Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

De cryptomarkt nadert een cruciaal punt

De cryptomarkt nadert een cruciaal punt

'Sell in May and go away, but remember to be back in September.' Dit aloude beursadagium gaat vaak op voor de aandelenbeurs, maar lijkt dit jaar ook van toepassing op de cryptomarkt. Vanaf begin mei werd de daling ingezet en sindsdien is de fut er helemaal uit. 

Nu steeds meer institutionele partijen in crypto's zijn gestapt, krijgt de markt ook meer kenmerken van traditionele financiële markten. Met een sterke periode aan het begin van het jaar, gevolgd door een rustige zomer gaat de cryptomarkt steeds meer op de aandelenbeurs lijken. De komende maanden zal blijken of dit verloop een vervolg krijgt.

Bitcoin mist overtuiging

De koers van bitcoin is de afgelopen weken niet ver van haar plaats gekomen. Het is al even geleden dat de waarde van de grootste crypto voor een langere periode per saldo zo vlak is blijven liggen. 

De koers beweegt sinds eind mei zijwaarts in een neutrale bandbreedte tussen grofweg $29.000 aan de onderzijde en $41.000 aan de bovenkant. Binnen deze bandbreedte lijkt de munt nu op nieuwe verkoopdruk te stuiten, waardoor een mogelijke lagere koerstop wordt gevormd. Dit is een negatief signaal.

Wanneer de steun wordt gebroken, zal het beeld verder verzwakken en komt er ruimte vrij voor een diepere correctie. Volgende steun wacht dan rond de oude top van eind 2017 rond $20.000.

Pas wanneer de bandbreedte aan de bovenzijde wordt verlaten, zal het technisch plaatje verder opklaren.

Markt moet richting kiezen

Zoals gezegd, oogt de gehele cryptomarkt de laatste maanden erg flauw. Oplevingen zetten niet door en serieuze verkoopdruk blijft ook uit. Er zijn steeds minder altcoins die zich aan deze algehele trend weten te onttrekken, waardoor de fantasie bij veel speculanten langzaam vervliegt.

De Crypto Total MarketCap index geeft een mooi beeld van de waarde van de gehele cryptomarkt, inclusief bitcoin. Wat opvalt, is dat deze index nog altijd in een mooie opgaande trend beweegt die begin 2020 werd ingezet.

Door de recente correctie is de totale marktwaarde nu teruggezakt tot aan de onderzijde van het trendkanaal. Wil de markt dus een nieuwe opwaartse impuls laten zien, dan zal er rond het huidige niveau nieuw geld de markt in moeten stromen.

Lagere toppen

Op de onderstaande grafiek is goed te zien dat de koers een belangrijk punt nadert. Rond $1.250 miljard ligt een belangrijk steunniveau gevormd door de onderkant van het lange termijn stijgende trendkanaal en enkele recente koersbodems.

Het patroon van lagere koerstoppen is nog intact, wat betekent dat verkoopdruk nog altijd aanwezig is. Om het positieve lange termijn beeld intact te laten, dient de koers rond het huidige niveau steun te vinden en op te veren.

Wanneer de weerstand van de laatste top rond $1.500 miljard wordt doorbroken, klaart het beeld weer op en kan de markt aan een nieuwe stijgingsfase beginnen.

Als de koers echter uit het opgaande trendkanaal zakt, zal dit een nieuwe lange termijn verzwakking opleveren en kan de gehele cryptomarkt verder omlaag. De volgende steun wacht pas rond $775 miljard, wat inhoudt dat er dan nog bijna de helft aan marktwaarde kan verdampen.

Vakantie

Net als de cryptomarkt doe ik het de komende weken even rustig aan en ga er even tussenuit. Mijn collega Royce Tostrams zal in deze periode de column voor zijn rekening nemen en u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen bij bitcoin. Ik wens u een mooie zomer toe.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 24 sep Crypto TA update: Dogecoin nadert cruciale steun 8
 2. 24 sep Special: Big Tech aarzelt
 3. 23 sep Zwaargewichten technisch in orde 176

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. SimpeleZiel 13 juli 2021 16:38
  Prettige vakantie Wouter.

  Gaat er dan wel steeds meer op lijken dat crypto's een "echte" asset class gaan worden :-)

  Voor nu zit ik 90% liquide, zie nog wel mogelijke dalingen de komende periode. Al die moon boys lopen nu te huilen dat hun "lambo" nog niet besteld kan worden. Die verwijs ik dan ook steevast door naar 9292.nl zodat ze niet bij hun moeder op het zolderkamertje hoeven te blijven. 2. SimpeleZiel 15 juli 2021 08:14
  Als ik op de stoel zou zitten van de CEO zou ik dit ook zeggen. De belangrijkste drijfveer voor het ontstaan van cryptos is gebaseerd op het wegnemen van de veelal overbodige rol van de centrale grote partijen zoals banken in investeringsfondsen. Verdiep je eens in DeFi zou ik je willen aanbevelen.

  Paar jaar geleden riep de CEO van JP Morgan hetzelfde, sterker nog hij vondt dt allemaal maar niets. Inmiddels heeft JP Morgen een eigen crypto initiatief en is druk bezig met verkenning van DeFi mogelijkheden. Beter een klein % van een grote koek dan op termijn volledig buitengesloten worden. Hele verstandige aanpassing van de visie als je het mij vraagt.

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links