Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Rally geeft beren het nakijken

Economen en beleggers riepen in koor dat 2012 een zwaar beleggingsjaar zou gaan worden. Voor de euro wordt het zelfs het jaar van de waarheid. Zelden was de stemming onder beleggers zo somber voor de aanvang van een nieuw jaar. Maar zie, het rampzalige jaar 2011 was nog niet eens ten einde of de S&P 500-index zette een rally in die de beurs inmiddels ruim 20% hoger heeft gezet sinds de bodem van oktober. Daarmee is er volgens de definitie zelfs weer sprake van een bullmarket!

Een rally die velen volledig heeft verrast. Terwijl deskundigen zich bezighielden met "de Top der Toppen" , "het onvermijdelijke uiteenvallen van de euro" en "het dreigement van een failliet Italië" herstelden de beurzen. Was dit echt zo verassend? Is het immers niet altijd zo dat iedere rally zijn fundament vindt op de puinhopen van de laatste crisis? En dat wanneer het einde nabij lijkt dat ook altijd geldt voor de bodem in de markt?

Er waren redenen genoeg aanwezig voor een nieuwe rally. Zomer vorig jaar maakten economen en beleggers zich niet zozeer druk over de vraag of maar vooral wanneer de VS in een nieuwe recessie zouden belanden. Ondertussen was het beursgenoteerde Amerikaanse bedrijfsleven bezig aan het meest winstgevende jaar ooit. Zo realiseerden de 500 ondernemingen uit de S&P in 2011 een recordwinst.

Daar de koersen het jaar afsloten waar we ook waren begonnen, werden aandelen dus een stuk goedkoper. Met een koers/winstverhouding van 13 - gebaseerd op gerealiseerde winsten - is de index sinds 1990 niet meer zo koopwaardig geweest. Zou deze koers-winstverhouding weer opklimmen naar het historisch gemiddelde dan belandt de S&P op een niveau van 1484 punten.


Klik op de grafiek voor een grotere versie.

Historisch goedkoop
Ook op basis van de verhouding tussen de koers en de boekwaarde is de beurs ondergewaarderd. Gerekend naar het historisch gemiddelde zou de S&P 500 uitkomen op 1491 punten. Daarnaast is het dividendrendement voor het eerst sinds 1960 hoger dan de rente op 10-jaars Treasuries. Alleen op het dieptepunt van de kredietcrisis deed deze situatie zich even voor. Ook op basis van het winstrendement – het te verwachten rendement op aandelen gebaseerd op de omgekeerde koers-winstverhouding – ten opzichte van de 10-jaars rente is de beurs sinds 1950 niet meer zo koopwaardig geweest.

Niet alleen waren aandelen historisch goedkoop. Voor contraire beleggers gold het uitzonderlijk sombere sentiment onder beleggers ook als een loeiend koopsignaal. Hoe zwartgalliger de beleggers hoe dichter bij de bodem. Volgens onderzoeksbureau Gallup was de stemming onder de Amerikaanse bevolking zelden zo pessimistisch – gemeten aan de hand van de Gallup National Satisfaction Index - als aan het begin van dit jaar. 

Onderzoekers van de Universiteit van Yale deden daar nog een schepje bovenop. Hun Yale Crash Confidence Index - die de verwachting op een nieuwe beurscrash voor de komende zes maanden inschat -  was afgezakt naar het dieptepunt van begin 2009. Aandelen waren dus goedkoop en het sentiment uiterst somber, maar de economie dan? Welnu, terwijl velen zich afgelopen zomer afvroegen wanneer de VS in naar een nieuwe recessie zouden afglijden begon de economie aan een opvallend herstel.

Voorspellende waarde
De werkloosheid is weliswaar nog steeds historisch hoog maar daalt de laatste maanden in een straf tempo. Ook het vertrouwen onder zowel de inkoopmanagers als de consument loopt weer op naar niveaus waarbij van een naderende recessie al lang niet meer wordt gesproken. Het is sowieso opvallend dat de term Dubbele Dip nog steeds wordt gebezigd terwijl het economisch herstel in de VS inmiddels reeds tweeeneenhalf jaar gaande is.

Sinds de Tweede Wereldoorlog vonden er in de VS twaalf economische expansies plaats . De gemiddelde duur ervan bedroeg vijf jaar. Daarmee is het huidige herstel gemiddeld pas halverwege. En inderdaad, het herstel verloopt traag maar was dat de vorige twee keer - in '91 en '01 - niet ook zo? Bemoedigend is verder de sterke opleving van de prijs van koper.

Koper wordt vanwege zijn vele industriële toepassingen en voorspellende waarde voor toekomstige economische groei wel het enige metaal met een Phd in de economische wetenschap genoemd. De prijs van koper liep sinds oktober op met 25 %. Een andere bellwether en goede voorspeller van de economie- graafmachineproducent Caterpillar – rapporteerde gisteren aanmerkelijk betere resultaten dan verwacht. De koers van het aandeel nadert zelfs zijn all time high.

Een teken van economische malaise? Niet bepaald. Het economisch herstel van de VS duurt nog steeds voort en dat belooft - samen met het feit dat er een president herkozen moet worden - voor de beurzen nog meer goeds. En de eurocrisis dan? Ach, wellicht overdreef de bij onze oosterburen nog steeds zeer gerespecteerde oud-bondskanselier Helmut Schmidt enigszins door de eurocrisis als Quatsch te betitelen. Maar Italië – het land met de hoogste netto vermogenswaarde per hoofd van de bevolking van de G-7 - failliet, gelooft u het echt? George Soros in ieder geval niet.


