Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aanslagen Hamas in Israël, oktober 2023

4.604 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 231 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 benbelegger 11 oktober 2023 19:06
    Hamas en andere militante pro-Palestijnse groeperingen zoals Hezbollah en de Palestijnse beweging Islamitische Jihad (PIJ) hebben naar schatting ruim 142 miljoen dollar (134 miljoen euro) aan cryptovaluta ontvangen voorafgaand aan de aanval op Israël afgelopen weekend. Dit blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws op basis van gegevens van verschillende gespecialiseerde onderzoeksbedrijven. Volgens onderzoekers komen de donaties voornamelijk uit Iran en Syrië.
    www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/541...
  2. forum rang 8 closer 11 oktober 2023 20:31
    20:23
    VS in gesprek met Israël en Egypte voor humanitaire corridor uit Gazastrook

    De Verenigde Staten werken aan een humanitaire corridor voor Palestijnen die de Gazastrook willen ontvluchten. Dat zegt de woordvoerder van het Witte Huis, John Kirby. Volgens Kirby zijn onderhandelingen met vertegenwoordigers uit Israël en Egypte gaande, maar is een akkoord nog niet bewerkstelligd.

    Na vijf dagen van Israëlische vergeldingsaanvallen op de Gazastrook is de nood in het Palestijnse gebied hoog. Volgens de Verenigde Naties zijn 264 duizend mensen ontheemd geraakt. Sinds vanmiddag zit de Gazastrook bovendien zonder stroom. Ziekenhuizen in het gebied zouden nog twee tot vier dagen kunnen blijven functioneren. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 1.100.

    Ondertussen maakt het Israëlische leger zich op voor een grootschalige inval in Gaza. De vraag is niet óf, maar wanneer het Israëlische leger het gebied binnenvalt. Hoe de VS deze militaire tactieken van Israël beoordelen, wilde Kirby niet zeggen. Hij zei enkel een ‘veilige doorgang’ voor burgers te willen bewerkstelligen. ‘Zij hebben niets verkeerd gedaan’, aldus Kirby.

    www.volkskrant.nl/cs-b455a6cb
  3. forum rang 8 het zwaard 11 oktober 2023 20:57
    VS in gesprek met Israël en Egypte voor humanitaire corridor uit Gazastrook

    De Verenigde Staten werken aan een humanitaire corridor voor Palestijnen die de Gazastrook willen ontvluchten. Dat zegt de woordvoerder van het Witte Huis, John Kirby. Volgens Kirby zijn onderhandelingen met vertegenwoordigers uit Israël en Egypte gaande, maar is een akkoord nog niet bewerkstelligd.

    Na vijf dagen van Israëlische vergeldingsaanvallen op de Gazastrook is de nood in het Palestijnse gebied hoog. Volgens de Verenigde Naties zijn 264.000 mensen ontheemd geraakt. Sinds vanmiddag zit de Gazastrook bovendien zonder stroom. Ziekenhuizen in het gebied zouden nog twee tot vier dagen kunnen blijven functioneren. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 1.100.

    Ondertussen maakt het Israëlische leger zich op voor een grootschalige inval in Gaza. De vraag is niet óf, maar wanneer het Israëlische leger het gebied binnenvalt. Hoe de VS deze militaire tactieken van Israël beoordelen, wilde Kirby niet zeggen. Hij zei enkel een "veilige doorgang" voor burgers te willen bewerkstelligen. "Zij hebben niets verkeerd gedaan", aldus Kirby.
  4. forum rang 8 het zwaard 11 oktober 2023 20:59
    1.500 betogers in Brussel betuigen steun aan Palestina

    Ook in Brussel hebben zo'n 1.500 betogers actiegevoerd aan de FOD Buitenlandse Zaken om hun steun te betuigen aan Palestina. Dat meldt de Brusselse politie van Brussel Hoofdstad-Elsene. Een betoging uit steun voor de Israëlische slachtoffers van de aanval door de Palestijnse radicale beweging Hamas op 7 oktober en voor de Israëliërs die momenteel gegijzeld worden door Hamas op het Luxemburgplein trok 400 deelnemers
    De betogers uitten aan de FOD Buitenlandse Zaken hun ongenoegen over de luchtaanvallen op de Gazastrook, het Israëlische antwoord op de verrassingsaanval van Hamas. "We zijn hier om te protesteren tegen wat in Palestina en Israël aan het gebeuren is", zegt betoger Karim. "We zijn tegen wat Hamas gedaan heeft, maar we zijn ook niet voor de wijze waarop Israël erop heeft gereageerd." Volgens Karim moeten beide zijden opnieuw rond de tafel gaan zitten. "Een tweestatenoplossing is de beste oplossing. Zonder akkoord, geen vrede."

    Anderen hekelen de wijze waarop de "westerse media de situatie misbruiken om Israëlische propaganda te reproduceren". "Dit conflict mag je niet kaderen binnen de voorbije week, maar binnen de voorbije 75 jaar. Je mag tegenwoordig al niet meer zeggen dat je de Palestijnen ondersteunt, ze worden al decennialang uit hun land verdreven", zo denkt betoger Lieve, die als Belgische al meer dan vijftig jaar voor de Palestijnse zaak strijdt.

    Mahmoud Hemaid is een Palestijn uit de Gazastrook, hij woont ondertussen al zeven jaar in België. "Ik was een week geleden nog in de Gazastrook om mijn zus en haar kinderen te bezoeken. Het was de eerste keer dat ik haar drie dochters heb ontmoet. Nu ben ik terug en hoor ik dat mijn zus en haar dochters gestorven zijn. Zijn dat de terroristen die jullie zoeken?"
  5. forum rang 10 luchtschip 12 oktober 2023 00:16
    quote:

    closer schreef op 11 oktober 2023 15:55:

    Ineens duiken overal berichten op dat Hamas baby’s onthoofdt. Bewijs ontbreekt. Waar komt dit verhaal vandaan?

    Hamas-strijders zouden in kibboets Kfar Aza baby’s hebben onthoofd, aldus berichten die sinds dinsdagavond rondgaan. Wat begon met onduidelijke uitingen van een Israëlische commandant, wordt razendsnel voor waar aangenomen, ook al heeft niemand het bewijs gezien.

