Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

P2P Crowdlending in Europa

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Leefloon 6 oktober 2019 01:40
    (Voorlopige) conclusies zoals "heel goed lopen" (tijdens actuele economische meewind) zijn pas deugdelijk te trekken na enige tijd, en met dat risicoprofiel zal het rendement in een gunstigste geval gemiddeld waarschijnlijk achterblijven op buy & hold van bijvoorbeeld de AEX-index. Bij een groot succes van het "fenomeen" zal het rendement daarenboven dalen, omdat meer aanbod van geld ervoor zorgt dat er niet alleen maar krenten uit de pap gevist kunnen worden.
  2. [verwijderd] 6 oktober 2019 18:45
    Ik merk nu inderdaad al dat het rendement begint te dalen op verschillende sites.
    Momenteel ben ik 7 maand bezig en maak ik gemiddeld 15% jaarrendement op mijn accounts. De echte test zal inderdaad pas komen als er een zware recessie komt. Dan zouden redelijk wat leningen niet terugbetaald worden en zouden er wat P2P sites failliet kunnen gaan :-).
    Maar het voordeel is dat er redelijk korte termijn leningen inzitten (<6 maand). Als ik merk dat de economie echt slecht begint te gaan, dan kan ik mijn geld er hopelijk nog op tijd uithalen :-).
  3. [verwijderd] 7 oktober 2019 21:25
    Dat klopt. Maar het rendement valt ook te halen met risicokapitaal. Wie durft te beleggen et risico en dit goed doet, zal een goed rendement kunnen vastkrijgen.

    Mijn geld op het spaarboekje laten is de ergste vorm van geldverlies dat je kan hebben, zeker met de inflatie van rond de 1,5-2%.

    Momenteel neig ik naar een portfolio met:
    - 20% P2P leningen (met gemiddeld 15%)
    - 10% aandelen
    - De rest in cash (voor opportuniteiten wanneer de beurzen crashen).
    Als ik 15% maak op 20% van mijn geld in P2P, dan kom ik al aan 3% op mijn totale cash (wat beter is dan de inflatie). Als ik dan nog 10% aandelen met dividenden toevoeg en een deftig rendement behaal, dan verslaag ik de inflatie :-).

    Wat denken jullie van deze strategie?

  4. [verwijderd] 7 oktober 2019 22:35
    Daar moet ik een genuanceerd antwoord op geven. Ik zit momenteel op 6 sites en heb verscheidene leningen lopen:
    Mintos: 147 leningen
    Envestio: 23 leningen
    Crowdestor: 10 leningen
    Grupeer: 100 leningen
    Fastinvest: 30 Leningen
    Monethera= 0 leningen. Hier ga ik mee beginnen.

    Bij Mintos & Crowdestor zijn er al redelijk wat leningen afgerond. Tot nu toe geen enkele defaults te noteren :-).

    Elke site gaat anders om met zijn defaults:
    - Mintos: Mintos werkt met externe leningsuitgevers die vaak hun leningen garanderen. Daar kies ik enkel leningsuitevers die een garantie bieden op al hun leningen. Als er een lening default is, dan word ik terugbetaald (nog nooit voorgehad). Als er te veel defaults zijn, dan gaat de leningsuitgever zelf failliet en is zijn garantie waardeloos. Er zijn momenteel meer dan 60 leningsuitgevers op die sites en de meeste bieden een garantie op terugbetaling. Op 5 jaar tijd is er slechts 1 failliet gegaan. Mintos heeft een eigen rating systeem uitgewerkt en maakt audits op die leningsuitgevers (een eigen ratingsysteem A+,A,A_, B+,...). De leningsuitgever die failliet is gegaan is Eurocent, die had rating D. De kans dat er hoge defaults zijn bij Mintos is dus redelijk klein acht ik.
    - Envestio: zij bieden zelf een buybackfunctie aan voor de lening (dan nemen ze 5% op jouw lening als kost en verlies je de interesten). Hier is er nog geen enkel slecht betaald geweest. Intresten worden altijd op de dag zelf betaald. De screening procedures van Envestio zijn steviger dan op andere sites.
    - Crowdestor: Crowdestor heeft zelf een eigen "buyback fund" en garandeert daar slechte leningen mee. Het niveau van dat fund is steeds consulteerbaar op hun site (is momenteel 200K) en wordt gevoed door commissies op leningen. Deze is ook nog nooit gebruikt.
    - Grupeer: Zelfde principe als Mintos. Ze werken met leningsuitgevers en die garanderen vaak de leningen (ik neem enkel leningsuitgevers met een buyback optie). Hier ook nog geen enkele slechte lening te bespeuren. Nog nooit is een leningsuitgever failliet gegaan.
    - Fastinvest: hier zijn ze wel onduidelijk over hun default rates. Hier heb ik veruit het minste geld in geinvesteerd.
    Monethera: hier heb ik nog geen geld in, moet ik nog bekijken.

    Het grootste risico momenteel is van macro-economische aard. Als er een zware recessie in Oost-Europa dreigt (ja, de meeste sites zitten in Letland, Estland,...) dan dreigen er wel wat leningen niet terugetaald te zijn. Maar 5-10% van de leningen niet terugbetaald betekent volgens mij niet dat je 5-10% geld kwijt bent, zeker niet als in die mate diversifieert in leningen en in verschillende sites. Ik schat dat als er 10% leningen foutlopen, je misschien 5% van jouw geld kwijt bent (mede dankzij opgebouwe buyback-funds van de betere jaren, garantie van bepaalde leningsuitgevers,...).

    Mijn strategie is hier ook om in kortere termijnleningen te investeren (altijd onder 1 jaar, vaak probeer ik onder 6 maand), om het risico wat te beperken.

    Begrijp je mijn redenering, Zilverduit?
  5. [verwijderd] 3 november 2019 18:10
    Hey Jerommeke.Mijn doel is 20% van mijn vermogen in P2P (ook voornamelijk Estland & Letland) en 15% rendement te halen. 15% op 20% van mijn vermogen= 3% op mijn totaal vermogen. Goed genoeg om beter te doen als de inflatie.

    Momenteel lukt de 15% ook vlot bij mij. OP welke platformen zit jij?
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 904,21 +0,51%
EUR/USD 1,0780 +0,29%
FTSE 100 8.381,35 +0,33%
Germany40^ 18.701,20 +1,10%
Gold spot 2.333,35 +1,05%
NY-Nasdaq Composite 16.302,76 -0,18%

Stijgers

BESI
+3,60%
ForFar...
+3,08%
PROSUS
+2,49%
NSI
+2,07%
Ahold ...
+1,97%

Dalers

TKH
-3,54%
CTP
-3,07%
VIVORY...
-2,41%
AMG Cr...
-2,40%
DSM FI...
-2,24%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links