Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oliedomme actie Fitch

IEX introduceert...Marc Langeveld!

Marc is fondsmanager van het Antaurus Europe Fund en een stockpicker pur sang. Hj zal op deze site regelmatig zijn fundamentele visie op binnen- en buitenlandse aandelen geven - en daarbij zijn mening niet onder stoelen of banken steken, zoals deze eerste column al aantoont.

 


 

Fitch kwam eerst net als collega-kredietbeoordelaars Moody's en S&P met te optimistische ratings voor allerlei rommel-CDO's (collateralized debt obligation). Inmiddels weten we dat menig AAA-product toch kon omvallen. Geschrokken door alle terechte kritiek hebben de bureaus de rug gerecht en strijden zij inmiddels om wie als eerste Portugal tot junk mag downgraden.

Rating VS
Maar ach, zelfs na de waarschuwing van S&P van gisteren zijn de Verenigde Staten volgens de agencies nog steeds AAA, ondanks dat er nog maar 70-80 miljard dollar te gaan is tot het nationale schuldplafond wordt bereikt. Deze politiek gemotiveerde AAA-rating haalt de geloofwaardigheid natuurlijk een stuk onderuit. De recente downgrade (1 april 2011) op onze Royal Dutch Shell van AA+ naar AA, neemt ook het laatste stukje vertrouwen in de capaciteiten, van in dit geval Fitch, weg.

Net in het jaar dat bij Royal Dutch Shell the Mother of All Cashflows gecontroleerd begint te sproeien, twijfelt Fitch aan de capaciteit van Royal Dutch om te deleveragen, een duur woord voor schulden reduceren en de balans versterken. Het kan niet aan Shell liggen, want dat bedrijf is vrij duidelijk geweest.

Verwachte cashflow
Bij een gemiddelde olieprijs van 60 dollar zal de operationele cashflow de komende jaren 50% hoger uitkomen op circa 36 miljard dollar en bij een gemiddelde olieprijs van 80 dollar zal de cashflow richting de 44 miljard dollar kunnen gaan. Het valt dus niet uit te sluiten dat bij een olieprijs hoger dan 100 dollar de cashflow boven de 50 miljard dollar uit zal stijgen.

Royal Dutch Shell heeft de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd in het ontwikkelen van nieuwe velden, zoals Sakhalin2 in Rusland, Pearl GTL in Qatar, Perdido in de Golf van Mexico, Kashagan en niet te vergeten de Canadese teerzanden. Deze velden produceerden nog niet of nauwelijks tot aan 2011, waardoor alle gedane investeringen ruim voor de baat uitgingen. De komende jaren gaan deze velden echter steeds meer olie en gas (lees cashflow) produceren en zijn de grootste investeringen erin achter de rug.

Stijgende productie
Vergeleken met de meeste concurrenten onderscheidt Royal Dutch Shell zich nu door een stijgende olie- en gasproductie, wat tegenwoordig vrij zeldzaam is binnen de sector. Ook desinvesteert Royal Dutch Shell een aantal raffinaderijen en snijdt het stevig in de kosten.

Wat resteert volgens de guidance voor de komende jaren, is een fors hogere operationele cashflow (44-55 miljard dollar) en lagere netto investeringen (25-27 miljard dollar). Het lijkt mij, in tegenstelling tot Fitch, ruim voldoende om de komende tijd niet alleen het dividend nog wat te verhogen, maar ook aandeleninkoop te blijven doen en de balans te versterken door de schulden te reduceren.

Lange neus
Royal Dutch Shell trekt straks niet alleen een hele lange neus naar de concullega's die te kampen hebben met een dalende productie, maar ook naar Fitch. Want die kredietbeoordelaar zal waarschijnlijk binnen twaalf maanden een ouderwetse U-turn moeten maken.

Antaurus Europe Fund heeft een positie in het aandeel Royal Dutch Shell.


Marc Langeveld is mede-oprichter van Antaurus Capital Management, fondsbeheerder van het succesvolle Antaurus Europe Fund. Binnen Antaurus is Langeveld verantwoordelijk voor Macro & Strategie en selecteert hij als Portfolio Manager de aandelenbeleggingen van het Antaurus Europe Fund. Langeveld schrijft zijn columns op IEX op persoonlijke titel.

Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux aandelen. Elk Benelux aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Langeveld schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marc Langeveld

Langeveld is sinds 1989 actief in de financiële wereld. In de periode van 1992 tot 2002 was hij beleggingsanalist bij effectenhuizen zoals Kempen, Barclays de Zoete Wedd, Credit Suisse First Boston en Metzler. Van 2002 tot 2006 adviseerde hij als Directeur Institutional Sales bij Petercam de grotere Londense hedgefunds over ...