    Ana van Es, 11 oktober 2023, 13:54

    Dinsdag escorteerde het Israëlische leger een tiental journalisten, vooral buitenlandse verslaggevers, naar de door Hamas aangevallen kibboets Kfar Aza. De kibboets, met ongeveer 750 inwoners en vlak bij de grens met de Gazastrook, is pas kort daarvoor weer onder controle gebracht door de Israëlische strijdkrachten. Als de journalisten arriveren, zijn militairen nog bezig om doden te bergen. De verslaggevers krijgen geen lichamen van burgers te zien. Wel zien ze dode Hamas-strijders op straat liggen.

    Het is dinsdag gevaarlijk in Kfar Aza. De verslaggevers moeten soms op de grond gaan liggen, vanwege inkomende raketten vanuit Gaza. Alles wijst erop dat de burgerbevolking van deze kibboets door Hamas op vreselijke wijze is overvallen. De journalisten zien zwaar beschadigde woningen, sporen van brand, huisdeuren die geopend zijn, verlaten auto’s en een met bloed besmeurde driewieler.

    Meerdere aanwezige militairen – reservisten – geven ter plaatse interviews aan de journalisten. Het verhaal over de onthoofde baby’s vindt zijn oorsprong in uitlatingen van de plaatsvervangend commandant van een parachute-eenheid, een majoor die afwisselend wordt aangeduid als David of Davidi Ben Zion.

    Rauwe emotie
    Tegen de BBC zegt Ben Zion over de aangetroffen burgerslachtoffers: ‘They killed them and cut some of their heads, it’‘ a dreadful thing to see.’ Bij The Independent duikt de majoor ook op. ‘When Hamas came here they cut the heads of women, they cut the heads of children’, citeert de correspondent hem. Zowel The Independent als de Israëlische zender i24News publiceren filmfragmenten van Ben Zion die zijn verhaal doet.

    In deze filmpjes – zie hier het filmpje van The Independent – krijgt zijn verhaal meer context. De majoor spreekt gebrekkig Engels. Hij zegt, na ongeveer 1.08 minuut: ‘They cut heads. They cut heads of womens, we saw babies ... (onverstaanbaar).’ Een filmpje van i24News geeft een soortgelijk beeld. Op ongeveer 8 seconden zegt dezelfde majoor: ‘They cut head of children, they cut head of women.’

    De majoor is zaterdagmiddag met zijn eenheid naar Kfar Aza gestuurd om de inwoners te redden, maar dat was in veel gevallen niet meer mogelijk. Er zijn vrouwen en kinderen dood, hij heeft verschrikkelijke dingen gezien. Nu geeft hij in een taal die niet zijn moedertaal is uiting aan zijn rauwe emotie.

    De meeste verslaggevers daar aanwezig plaatsen zijn relaas in deze context. Ze benadrukken: wij hebben zelf geen burgerlichamen gezien, we weten dus niet wie er gedood zijn en hoe dat is gebeurd.

    Van horen zeggen
    De majoor spreekt overigens nergens over het onthoofden van baby’s. De koppeling met baby’s wordt gemaakt, omdat de verslaggever van i24News in haar reportage stelt dat in Kfar Aza veertig baby’s gestorven zouden zijn. De lichamen zouden op brancards zijn weggereden.

    Dit heeft zij niet zelf gezien, dit heeft zij weer gehoord van ‘een commandant’. De nieuwszender stelt op X op basis van de verder niet nader toegelichte verklaring van deze ene, anonieme commandant vervolgens: ‘Around 40 babies were butchered in the village of Kfar Aza.’

    In een ander bericht op X, even later, stelt de Israëlische nieuwszender zelfs: ‘Kibbutz Kfar Aza Massacre: Scores burned alive, babies beheaded.’

    Voor geen van beide beweringen – het levend verbranden van burgers en het onthoofden van baby’s – lijkt bewijs te bestaan.

    Geest uit de fles
    Een verslaggever van The Times of London, ook aanwezig tijdens de perstour in Kfar Aza, vermeldt dat ‘sommige’ soldaten hebben gezegd dat wel veertig lichamen van baby’s zijn gevonden te midden van hun families. Vooral kinderen, gaat de journalist verder, zouden een vreselijke dood zijn gestorven: ‘There were claims that some had had their throats cut.’

    Ook deze verslaggever heeft dat niet zelf gezien. Hij verwijst dus naar uitlatingen van militairen die hij verder niet citeert, ook niet anoniem. Bovendien is onduidelijk hoeveel militairen hij hierover heeft gesproken.

    De correspondent van The Independent plaatst een bericht op X over het onthoofden van vrouwen en kinderen dat zij vervolgens weer verwijdert. Ze verduidelijkt later dat ze weliswaar gehoord heeft dat vrouwen en kinderen zijn onthoofd – van de eerder al genoemde majoor Ben Zion – maar dat ze dat niet zelf heeft gezien.

    Ook Oren Ziv, een van de andere journalisten die dinsdag ter plaatse was in Kfar Aza, verduidelijkt woensdagmorgen op X dat hij tijdens de perstour geen bewijs heeft gezien voor onthoofde baby’s en dat de aanwezige militairen daar ook niet over gesproken hebben.

    Het Turkse staatspersbureau Anadolu pakt de telefoon en bevraagt de woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten over de onthoofde baby’s. ‘We hebben het nieuws gezien, maar hebben geen details en kunnen het ook niet bevestigen’, zegt de legerwoordvoerder.

    De geest is dan al uit de fles. ‘Hamas beheaded babies. We will eradicate them’ , schrijft een voormalige perswoordvoerder van de Israëlische regering, Eylon Levy, op X naar aanleiding van de berichten van i24News.

    Dat bericht gaat vervolgens viral op sociale media, ook onder buitenlandse journalisten, die vaststellen dat op de perstrip naar Kfar Aza verslaggevers van gerespecteerde media mee waren, en dat de ontstane geruchten over onthoofde baby’s daarom wel waar zullen zijn.

    www.volkskrant.nl/cs-b678ae9b
    President Biden bevestigt dat de Hamas strijders baby's heeft onthoofd


    Nu bevestigd door de Amerikaanse president.

    BIDEN: “Ik had nooit echt gedacht dat ik zou zien... dat ik met bewezen beelden heb gezien van terroristen die kinderen onthoofden”

    video 0:32 minuut Engels gesproken

    twitter.com/dpatrikarakos/status/1712...
  6. forum rang 4 midjj 12 oktober 2023 00:50
    quote:

    luchtschip schreef op 12 oktober 2023 00:16:

    [...]

