Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AOT houdt inkoop
eigen aandelen aan

Beursbedrijf AOT houdt de mogelijkheid open opnieuw eigen aandelen in te kopen, hoewel na het vierde kwartaal de inkoop vooralsnog gestaakt is. Dit blijkt uit de antwoorden van AOT’s directievoorzitter Sasker de Boer in de IEX.nl Community Call.

AOT heeft eerder dit jaar laten weten 683.000 aandelen te hebben ingekocht. Over de redenen waarom het inkoopprogramma is gestopt, doet AOT geen mededeling, maar wijst op alternatieve manieren om in de financieringsbehoefte te voorzien en het feit dat het in de huidige markt niet opportuun is om stukken in te kopen. Als aanvullende reden wordt gegeven dat het inkopen van eigen aandelen drukt op het rendement van het eigen vermogen.

Of AOT van de regeling gebruik zal blijven maken om in totaal 10% van de 24,3 miljoen uitstaande stukken op te kopen, blijft onduidelijk. “Het spreekt voor zich dat wij een dergelijke beslissing telkens opnieuw zullen toetsen en bezien of alternatieven zich voordoen”, zegt De Boer. Over de reeds ingekochte stukken bestaat geen onduidelijkheid. “De aandelen worden ingetrokken en dus niet gebruikt als personeelsopties of ander beloningsvormen.”

Een andere beloningsvorm is bijvoorbeeld winstdeling voor het personeel. Volgens de Boer is het nodig handelaren conform de markt te belonen; zij vormen immers de basis van het succes van het bedrijf en zij zullen voor verdere groei zorgen. “Indien de goede handelaren vertrekken, merkt het bedrijf en dus de aandeelhouder dat.”

Overnamekandidaten en fusiepartners
Om verdere groei te waarborgen, blijft AOT gefocust op de handel in aandelen en dan met name in aandelenderivaten. AOT is een gezonde organisatie die altijd heeft aangegeven zelfstandig verder te kunnen, maar die alle opties open houdt wat betreft overnamekandidaten en fusiepartners, meent De Boer. Deze gezondheid vertaalt zich volgens hem onder andere in het toenemende aantal beurzen waarop AOT actief is.

Het huidige aantal van zestien markten zal binnenkort toenemen door handel op de Aziatische beurzen vanuit het ‘locale’ hoofdkantoor in Sydney. Ook Amerika wordt in de gaten gehouden. AOT zal alleen actief worden in New York, wanneer het bedrijf dat op eigen kracht kan doen, zonder afhankelijk te zijn van handelsprivileges zoals bij de voormalige hoekmanfuncties.

De overgang van hoekmannen naar elektronische handel is naar tevredenheid verlopen. “Wat van groot belang is, is dat de beurs in Amsterdam toegankelijk blijft voor retailbeleggers. Vaak zie je bij elektronische beurzen vrijwel lege schermen, daar jaag je ze mee weg.” Ongeacht de handelsmethode, ziet AOT een permanente behoefte aan liquiditeit in de markt. Het bedrijf zorgt volgens De Boer, samen met partijen als Van der Moolen en Bever, voor stabiliteit, hetgeen beleggers stimuleert te investeren in sterke beurzen en fondsen.

Wilt u meer weten? Kijk voor de volledige antwoorden op onze Community Call met AOT’s Sasker de Boer, of discussieer verder op het AOT forum.


Rutger Derksen is marktredacteur van IEX. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op derksen@iex.nl

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rutger Derksen

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl.

Meer over Rutger Derksen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links