Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Jos onderzoekt Advieskeuze.nl

Vorig jaar in heeft u in Ik doe niet meer mee en de Beste hypotheekkantoren kunnen lezen dat ik het niet eens ben met Independer. Ik heb Independer toen gevraagd of zij mijn toko van hun website wilde halen. Tot nu toe vergeefs. Dit jaar komt er een consumentenwebsite bij: Advieskeuze.nl. Deze website is opgezet door Christian Bouter, David de Boom en Maarten Holl. Samen hebben ze 25 jaar werkervaring bij Independer en hebben daar aan de Kwaliteitscheck Hypotheekadviseur gewerkt (waar ik heel wat opmerkingen over had).

Ik ben benieuwd hoe Advieskeuze.nl gaat werken. En natuurlijk ook hoe de beoordelingen van de klanten gecontroleerd gaan worden. Zoals bekend vliegen de tienen u om uw oren bij Independer. Door de overname van Independer door Achmea is de twijfel over onafhankelijkheid verdwenen. Er is nu een verzekeraar die de touwtjes in handen heeft. Bovendien kunnen er rechtstreeks verzekeringen worden afgesloten bij Independer wat bij Advieskeuze niet mogelijk.

Advieskeuze.nl is en blijft volgens de heren honderd procent onafhankelijk. Alle hypotheekkantoren in Nederland worden op de website vermeld. De adressen worden bij de AFM vandaan gehaald en regelmatig gecheckt. Dit voorkomt dat niet actieve kantoren pp de website staan. Waarschijnlijk hebben de heren mijn eerdere columns ook gelezen want er staat zelfs een vraag op de site over eenmanskantoren:

"Ik heb een eenmanszaak. Kan ik mijn beoordelingen laten vervallen op de profielpagina? Eenmanszaken hebben volgens onze interpretatie van de privacy wetgeving het recht om beoordelingen niet te laten tonen op de profielpagina. Dit verzoek kan doorgegeven worden.'

Verschillen en overeenkomsten
Kijk, dat scheelt weer een mailtje,deze werkwijze kan ik wel waarderen. Het geeft meer openheid en eerlijkheid naar de adviseurs toe, die ongevreegd met naam en toenaam op een website te staan. De verdiensten komen ook uitgebreid aanbod. De adviseurs kunnen zelfs een certificaat kopen inclusief het recht op uitgebreide functionaliteiten op het extranet en de website (eenmalige kosten 500 euro). Een belangrijk onderdeel blijft natuurlijk de beoordeling.

Hoe onafhankelijk zijn deze en hoe denken de heren dit te gaan controleren? Independer heeft aangetoond dat het mogelijk is te “rommelen” met cijfers. Is dit te voorkomen? De controle van de data wordt uitgevoerd door de Stichting BestReview.nl. Zij hebben volgens de site een uniek systeem ontwikkeld, waarmee alle informatie uitgebreid gecheckt kan worden . Bovendien wordt er verklaard dat de kans op tienen kleiner is en de gemiddelde score waarschijnlijk niet hoger zal zijn dan een 8,5. Er wordt dan verwezen naar andere vergelijkingssites waar dit wel van toepassing is.

Terug naar de beoordeling en de controle waar het uiteindelijk omdraait. Advieskeuze.nl werkt net als Independer met een korte en lange check. De lange check is een vragenlijst en voorlopig alleen nog beschikbaar voor hypotheekadvies. Deze is gebaseerd op de methodiek van de AFM. Er gelden wegingsfactoren per rubriek en per vraag. De scores worden gebruikt bij het bepalen van de totaalscore van een advieskantoor. De consument ontvangt direct een (online) persoonlijk adviesrapport en krijgt de mogelijkheid om dit rechtstreeks te e-mailen naar de adviseur. Hetzelfde is als bij Independer. Tijd om de heer Bouter te bellen voor opheldering.