    President Biden bevestigt dat de Hamas strijders baby's heeft onthoofd


    Nu bevestigd door de Amerikaanse president.

    BIDEN: “Ik had nooit echt gedacht dat ik zou zien... dat ik met bewezen beelden heb gezien van terroristen die kinderen onthoofden”

    video 0:32 minuut Engels gesproken

    twitter.com/dpatrikarakos/status/1712...
    www.yahoo.com/entertainment/journalis...
  7. forum rang 6 benbelegger 12 oktober 2023 08:38
    De geweldsexplosie van Hamas en Israël heeft het leven aan beide zijden van het conflict veranderd in een hel. Een bekend gevoel voor veel Palestijnen. Het gebied gaat al jaren gebukt onder werkloosheid, voedseltekorten en geweld. Oorzaken: de harde hand van Israël én het strenge bewind van Hamas.
    Lees verder op: www.nu.nl/midden-oostenconflict/62848...
    .
  8. forum rang 6 benbelegger 12 oktober 2023 08:53
    Joe Biden heeft de aanval van Hamas-militanten op Israël in het weekend veroordeeld als de “dodelijkste dag voor Joden sinds de Holocaust”, terwijl Israëlische straaljagers Gaza bleven aanvallen, een enclave die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een wanhopig tekort aan medische benodigdheden heeft.

    De Amerikaanse president zei tegen de Joodse leiders die woensdag bijeen waren in het Witte Huis: “Deze aanval was een campagne van pure wreedheid – niet alleen haat, maar pure wreedheid – tegen het Joodse volk.”

    ‘Stilte is medeplichtigheid’, zei Biden. ‘Ik weiger te zwijgen’. Hij zei dat hij opnieuw met Benjamin Netanyahu had gesproken en dat de VS extra militaire hulp aan de Israel Defense Forces (IDF) aan het ‘opvoeren’ was .

    Hij voegde eraan toe dat de inzet van Amerikaanse militaire schepen en vliegtuigen dichter bij Israël moet worden gezien als een signaal aan Iran, dat de islamitische groeperingen Hamas en de Libanese Hezbollah steunt . “We hebben de Iraniërs duidelijk gemaakt: wees voorzichtig”, zei Biden.

    Israëlische veiligheidstroepen patrouilleren woensdag in de straten van Sderot in het zuiden van Israël.
    Egypte waarschuwde Israël dagen eerder voor de aanval van Hamas, zegt een hoge Amerikaanse wetgever
    Lees verder
    Donderdag rond 04.30 uur zei het Israëlische leger dat het een “grootschalige aanval” uitvoerde op doelen van Hamas in Gaza. Het verstrekte geen details. Verwacht wordt dat Israël de komende dagen een grondoffensief in Gaza zal lanceren, als reactie op de aanvallen van zaterdag door Hamas, waarvan tot nu toe bekend is dat ze 1.200 Israëli's hebben gedood. Israël gelooft dat Hamas ongeveer 150 Israëlische gijzelaars in Gaza vasthoudt .

    Lees verder: www.theguardian.com/world/2023/oct/12...
    .
  9. forum rang 8 het zwaard 12 oktober 2023 09:54
    Israël heeft nog geen besluit genomen over grondoffensief

    Het Israëlisch leger treft voorbereidingen voor een grondoffensief in de Gazastrook, maar een besluit over een dergelijk offensief is nog niet genomen. Dat heeft het leger donderdagochtend bekendgemaakt.

    De laatste dagen wordt volop gespeculeerd over een mogelijk grondoffensief. Het Israëlische leger heeft honderdduizenden reservisten opgeroepen voor de strijd tegen Hamas, die de controle heeft over de Gazastrook. Sinds de verrassingsaanval van Hamas op zaterdag voert het Israëlische leger bombardementen uit op de Gazastrook.

    Bij de aanval van Hamas werden raketten op Israël afgevuurd en trokken militanten Israël binnen. Het hek tussen Gaza en Israël was op meerdere plekken doorbroken. Dit hek wordt nog steeds veiliggesteld, aldus het leger. Iedereen die het hek benaderd, zal volgens het leger worden gedood. Gewapende Palestijnen zouden nog steeds proberen Israël binnen te dringen via de zee.
  10. [verwijderd] 12 oktober 2023 10:17
    Hamas ontving tientallen miljoenen aan cryptovaluta voorafgaand aan meedogenloze terreuraanval

    Hamas lanceerde afgelopen zaterdag een grootschalige terreuraanval op Israël, waarbij meer dan duizend mensen omkwamen. Vragen zijn gerezen over hoe de terreurbeweging in staat was om de complexe aanval te organiseren en te financieren. Uit gegevens van verschillende gespecialiseerde onderzoeksbedrijven blijkt dat Hamas tientallen miljoenen aan cryptovaluta heeft ontvangen in de maanden voorafgaand aan de aanval.

    Bron: The Telegraph, RTL Nieuws, The Wall Street Journal, Reuters

    Terreurorganisaties zoals Hamas gebruiken cryptovaluta om wereldwijde sancties te ontwijken. Volgens analisten werd er in de eerste helft van 2023 meer dan 134 miljoen dollar (omgerekend 126 miljoen euro) overgemaakt naar cryptorekeningen die gecontroleerd worden door Hamas en aan Hamas gelieerde groepen, schrijft ‘The Telegraph’.

    “Hamas behoort tot de meest succesvolle terreurbewegingen in het ophalen van miljoenenbedragen aan cryptovaluta, samen met andere Palestijnse militante groepen”, legt David Carlisle van het Britse crypto-onderzoeksbedrijf Elliptic, uit. Hamas probeert ook om cryptovaluta te werven via sociale media. De donaties zouden voornamelijk uit Iran en Syrië komen, schrijft ‘RTL Nieuws’.

    De Israëlische autoriteiten meldden dinsdag volgens ‘Reuters’ dat ze cryptorekeningen, die aan Hamas toebehoren, hadden bevroren. “De Israëlische politie, het ministerie van Defensie en andere partners zullen de strijd voortzetten tegen de financiering van terrorisme en focussen op de strategische financiële activa van deze terroristische organisaties”, zei een woordvoerder.

