Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Aandeel Nyrstar BRU:NYR.BL, BE0974294267

Laatste koers (eur) Verschil Volume
0,038   -0,002   (-5,00%) Dagrange 0,038 - 0,040 8.071   Gem. (3M) 26,8K

Nyrstar 2017

820 Posts
Pagina: «« 1 ... 15 16 17 18 19 ... 41 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 mei 2017 10:23
    Fiasco’s achtervolgen Nyrstar Nyrstar is erin geslaagd om 20 miljoen dollar te vangen voor zijn Mexicaanse mijn Campo Morado. Destijds betaalde het er 300 miljoen voor.
    De fiasco’s zullen het bedrijf nog lang achtervolgen. Pascal Dendooven Hoe het begon In 2007 leek de Brusselse beurs zich te mogen opmaken voor een nieuw succesverhaal.
    Het Australische Zinifex en Umicore hadden hun zinkbelangen gebundeld in een nieuw wereldbedrijf en brachten dat naar de beurs. Beleggers tekenden enthousiast in tegen 20 euro per aandeel. Ze hadden vooral oog voor het potentieel van de groep: het ging om ’s werelds grootste producent van zinkmetaal- en legeringen en gehoopt werd dat Nyrstar zijn leidende rol in de sector in steeds hogere winsten zou kunnen omzetten. Het werd beloond met een Bel-20-zitje en kreeg bij de beursgang een waarde van 2 miljard euro mee. Voor Zinifex en Umicore was die beursgang een manier om het bedrijf te verkopen.

    Eerder al had Umicore zijn koperafdeling verzelfstandigd door Cumerio naar de beurs te brengen. Op zich is dat positief. Een bedrijf verkopen kan op vele manieren. Onder meer door een verkoop aan een concurrent, of door het aan te bieden aan private-equityfondsen, ‘durfkapitaalfondsen’. In het eerste geval schiet het bedrijf er vaak zijn autonomie bij in. In het tweede geval, bij een durfkapitaalfonds, wordt de overname in regel in belangrijke mate met schulden gefinancierd, waardoor het bedrijf weinig ruimte heeft voor productieve investeringen. Maar Nyrstar zakt... Bij een beursgang worden de aandelen evenwel meer verspreid en krijgt het management de kans een zelfstandige strategie te voeren.
    Het kan de beurs gebruiken om zijn groei te financieren. De verkopende aandeelhouders achter Nyrstar kregen in oktober 2007 samen 1,7 miljard euro voor hun aandelen. Maar beleggers zouden weinig plezier beleven aan het aandeel. Al een jaar na de beursgang noteerde het 60 procent lager.
    Dat was het gevolg van de financiële crisis, waardoor de economie tot een stilstand kwam en grondstoffenprijzen zakten. Nyrstar leed vooral onder de prijsdaling van zink. Een deel van de productiecapaciteit werd stilgelegd. Een ander element dat het bedrijf parten speelde, waren de hoge energieprijzen. In zijn eerste jaar als beursgenoteerd bedrijf verloor Nyrstar 595 miljoen euro. De afstraffing op de beurs had tot gevolg dat het bedrijf in 2009 zijn zitje in de Bel-20 verloor. Onder ceo Roland Junck werd vervolgens de strategie zwaar bijgesteld. Junck wilde van Nyrstar een verticaal geïntegreerde groep maken die niet alleen zink zou smelten, maar ook zelf mijnen zou exploiteren en zo de groep verzekeren van eigen aanvoer van zinkerts.

    Het werd het begin van een dure overnametocht. Drugskartels en andere problemen De Mexicaanse mijn Campo Morado, waarvan Nyrstar afgelopen nacht bekendmaakte dat het die had verkocht, was zowat het koninginnenstuk van Junckers mijnbouwstrategie. In november 2010 betaalde hij er bijna 300 miljoen dollar voor. Maar Nyrstar zou er vooral met operationele problemen geconfronteerd worden. Op een bepaald ogenblik leken ook de drugskartels een probleem te vormen voor de exploitatie, waardoor de mijn om veiligheidsredenen werd stilgelegd. Volgens anderen had het niets met drugskartels te maken, maar waren de sociale relaties bij Campo Morado gewoon barslecht.
    Nadien werd nog een handvol andere mijnen aangekocht. De strategie leverde nooit de verhoopte winst op en Juncker werd in 2015 bedankt voor bewezen diensten. De laatste vijf jaar maakte Nyrstar consequent verlies, vaak als gevolg van waardeverminderingen op de aangekochte mijnen. Nyrstar, wiens beurswaarde ondanks enkele kapitaalverhogingen verschrompeld is, is volop bezig met zich van die mijnen te ontdoen en trok zich al terug uit Chili, Honduras en Peru. Na de verkoop van Campo Morado heeft het nog de mijn Langlois in het Canadese Québec, Tennessee Mines in het Amerikaanse Tennessee en Myra Falls in het Canadese British Columbia. Weer een zuivere zinksmelter... Campo Morado was in de boeken al afgeschreven, van de overige mijnen is nog een restwaarde van 238 miljoen niet afgeschreven. Voor Nyrstar is het van groot belang om nog een fatsoenlijke prijs voor die mijnen te krijgen, want het bedrijf sleurt meer dan 1 miljard euro schulden mee.
    Nyrstar heeft recent al nieuwe, duurdere leningen met een langere looptijd moeten uitgeven om in staat te zijn (goedkopere) schulden die vervallen, terug te betalen. Na de verkoop van de mijnen zal Nyrstar weer een zuivere zinksmelter zijn en ook een specialist in recyclage van metalen. In Port Pirie in Australië wordt een oude loodsmelter omgebouwd tot een geavanceerde recyclagefabriek die allerlei metalen moet kunnen raffineren. Vooral dat laatste moet op termijn bijdragen tot de winstgevendheid.

