Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Royce en BOB

Eén van de meest bekende beleggingstrategieën is de buy and hold-methode. Een blik op de langetermijngrafiek van een willekeurig aandeel leert dat dit niet altijd verstandig is, want soms loont het de moeite om iets actiever te handelen.

Technische analyse biedt andere methodes, waarbij de voordelen van 'kopen en vasthouden' worden gecombineerd met een actieve benadering. Op het RBS seminar op maandag 7 mei, bespreek ik deze methode, het BOB-systeem. Hieronder leest u alvast de hoofdlijnen

Hoe werkt het Best of the Best (BOB-)principe?
Een langetermijnbelegger is altijd in twee zaken geïnteresseerd. Ten eerste zoekt deze belegger aandelen die beter presteren dan de rest van de markt. Bovendien moet het kapitaal in stand blijven. Om aan beide voorwaarden tegemoet te komen pas ik met succes het BOB-systeem toe.

Het BOB-systeem is voor 100% gebaseerd op technische analyse. Een BOB-modelportefeuille scheidt, altijd met een langetermijnbeleggingshorizon, de sterke van de zwakke aandelen. In principe zit je met dit systeem altijd in de markt. Om voor selectie in aanmerking te komen, moet een aandeel aan een aantal objectieve voorwaarden voldoen.

  • Technisch moet er duidelijk een opwaartse trend zijn.Technisch wordt een opwaartse trend weergegeven door hogere koerstoppen en hogere koersbodems. Dit suggereert immers dat het fonds op elke correctie wordt (bij)gekocht. Bovendien moet de koers van een aandeel zich boven de lijn van het 200-daags gemiddelde (rode doorlopende lijn) bevinden, terwijl deze lijn een opwaarts verloop moet laten zien.

  • Het aandeel moet outperformen, door beter te presteren dan de index (bijvoorbeeld AEX). Een dergelijk aandeel kunt u vinden met hulp van de BOB-indicator. Op de grafiek wordt een koopsignaal gegenereerd als de BOB-lijn opwaarts wijst.

Het doel van BOB is om de ideale langetermijnportefeuille samen te stellen, die geheel bestaat uit sterke fondsen. Het is voldoende om de BOB–portefeuilles een keer per maand te checken, echter omwille van de actualiteit worden de aanpassingen wekelijks beoordeeld.

Elk aandeel dat aan de voorwaarden van BOB voldoet, wordt in portefeuille opgenomen en aangehouden totdat één van de signalen weer op rood springt. U kunt het BOB-systeem ook gebruiken om sectoren en landen te selecteren.

ASML
Eind vorig jaar ben ik voor mijn klanten weer gedeeltelijk in aandelen gestapt. Hoewel ik nog niet voor 100% was overtuigd, gaven steeds meer aandelen koopsignalen op basis van het BOB-systeem.

Een van de eerste aandelen op mijn boodschappenlijstje was ASML. Ik nam ASML begin oktober op in mijn langetermijnbeleggingsportefeuille nadat de neerwaartse trend werd gebroken. Bovendien brak ASML tegelijkertijd boven de 200-dagenlijn.

ASML heeft inmiddels ook de weerstand 32,95 (top van 25 februari 2011), gebroken. De opwaartse trend kan worden voortgezet. De stijgende trend van de BOB-indicator van ASML geeft betere prestaties aan, vergeleken met de rest van de markt.

Andere aandelen waar ik zakelijk op basis van het BOB-systeem in zit, zijn Unilever en Vopak.

Brunel
De jongste opname is Brunel. Met de uitbraak boven de top van medio 2011 is de oude uptrend hervat. De eerstvolgende barrière wacht nu in de buurt van weerstand 41,98 (gevormd in juni 1998).  De steun ligt rond 31,10 (gevormd op 21 maart). De 200-dagenlijn laat een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

De opwaartse BOB-indicator signaleert dat Brunel beter presteert dan de rest van de markt.  De technische signalen bij Brunel worden positief. Mijn advies is om Brunel in de langetermijnportefeuille op te nemen.

Langetermijngrafiek Brunel


Hollandse goeroes
Wat zijn op dit moment interessante Nederlandse bedrijven? Hoe staan ze ervoor? En hebben ze de juiste stappen gezet in de crisis? Om op deze vragen een antwoord te krijgen, organiseert RBS op 7 mei een beleggersbijeenkomst over Nederlandse aandelen met vier toppers uit de Nederlandse beleggingswereld.

Kijk hier voor meer informatie omtrent het programma en om u in te schrijven voor het seminar op het RBS hoofdkantoor in Amsterdam.

IEX mag 4 keer vijf kaarten weggeven voor dit seminar. De eerste vijf lezers die direct na publicatie van deze column mailen naar redactie@iex.nl ovv kaartje 7 mei, mogen erheen.

Het seminar online bekijken
Bent u niet in de gelegenheid het seminar in Amsterdam bij te wonen? Dan kunt u een gedeelte thuis via internet bekijken. Klik hier voor meer informatie en om u in te schrijven.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Europese autosector doet inhaalmanoeuvre 9
  2. 08 mei AEX breekt voorgaande top, maar niet gevalideerd 42
  3. 07 mei Europese beurzen haperen 56

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 mei 2012 00:01
    "De stijgende trend van de BOB-indicator van ASML geeft betere prestaties aan, vergeleken met de rest van de markt."

    "De opwaartse BOB-indicator signaleert dat Brunel beter presteert dan de rest van de markt."

    Oja is dat zo? Waaruit bestaat dan "de rest van de markt" en wat zijn daarvan dan de prestaties?
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links