    De Israëlische politie verklaarde ook te hebben samengewerkt met hun Britse tegenhangers om een Britse bankrekening bij Barclays te bevriezen, die naar verluidt door Hamas werd gebruikt om fondsen te verzamelen.

    De bedragen die Hamas, Hezbollah en Palestijnse Islamitische Jihad in cryptovaluta ontvangen, vertegenwoordigen maar een fractie van de financiële middelen die deze terreurgroepen tot hun beschikking hebben, meldt ‘RTL Nieuws’. Uit een schatting van de Amerikaanse overheid blijkt dat het Hamas Investment Office, de financiële tak van Hamas, in mei van vorig jaar over bezittingen ter waarde van meer dan 500 miljoen dollar (ruim 470 miljoen euro) beschikte.

    www.hln.be/buitenland/hamas-ontving-t...
  11. forum rang 5 seance 12 oktober 2023 10:21
    quote:

    benbelegger schreef op 12 oktober 2023 08:53:

    Joe Biden heeft de aanval van Hamas-militanten op Israël in het weekend veroordeeld als de “dodelijkste dag voor Joden sinds de Holocaust”, terwijl Israëlische straaljagers Gaza bleven aanvallen, een enclave die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een wanhopig tekort aan medische benodigdheden heeft.

    De Amerikaanse president zei tegen de Joodse leiders die woensdag bijeen waren in het Witte Huis: “Deze aanval was een campagne van pure wreedheid – niet alleen haat, maar pure wreedheid – tegen het Joodse volk.”

    ‘Stilte is medeplichtigheid’, zei Biden. ‘Ik weiger te zwijgen’. Hij zei dat hij opnieuw met Benjamin Netanyahu had gesproken en dat de VS extra militaire hulp aan de Israel Defense Forces (IDF) aan het ‘opvoeren’ was .

    Hij voegde eraan toe dat de inzet van Amerikaanse militaire schepen en vliegtuigen dichter bij Israël moet worden gezien als een signaal aan Iran, dat de islamitische groeperingen Hamas en de Libanese Hezbollah steunt . “We hebben de Iraniërs duidelijk gemaakt: wees voorzichtig”, zei Biden.

    Israëlische veiligheidstroepen patrouilleren woensdag in de straten van Sderot in het zuiden van Israël.
    Egypte waarschuwde Israël dagen eerder voor de aanval van Hamas, zegt een hoge Amerikaanse wetgever
    Lees verder
    Donderdag rond 04.30 uur zei het Israëlische leger dat het een “grootschalige aanval” uitvoerde op doelen van Hamas in Gaza. Het verstrekte geen details. Verwacht wordt dat Israël de komende dagen een grondoffensief in Gaza zal lanceren, als reactie op de aanvallen van zaterdag door Hamas, waarvan tot nu toe bekend is dat ze 1.200 Israëli's hebben gedood. Israël gelooft dat Hamas ongeveer 150 Israëlische gijzelaars in Gaza vasthoudt .

    Lees verder: www.theguardian.com/world/2023/oct/12...
    .

    stilte is medeplichtigheid zegt Biden.
    dat is precies wat de vs al jaren doet

  12. forum rang 8 closer 12 oktober 2023 11:04
    Biden staat vierkant achter Israël, maar heeft hij wel oog voor het leed van de Palestijnen?

    De Verenigde Staten zijn van oudsher de belangrijkste bondgenoot van Israël. President Joe Biden vormt daarop geen uitzondering. Hoe ver gaat zijn steun, en wat zijn daarvan de risico’s? Vijf vragen.

    Sterre Lindhout, 11 oktober 2023, 22:00

    Geeft de Amerikaanse president Biden de Israëlische premier Netanyahu carte blanche om Gaza met de grond gelijk te maken?
    Daar lijkt het op. De Amerikaanse regering was in eerste instantie net zo overrompeld door de aanval van Hamas als Israël zelf. Dinsdag schaarde president Biden zich in een toespraak pal achter zijn de Israëlische premier Netanyahu. De militanten van Hamas noemde hij ‘bloeddorstige terroristen’. Over de Palestijnse bevolking repte hij met geen woord.

    De toon die Joe Biden in zijn verklaring aansloeg, wordt ook in zijn eigen land als verrassend ‘woedend’ omschreven. Biden moedigt vergelding in zekere zin zelfs aan: ‘Als de Verenigde Staten meemaakten wat Israël nu meemaakt, zou onze reactie snel, beslissend en overweldigend zijn.’

    Deze opstelling is niet zonder risico, want het is maar de vraag of ze in Washington al precies weten wat Netanyahu in Gaza van plan is.

    Israëlische media speculeren over scenario’s waarin heel Gaza onleefbaar wordt gemaakt, of waarin Israël de macht in het gebied overneemt. Hiervoor, en voor de vluchtelingenstroom die dan op gang zou komen, liggen in Washington geen draaiboeken klaar.

    De VS zijn niet alleen een politieke, maar van oudsher ook een militaire bondgenoot van Israël. Hoe ziet die militaire steun eruit?
    Momenteel financieren de VS het Israëlische leger met ruim 3 miljard euro per jaar, in de vorm van subsidies voor de aanschaf van militair materieel en van gezamenlijke militaire investeringen. Ook gaat een deel van het geld naar het onderhouden en verbeteren van het luchtverdedigingssysteem Iron Dome.

    Verder is het gebruikelijk dat de Amerikanen in tijden van oorlog helpen bij het aanvullen van verbruikte voorraden. Zo arriveerde woensdag een eerste vliegtuiglading Amerikaanse munitie in Tel Aviv.

    Wat doen de VS om te voorkomen dat andere vijanden van Israël in de regio zich in het conflict mengen?
    Ze waarschuwen. Zowel Biden als minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei de afgelopen dagen meerdere keren dat ‘vijanden van Israël’ vooral geen misbruik moesten maken van de situatie. Die waarschuwingen zijn gericht aan Hezbollah, Syrië en Iran, maar ook aan de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever.

    Om hun woorden kracht bij te zetten stuurden de Amerikanen hun nieuwste en meest geavanceerde vliegdekschip naar de wateren rond Cyprus, de USS Gerald R. Ford. Ook maakte Blinken duidelijk dat er tot nu toe geen bewijzen zijn dat Iran Hamas heeft geholpen bij de voorbereidingen van de aanval, een de-escalerend gebaar naar de grootste vijand van Israël (en de VS) in de regio.