    www.standaard.be/cnt/dmf20170428_0285...
    Lees meer op: beursig.com/forum/viewtopic.php?f=4&a...
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 mei 2017 10:26
    Nyrstar verwijst weleens naar de succesvolle reconversie van Umicore in Hoboken, waar een hoogtechnologische recyclagefabriek staat – de grootste voor edelmetalen ter wereld. Maar analisten vinden dat de vergelijking maar deels opgaat. Hoboken kan veel meer metalen aan dan Port Pirie zal aankunnen én ook in Hoboken is gebleken dat zo’n conversie een huzarenstukje is. Umicore zelf heeft grote moeilijkheden moeten overwinnen en alles wijst erop dat de inbedrijfstelling van de hoogoven in Port Pirie ook niet van een leien dakje loopt. ... en een nieuwe ceo Wellicht was de complexiteit van de opdracht een van de redenen voor Nyrstar om eind vorig jaar nog maar eens van ceo te wisselen en Bill Scotting te vervangen door Hilmar Rode. Die heeft nog bij de groten in de sector gewerkt, zoals BHP Billiton, Glencore en Anglo American. In Chili overzag hij de transformatie van de grootste kopermijn ter wereld, in Kazachstan werd een zinkmijn aangepakt en er een smeltoven geïnstalleerd. Dat het in Port Pirie niet van een leien dakje loopt, blijkt uit verschillende feiten. Aanvankelijk werd de investering voor de ombouw geschat op 350 miljoen Australische dollar, maar ondertussen is duidelijk dat de kostprijs bijna het dubbele zal zijn. Port Pirie ging volgend jaar al 80 miljoen euro bijdragen tot brutobedrijfswinst, maar topman Hilmar Rode heeft al laten weten dat het maar de helft zal zijn. Rode rekent er wel op dat het in een verdere toekomst meer zal zijn dan eerst gedacht, met andere woorden: uitgesteld is niet verloren. Les voor Balta?

    Voor beleggers die destijds op de beursgang intekenden, is het aandeel een nachtmerrie gebleken. Maar ook koopjesjagers zullen er nog niet veel plezier aan beleefd hebben. De koers bereikte volgens Bloomberg eind oktober 2016 een dieptepunt van 4,68 euro, maar het beetje herstel dat erop volgde, is alweer als sneeuw voor de zon verdwenen. Sinds begin dit jaar verloor het aandeel al een derde van zijn waarde. Het nieuws van de verkoop van de Mexicaanse mijn werd dan weer beloond met een koersstijging van 2,3 procent. Maar rekening houdend met de vele schulden die het bedrijf heeft, nam de ondernemingswaarde maar met 1 procent toe. Voor heel wat beleggers lijkt Nyrstar dan ook eerder een dure les: koop geen cyclische aandelen op de top van de markt. Dat is wat in 2007 gebeurde. Als Lone Star met de beursgang van Balta doorzet, stelt zich wellicht opnieuw dezelfde vraag: is dit het goede moment om een cyclisch aandeel te verkopen of te kopen? Misschien moeten beleggers hopen dat de grote groep Mohawk Balta nog voor de beursgang koopt, zodat ze de vraag niet zelf zullen moeten beantwoorden.
  3. [verwijderd] 3 mei 2017 14:17
    Beursblik: hogere winst voorzien voor Nyrstar

    3 mei 2017 om 13:13
    (ABM FN) Nyrstar heeft in het eerste kwartaal meer winst behaald door hogere zinkprijzen. Dit verwacht analist Wim Hoste van KBC Securities in aanloop naar de trading update van de zinkfabrikant.

    De onderliggende operationele winst (EBITDA) stijgt volgens de prognose van Hoste van 37 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2016 naar 55,3 miljoen euro. De winststijging is volgens de marktvorser vooral veroorzaakt door hoger zinkprijzen die aan het einde van het kwartaal stegen.

    Hoste denkt dat het werkkapitaal zal zijn toegenomen wat betekent dat de nettoschuld ook is gestegen. Indien Nyrstar erin slaagt meer mijnen te verkopen kan het bedrijf de schuld verlagen. De analist denkt dat 2017 een transitiejaar betreft aangaande het terugbrengen van de schuldenlast.

    Het advies van KBC is Kopen met een koersdoel van 9,00 euro.

