Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Kans op overname AkzoNobel kleiner geworden'

Lees over dit aandeel ook

  1. 10:29 UBS zet Akzo op de kooplijst
  2. 24 apr Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 mei 2017 09:48
    Minachting van de aandeelhouders door AKZO is nog verre van opgelost. Dit gaat nog wel een staartje krijgen. Immers waarom heeft AKZO de aandeelhouders niet goed geïnformeerd en heeft het onvoldoende verantwoording afgelegd over de keuze om niet met PPG in gesprek te gaan?

    Er is mi maar een logisch antwoord en dat is omdat AKZO geen verhaal heeft en de boel doelbewust gefrustreerd heeft. Dat gaat er straks met de OK-enquête wel uitkomen. En dan kunnen B&B in ieder geval een schadeclaim verwachten.
  2. erjee-ff 30 mei 2017 10:15
    @Accuboor
    Er is nog een tweede reden. Als Akzo een aandeelhouders vergadering had uitgeschreven, dan hadden de activisten de mogelijkheid gehad om agendapunten aan te dragen, en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat men van die mogelijkheid gebruik had gemaakt om het initiatief naar zich toe te trekken tijdens de aandeelhoudersvergadering. Ik vermoed dat Akzo die mogelijkheid nadrukkelijk uit wenste te sluiten.
  3. erjee-ff 30 mei 2017 10:38
    quote:

    taurus86 schreef op 30 mei 2017 10:35:

    @accuboor Overweeg je nu om uit AKZO te stappen? Als je zo door hen geminacht wordt, kan je nu stemmen met je voeten. Heb je geen BAVA voor nodig.
    Klinkt allemaal heel stoer, maar bedenk wel wat je nu eigenlijk impliceert als het om good governance gaat.
    Jouw implicatie is dat aandeelhouders wel kapitaal in een bedrijf mogen steken, maar geen enkel recht hebben daar iets voor terug te krijgen.

    Zo langzamerhand is de positie van obligatie houders heel duidelijk geworden, in ieder geval bij banken, is de positie van crediteuren heel duidelijk geworden (ook weer bij banken) en begint de positie van aandeelhouders ook duidelijk te worden. Als je kapitaal bezit heb je op alle mogelijke manieren pech gehad.
  4. taurus86 30 mei 2017 10:45
    @erjee-ff 'Good Governance' is toch het belang van alle betrokkenen in de beschouwing meewegen. Als ik je goed volg, vind je de ABN Amro verkoop van even geleden 'good governance'? Was ook een voordelige deal voor de aandeelhouders, maar of het van hun kant 'good governance' was - denk aan de bail-out - vraag ik me af.
  5. taurus86 30 mei 2017 11:07
    quote:

    erjee-ff schreef op 30 mei 2017 11:02:

    We hebben het nu niet over ABN Amro. We hebben het over Akzo, het feit dat de aandeelhouders door dit bedrijf stelselmatig genegeerd worden en het feit dat jij vindt dat "een aandeelhouder dan maar een ander aandeel moet zoeken". Maar zo werkt het niet.
    Zij moet niet, zij mag, en de aandeelhouder die al wat langer in AKZO belegd krijgt momenteel 15% extra rendement als hij/zij dit doet. Als rendement telt is het 'NU of Straks'. De keuze staat vrij.
  6. Geefgas 30 mei 2017 11:30
    quote:

    taurus86 schreef op 30 mei 2017 11:07:

    [...]

    Zij moet niet, zij mag, en de aandeelhouder die al wat langer in AKZO belegd krijgt momenteel 15% extra rendement als hij/zij dit doet. Als rendement telt is het 'NU of Straks'. De keuze staat vrij.
    Ja, zo lust ik er nog wel een. Momenteel 15% extra, dat is een redenering van iemand die op korte termijn naar aandelen kijkt. Het gaat om de lange termijn rendement waar de bestuurders op afgerekend worden. En die is niet zo heel best in vergelijking met andere AEX fondsen. Maw, juist de lange termijn belegger heeft recht van spreken en menigeen van deze groep heeft een vieze smaak van de gang van zaken.

    Het gaat om goed bestuur en afwegen van belangen. Vergeet niet dat daarbij Akzo zelf een samensmelting is van eerdere buitenlandse overnames. Kortom, het heeft er alle schijn van dat er een paar heren zijn die hun eigen positie willen vasthouden en "vast willen houden aan pluche". Het oude aristocratische netwerk regeert. Dit heeft niks met afwegen van belangen te maken maar met machtspolitiek.

    Je denkt toch niet dat de 80% - 90% van de werknemers die in het buitenland werken enig verschil merken met een Nederlandse dan wel Amerikaanse moeder?

    Belangrijkste is dat er duidelijke kosten voordelen kunnen worden behaald en dat hoort bij ondernemen en besturen van multinational, op zoek gaan naar efficiency. En daar heeft Akzo heel lang de tijd voor gehad en al die tijd hebben ze niets anders gedaan dan op de centen zitten zonder weinig echte visie. Dit wordt Akzo al jaren verweten, en nu de eigen positie in het gevaar komt dan ineens kan er wel van alles. Maw, dit getuigt van slecht bestuur.

    Ik begrijp werkelijk waar niet dat er nog mensen zijn die "dit old boys netwerk" nog verdedigen.

    Tenslote, en wellicht meest belangrijk, er is nog nooit een economie beter geworden van protectionisme. In Nederland creëren we zo langzamerhand een negatief beeld over ons investeringsklimaat en houding van bestuur en politiek. Waarmee Nederland haar eigen kuil graaft, maar helaas gaat het tegenwoordig meer om populisme en roeptoeteren dan kennis van zaken hebben.
  7. Geefgas 30 mei 2017 11:40
    PS; het meest kolderieke in deze soap is dat het old boys network rechtser dan rechts is, niveau sigaren roken en parelketting, en dat het juist de links georiënteerde mensen zijn die zich voor karretje laten spannen met retoriek van protectionisme en behouden van banen (wat een schijndiscussie is).
  8. [verwijderd] 30 mei 2017 15:49
    quote:

    taurus86 schreef op 30 mei 2017 10:35:

    @accuboor Overweeg je nu om uit AKZO te stappen? Als je zo door hen geminacht wordt, kan je nu stemmen met je voeten. Heb je geen BAVA voor nodig.
    Nee, AKZO als bedrijf is sowieso ten einde. Nu in een keer via PPG of anders via afsplitsing chemietak en daarna alsnog verkoop aan PPG of Sherwin-Williams omdat AKZO daarna zelfstandig te klein is om mondiaal de wedstrijd te winnen.

    De aandeelhouder krijgt binnen 1-2 jaar een mooi rendement bij AKZO. Voor de werknemers was nu samengaan met PPG mi beter. Maar die kans heeft AKZO-management de nek omgedraaid.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Akzo Nobel

64,400 16:58
+1,320 +2,09%
Premium

Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links