    Zetten de Amerikanen zich op een of andere manier in voor de Palestijnse burgerbevolking in Gaza?
    Amerikaanse diplomaten onderhandelen volgens de woordvoerders van het Witte Huis met Egypte over een humanitaire corridor, zodat de honderdduizenden ontheemde inwoners van Gaza een veilig heenkomen kunnen zoeken. Het is de vraag hoe kansrijk zulke onderhandelingen zijn, omdat Egypte bij eerdere conflicten tussen Israël en Gaza de grens altijd dichthield.

    Verder gaan de Amerikanen in hun reacties op de oorlog grotendeels voorbij aan het humanitaire leed van de Palestijnse bevolking. ‘De VS doen alsof de daden van Hamas direct vergelijkbaar zijn met die van andere radicaal-islamitische bewegingen in de regio, zoals IS’, zegt Joost Hiltermann van de International Crisis Group. ‘De methoden die Hamas gebruikt zijn oorlogsmisdaden. Maar door de vijand als terroristen af te schilderen, gaan de VS voorbij aan de bezetting van de Gazastrook en het verzet daartegen.’

    Was het Israëlisch-Palestijnse conflict voor deze oorlog een politieke prioriteit voor Biden?
    Tot zaterdag leken de Amerikanen zo goed en zo kwaad als dat ging om het Israëlische-Palestijnse conflict heen te regeren. Anders dan bij vorige door de Democraten geleide regeringen leek de inzet niet meer de verzoening tussen Israël en de Palestijnen te zijn, maar de normalisering van de betrekkingen tussen Israël en landen in de regio. De geplande afronding van de diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië zou voor Biden de kroon op zijn werk in de regio zijn geweest.

    Het is een publiek geheim dat Biden weinig moet hebben van het ultra-nationalistische beleid van de Israëlische regering en de steun aan de kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. Die bedenkingen zijn nu, in elk geval tijdelijk, weg.

    www.volkskrant.nl/cs-bee68182
  13. forum rang 8 closer 12 oktober 2023 11:23
    ‘Koning Bibi’ onder vuur: politiek gekonkel en handjeklap leidde tot dodelijk foute inschattingen

    Benjamin Netanyahu zit midden in een van de grootste crises van zijn politieke leven. Landgenoten verwijten de Israëlische premier te hebben gefaald in datgene waarvan hij zelf altijd zo’n punt maakte: de bescherming van Israëlische burgers. Een analyse over hoe Mr. Security zich liet afleiden door politiek gekonkel en handjeklap. En daarbij de dreiging uit het oog verloor.

    Bob van Huët, 12 oktober 2023, 03:00

    ‘Vernedering vult ons hart met woede en onze ogen met tranen’, verwoordt een commentator de stemming in Israël. Tranen om de vele weerloze doden, woede om hoe de terroristen tekeer gingen maar ook woede omdat de moorddadige uitbraak van Hamas niet werd voorkomen.

    Die woede wordt voor nu ingeslikt. Als Israël in oorlog is, worden de rijen rond de premier gesloten. Hij moet en zal keihard terugslaan. Maar daarna zal ‘koning Bibi’ – zoals zijn fans hem blijven noemen – wel degelijk ter verantwoording worden geroepen, verwachten Bart Wallet en Erwin van Veen, respectievelijk hoogleraar Joodse Studies aan de Universiteit van Amsterdam en Midden-Oostendeskundige van Instituut Clingendael. Volgens de laatste handelt Netanyahu momenteel in ‘geleende politieke tijd’ en zal er straks hard worden geoordeeld over zijn foute inschattingen en verkeerde prioriteiten.

    Handjeklap
    Want ‘Mr. Security’ zou zich hebben laten afleiden door binnenlands politiek gekonkel, handjeklap met politieke extremisten en wellicht ook door zijn particuliere sores met justitie na beschuldigingen van fraude en omkoping. Bibi was de grote promotor van die kostbare scheidingsmuur rond de Gazastrook, opgetuigd met de modernste sensoren en camera’s.

    Zaterdag bleek die afweer een papieren tijger. De muur rond de Gazastrook kostte zowel boven- als ondergronds 3,5 miljard sjekel – ofwel 8,6 miljoen euro. Maar Hamas liet zich er niet door stoppen. De terroristen vlogen er letterlijk overheen.

    Hoe kon de capaciteit van de vijand zo worden onderschat? Hoe kon een ijzervreter als Benjamin Netanyahu denken dat de haviken binnen Hamas wel tevreden zouden zijn met een onofficiële wapenstilstand, in ruil voor wat economische hulp? Het zijn vragen die heel het land zich stelt. Waarom luisterde Netanyahu niet naar de waarschuwingen van zijn generaals, over de risico’s van troepenverplaatsingen van Gaza naar de bezette Westelijke Jordaanoever?

    Misschien omdat hij te zeer begaan was met de wensen van zijn extreemrechtse coalitiepartners en hun religieuze landjepik in bezet gebied. Nadat de premier in zee was gegaan met de extreemrechtse partijen van Itamar Ben Gvir en Bezalel Smotrich, tien maanden geleden, hadden veel actieve Israëlische eenheden het vooral druk met het scheiden van verjaagde Palestijnse bewoners en Israëlische kolonisten, die blazend op ramshoorns of sjofars alweer nieuwe gronden claimden. ‘En dit is het resultaat’, aldus een commentator nu het Israëlische dodental rond Gaza boven de 1200 is gekomen.

    Netanyahu en zijn minister van Justitie Yariv Levin zouden volgens critici ook nog eens zijn geobsedeerd door die zeer omstreden ‘gerechtelijke hervormingen’ (het parlement kan onwelgevallige beslissingen van het Hooggerechtshof met een simpele meerderheid terugdraaien) en het land ondertussen onvoldoende hebben voorbereid op nu wat de geschiedenis zal ingaan als ‘de nederlaag van 2023’.

    Plek in de geschiedenisboeken
    Het is uitermate pijnlijk voor Netanyahu, de premier die zichzelf een glorieuzere plek had toebedacht in de Israëlische geschiedenisboeken. “Glorieus is op dit moment waarschijnlijk niet het sentiment in de Israëlische maatschappij,” zegt Van Veen.