Wat is het verschil met Independer?
"Advieskeuze.nl is 100% onafhankelijk en wordt zelf géén adviseur, bemiddelaar of aanbieder. Ieder advieskantoor in Nederland wordt gratis op de website getoond inclusief linkjes naar de eigen website, e-mail adressen en social networks (Twitter, Facebook en Linkedin). Op het moment dat een bezoeker op een linkje klikt, een e-mail stuurt of een afspraak maakt met een adviseur ontvangt Advieskeuze.nl géén inkomsten.

Er is dus nooit sprake van een commercieel belang om een bepaalde adviesorganisatie voorrang te geven in het zoekresultaat zijn de checks beter dan bij Independer?
"De beoordelingsmodule en de toets adviesgesprek zijn wat anders van opzet. Naast de zogenoemde Net Promotor Score (NPS) vraag “Hoe waarschijnlijk is het dat je dit advieskantoor bij een vriend of collega zal aanbevelen?” wordt gevraagd om de adviseur een waarderingscijfer te geven met plus- en verbeterpunten. Verder is de toets adviesgesprek geheel overgenomen van de AFM en ook de scoremethodiek is gebaseerd op hun wensen. De norm is dus 100% . Na invulling van de toets ontvangt de consument direct een persoonlijk adviesrapport inclusief de handige checklist om samen met de adviseur door te nemen. Nieuw is dat de consument online kan aangeven om de toets direct te delen met de adviseur. Dat geeft de adviseur de gelegenheid om direct actie te ondernemen."

Worden klanten nog teruggebeld?
"Het is mogelijk dat er contact wordt opgenomen naar aanleiding van een beoordeling. Dat zal in eerste instantie wel per e-mail gebeuren."

Zijn er nog extra controles (bijv. kadaster etc….)?
"Advieskeuze.nl heeft een uniek moderating systeem ontwikkeld dat iedere waarneming zowel automatisch als persoonlijk op een groot aantal punten controleert. Zo wordt het IP-adres vastgelegd om mogelijke fraude te voorkomen. Om beoordelingen van hypotheekadviseurs op betrouwbaarheid te kunnen toetsen vragen we consumenten tevens om de naam, postcode en huisnummer in te vullen van de woning waar de hypotheek aan gekoppeld is (of wordt). De gegevens worden alleen ter controle gebruikt zoals mutaties bij het kadaster. Als de consument een beoordeling van een adviseur invult, dan wordt het e-mailadres gebruikt ter bevestiging van de beoordeling. Hierbij wordt bijvoorbeeld ook gekeken of er veel beoordelingen van gratis e-mail adressen (o.a. hotmail, gmail) afkomstig zijn. Bij de toets adviesgesprek wordt ook de tijd vastgelegd waarbinnen de vragenlijst wordt afgerond. Dit zijn slechts een aantal controles die we uitvoeren om ervoor te zorgen dat er betrouwbare en geloofwaardige informatie wordt getoond op de website."

Kan bedrog geheel worden uitgesloten?
"Nee, dat is helaas onmogelijk."

  • De boeken van Jos Koets
    Een huis kopen, voorkom een drama!
    Klik hier om dit boek te bestellen
    Hoe koop ik een huis?
    Klik hier om dit boek te bestellen

  • Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
    Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jos Koets

    In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

    Meer over Jos Koets

    Recente artikelen van Jos Koets

    1. 10 mei Duur foutje hypotheekadviseur met grote gevolgen voor huisbezitter 9
    2. 26 apr Pas op met de startersvrijstelling 1
    3. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4

    Gerelateerd

    Reacties

    3 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 20 februari 2012 11:23
      Jos, heb je ook onderzocht wie er achter de stichting Bestreview zitten? Volgens mij zijn dat dezelfde heren als die achter advieskeuze zitten. Typisch gevalletje WC-eend dus. Verder gaat advieskeuze samenwerken met zgn keypartners, de verzekeraars en banken. Voor de 3.0 adviseur is dat geen goede zaak. De nieuwe onafhankelijke adviseur heeft geen banden meer met producenten, die staat alleen voor de consument. Daarnaast ben ik bang dat het een hele tijd duurt en heel veel geld kost alvorens de consument de site enigszins kan vinden. De naam advieskeuze is daar geen ondersteuning in, die dekt de lading geenszins.
    3 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links