Meer over Marc Langeveld

Gerelateerd

Reacties

38 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Orca 19 april 2011 12:03
    Welkom.
    Mbt Shell, hopelijk weet je dat ze ~30% offbal financieren en dat ze, mochten ze de curve fout hebben, giganat gaan op die handel? Heb ik 't geeneens over hun hansworsterige onbal boekhoudgeknutsel.
    Heerlijke toko voor weduwen en wezen, maar ik ben geen van beide, ik kan 'n balans lezen en vind 't 'n rete-enge toko.
  2. [verwijderd] 19 april 2011 13:04
    quote:

    Orca schreef op 19 april 2011 12:03:

    Welkom.
    Mbt Shell, hopelijk weet je dat ze ~30% offbal financieren en dat ze, mochten ze de curve fout hebben, giganat gaan op die handel? Heb ik 't geeneens over hun hansworsterige onbal boekhoudgeknutsel.
    Heerlijke toko voor weduwen en wezen, maar ik ben geen van beide, ik kan 'n balans lezen en vind 't 'n rete-enge toko.
    Nou, Orca, behalve het gebruiken van een onzinnig brabbeltaaltje, zit je ook nog te jokken, want een balans lezen kun je in ieder geval niet.

    RDS is een van de meest gezonde (olie)bedrijven ter wereld, de schulden zijn minimaal vergeleken met de huidige en toekomstige cashflow.
  3. [verwijderd] 19 april 2011 13:12
    Schuldenlast is niet in overeenstemming met AA+ profiel en Fitch verwacht niet dat deze op korte termijn verbeterd kan worden naar dat profiel en dus logischerwijze een downgrade.

    De doelstelling van Shell is om operationele cashflow in 2012 50-80% hoger te laten zijn dan die van 2009. Dat betekend tussen de 32 en 39mrd operationele cashflow.

    Netto investeringen worden geschat op 25-27mrd en dividend bedraagt 10mrd en rentelasten iets meer dan 1mrd (die worden vreemd genoeg buiten operationele cashflow gehouden bij Shell).

    Dat betekend zelfs als de doelstelling gehaald wordt inderdaad weinig ruimte voor verlaging van de schulden (36-38mrd cash outflows versus 32-39 OCF doelstelling).

    Het heeft ook niet de prioriteit van Shell aangezien ze met de huidige gearing (17%) midden in hun eigen target gebied (0-30%) zitten.

    Overigens is een AAA rating niet iets om als (productie)bedrijf na te streven. En niet erg optimaal gebruik van kapitaal.
  4. [verwijderd] 19 april 2011 13:40
    quote:

    exact schreef op 19 april 2011 13:04:

    RDS is een van de meest gezonde (olie)bedrijven ter wereld, de schulden zijn minimaal vergeleken met de huidige en toekomstige cashflow.
    Exxon (AAA)
    OCF 2008-2010 136mrd
    Netto schuld 6.5mrd

    Shell (AA)
    OCF 2008-2010 89mrd
    Netto schuld 31mrd

    Tsja, het verschil is toch duidelijk.

    Overigens zijn aandeelhouders bij Exxon ook wat beter af. Het totale dividend over 2008-2010 was met 25mrd lager dan dat van Shell (30mrd), maar er werd voor 68mrd aan aandelen ingekocht tegenover 4mrd bij Shell.
  5. [verwijderd] 19 april 2011 15:09
    quote:

    BJL schreef op 19 april 2011 13:40:

    [...]
    Exxon (AAA)
    OCF 2008-2010 136mrd
    Netto schuld 6.5mrd
    Shell (AA)
    OCF 2008-2010 89mrd
    Netto schuld 31mrd
    BJL,

    Exxon heeft in het verleden beter gepresteerd dan RDS, maar dat is geen indicatie voor de toekomst, het lijkt me dat door de enorme investeringen van Shell in de laatste tijd, Shell nu harder gaat groeien.
    En die schuld is lachwekkend gezien de enorme cashflow.

    Netto schuld is trouwens lange termijn schuld minus cash, dus ik weet niet of dat bij jou klopt, volgens de IEX is de LT-schuld van Shell 29 miljard en de cash 10 miljard.
  6. [verwijderd] 19 april 2011 15:12
    quote:

    Orca schreef op 19 april 2011 13:35:

    En ze emitteren voor 't div, dat komt dus n.i.e.t. uit de cashflow.Don't get me started on Shell, ik ken die hut ongeveer van binnen en buiten op fin gebied. IMHO is emitteren voor div 1 van de klassieke kenmerken van ponzi.
    Wat een ontiegelijk buulshit.