    De twee grote factoren die veel van Netanyahu’s beleid hebben bepaald, ziet hij nu als een boemerang terugkomen. “Zijn eerste aanname was dat confrontatie met Iran de beste route was. Het was mede op Israëlische instigatie dat de Verenigde Staten zich terugtrokken uit de nucleaire deal, die goed werkte op dat moment. Maar kijk waar we nu zijn. Met andere woorden: dat heeft niet geholpen.”

    “Ook is hij de man die heel lang regeerde in de veronderstelling dat je gewoon kan doorgaan met bezetting van Palestijns gebied en alle praktijken die daarbij horen. Zonder dus dat je daarvoor een al te hoge prijs betaalt. En dat blijkt nu dus niet te kloppen.” Ondertussen stapelen zich nog eens binnenlandse problemen op, zoals huisvesting en de kosten voor levensonderhoud. “Deze man is heel lang aan de macht geweest. Maar als je op de keper beschouwt wat hij nou voor het land Israël heeft bewerkstelligd, dan blijkt dat een aantal belangrijke en zelfbenoemde prioriteiten de laatste twee jaar zijn verkruimeld.”

    Van Veens conclusie schuurt met het idee onder Netanyahu’s aanhangers dat ‘koning Bibi’ politiek onoverwinnelijk is; het lang gekoesterde imago dat hij zelf heeft gecreëerd, als de persoon die Israël het beste kan beschermen tegen vijandige krachten in het Midden-Oosten.

    “Voor hem lag de bal de afgelopen maanden ergens anders. En dat was de binnenlandse politiek,” zegt ook Bart Wallet. “Het Israëlische leger heeft herhaaldelijk tegen Netanyahu en de politieke top gezegd: los die problemen over bijvoorbeeld de juridische hervormingen nou op, sluit een compromis, want dit is slecht voor onze waakzaamheid. Het leger heeft dat zeker gezegd, maar Netanyahu reageerde afwijzend en zei dat de generaals te veel hun oren lieten hangen naar linkse activisten.”

    Het is geen antwoord waaraan hij graag zal willen worden herinnerd. Want de grote fouten die zijn gemaakt doen denken aan de catastrofe van de Eerste Libanonoorlog (1982-1985). Premier Ariel Sharon vloog destijds de laan uit na verwijten dat honderden soldatenlevens waren opgeofferd aan politieke manipulaties. Dat lot lijkt Netanyahu ook beschoren.

    www.parool.nl/cs-b3a07861
  14. forum rang 8 closer 12 oktober 2023 11:25
    10:11
    Israëlische minister: eerst gijzelaars vrij, dan pas weer water en stroom voor Gaza

    De Gazastrook blijft afgesneden van stroom- en watertoevoer tot Hamas alle Israëlische gijzelaars heeft vrijgelaten. Dat schrijft de Israëlische minister van Energie, Israel Katz, op X. ‘De ene humanitaire daad voor de andere’, voegde de bewindsman eraan toe.

    Verder lezen: www.volkskrant.nl/cs-bc08dd09
  15. forum rang 8 closer 12 oktober 2023 11:33
    Terug naar Israël om te vechten: ‘Bij thuiskomst pak ik meteen mijn spullen’

    Buitenlandse regeringen sturen vliegtuigen naar Israël om hun burgers te evacueren. Maar Israëliërs zelf organiseren juist extra vluchten om reservisten naar hun land te halen. ‘Het is allemaal erg onzeker op dit moment.’

    Arjen van der Ziel, 12 oktober 2023, 07:54

    De bouwkundestudent uit Delft vertelt dat hij afgelopen zaterdag, toen hij met zijn vader en opa in de synagoge was, hoorde van de grote aanval van terreurbeweging Hamas in Israël. Kort daarna kreeg hij via zijn mobiele telefoon de oproep om naar Israël te komen om als reservist mee te helpen bij de verdediging.

    Hij kreeg die oproep omdat hij Joods is en na zijn middelbare school in Nederland zo’n drie jaar vrijwillig als infanterist in het Israëlische leger heeft gediend. Nu zit de Nederlandse student bij de gate van de Israëlische nationale vliegmaatschappij El Al op Schiphol. Bestemming: Tel Aviv.

    “Mijn maten in Israël hebben zich al bij onze eenheid gemeld”, vertelt hij. “Ik ben aan de ene kant blij dat ik me snel bij hen kan aansluiten. Maar aan de andere kant voel ik ook angst en spanning. Want het is allemaal erg onzeker op dit moment in Israël.”

    De 22-jarige reservist – korte krullen, stoppelbaardje, het gespierde bovenlijf in een donkerblauw T-shirt – wil uit veiligheidsoverwegingen liever niet met zijn naam in de krant. Hij zegt eerder op de ochtend met veel tranen afscheid te hebben genomen van zijn vader en moeder, die hem naar de luchthaven brachten. “Mijn ouders vinden het moeilijk, maar ze steunen me wel. Een vriend heeft mijn vliegticket voor me gekocht.”

    Verder lezen: www.trouw.nl/cs-b5a84356
  16. forum rang 6 benbelegger 12 oktober 2023 12:36
    Terwijl Israël en Hamas afkoersen op een bittere strijd, neemt ook voor Egypte de spanning toe. Een bemiddelende rol zoals voorheen? Opvang van vluchtelingen? Het zit er deze keer niet in. Zelfs voor noodhulp lijkt voorlopig geen ruimte.

    Nu het oorlog is tussen Israël en Hamas zijn vele ogen gericht op Egypte: het buurland dat tijdens eerdere oorlogen als bemiddelaar optrad en een staakt-het-vuren afdwong. Egypte staat in nauw contact met zowel Israël als Hamas. Daarbij grenst het land aan de Gazastrook, al zit die grens meestal op slot en worden allerlei materiaal en producten vooral via tunnels naar Gaza gesmokkeld. Momenteel bereidt Egypte, in overleg met de Amerikaanse regering, aan de grens humanitaire hulp voor. Voor dergelijke noodhulp is eerst een beperkt bestand tussen de strijdende partijen nodig.

    ‘Wij adviseren dat alle Palestijnen in Gaza die het kunnen, vluchten naar Egypte’, aldus het Israëlische leger. Maar die grens zit potdicht en Egypte is niet van plan die spoedig te openen voor massale vluchtelingenopvang. Het land vreest dat aan de Egyptische Moslimbroederschap gelieerde Hamas-strijders de oversteek maken naar Egyptisch grondgebied.

