Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Huizenmarkt bubbel - klapt het?

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Vis1 7 september 2022 15:56
    Hi allen,

    Beweegreden topic: Ik wil mijn huis verkopen om de grote lonkende overwaarde te incasseren.

    Waarom wil ik nu verkopen: Omdat ik het idee heb dat de huizenmarkt (nu echt) op zijn top is, en ik mijzelf voor mijn kop sta als ik nooit die ton overwaarde eruit heb kunnen halen. Laten we ervan uitgaan dat er geen nieuw huis teruggekocht dient te worden.

    Wat ik wil: Graag jullie mening en schattingen horen!

    Wat ik zelf denk:
    De huizenprijzen zijn zéér hard gestegen, en zelfs nog toen iedereen dacht dat de huizenmarkt op zijn top zat. Echter, door de lage rentes konden mensen het blijven betalen. Nu zijn in een paar maanden tijd de rentes gestegen van 1,5% naar 3,5%. Er wordt nu bij de ECB gesproken over het verhogen van de rente met 0,5% tot 0,75%. Ze hebben zelfs aangegeven door te gaan met verhogen wanneer dit leidt tot economische pijn (recessie). Die inflatie moet immers omlaag.
    Waar 2 maanden terug nog 50/100 gezinnen een huis van 6 ton konden betalen, is dat met deze nieuwe rente (4 tot 5% straks) nog maar bijv. 20/100. Oftewel, de prijzen kunnen niet meer stijgen, er is minder vraag. En de gekte van overbieden is sowieso voorbij in deze dure wereld.
    Daarnaast krijgt iedereen straks in december/januari hun energienota. Veel gezinnen gaan dit niet kunnen betalen, en er zijn een fikse stijging zijn van mensen die hun hypotheek daardoor niet kunnen betalen. Wellicht kan dit de druppel zijn, waardoor de economie in een recessie beland.

    Ik ben zeer pessimistisch, en wil graag die ton overwaarde pakken om zo, als alles in elkaar is gestort, iets nieuws te kopen.
    Iemand die mij op andere ideeën kan brengen?
  2. Bob93 7 september 2022 16:15
    Hi Vis,

    Altijd een leuke discussie. Ik denk dat het alle kanten op kan gaan de aankomende periode en het is maar net inderdaad hoe de rente zich gaat ontwikkelen samen met de gestegen kosten die elk huishouden zometeen meer kwijt is per maand.
    Echter, wat gebeurt er zometeen met de lonen? Stijgen deze volgend jaar mee met de inflatie? Gaat de inkomstenbelasting omlaag? En komt er wellicht nog een oplossing voor de alsmaar stijgende gasprijzen?

    De rente is historisch gezien nog steeds laag en er staan nog steeds mensen in de rij om een huis te kopen. Ik heb zelf deze week mijn eerste woning gekocht en boven de vraagprijs geboden. In de afgelopen maanden ben ik elke keer nog overboden. Ik spreek dan wel over de huizenmarkt in Amsterdam.

    Volgens mij is er wel een verschuiving plaats in de huizenmarkt. Aannemers zijn schaars, dus mensen(ik ook) kiezen wellicht toch liever voor een instapklaar huis. Daarnaast kan het energieverbruik van een huis nu ook meespelen bij de keuze van een woning.
  3. T Nieuwe 7 september 2022 21:06
    Doen! Overbieden is in de helft van de gevallen niet meer van toepassing en de bedragen waarmee overboden wordt zijn lager. 2023 komen er nieuwe leennormen voor hypotheken wat in combinatie met de rente verhogingen van de ECB het voor starters nog moeilijk maakt? Gevolg? Het treintje gaat niet meer rijden dus doorstromers krijgen het ook lastiger. Onderschat ook het sentiment niet, we krijgen een zwarte winter met effect op de gemoederen.
  4. Arminiushwyxhl 8 september 2022 00:44
    Interessant draadje, toevallig gisteren ons huis in Assen te koop www.funda.nl/koop/assen/huis-42846231... In 6 jaar tijd is de woning over de kop gegaan (we hebben de woning al 17 jaar) Mooie overwaarde maar (moeten) wel wat terug kopen en hebben een nieuwbouw project gekocht (in de Blauwestad) nog redelijk betaalbaar maar wel ver weg van jullie bewoonde wereld. Maar voor een digial nomad geen probleem :-)

    Persoonlijk heb ik een huis gekocht niet als investering maar omdat het goedkoper is dan huren op langere termijn en minder het gevoel van onzekerheid en meer onafhankelijk. Ons eerste appartement kochten we in 1993 in Hilversum om met een paar jaar te verkopen met een winst van ruim 60K guldens, daarna nog een paar keer verhuisd en daar ook redelijk op kunnen cashen (puur geluk, mooie timing) De tendens is dat huizen prijzen omhoog gaan, grondstoffen worden duur en geldontwaarding.

    Als ik jong was geweest had ik nu ook verkocht (waarschijnlijk vorig jaar al) en dan iets gehuurd of naar buitenland met de overwaarde, persoonlijk verwacht ik ook een nare tijd (hoge inflatie - rentes omhoog), energie nota onbetaalbaar voor vele, boodschappen door het dak en met al die inkomens die omhoog gaan wordt alles nog duurder en krijgen we het jaren 70 scenario, niet om echt naar uit te kijken.

    Echter er is een schreeuwend te kort aan betaalbare huizen en veel te veel woningzoekenden en huren worden ook steeds duurder. Blijft iedereen dadelijk zitten waar dit zit op betere tijden?

    Mijn persoonlijk advies aan Vis1, cashen, genieten, leven en wat creatiever zijn dan de rest :-)
  5. Vis1 8 september 2022 08:00
    Bedankt voor alle reacties.

    Als ik verkoop (100% eigenaar), zal ik of gaan huren of samen met mijn partner een huis kopen (50% eigenaar). Als ik duur verkoop en duur terugkoop heb ik dus '50% winst'. Waar het mij om gaat is als ik nu verkoop, heb ik geld op de bank (ik schat zo'n 150k EUR), waar ik als 32 jarige veel mee kan. Als ik dan een huis terugkoop kan ik die waarschijnlijk samen met mijn partner 100% financieren, en dat geld dus behouden om iets leuks mee te doen (leuke vakanties, investeren in vastgoed, bedrijf beginnen) (natuurlijk nadeel is hypo aftrek van dat bedrag). Maar - een kickstart van mijn leven...

    Andere optie is huidige huis (her-)financieren (hypotheek op hogen --> box 3 hypotheek heet dat). Dan kan ik een deel van de overwaarde cashen (tot hoever ik bij kan lenen) en in het huis blijven wonen.

    Btw - ik hoorde sommigen hier de verwachte inflatie noemen als argument om te verkopen (bedoelen denk ik verslechterde economie). Want hoge inflatie is het juist goed om activa (een huis) te hebben, en vooral geen geld op de bank wat elk jaar minder waard wordt....
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 878,71 -0,01%
EUR/USD 1,0728 +0,16%
FTSE 100 8.172,15 +0,63%
Germany40^ 17.955,80 +0,13%
Gold spot 2.305,93 +0,88%
NY-Nasdaq Composite 15.605,48 -0,33%

Stijgers

VIVORY...
+9,57%
ForFar...
+7,64%
ING
+6,37%
AMG Cr...
+5,88%
Van La...
+4,05%

Dalers

BAM
-10,85%
Alfen ...
-5,54%
BESI
-4,06%
PostNL
-3,64%
ASML
-2,56%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links