Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

The day after: de verkoopdruk van maandag is niet doorgezet

The day after: de verkoopdruk van maandag is niet doorgezet

Nu de kruitdampen van de sell-off in aandelen wat optrekken, kunnen we de balans opmaken. Gisteren, the day after, zette de verkoopdruk niet door. De meeste beurzen herstelden zich of wisten te stabiliseren.

Vooralsnog lijkt de schade te overzien. Alleen op de korte termijn zitten er wat krasjes op het technische plaatje. In verreweg de meeste gevallen treden de dips op binnen de lange termijn opwaartse trends.

Vandaar dat ik vandaag mijn blik richt op de meerjarige Europese aandelenindices van de Nederland (AEX, AMX en Ascx), Duitsland (DAX), Frankrijk (CAC40) en België (Bel20). In de VS bekijk ik de S&P500 en de Nasdaq.

Opvallend is dat op niet één van deze beurzen de index onder de 200-dagenlijn is gezakt. Bovendien staat zonder uitzondering elke 200-dagenlijn opwaarts gericht.

AEX index

De Nederlandse beurs vormt ondanks de recente dip nog steeds hogere toppen en hogere bodems. De recente AEX-correctie heeft nog geen deukje in het lange termijn technische plaatje kunnen slaan.

De uptrend biedt een eerste berekend koersdoel rond 760 punten. Het eerste vangnet ligt rond 718,50 punten (de bodem van 19 april).

Pas na  een doorbraak onder 718,50 punten verzwakt het technische plaatje iets. Dan wordt 677,88 het volgende neerwaartse koersdoel. Daar ligt ook de lijn van het 200-daagsgemiddelde.AMX-index

De Midkap-index vormt een mogelijke eerste lagere top binnen de stijgende trend, die verkoopdruk aangeeft. Het technische plaatje van de AMX verpietert hiermee enigszins.

Maar pas na een eventuele daling onder de steun van 1.018,34 punten treedt meer verzwakking op. Dan wordt 962,60 het volgende neerwaartse koersdoel.

We blijven gematigd positief over de AMX-index. Voorwaarde is wel dat de steun van 1.018,34 punten (de bodem van 14 mei) intact blijft.

Het koersdoel handhaven we rond 1.283,21 punten (berekend koersdoel).ASCX-index

De Nederlandse Small Caps-index neemt binnen de uptrend een rustpauze. Op de ASCX-index is de afgelopen vier weken een meer horizontaal koersverloop zichtbaar. Dat geeft aan dat kopers en verkopers elkaar even in balans weten te houden.

Steun zien we rond 1.295,30 punten (de bodem van 25 maart).

Om de stijgende trend te kunnen voortzetten, moet de korte termijn horde van 1.405,82 punten (de top van 15 juni) aan de bovenkant worden verlaten.

Het koersdoel handhaven we rond 1.600 punten.


DAX-index

De Duitse beurs moet blijkbaar nieuwe krachten opdoen, want binnen de stijgende trend wordt een consolidatie zichtbaar. Dit signaleert wat terughoudendheid van kopers op de beurs in Frankfurt.

Voor een hervatting van de oude uptrend moet de DAX-index boven de laatste top breken. Onder de steun van 14.816,35 punten (de bodem van 14 mei) verzwakt het beeld. We moeten wachten op nadere technische signalen.

Het berekend koersdoel ligt op 18.150 punten.CAC40-index

De Franse beurs valt terug binnen de grenzen van de stijgende trend. Zolang de CAC40-index in Parijs boven de top van januari 2020 rond 6.109,81 punten weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief.

De recente terugval kwalificeren we als een pullback. Weerstand ligt rond 6.944,77 punten (gevormd op 4 september 2000).

Bel20-index

De beurs van Brussel heeft binnen de opwaartse trend het koersdoel rond de weerstand van 4.198 punten (gevormd op 26 januari 2018) aangetikt.

De stijgende fase wordt enkel gecontinueerd indien de Bel20 boven de horde rond 4.198 punten weet te breken. Dan mogen we een verdere koersstijging verwachten.

De Bel20-index heeft pas steun rond 3.560,00 punten (de bodem van 8 juni 2020). Na een uitbraak boven de weerstand van 4.198 punten wordt 4.759,01 het volgende opwaartse koersdoel.S&P 500-index

De S&P 500-index valt terug binnen de grenzen van de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande toppen weet te blijven, oogt het technische beeld positief.

Er ligt steun op 3.983,87 punten (de bodem van 17 maart). Ons eerste berekende koersdoel handhaven we rond 5.500 punten.Nasdaq 100-index

De kleinere Amerikaanse technologiebeurs blijft zeer sterk. Op korte termijn doet de Nasdaq 100-index wellicht een stapje terug, maar dit gebeurt binnen de grenzen van de stijgende trend.

Zolang de koers boven de voorgaande top rond op 14.050,40 punten (het topje van 16 april) weet te blijven, is er niets aan de hand.

Er ligt steun op 12.967,18 punten (de bodem van 14 mei). Wij denken dat 15.500 (berekend koersdoel) haalbaar blijft.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:00 Uptrend AEX komt op stoom 56
 2. 04 aug Chips breken technisch uit, ook ASMI ligt er nog prima bij 79
 3. 03 aug Crypto’s zijn nog niet uit de gevarenzone 3

Reacties

72 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Nothing Else..?! 21 juli 2021 09:11
  quote:

  easy56 schreef op 21 juli 2021 08:55:


  iedereen weer snel duurder terugkopen:-)


  On-ge-lo-fe-lijk dit hé..?!