    Ook zou het ‘de Palestijnse zaak’ ondermijnen als Palestijnen de Gaza-strook verlaten. Egypte wil zijn soevereiniteit behouden en wijst juist naar Israël dat met humanitaire corridors de burgers van Gaza zou moeten opvangen. Wel heeft Egypte opvangplekken in de buurt van de grens opgezet en zijn ziekenhuizen extra paraat.

    Maandag en dinsdag konden enkele Palestijnen voor humanitaire hulp naar Egypte, maar werd de grens gesloten nadat Israël deze had gebombardeerd. Dit gebeurde nét aan de Gazaanse zijde van de grens. Toen dinsdag de grens weer openging, kwamen nog twee Israëlische bommen neer op de overgang.

    Sindsdien is de voor Gazanen laatste grensovergang naar de buitenwereld opnieuw afgesloten. Aan de Egyptische kant staan extra legereenheden paraat in afwachting van een mogelijke bestorming van de grens door Palestijnen, nadat eerder de Erez-grensovergang met Israël werd aangevallen en veroverd.

    Maar onder de grond ligt nog steeds een, uitgedund, tunnelnetwerk waardoorheen wapens naar Gaza worden gesmokkeld en ander materiaal, van elektronica tot bestellingen bij fastfoodketens. Bedoeïenen in de Sinaï-woestijn, het bergachtige en dunbevolkte schiereiland tussen Egypte en Israël (zo’n anderhalf keer zo groot als Nederland) hebben goed verdiend aan deze smokkel. Ze kennen de bergen en routes op hun duimpje.

    Hetzelfde geldt voor de Hamas-leiders die met een belasting van 20 procent steenrijk werden dankzij de smokkeltunnels. Het leverde een bruisende ondergrondse economie op en Hamas legde ook tunnels aan naar Israël om te infiltreren. Israël heeft dit vaak als argument tegen Hamas en tegen hulp aan Gaza gebruikt: bouwmaterialen die via Israël binnenkomen, zouden door Hamas niet worden gebruikt om huizen te bouwen maar om het tunnelnetwerk uit te breiden.

    In 2013 en 2014 besloot Egypte, dat toen verwikkeld was in een hevige strijd met terroristische groeperingen zoals ISIS, om de smokkeltunnels voor zover bekend plat te leggen en een bufferzone in te richten. Sindsdien wordt er aanzienlijk minder gesmokkeld en raakten de tunnels, waardoorheen zelfs koeien werden getransporteerd en waarin vrachtwagens pasten, buiten gebruik.

    Toch was Hamas in staat afgelopen weekend duizenden raketten op Israël af te vuren. Wellicht dankzij nieuw gegraven tunnels. Maar inlichtingendiensten denken dat Iran tot de conclusie is gekomen dat Hamas beter zelf raketten kan produceren dan die via een tunnelstelsel te importeren.

    diplomaten
    Op dit moment focust Egypte zich vooral op zijn bekende rol als bemiddelaar. Volgens staatskrant Al Ahram in eerste instantie om Palestijnse vrouwen en kinderen vrij te krijgen die in Israëlische gevangenissen zitten, waarschijnlijk om hen te kunnen ruilen tegen Israëlische vrouwen en kinderen die als gijzelaars in Gaza worden vastgehouden. Het is een gevoelig en complex proces. Egypte heeft op dit moment nog diplomaten in de Gazastrook. Eerder had de Egyptische geheime dienst Israël zelfs meerdere keren gewaarschuwd dat er ‘iets groots stond te gebeuren’ rondom Gaza, zo bevestigde premier Netanyahu deze week na lang aandringen.

    Nu de oorlog weer een nieuwe dag ingaat en de Israëlische bombardementen heviger lijken te worden, is er weinig ruimte voor bemiddeling. De inzet is hoog en het geweld aan beide kanten vernietigender dan ooit en de situatie aan de Egyptische grens was de afgelopen vijftig jaar niet zó gespannen.

    www.nd.nl/nieuws/buitenland/1195310/e...
    .
  17. forum rang 10 DeZwarteRidder 12 oktober 2023 12:58
    ’Hamas regeert met zwaard’
    Zoon van Hamasoprichter heeft tips om de terreurorganisatie van zijn vader te verslaan

    onze redactie buitenland
    Aangepast: 1 min geleden25 min geledenin Buitenland

    Amsterdam - Mosab Hassan Yousef liep van Hamas over naar Israëlische zijde en werkt tien jaar als infiltrant voor veiligheidsdienst Sin Beth. Nu Israël op het punt staat een grondoorlog te ontketenen tegen de terreurgroep doen ze er wellicht goed aan nog eens naar de tips van Yousef te luisteren.

    In plaats van Gaza massaal te bombarderen, zou Israël de Hamas-kopstukken een voor een moeten uitschakelen, stelt Mosab Hassan Yousef, de overgelopen zoon van een belangrijke Hamas-leider.

    Voor sommigen is hij de ultieme held, voor anderen een verrader van de ergste soort: Mosab Hassan Yousef, bijgenaamd The Green Prince – de groene prins. Yousef is de zoon van Sheikh Hassan Yousef, één van de oprichters van terreurorganisatie Hamas. Zijn levensloop lijkt op het plot van een Hollywoodfilm, van terreur-protegé tot aan redder van Israëlische levens. Vader Sheikh Yousef daarentegen spendeerde al bijna een derde van zijn leven in Israëlische gevangenissen en wordt beschouwd als een van de spirituele leiders van de terreurbeweging. Afgelopen juli nog werd Yousef senior vrijgelaten uit de Ofer-gevangenis op de Westelijke Jordaanoever na een periode van 21 maanden in voorarrest – of anders gezegd: administratieve detentie – te hebben gezeten.

    Dat de appel soms ook wat verder van de boom kan vallen, bewijzen de tips die Mosab in 2021 geeft in een vraaggesprek met dagblad New York Post. Volgens de ontheemde zoon moet Israël Hamas een lesje leren door zijn leiders simpelweg te doden. „De volgende keer, voordat je burgers van beide kanten in een bloedbad betrekt, moet je duizend keer nadenken.” Hoewel het vemoorden van de Hamas-leiders niet zal leiden tot de directe vernietiging van de terreurgroep, zal het afhakken van de kop van de slang er wel voor zorgen dat Hamas eindelijk eens verantwoordelijk wordt gehouden, meent Mosab.
    Veilige bunkers

    Hij beschuldigt de leiding van Hamas – waaronder zijn vader – er daarbij van veilig weggedoken te zitten in ondergrondse bunkers, terwijl ze de dood van de gewone ’bovengrondse’ Palestijnen gebruiken om propagandapunten te scoren. „Honderden kinderen hebben de prijs betaald. Dit soort mensen kunnen niet wegkomen met wat ze hebben gedaan. Ze zouden zich geen dag veilig moeten voelen. Hamas haat Israël meer dan dat zij van hun eigen kinderen houden.”