Jan-Willem Nijkamp is senior vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Deze publicatie is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze publicatie is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Een uitgebreide disclaimer kunt u vinden op www.fintessa.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jan-Willem Nijkamp

Auteur:

Jan-Willem Nijkamp is senior vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn.

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. Julian247 27 januari 2012 16:48
    Soros is een jankerd in een interview van de week zei hij dat ie absoluut niet wist hoe deze crisis af ging lopen en h ij zich grote zorgen maakte. Van die gevoelens had ie geen last toen ie in de jaren 80 Engeland opzadelde met een verlies van 4 miljard door te speculeren tegen het pond en zelf een miljard in zn hongaarse zakken stak. de hypocriet
  2. [verwijderd] 27 januari 2012 17:58
    quote:

    de breker schreef op 27 januari 2012 16:48:

    Soros is een jankerd in een interview van de week zei hij dat ie absoluut niet wist hoe deze crisis af ging lopen en h ij zich grote zorgen maakte. Van die gevoelens had ie geen last toen ie in de jaren 80 Engeland opzadelde met een verlies van 4 miljard door te speculeren tegen het pond en zelf een miljard in zn hongaarse zakken stak. de hypocriet
    Soros is een insider met linken naar de oude bloedlijnen, waarschijnlijk zelfs boven de 33e graad dus illuminati. Wat hij doet moet je vooral niet teveel koppelen aan het welzijn van de sheeple.

    Leugens en deceptie horen bij zijn/hun eenvoudige tactiek van verdeel en heersch.

    Juan

  3. [verwijderd] 27 januari 2012 18:05
    Dit artikel heeft voor mij een hoog sell side gehalte. Het lijkt wel een promotie voor het kopen van aandelen, na de grootste stijging sinds 1987 onder een aantal topping signalen en met zwaar economisch weer in het vooruitzicht.

    Een bull markt is nog erg voorbarig, we zitten al sinds 2000 in een multi decade topping patroon en een nieuwe ATH zoeken in een deflationaire crisis is behoorlijk rich. Het kán, maar dan wel volgens het plaatje wat ik hierboven linkte.

    In Weimar Duitsland was de totale nationale geldhoeveelheid op X moment 6 miljard Dmark. Enkele jaren later betaalde men dat grif voor een kilo boter..

    Just sayin'
  4. [verwijderd] 27 januari 2012 20:11
    "Het economisch herstel van de VS duurt maar voort en dat belooft voor de beurzen niets dan goed", mooie volzin.

    Vanochtend in de telegraaf gelezen dat de senaat in de VS goedkeuring heeft gegeven om het schuldplafond te verhogen met 1200 miljard dollar , naar een totaal van 16.400 miljard dollar, dit zou voldoende moeten zijn om Obama tot aan zijn volgende(?)ambtstermijn (=1200 miljard voor 10 maanden !!!)te helpen en om zijn plannen door te voeren.
    Euhhhhh, hoe kan ik deze feiten aan elkaar koppelen tot een logisch geheel,en dan de conclusie trekken dat Amerika weer boven Jan is ??

    Afgelopen december 2011 heeft de ECB 500 miljard euro beschikbaar gesteld voor de europese banken tegen een rente van 1%.
    Wat let de banken om hoog dividend aandeeltjes te kopen, 1% lenen, 5% dividend, wetende dat je als bank toch wordt geholpen als de aandeeltjes kelderen; Brussel (=de simpele Burger)staat altijd paraat met een vangnet .

    Inderdaad, de beurs zal blijven stijgen door dit soort maatregelen, maar de vraag is :'Wat is de waarde van deze stijging, Wat is de waarde van dit Geld , Wat is de waarde van een Beurs als ze omhoog gemanipuleerd wordt door Politiek Geld ???'
    Politiek en Economie zijn nl. 2 verschillende planeten, die elkaar niet verstaan.

    Maar misschien dat het beter is als particulier gewoon je kop in het zand te steken en meedoen met deze Gecreeerde Beursrally (wees jezelf bewust dat er voor ONS geen vangnet is als de boel ploft)

    Compliment voor Jan Willem Nijkamp, goed verkoopverhaal, hoop dat je veel zieltjes wint voor je baas
  5. [verwijderd] 27 januari 2012 22:03
    Veel succes met jullie putopties. Hardnekkig short zitten en tegen de markt in blijven gaan. Beurskoers loopt 6 maanden vooruit op de feiten. De markt heeft altijd gelijk en jullie kunnen niet een jaar vooruit kijken dus ophouden met het onnozele short gelul.
    Ga op je goudstaafjes zitten en blijf vooral puts kopen. Goed verhaal verder Jan Willem
  6. [verwijderd] 27 januari 2012 23:47
    quote:

    OldAndWise schreef op 27 januari 2012 22:31:

    Bedankt voor het succes wensen.

    Soms njdig dat je 10 jaar geleden geen wagonlading goud hebt gekocht? Tsja, dat is je eigen beslissing geweest.
    tsjaaaa als.......
    dan had ik in 99 alles verkocht

    tis net als voetbal iedereen weet het beter
    vaar gewoon je eigen koers, dan weet je tenminste wie je moet slaan
    als het een negatief rendement opleverd

    Als ik wil weten wat ik toen had moeten doen
    dan lees ik altijd de bijdrage van MRSPLM

  7. forum rang 6 d' Aandelen ' 28 januari 2012 01:58
    Een mooi verhaal maar ik laat me liever leiden door mijn eigen waarnemingen en die vertellen me maar even te wachten om vol in aandelen te gaan.
    De disclaimer onderaan de tekst staat er niet voor niets en wanneer ik zelf een goed of slecht rendement haal ligt dat aan mezelf.
    Ik lees teveel tegenstrijdige verhalen en ben dus aangewezen op eigen waarneming en analyse. Positief rendement tot nu toe.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.