  Toegevoegd:

  En niemand kan meer buiten een Smartphone (chip!)..

  Als ze de 'gedwongen' keus hebben tussen Smartphone of Brood..

  Gaan de meesten voor een Smartphone..

  We gaan het mee maken..;))
 2. De sjaak 21 juli 2021 09:45
  Het is weer tijd om een extra portie aandelen in te slaan, het kan niet mis gaan in het moderne "Robin Hood" tijdperk waarbij onze geliefde centrale banken blijven stelen van de armen en dit, als ware weldoeners verpakt in een sausje van gewichtige termen en pakketten, aan de rijken geven...
 3. Bolleke Beer 21 juli 2021 10:04
  quote:

  objectief schreef op 21 juli 2021 09:59:


  Ook een groot deel van de ""oude"'armen hebben tegenwoordig een eigen woning en zijn gaan beleggen. Misschien spreek je voor jezelf en kies je voor sparen. Aan hen wordt dan weer tegemoet gekomen door een lagere VRH.
  hmm een subjectief verhaal.
 4. De sjaak 21 juli 2021 10:07
  quote:

  beginnendebelegger schreef op 21 juli 2021 09:57:


  De ecb en de Fed vonden de daling genoeg zo. ASML trekt met adyen zo de gehele AEX weer omhoog. Is adyen ook met cijfers gekomen vanwege deze explosieve stijging? Is geen touw aan vast te knopen meer
  ASML is een prachtig bedrijf en spotgoedkoop, je betaalt maar ongeveer 60x de winst van 2021 en het kan alleen nog maar beter toch? Jammer dat ze 9 miljard gaan weggooien aan inkoop eigen aandelen, hadden ze beter aan het herstel van Limburg kunnen geven.......Gaat toch niks boven een mooi bedrijf dat ook nog betrokken is bij wat er in hun land van herkomst gebeurd. Ben helaas bang dat er in de directiekamers van ASML weinig moreel bewustzijn is.....It's all about "shareholders value"...Greed is good...for now...in the end it will be the mother of all fuckups...maar dat is een probleem voor later, het credo van bijna iedereen die het voor het zeggen heeft momenteel.
 5. De sjaak 21 juli 2021 10:15
  quote:

  objectief schreef op 21 juli 2021 09:59:


  Ook een groot deel van de ""oude"'armen hebben tegenwoordig een eigen woning en zijn gaan beleggen. Misschien spreek je voor jezelf en kies je voor sparen. Aan hen wordt dan weer tegemoet gekomen door een lagere VRH.
  DE oude armen zijn nog steeds arm, de meesten met een eigen woning zijn ook de trotse eigenaar van een torenhoge hypotheek (alleen de ouderen zitten vaak wat beter) en het "beleggen" gaat veelal om peanuts in vergelijking met het grote geld en bovendien zitten de meeste arme beleggers nog niet zo lang in de markt en stappen nu nog steeds vrolijk in met hun spaarcentjes. Ik heb ook de beurzen van eind vorige eeuw en tijdens de kredietcrises meegmaakt, Of zoals ze op Wallstreet zeggen je hebt bulls, bears and pigs...De laatste heb je nodig om geld te kunnen verdienen. Triest maar waar.
 6. forum rang 6 ttroo 21 juli 2021 10:39
  Amerikaanse 10Y komt weer wat tot leven. Maar ze hebben een hele lang weg te gaan. Pfoe wat zijn ze ver weg gezakt. Voorlopig kunnen ze geen paniek veroorzaken. Parameters zijn mooi tot laagtes gekomen. Trigger omhoog moet gevonden worden. Eerst goed rebounden. Dan wat lucht er uit. Dan de finale aanvallen op de rode lijnen. Maar dat lijkt al snel een proces van 5 a 8 weken te zijn / worden.

  ASML wordt net zo agressief als Apple. Als dat maar goed gaat! De rebound in Europa neemt vormen aan. Als dat maar goed gaat. Kortom blijven door rebounden. Europa blijft ondanks de rebound onder beren toe zicht staan. Ze moeten nog een procent tot 2 procenten hoger gaan om zich van het beren toezicht te voldoen.
 7. forum rang 7 Calimero 21 juli 2021 10:52
  quote:

  De sjaak schreef op 21 juli 2021 10:15:


  [...]DE oude armen zijn nog steeds arm, de meesten met een eigen woning zijn ook de trotse eigenaar van een torenhoge hypotheek (alleen de ouderen zitten vaak wat beter) en het "beleggen" gaat veelal om peanuts in vergelijking met het grote geld en bovendien zitten de meeste arme beleggers nog niet zo lang in de markt en stappen nu nog steeds vrolijk in met hun spaarcentjes. Ik heb ook de beurzen van eind vorige eeuw en tijdens de kredietcrises meegmaakt, Of zoals ze op Wallstreet zeggen je hebt bulls, bears and pigs...De laatste heb je nodig om geld te kunnen verdienen. Triest maar waar.


  :)

  www.iex.nl/Forum/Upload/2020/12501431...

  www.youtube.com/embed/nTeRBjgJSsk?rel...
72 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links