    Op een groene beurs noteerde het aandeel Nyrstar 2,9 procent lager op 5,09 euro.

    pers@abmfn.be
    Redactie: +32(0)78 486 481
  4. marcel13 4 mei 2017 09:15
    04/05/2017
    Zinkprijs helpt bedrijfswinst Nyrstar hoger

    Een ongewenst neveneffect van de hoge zinkprijs is echter ook de schuldenlast
    die verder toeneemt.

    Nyrstar boekte over het eerste kwartaal een brutobedrijfswinst (ebitda) van 55
    miljoen euro. Dat is een derde meer dan een jaar eerder. De hoofdreden is de
    zinkprijs, die jaar op jaar 66 procent gestegen is. Dat compenseert de lagere
    vergoeding die de smelters van mijnbouwers ontvangen om erts tot
    zinkconcentraten om te turnen, de zogenaamde verwerkingslonen.

    Beide elementen vloeien voort uit het feit dat de vraag naar zink stijgt door de
    sluiting van een aantal grote mijnen: die schaarste stuwt de zinkprijs hoger en
    geeft de mijnbouwers een sterke onderhandelingspositie tegenover de smelters.

    Let wel: in de kwartaalupdate geeft Nyrstar alleen cijfers over de
    brutobedrijfswinst en niet wat er zich lager op de resultatenrekening afspeelt.
    Een belangrijke nuance, aangezien de groep al vijf jaar op rij netto verlies
    boekt.

    De hoge zinkprijs heeft als ongewenst neveneffect ook dat het kernprobleem van
    de groep, de hoge schuldenlast, nog wat groter is geworden. Want: hoe hoger de
    zinkprijs hoe duurder de voorraden en dus hoe meer werkkapitaal - zeg maar de
    kostprijs van de dagelijkse bedrijfsvoering - Nyrstar nodig heeft.

    Daardoor beloopt de schuldenlast, inclusief eeuwigdurende obligaties en al in
    pand gegeven toekomstige productie, nu 1,27 miljard euro. Dat is ruim 100
    miljoen meer dan eind 2016.

    Nyrstar kocht zich in maart wel wat extra gemoedsrust, door in ruil voor 25
    miljoen extra rentelasten de aflossingen verder in de toekomst te verschuiven.
    En tegen dan moet de herontwikkelde recylagefabriek in het Australische Port
    Pirie eindelijk cashflow opleveren in plaats van cash opslorpen.

    De smelters krikten de winstbijdrage afgelopen kwartaal met bijna een kwart op
    tot 63 miljoen euro. De mijnen waren met 3 miljoen bedrijfswinst zo goed als
    break-even.

    CEO Hilmar Rode kon samen met voorganger Bill Scotting daar het bloeden stelpen
    door onrendabele mijnen ofwel te verkopen ofwel in de mottenballen te zetten.
    Vorige week ging ook de grootste miskleun van die mijnen, het Mexicaanse Campo
    Morado, de deur uit.

    Nu de cash drain gestopt is, lijkt Rode niet echt gehaast de resterende drie
    mijnen - in Canada en de Verenigde Staten te verkopen. 'We willen maximale
    waarde halen uit onze Noord-Amerikaanse mijnbouwportefeuille, die nu een
    positieve kasstroom genereert', klinkt het.
  5. marcel13 4 mei 2017 09:28
    Volgens KBC Securities is de huidige waardering van de aandelen aantrekkelijk, maar is de schuldpositie een bron van bezorgdheid. Reden om een wat voorzichtiger houding aan te nemen en het advies te verlagen van “Kopen” naar “Opbouwen”. Het koersdoel gaat van 9 naar 7,5 euro.
  6. [verwijderd] 4 mei 2017 12:37
    Meer winst voor Nyrstar
    Gepubliceerd op 4 mei 2017 om 07:33 |
    07:33 - Meer winst voor Nyrstar
    Nyrstar (12:14)
    EUR 4,980 -0,271 (-5,16%)

    (ABM FN) Nyrstar heeft in het eerste kwartaal van 2017 betere resultaten gepresenteerd, gesteund door hogere zinkprijzen. Dit meldde de onderneming donderdag voorbeurs.

    Nyrstar behaalde een omzet van 932 miljoen euro, liefst 46 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

    De onderliggende EBITDA van de mijnbouwgroep steeg met 14 miljoen tot 55 miljoen euro, pal op de verwachtingen van KBC Securities.

    Voor de betere prestaties wees Nyrstar naar de hogere gemiddelde zinkprijs en een sterkere dollar.

    - See more at: www.beursduivel.be/Beursnieuws/175797...
  7. [verwijderd] 4 mei 2017 16:26
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 4 mei 2017 14:50:

    Blijven zitten is ZEER RISKANT geworden.
    Als Port Pirie te veel problemen oplevert, gaat Nyrstar FAILLIET.
    Het door jou bewierookte Nevsun doet het anders ook niet best; koers 3,01, nog 8 cent te gaan tot het vijfjarig dieptepunt (2,93, juli 2012).
820 Posts
Pagina: «« 1 ... 15 16 17 18 19 ... 41 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.