    Mosab stelt in New York Post verder dat de populariteit van Hamas in Gaza sterk overdreven is. „De stilte van de meerderheid van Gaza is niet omdat ze Hamas steunen, maar omdat ze bang zijn voor Hamas.” Volgens Mosab leven de mensen in Gaza in angst omdat „Hamas regeert met het zwaard. Als je Hamas tegenwerkt, zullen ze je neerschieten of je onmiddellijk ophangen.”
    Martelingen

    De uitspraken van Yousef junior, die werden gedaan na het staakt-het-vuren dat in 2021 werd gesloten tussen Hamas en Israel na bemiddeling van Egypte, zullen ongetwijdeld de woede op de hals hebben gehaald van zijn voormalige strijdmakkers in de Palestijnse gebieden. In eerste instantie is Mosab namelijk voorbestemd om als oudste zoon in de voetsporen van zijn vader te treden. Al op 10-jarige leeftijd, tijdens de Eerste Palestijnse Intifada, komt Mosab voor het eerst in een Israëlische gevangenis terecht nadat hij stenen heeft gegooid naar Israëlische kolonisten. Jaren later, halverwege de jaren negentig, zit Mosab wederom een gevangenisstraf uit als hij ziet hoe zijn Hamas-makkers in de gevangenis honderden mede-Hamasgevangenen martelen met naalden en brandend plastic om zo vermeende collaborateurs te ontmaskeren. „Ik zal hun gegil nooit vergeten”, beschrijft Mosab de gruwelijkheden waar hij getuige van is. Naar eigen zeggen, zetten deze martelpraktijken Mosab aan het denken. „Wat als Hamas erin slaagt Israël te vernietigen en een staat op te bouwen? Zullen ze ons volk ook op deze manier vernietigen?”

    Hij besluit in te gaan op een voorstel van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet om als spion voor ze te gaan werken. Uit een vraaggesprek met CNN-journaliste Christiane Amanpour in 2010, waarin Mosab terugblikt op deze periode, blijkt hij voor het zien van de martelingen van plan te zijn geweest om als dubbelspion te gaan werken, om zo „Israël van binnenuit aan te vallen.” Als dan ook nog eens blijkt dat de Shin Bet moraliteitsregels hanteert, is Mosab helemaal om. „De Shin Bet is tenminste een organisatie die zich aan de grondwet houdt. […] Ja, er zijn fouten, ze zijn verantwoordelijk voor het doden van burgers, maar ze zijn niet dorstig om Palestijnen te doden.”
    Bescherming

    Vanaf 1997 werkt Mosab zo’n 10 jaar lang als infiltrant voor de Israëli’s. Volgens het Israëlische dagblad Haaretz helpt zijn informatie tientallen zelfmoordaanslagen op Israëlische doelen te voorkomen. Overigens blijft Mosab ondanks zijn verraad wél voor zijn familie ’zorgen’. Een van zijn voorwaardes is dat zijn vader gespaard blijft. Tijdens een inval van het Israëlische leger in Palestijns gebied, geeft Mosab door in welk gebouw zijn vader verstopt zit, waarop de Shin Bet het leger opdracht geeft dat specifieke huis over te slaan. Als Mosab later naar zijn vader belt, krijgt hij een lyrische Yousef senior aan de lijn: „Je zult het niet geloven! Het leger doorzocht elk huis in de straat, behalve dit. Onze gebeden werden verhoord, moge Allah ons beschermen.”

    Mosab claimt in zijn boek Zoon van Hamas (2012) dat hij naast het voorkomen van aanslagen ook verantwoordelijk is voor een reeks aan belangrijke arrestaties van Hamas-kopstukken, zoals Ibrahim Hamid en Marwan Barghouti. Ook zegt Mosab dat zijn informatie er voor heeft gezorgd dat in 2001 een aanslag op Shimon Peres kon worden voorkomen, die op dat moment minister van Buitenlands Zaken was.

    Na zijn spionnen-periode emigreert Mosab naar de Verenigde Staten, waar hij neerstrijkt aan de Westkust. Overigens toont Hamas zich weinig onder de indruk, als zijn zijn verraad openbaar wordt. Volgens de terreurgroep zou Mosab al jaren in de gaten zijn gehouden omdat ze zijn gedrag verdacht vonden. Zo zou zijn voorkomen dat de Groene Prins – een verwijzing naar de kleur van de Hamasvlag – belangrijke informatie kon verzamelen, schampert Hamas na de eerste publicatie van Mosabs daden in Haraatz.
  18. forum rang 4 midjj 12 oktober 2023 13:32
    Dat gaat zeker lukken met die vrede daar. De volgende generatie staat al klaar, het wordt ze met de paplepel ingegoten.

    twitter.com/StellaAmato4/status/17123...

    Onderstaande link over het doods levensmotto van Hamas:

    twitter.com/TimonDias/status/17121791...

    Ik vrees dat dit niet ophoudt bij Israel. Ze lachen zich rot om onze empathie en verlangen naar dialoog om alles humaan op te lossen. Ik vrees dat er geen humane oplossing is als je te maken krijgt met een ideologie die de totale vernietiging van Israel, maar ook van de Westerse wereld, voorstaat.
4.604 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 231 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 878,83 -0,39%
EUR/USD 1,0667 -0,02%
FTSE 100 8.175,04 +0,38%
Germany40^ 17.905,20 -1,18%
Gold spot 2.285,63 -2,15%
NY-Nasdaq Composite 15.657,82 -2,04%

Stijgers

Corbion
+2,70%
B&S Gr...
+1,20%
Ahold ...
+1,17%
ForFar...
+1,04%
OCI
+1,00%

Dalers

VIVORY...
-13,94%
EBUSCO...
-5,50%
ACOMO
-4,69%
Air Fr...
-4,29%
Arcadis
-3,88%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links