    Als je zit te klagen over Shell, dan kun je beter stoppen met aandelen.
  7. Orca 19 april 2011 15:17
    Hiero grote kenner

    Shell geeft 31 mln aandelen uit voor dividend

    25-3-2011 11:06

    AMSTERDAM (Dow Jones)–Royal Dutch Shell (RDSA) heeft vrijdag ruim 31 miljoen aandelen uitgegeven in verband met het dividendprogramma van het vierde kwartaal van 2010.

    Het gaat om A-aandelen waarvan er na de emissie in totaal 3,6 miljard uitstaan. Het aantal B-aandelen blijft onveranderd op 2,7 miljard.

    Door Levien de Feijter Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; levien.defeijter@dowjones.com

    (END) Dow Jones Newswires

    March 25, 2011 06:06 ET (10:06 GMT)

    (c) 2011 Dow Jones & Company, Inc.
  8. [verwijderd] 19 april 2011 15:30
    quote:

    Orca schreef op 19 april 2011 15:17:

    Hiero grote kenner
    Shell geeft 31 mln aandelen uit voor dividend
    HaHa, je maakt jezelf belachelijk, dat zijn keuze-dividend-aandelen, die worden uitgegeven op verzoek van de aandeelhouders.

    Je bent geen Shell-kenner en je hebt blijkbaar ook nog nooit een keuzedividend gehad.
  9. [verwijderd] 19 april 2011 15:41
    quote:

    exact schreef op 19 april 2011 15:09:

    [...]

    BJL,

    Exxon heeft in het verleden beter gepresteerd dan RDS, maar dat is geen indicatie voor de toekomst, het lijkt me dat door de enorme investeringen van Shell in de laatste tijd, Shell nu harder gaat groeien.
    En die schuld is lachwekkend gezien de enorme cashflow.

    Netto schuld is trouwens lange termijn schuld minus cash, dus ik weet niet of dat bij jou klopt, volgens de IEX is de LT-schuld van Shell 29 miljard en de cash 10 miljard.
    ik kijk altijd naar het jaarverslag... die cijfers kloppen tenminste (tenzij ;)).

    de enorme cashflow is anders niet groot genoeg om schulden mee terug te betalen gezien de nog steeds hoge investeringen en dividenden.

    en of shell harder gaat groeien dan exxon ... is iets wat de toekomst uit zal wijzen.

    overigens, een AA rating is heel solide.
  10. [verwijderd] 19 april 2011 15:42
    quote:

    K. Wiggers schreef op 19 april 2011 15:35:

    [...]
    Hier heeft die wel gelijk, RDS bepaald vaker het dividend uit vreemd vermogen.
    Dus volgens jouw logica mogen bedrijven die dividend uitkeren geen geld meer lenen.....???
    Dan vermoed ik dat alle bedrijven die dividend uitkeren hier mee moeten stoppen.

    Oh, ja, en de Nederlandse Staat moet dus stoppen met rente betalen; ze moeten immers geld lenen om de rente te kunnen betalen.......
  11. [verwijderd] 19 april 2011 15:44
    quote:

    exact schreef op 19 april 2011 15:30:

    [...]

    HaHa, je maakt jezelf belachelijk, dat zijn keuze-dividend-aandelen, die worden uitgegeven op verzoek van de aandeelhouders.

    Je bent geen Shell-kenner en je hebt blijkbaar ook nog nooit een keuzedividend gehad.
    ja, de welbekende sigaar uit eigen doos.

    geef dan geen dividend.

    het cash dividend overigens werd betaald door het aangaan van schulden...
  12. Orca 19 april 2011 15:44
    Nee jongen, dat is de betaling van het c.o.m.p.l.e.t.e. dividend.
    Rekent u even mee? fijn zo.
    31m * 25 = 775m euries
    Uitstaande aandelen 6,1 miljard
    Dividendrendement 5% = 3 miljard euries
    3 miljard / 4 (kwartalen) = 750 miljoen

    Klopt als een bus, met 25 miljoen aan afrondingsverschillen.
    Als je wilt happen naar de baas doe 't dan goed snotneus.

  13. [verwijderd] 19 april 2011 15:45
    quote:

    Orca schreef op 19 april 2011 15:44:

    Nee jongen, dat is de betaling van het c.o.m.p.l.e.t.e. dividend.
    Rekent u even mee? fijn zo.
    31m * 25 = 775m euries
    Uitstaande aandelen 6,1 miljard
    Dividendrendement 5% = 3 miljard euries
    3 miljard / 4 (kwartalen) = 750 miljoen

    Klopt als een bus, met 25 miljoen aan afrondingsverschillen.
    Als je wilt happen naar de baas doe 't dan goed snotneus.

    ehm.... in totaal $10mrd uitbetaald aan dividend....

    ff opnieuw rekenen
38 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links