Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vlaktax & hypotheekrenteaftrek

De huizenmarkt zit flink op slot en als de nieuwe maatregelen van de politiek uit Den Haag doorgaan dan zal 2013 het voorlopig slechtste jaar worden op de woningmarkt. Het is begrijpelijk dat starters wel tien keer nadenken alvorens zij een woning kopen. Op het ogenblik is alleen de lage overdrachtsbelasting van 2% in hun voordeel.

Andere subsidies zoals de starterslening en koopsubsidie zijn volledig afgeschaft. Wie naar de belastingschijven kijkt, ziet direct dat de lage inkomens het minst profijt hebben van de hypotheekrenteaftrek.

Schijf 1

tot en met 18.945 euro

33,10%

Schijf 2

18.946 tot en met 33.863 euro

41,95%

Schijf 3

33.864 tot en met 56.491euro

42,00%

Schijf 4

vanaf 56.492 euro

52,00%

Het voordeel van de renteaftrek wordt gedeeltelijk teniet gedaan door het eigenwoningforfait (EWF). In 2012 is het EWF 0,6% van de waarde van de woning. Ik heb doorberekend wat het daadwerkelijke renteaftrek percentage is voor alle inkomens bij de hypotheekrentes van 3% t/m 6%.

 

 

Voordeel in percentage bij

voordeel in percentage bij

voordeel in percentage bij

Rente

WOZ / EWF

IB 33,10%

IB 42,00%

IB 52,00%

3,0%

0,6%

26,5%

33,6%

41,6%

4,0%

0,6%

28,1%

35,7%

44,2%

5,0%

0,6%

29,1%

37,0%

45,8%

6,0%

0,6%

29,8%

37,8%

46,8%

Gemiddeld

 

28,4%

36,0%

44,6%

De gevolgen
Hoe hoger de hypotheekrente, hoe hoger het renteaftrekpercentage. Als ik over alle getallen het gemiddelde neemt dan is dit een percentage van 36,3%. Het invoeren van een vlaktax van 36% voor alle (lopende) hypotheken verandert niets betreffende de hoogte van de uitgaven van Den Haag. Natuurlijk gaan de hoge inkomens er op achteruit en de lage inkomens er op vooruit. Wat zijn de gevolgen voor de hoge inkomens?

Om de volledige renteaftrek te kunnen genieten van 52% moet iemand de betaalde hypotheekrente bij het inkomen van schijf 4 (56.492 euro) tellen. Bij een hypotheek van 600.000 euro en een hypotheekrente van 5% moet het inkomen minimaal 87.000 euro zijn. Let op dit moet het hoofdinkomen zijn van een persoon. Dit gezin of deze persoon gaat dan bijna 10% netto per maand meer betalen, zie onderstaande uitwerking.

Hypotheek 600.000 euro a 5%

30.000 euro

rente 4%

24.000 euro

Belastingvoordeel nu 45,8%

13.740 euro

44,2%

10.608 euro

Belastingvoordeel dan 36%

10.800 euro

36%

  8.640 euro

Hogere jaarlasten

   2940

euro

   1968 euro

Hogere maandlasten

     245

euro

     164 euro

Het voordeel voor de lagere inkomens heb ik doorberekend waarbij twee personen 18.000 euro (per persoon) verdienen. Het volgende is dan van toepassing als er sprake is van een hypotheek van 100.000 euro.

Hypotheek 100.000 a 5%

5000 euro

rente 4%

4000 euro

Belastingvoordeel nu 29,1%

1455 euro

28,1%

1124 euro

Belastingvoordeel dan 36%

1800 euro

36%

1440 euro

Lagere jaarlasten

   345 euro

 

   316 euro

Lagere maandlasten

     28 euro

 

     26 euro

Van laag naar hoog
Voor de belastinggroepen 2 en 3 (41,95% en 42%) verandert er weinig. Bij een vlaktax van 36% is het voordeliger om een zo laag mogelijke hypotheekrente te hebben. Dit is mogelijk, maar dan moet de rentevasteperiode zo kort mogelijk zijn. Dit zorgt voor meer onzekerheid omdat de rente kan stijgen, waardoor de maandlasten ook stijgen als de rente weer moet worden vastgezet.

Een ander voordeel van een vlaktax is dat de lagere inkomens een hogere hypotheek kunnen krijgen. Het tegenovergestelde is natuurlijk van toepassing voor de hogere inkomens. In ieder geval zal een starter een grotere kans hebben om een woning te kopen. Dit betekent ook dat vanuit de het lagere segment een doorstroming kan plaatsvinden, waardoor ook het hogere segment hun woning kunnen verkopen.

