Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Techrally

Slotcall: Techrally

De beurzen hebben er vandaag weer zin in. De AEX wint 1,4% en snelt richting de jaartop van 687,43. De rentes dalen en daarmee is het rentespook weer voor even verdwenen. 

Het zal u niet verbazen dat met name de technologie-aandelen het goed doen. Let vooral even op de Nasdaq100. Deze Amerikaanse index met daarin alleen technologie-aandelen loopt maar liefst 3,7% op. Dat notabene zonder baanbrekend economisch nieuws. 

Hoewel, het nieuws dat er is, is niet heel positief. De Britse specialist in alternatieve financiering Greensill Capital, goed voor een portefeuille van 143 miljard dollar, is omgevallen. Het bedrijf heeft vandaag het faillissement aangevraagd.

De instorting van de schaduwbank kan veel partijen treffen, zoals grote spaarders, banken en (uiteraard) het Aziatische investeringsfonds Softbank. Ook enkele staal- en aluminumbedrijven zijn de klos. In het onderstaande artikel van zakenblad De Tijd leest u er meer over.

TKH

TKH (-7,6%) heeft een zwaar jaar achter de rug. In de eerste helft van 2020 had het techbedrijf te kampen met een autonome omzetdaling van 7,5%, in de tweede helft was er sprake van een krimp van 12,5%. Ook dit jaar zal TKH nog last blijven ondervinden van de coronapandemie.

Er is dan ook voorgesteld om €1,00 dividend per aandeel uit te keren, tegenover de €1,50 per aandeel over 2019. De divisie Industrial Solutions kan weer rekenen op omzetkrimp dit jaar. Een lichtpuntje is dat er voor de divisies Telecom Solutions en Building Solutions wel een stijging van de omzet en winst wordt voorspeld.

De analisten van ING zijn niet onder de indruk van de cijfers en schrappen het aandeel van de kooplijst. Onze analyse van de cijfers leest u in het onderstaande artikel.

Basic-Fit

Het is mij een compleet raadsel waarom Basic-Fit 1,9% in het groen sluit. De cashburn kwam hoger uit dan verwacht en de outlook was ook niet denderend. Ik las vanochtend het persbericht en er werd met geen woord gerept over de doelstelling van 1250 clubs in 2022.

Dat terwijl er in het vorige persbericht nog stond dat het bedrijf op koers lag om deze doelstelling te gaan halen. Anderzijds kunnen we het Basic-Fit ook niet kwalijk nemen. De coronapandemie nodigt niet bepaald uit om nu massaal sportscholen te openen.

Als u klikt op de link in de onderstaande tweet, leest u het volledige artikel. Ik kan u al meegeven dat niet iedereen het eens is met mijn advies. Maar goed, zonder kopers zijn er geen verkopers, en vice versa.

Rentes

De Amerikaanse tienjaarsrente loopt wederom hard op. De markt is er vandaag niet van onder de indruk.

  • Nederland: -2 basispunten (-0,25%)
  • Duitsland:-3 basispunten (-0,30%)
  • Italië: -6 basispunten (+0,69%)
  • Verenigd Koninkrijk: -3 basispunten (+0,73%)
  • Verenigde Staten: -4 basispunten (+1,56%)

Brede markt

  • De AEX klimt 1,4% en daarmee zijn we de beste beurs van Europa.
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) zakt 9,0% en noteert 23,2 punten.
  • Wall Street vliegt zo'n 2% omhoog. De grote uitschieter is de Nasdaq 100 met een plus van 3,7%.
  • De euro klimt 0,3% en noteert 1,189 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+1,9%) en zilver (+3,4%) hebben er zin in.
  • Olie: WTI (-0,7%) en Brent (-0,6%) maken een pas op de plaats.
  • Bitcoin (+5,5%) dendert door.

Het Damrak:

  • Prosus (+3,4%) profiteert van een koersdoelverhoging van Goldman Sachs. Het aandeel gaat naar €164 van €133 en het koopadvies blijft gehandhaafd. Dit impliceert een opwaarts potentieel van 70%.
  • De verzekeraars hebben last van de lagere rente. Anderzijds zal er ook wat winst van tafel worden gehaald. Dat geldt vooral voor ASR (-1,9%) en NN Group (-1,9%).
  • Unibail Rodamco (-2,3%) koelt na die wilde rit van gisteren wat af. Maandag kwam er maar liefst 9% bij.
  • Grote technologiebedrijven zoals Adyen (+4,1%) en ASML (+2,5%) vinden de weg omhoog.
  • De jaarcijfers van JDE Peet's (-8,1%) waren redelijk in lijn met de verwachtingen van analisten, maar de outlook viel lelijk tegen. Het bedrijf rekent op lage enkelcijferige groei. De markt ging uit van een stijging van 8%.
  • Signify (+5,4%) speert er vandoor, maar een duidelijke trigger kan ik niet vinden.
  • Pharming gaat 4,2% omhoog op een keurig volume van 13 miljoen stukjes.
  • Tesla speert 15% omhoog dus dan kan Alfen (+7,8%) niet achterblijven.
  • Lokaal ligt investeringsmaatschappij HAL (+1,9%) er erg sterk bij. Dat terwijl Boskalis (-1,6%) en Vopak (-0,3%) achterblijven. Zit er de nodige fantasie in een eventuele beursgang van Coolblue, of vindt de overname van GrandVision (+0,8%) nu eindelijk doorgang?

