Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Tegenvaller HAL en Nederlandse huizenmarkt door het dak

Tegenvaller HAL en Nederlandse huizenmarkt door het dak

De futures voor de AEX staan licht in het groen en dat hebben we te danken aan een sterk slot van Wall Street. De S&P500 sloot 1,4% hoger en daarmee was het in de VS de beste beursdag sinds maart van dit jaar.

Deze stijging wordt op het conto van de dalende Amerikaanse tienjaarsrente geschreven. Hoewel een Fed-bestuurder afgelopen vrijdag opperde om de rente al volgend jaar te verhogen, leidde dat niet tot een rentestijging op de kapitaalmarkt. Dit is positief voor aandelen.

De Yankees trekken de Aziatische beurzen mee omhoog; zo stijgt de Japanse Nikkei index met ruim 2%. De Chinese beurzen doen het met plussen van zo'n 0,6% iets rustiger aan.

Wat verder opvalt, is dat de Nederlandse huizenmarkt nu echt helemaal op hol geslagen is. De huizenprijzen stegen in mei met 12,9% ten opzichte van diezelfde maand een jaar geleden en dat betekent de grootste prijsstijging sinds april 2001.

Tegenvaller voor GrandVision en HAL

Gisteravond maakte de rechter bekend dat EssilorLuxottica zijn verplichtingen inzake de overname van GrandVision niet in belangrijke mate heeft geschonden. Dat betekent dat de Italiaans/Franse brillenketen af mag zien van de acquisitie van GrandVision.

Het is overigens nog maar de vraag of EssilorLuxottica de deal verscheurt, want het bedrijf heeft inmiddels meerdere winkels afgestoten, zodat het GrandVision van de toezichthouders mag overnemen. Daar komt bij dat de resultaten van Grandvision weer aantrekken.

In het eerste kwartaal was er door de winkelsluitingen weliswaar sprake van lagere omzet, maar belangrijker is dat de marges aantrokken. De koers van GrandVision zal vermoedelijk lager openen, al ligt een extreme daling niet voor de hand.

Daarvoor heeft EssilorLuxottica simpelweg teveel moeite gedaan om de deal alsnog door te laten gaan. Maar goed, pin mij er niet op vast. De aandelenmarkt blijft op korte termijn immers onvoorspelbaar.

Advies, shorts en agenda

Er zijn momenteel geen advies-en koersdoelwijzigingen bekend.

De AFM meldt deze shorts. Wat opvalt, is dat de shortposities in Just Eat Takeaway verder worden afgebouwd. Waarschijnlijk komt dat doordat de overname van Grubhub nu zeker is. Partijen die long zaten in Grubhub beschermden deze positie met een short in JET. Zij draaien hun posities nu vermoedelijk terug.

  • Wereldhave: 10,39%
  • Air France-KLM: 6,53%
  • Just Eat Takeaway: 5,69% (-0,65%)
  • Pharming 4,95%
  • AMG: 2,88%
  • Eurocommercial Properties 2,81%
  • Arcadis: 2,20%
  • ArcelorMittal: 2,00%
  • Aperam: 1,85%
  • SBM Offshore: 1,70%
  • Alfen: 1,60% (-0,03%)
  • Unibail Rodamco: 1,42%

Agenda

De agenda is vandaag relatief dun gezaaid. Alleen het cijfer over de verkopen van bestaande woningen zou de markt een impuls kunnen geven. Anderzijds is het al lang bekend dat het crescendo gaat met de Amerikaanse huizenmarkt.

22 jun Event Consensus
00:00   IMCD AvA  
08:00   Accsys jaarcijfers gebroken boekjaar 2020/2021  
16:00   VS verkopen bestaande woningen mei 5,74M

Nu nog even dit

Dit gebeurt er wanneer u uw geld in rommel stopt. Vanochtend gaat er ook weer zo'n 25% af.

Buy the dip is het motto

China maakt het praktisch onmogelijk om nog bitcoins te minen. Het officiële argument is dat het slecht voor het klimaat is. Ik vermoed dat het met iets anders te maken heeft.

U mag zeggen of dit goed of slecht nieuws is

Alles onder controle, aldus de Fed.

Mario kan meer dan alleen de ECB leiden.

Veel plezier en succes. Klik op het plaatje voor onze prachtige gratis real-time koersenbak.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Niels Koerts

Analyse door:

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.