud-partij waarin Israël zich presenteert als een ultiem bastion tegen moslimfundamentalisme. De begrippen ‘Palestijnen’ en ‘terroristen’ zijn daarin praktisch inwisselbaar.

    In Nederland kopieerde Wilders dat discours vrijwel tot op de letter. Op 10 oktober riep hij in de Tweede Kamer op tot onvoorwaardelijke steun aan Israël en noemde de strijd net als Likud ‘een conflict tussen beschaving en barbarij’. Ook in PVV-kringen wordt vaak de Israëlische vlag gehesen, de vlag wordt door de aanhang ook veel gebruikt op sociale media.

    Het ministerie van Algemene Zaken hijst de vlag van Israël op het Binnenhof, op 9 oktober 2023.Beeld Phil Nijhuis / ANP
    De omgekeerde versie van het PVV-discours wordt in Nederland uitgedragen door Denk en is vrijwel identiek aan dat van Palestijnse woordvoerders in het Midden-Oosten. Palestijnen zijn daarin louter slachtoffers van een ‘Joods apartheidsregime’, ongeacht de methoden waarvan ze zich bedienen. Terwijl Geert Wilders sprak van Israëls strijd tegen barbarij, noemde Denk-voorzitter Stephan van Baarle het hijsen van de vlag van ‘apartheidsstaat Israël ongepast’. Zowel Denk als de eenmansfractie van Bij1 boycotte op 11 oktober in de Tweede Kamer de herdenking voor de slachtoffers van 7 oktober.

    Symbool van witte suprematie
    Afgaande op hun uitingen op sociale media zijn aanhangers van Bij1 om andere redenen kritisch op Israël dan Denk. Waar het discours van Denk min of meer een kopie is van dat van Palestijnse tegenstanders van Israël, lijkt dat van Bij1 overgenomen van Amerikaanse critici van Israël. In dat discours is Israël behalve een koloniale staat ook een symbool van witte suprematie. Het lot van de Palestijnse bevolking wordt erin verbonden met het lot van de Amerikaanse zwarte bevolking. Op de slogan ‘Black Lives Matter’ wordt gevarieerd met de slogan ‘Palestinian Lives Matter’, ook al is huidskleur nu juist geen bron van verschil tussen Israëliërs en Palestijnen.

    Socialemedia-uitingen worden gelardeerd met Palestijnse vlaggetjes. In twistgesprekken op sociale media met mensen die Israëlische vlaggetjes gebruiken, wordt niet of nauwelijks inhoudelijk op het conflict ingegaan. Groepen lijken veeleer bezig met het belijden van een identiteit waarvan een uitgesproken pro- of anti-Israël-standpunt slecht een onderdeel is.

    Vooral onder jongeren neemt de sympathie voor de Palestijnse zaak toe, ook al is die vaak slechts deel van een identiteitsexpressie. In het genoemde onderzoek van de Bertelsmann Stiftung uit 2020 had 31 procent van de Nederlanders een negatief beeld van Israël. Die groep is sindsdien waarschijnlijk gegroeid, mede onder invloed van sociale media. In de week na 7 oktober verwelkomde het pro-Palestijnse Nederlandse Instagramkanaal @cestmocro zijn miljoenste volger.

    Peter Malcontent, auteur van 'Een open zenuw', zei in deze krant: ‘Ik merk het aan mijn studenten. Voor jongeren is het een conflict zoals alle andere. En dan gaat de sympathie vaak uit naar de underdog, de Palestijnen.’

    www.volkskrant.nl/cs-b53e494b
4.976 Posts
Pagina: «« 1 ... 29 30 31 32 33 ... 249 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 913,39 +0,30%
EUR/USD 1,0881 +0,59%
FTSE 100 8.445,80 +0,21%
Germany40^ 18.875,90 +0,85%
Gold spot 2.386,60 +1,21%
NY-Nasdaq Composite 16.742,39 +1,40%

Stijgers

INPOST
+6,22%
NX FIL...
+6,15%
JDE PE...
+4,86%
WDP
+4,26%
ASMI
+2,87%

Dalers

ABN AM...
-6,11%
AMG Cr...
-3,25%
Air Fr...
-3,06%
Fugro
-2,30%
Pharming
-2,07%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links