Adviezen

  • Aegon: naar €2,95 van €2,50 en houden - Royal Bank of Canada
  • Basic-Fit: naar €37 van €30 en kopen - Morgan Stanley
  • Inpost: starten met houden en €18 - Goldman Sachs
  • Prosus: naar €164 van €133 en kopen - Goldman Sachs
  • SBM Offshore: naar €20,50 van €18,50 en kopen - ING
  • TKH: naar houden van kopen en €34 - ING

Agenda

10 mrt Event Consensus
02:30   China inflatie CPI feb +1,0% MoM
02:30   China inflatie PPI feb +0,4% YoY
08:00   Agfa Gevaert Q4-cijfers  
08:00   Just Eat Takeaway Q4-cijfers  
14:30   VS inflatie CPI feb
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Goldfish1080 9 maart 2021 19:07
    quote:

    kuddedier schreef op 9 maart 2021 18:55:

    "Tesla sold 18,318 Shanghai-made Model 3s and Model Ys in February, up 8% increase from the 15,484 sold in January"

    Dus dan is het logisch dat de market cap van Tesla vandaag met 80 miljard stijgt...

    Dat is een waardestijging van 26 miljoen per extra verkochte auto in China

    Iedereen weet dat de koers van Tesla nergens op slaat. Het is pure fantasie. Zelfs de grootste optimist kan na enige research concluderen dat een koers winst van 900x en voorheen zelfs 1200x gebakken lucht is. Vroeg of laat barst de bubbel, de hoge volatiliteit getuigt hier ook van. Zelfde geld voor cryptocurrencies. Ze zijn totaal niet interessant als belegging, enkel als speculatief product om te gokken op de dagkoers en daarmee het sentiment. Ik zie steeds meer cowboys beleggen die ook niet goed lijken te begrijpen dat de beurs ook wel eens omlaag kan gaan en het geen gratis geldmachine is.

    Ik verwacht juist dat als straks weer meer mag zich realiseert dat het eigenlijk echt niet zo goed gaat met de reële economie en veel beursbedrijven, dan is het risico op een instorting van de beurs tot onder de pre corona standen zeer realistisch.

    Om de markt te outperformen zul je vooruit moeten denken. Ik doe dat door a la Bill Ackman te belegen in bedrijven die ook bij grote beursschommelingen en economische malaise nog relevant zijn, zei het door hun unieke positie als absoluut marktleider, lage conjuctuurgevoeligheid, goed lange termijn toekomstperspectief en stabiliteit. Als ik naar de AEX, SP500 en Nasdaq kijk zitten er heel veel bedrijven tussen die niet aan deze eisen voldoen, daar beleg ik dus ook niet in.
  2. Goldfish1080 9 maart 2021 19:11
    quote:

    wgumcd schreef op 9 maart 2021 18:01:

    Het antwoord op het raadsel van de koersstijging van Basic-Fit is waarschijnlijk de koersdoelverhoging van Morgan Stanley van 30 naar 37. Het raadsel is dan vooral waar Morgan Stanley dit op baseert
    De koers van Basic Fit en Just Eat Takeway zal ik nooit begrijpen. Blijkbaar is geld verliezen als marktleider compleet acceptabel en zal het in de toekomst om wat voor reden hard stijgen. Potjandorie in 2019 21 miljoen winst gemaakt en nu 2 miljard waard op de beurs. We hebben het hier over een fitnesscentrum he, niet over een markleider in de al jaren groeiende markt van semiconductors. Het kan best dat er iets meer mensen gaan sporten maar om nou 100 keer de winst te betalen voor een keten met grote schulden? Ik verklaar ze voor gek. Enige bedrijven op de nederlandse beurs met een enigszins normale koers vind ik op dit moment Unilever, ING en Ahold. De rest is gewoon duur en gebaseerd op ongefundeerde adviezen zoals jij hierboven een voorbeeld van geeft.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links