Al met al een oplossing die ten koste gaat van de hoge inkomens. Echter deze doelgroep profiteert nu het meeste van de hypotheekrenteaftrek. Vanuit Den Haag gezien is een vlaktax interessant omdat (eventueel) het percentage jaarlijks kan worden aangepast. Een gemakkelijk instrument om geld in het laatje te kunnen krijgen.


Jos Koets heeft een nieuwe boek, Een Huis Kopen in Crisistijd. Winkelprijs is 17,50 euro. Bestel het boek bij IEX.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Gerelateerd

hypotheekrenteaftrek

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

vlaktax

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
58 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Paulus29
0
Ik kan me natuurlijk vergissen maar met een vlaktaks van 35% gaan de hogere inkomens er per saldo toch flink op vooruit? Een IB van 35% in plaats van 52% klinkt erg plezierig.
MartijnN1932
0
Hmm zou ik geen Flat Tax willen noemen dit is een Flat% hypotheek aftrek. Flat Tax is simpel weg iedereen betaal het zelfde percentage belasting, op alles, zodoende als men meer verdient betaalt men meer enz.. Maar in Nederland moet alles zogenoemd sociaal..
terwijl het beleid asociaal is..

Hypotheek rente aftrek afschaffen en naar een volledig Flat Tax systeem gaan, dat verlaagd de hele bureaucratie met 50%, effectiever ondernemerschap komt om de hoek en we komen zo de "crisis" uit
bert pit
1
Beste Jos, mooi stukje en erg goed dat starters wel tien keer nadenken alvorens zij een woning kopen.

Als iedereen dat de afgelopen 15 jaar had gedaan, dan waren de prijzen niet zo achterlijk hoog gestegen. Want, tenslotte bepaal je als consument zelf de prijs die je bereid bent om te betalen.
Kees2
0
De politiek heeft zijn mond vol over de groot verdieners die alles moeten betalen. Als je echter de inkomenscijfers van het CBS bekijkt dan blijkt dat er helemaal niet zoveel groot verdieners zijn:
www.cbs.nl/NR/rdonlyres/8D9BF7B6-88FF...

Blijkbaar wordt er maximaal geprofiteerd van allerlei toeslagen en uitkeringen en zijn er steeds minder personen die het allemaal moeten betalen.
[verwijderd]
0
dit is inderdaad geen flat tax, maar een vast tarief voor HRA (en afschaffen EWF?). een algehele flat tax is nadelig voor lagere inkomens en die zullen dus nog moeilijker een huis kunnen bekostigen.
Willy Wave
0
Jos, dit artikel zet je toch op het verkeerde been. Dit heeft inderdaad niets met een vlak taks te maken, maar met een vast aftrek % voor alleen de eigen woning. Het selectieve shoppen van de politiek, dus.

Martijn en Paulus zitten dus juist: een vlak taks zou juist inkomensverschillen vergroten. Mijn big accounts willen maar wat GRAAG een vlak taks over hun GEHELE inkomen berekend. En niet over het selectief ge-shopte deel.

Haager
0
Kom maar met de flat-tax, scheelt bij ons aardig wat ivm. lage hypotheekrente scheelt dat - uhm, ojee - een uitstapje naar de Efteling met de familie per jaar...
[verwijderd]
1
daarnaast... een gemiddelde over alle belastingtarieven om tot een gemiddelde aftrekpercentage te komen... ik denk dat er weinig miljarden hypotheek uitstaan bij mensen in 33% schijf en veel miljarden hypotheek bij mensen met 52% schijf...
wijnboer
0
Je kunt de hypotheekrente ook als volgt afbouwen:
- per direkt aftrek over de hoogste schijf afschaffen
- na x jaar de aftrek over de twee hoogste schijven afschaffen
- na x jaar de aftrek over de 3 hoogste schijven afschaffen
- na x jaar de aftrek volledig afschaffen.
Links kan tevreden zijn omdat de hoogste als eerste inkomens worden aangepakt en die kunnen het toch wel lijden.
De enig variabelen zijn x, de schijven, en de percentages per schijf en dat geeft de politiek voldoende speelruimte. Maar de afbouw ligt vast!
Dus geen geharrewar over de prijs van een huis als drempel. Is in een eenvoudige wet te regelen!
[verwijderd]
0
als je deze kant op wilt is het trouwens veel gemakkelijker in te voeren door hypotheekschuld te verhuizen naar box3. en negatieve vermogens toe te staan in box3 (dus teruggave ipv betalen). en de waarde van het woonhuis (1e woning) te zijn als een gebruiksvoorwerp (wat het uiteindelijk ook is) en dus niet in box3 te belasten. heb je hetzelfde effect zonder ingewikkelde nieuwe regelgeving.
Ivanrybkin
0

