Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Bouwfonds REIM: kansen op kantorenmarkt

Hoe slecht is het gesteld met de Nederlandse kantorenmarkt? Die markt heeft betere tijden gekend, maar ondanks de moeilijke situatie is het toch nog prima mogelijk om goede rendementen te behalen, stelt Bouwfonds REIM naar aanleiding van eigen onderzoek. Voor een volledig verhuurde portefeuille is gemiddeld een totaal rendement van bijna 8% per jaar mogelijk. Het direct rendement is dan ruim 7 procent per jaar. Bij gemiddelde leegstand is het rendement altijd nog 5,5 procent, concludeert Bouwfonds REIM.

Uit het onderzoek blijkt dat het rendementsverschil tussen kantoren en 10-jaars staatsobligaties nu 470 basispunten bedraagt. Dat is de hoogste waarde in de afgelopen 16 jaar. Het gemiddelde rendementsverschil over deze periode ligt 160 basispunten lager. "Dit maakt kantoren nu een aantrekkelijke belegging." stelt Bouwfonds op grond van die resultaten.

Mogelijkheden in stadscentra

Dat neemt niet weg dat de markt er wel eens florissanter heeft bijgelegen. “Rendementen die in het verleden werden behaald, gelden niet meer in de huidige kantorenmarkt," zegt Kaj Deana, hoofd marktonderzoek Benelux bij Bouwfonds REIM. "Daarnaast is de perceptie van risico op dit moment groter dan in het verleden." Maar, zo stelt hij: "gemiddeld is de waarde van panden de afgelopen jaren gedaald, is de nieuwbouw sterk afgenomen en wordt er ‘op risico’ vrijwel niet meer gebouwd.”

Volgens Bouwfonds REIM liggen er op dit moment vooral goede beleggingsmogelijkheden in Amsterdam, Utrecht/Amersfoort, Rotterdam, Arnhem/Nijmegen, Breda, Groningen, Zwolle, en Eindhoven, en dan met name de stadscentra van deze steden. Die conclusie trekt Bouwfonds op basis van criteria als het langjarig totale rendement aangepast voor risico, de verhandelbaarheid van de panden in de markt en de indirecte rendementen.

De gebieden rond Alkmaar, IJmuiden, Haarlem, Leiden, Hilversum, Zeeland, Venlo, Maastricht en delen van de drie noordelijke provincies zijn veel minder aantrekkelijk voor beleggingen in kantoren.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Redactie IEX

Auteur:

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.