Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rechter legt klokkenluider Trafigura zwijgen op

ZÜRICH (AFN/BLOOMBERG) - Een klokkenluider die misstanden bij grondstoffenhandelaar Trafigura aan wilde kaarten moet van een Zwitserse rechter zijn mond houden. Volgens de rechtbank in Zürich heeft de oud-werknemer de verplichting om zaken vertrouwelijk te houden geschonden en was er het risico dat hij onherstelbare schade zou veroorzaken bij het bedrijf.

Op basis van de eerste gesprekken met de klokkenluider zijn toezichthouders in België en Zwitserland onderzoeken begonnen naar Trafigura-dochter Nyrstar. Die Belgische zinksmelter zou met de boekhouding hebben gesjoemeld. Nyrstar, dat in juli werd overgenomen door Trafigura, ontkent fraude te hebben gepleegd.

De Zwitserse wet biedt klokkenluiders veel minder bescherming dan de Belgische. Daarom koos Nyrstar voor een gang naar de Zwitserse rechter om te voorkomen dat de oud-werknemer de vuile was buiten zou hangen.

Onderzoek

De klokkenluider heeft beroep aangetekend. Zijn advocate vindt het raar dat de man in België de klokkenluidersstatus kreeg toegekend, maar dat Nyrstar via een Zwitsers dochterbedrijf de man alsnog het zwijgen oplegt. Die zaak loopt nog.

De Zwitserse toezichthouder zette een onderzoek naar Nyrstar in september stil, maar wil niet zeggen waarom. De Belgische marktwaakhond wilde niet aangeven hoe het met zijn onderzoek gaat.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Nyrstar

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nyrstar

0,216 04 okt
+0,003 +1,41%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links