Bij een vlaktaks hoort toch ook het schrappen van aftrekposten, waaronder de hypotheekrenteaftrek?
Jos Koets
0
Jullie hebben volkomen gelijk dat het woord "vlaktax" in deze column niet juist is. Een vast percentage had beter en duidelijke geweest. Excuses voor de verwarring en bedankt natuurlijk voor de reacties hierover.

Gr. Jos
[verwijderd]
0
maar wat is nu precies het voordeel van jouw 'vlaktax' Jos?

politiek wil 1) lagere kosten voor de overheid en 2) minder hoge hypotheekschuld voor de banken en klanten.
paulbeleg
0
Kortzichtig korte termijn denken. Aftrek versneld afbouwen. Nieuwe gevallen geen aftrek meer, bestaande gevallen binnen 5 jaar afbouwen. Het is voor de huidige generatie even door de zure appel bijten, en we hebben het hier alleen over de woningbezitters. Dus niet ALLE Nederlanders. Komen de huizenprijzen wellicht op Duits niveau zodat iedereen zich niet tot aan de nek in de schuld hoeft te steken. Zorgt er ook voor dat iedereen de schuld binnen 15 jaar aflost. Degene die zich verzetten zijn de tussenhandel, zoals adviseurs, notarissen, makelaars die al decennia lang de zakken gevuld hebben. Je betaalt immers voor papieren tijgers (notaris) en gebakken lucht (adviseurs, makelaars). Overdracht, registratie, inschrijving hypotheek etc. etc kan gemakkelijk bij de Gemeente bij burgerzaken voor pak um beet 75 euro per transactie. ipv de duizenden euros die u nu betaalt!
[verwijderd]
0
quote:

paulbeleg schreef op 22 jun 2012 om 11:25:


Komen de huizenprijzen wellicht op Duits niveau zodat iedereen zich niet tot aan de nek in de schuld hoeft te steken.


Want hoeveel goedkoper zijn huizen in Duitsland?
deschaker
0
lijkt me wel wat...laat die vlaktax maar komen ... het verlies op de aftrek wordt (in mijn geval ib52%) meer dan gecompenseerd met de IB die van 52 naar 36 zakt! ;-)
[verwijderd]
0
Xforce
0
Of het duurder of goedkoper wordt met een vlaktaks is niet interessant. Het percentage kan in de toekomst immers bijgestuurd worden. Waar het om gaat is dat het eerlijker moet. Hoe kun je nou verkopen dat een tweelingbroer met dezelfde vooropleiding, hetzelfde werk en hetzelfde uurloon(beiden werken voor dezelfde baas) in verschillende schalen vallen ? De ene broer werkt gewoon 40 uur, maar de ander werkt bijna 80 uur(dus ook 's avonds en in het weekend). Moet hij dan niet ook 2 maal zoveel verdienen als zijn broer die slechts 40 uur werkt ? Lijkt mij wel maar in de praktijk wordt die harde werker beloond met 52% belasting ipv 42%IB. Je gaat een bodybuilder toch ook geen 52Kg om zijn nek hangen omdat hij geinvesteerd heeft in zijn lichaam en daarom sterker is dan gemiddeld?
De Pareltjeszoeker
0
[verwijderd]
0
quote:

deschaker schreef op 22 jun 2012 om 11:33:


lijkt me wel wat...laat die vlaktax maar komen ... het verlies op de aftrek wordt (in mijn geval ib52%) meer dan gecompenseerd met de IB die van 52 naar 36 zakt! ;-)


36% over je hele inkomen is meer dan je nu betaalt denk ik. juich dus niet te vroeg.
58 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Jos Koets

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak...

Meer over Jos Koets

Recente columns van Jos Koets

  1. 21 sep Klagen over makelaars en klagend... 3
  2. 14 sep Kifid, niet altijd voor de consu... 9
  3. 31 aug Onderzoek belangrijk in oververh... 13
Gesponsorde links