Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Pullback of payback?

TA: Pullback of payback?

Is dit een normale pullback-dip, waarbij de AEX wordt opgevangen door de pre-coronatop van begin 2020 rond 632,12 punten? Of wordt het een payback-terugval, waarbij de opmars van 2020 grotendeels wordt teruggegeven?

Eerst een paar technische kenmerken en cijfers:

 • In de afgelopen dagen is de AEX, sinds de de recente top van 16 februari rond 689,24 punten, circa 38 punten teruggevallen.
 • De coronabodem van maart vorig jaar lag rond 389,60 punten (exact 300 punten onder de recente top rond 689,24 punten).
 • De pre-coronatop van de AEX ligt rond 632,12.
 • Bij een eventuele bodem rond of boven die voormalige top is er technisch sprake van een normale correctie (van 689,24 naar 632,12 punten = 57,12 punten). We kwalificeren een dergelijke daling als een pullback.
 • Medio vorig jaar vormde de AEX een vlagformatie (tussen de 2 blauwe lijnen op de 2e grafiek). Binnen deze vlag is de AEX 61,54 punten teruggevallen (van 589,40 naar 527,86 punten).

Kans op pullback: 65%

In het teamoverleg van de technische analisten is vastgesteld dat de pre-coronatop van de AEX rond 632,12 punten een prima vangnet voor de huidige correctie kan bieden. In het geval van een daling naar 632,12 punten is er sprake van een gewone pullback (zie uitleg onderaan). De kans dat de AEX een bodem op of rond 632,12 punten zal vormen ligt statistisch op circa 65%. Dit impliceert dat we thans niet bezig zijn met een belangrijke draai in de markt, dus ook niet met the Great Rotation.

Kans op payback: 35%

Indien de daling doorzet en dus niet rond 632,12 punten wordt opgevangen, interpreteren we dit als een technische verzwakking. In dat geval is het pullbackscenario niet meer geldig. Bij een daling onder de 632,12 is er sprake van een failure of false move. Dan wordt het paybackscenario kansrijker en is er ruimte voor een grotere correctie van de AEX.

Statistisch is de kans hierop circa 35%. Bij een overtuigende daling onder de 632,12 punten ondergaat de AEX waarschijnlijk een belangrijke draai in de markt, mogelijk zelfs het begin van the Great Rotation.

Vandaag bekijk ik de AEX, zowel op korte als op lange termijn.

Korte termijn: AEX-index heeft stijgend trendkanaal verlaten

Recent zakte de koers van de AEX-index terug onder de voormalige toppen. De Nederlandse beurs verzwakte bovendien met het verlaten van de opwaartse trend. Ook wordt mogelijk een lagere koerspiek gevormd, die verkoopdruk signaleert.

Pas bij een doorbraak onder steun 632,12 punten (bodem van 21 februari 2020) boet het technisch beeld verder aan kracht in. Weerstand ligt op 703,18 punten (gevormd op 5 september 2000).

Lange termijn: AEX-index zoekt steun 632 punten op

De recente correctie van de AEX-index vindt plaats binnen de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief.

Er ligt steun op 632,12 punten (bodem van 21 februari 2020). Weerstand ligt rond 703,18 punten (gevormd op 5 september 2000).

Uitleg Pullback

Van een geldige pullback is bij de volgende voorwaarden sprake:

 • Bij punt 1 op onderstaande voorbeeldgrafiek breekt de koers boven een vorige top, wat een koopsignaal genereert. Op de AEX lag deze horde bij de pre-coronatop rond 632,12 punten.
 • Indien de koers daarna terugvalt (bij punt 2), moet die daling op of boven die voorgaande top opgevangen worden.
 • De volgende AEX-bodem moet dus op of boven 632,12 punten liggen.
 • Het koopsignaal ( de uitbraak boven 632,12 punten) wordt voltooid indien vervolgens top b wordt gebroken. Op de AEX ligt hier de top van 16 februari rond 689,24 punten.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze beleggersdesk. De jarenlange ervaring van onze redacteuren samen met de inkoop van real time monitoren hebben onze kooptips een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van +23,96%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening zijn te vinden op de rendementen pagina.

Met IEX Premium heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 16 apr TA: Verdere opmars na hogere bodems 341
 2. 14 apr TA: DSM stuit op barrière 185
 3. 13 apr TA: Veel geld richting aandelen 189

Reacties

147 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 ttroo 1 maart 2021 08:00
  Waar de beren niet zo lang geleden het Stieren Feest verlengde lijkt nu precies het tegen overgestelde te gebeuren. Stieren verlengen het Beren Feest. En daarmee bedoel ik dat ze te vaak een dag of twee dagen groen laten zien. Dat verlicht de parameters waardoor de beren alsnog verder kan gaan drukken. Mijn shorts posiities zijn een stuk miniiemer geworden. Als het te enthousiast wordt, dan wil ik wel shortjes tot me nemen. Grondstoffen gaan weer als een trein. Al dat geprint kan niet anders leiden tot nog meer groene grondstoffen, al lijkt het tijd voor winstnemingen in grondstoffen en yield land.
 2. forum rang 6 ttroo 1 maart 2021 09:45
  Zolang de gehele AEX groen is, ben ik geen extra short koper. Kijken, kijken en geen extras shorts kopen. Ik ga weer wachten op een dag reversal. DSM is aardig weggezakt. Een tien euro. Galapagos niet vooruit te branden, ook niet bij deze koersen. Gaan ze de 60 laag opzoeken? ING gaat goed. Financials blijven goed gaan. Korte Termijn willen ze niet corrigeren.
  Shell gaat ook goed en wilt op korte termijn ook niet corrigeren. Arcelor Mittal goed hersteld, maar ze moeten hoger. Korte Termijn parameter daar zou ook lucht uit moeten.
  Nee het is gewoon kijken. Amerikaanse schuld bijna op de $28 trillion. Wanneer ze ooit gaan afbetalen, al is het maar $1 trillion - het staat niet in de planning. De planning is eerder veel meer trillions of dollars uit te geven. Zo discrimeren de Grote Landen ten opzichte van de veel kleinere landen en landen waar minder Trust in is. Ziet u bijvoorbeeld Banglasdesh dit doen , dan reageren de markten heel anders. DAXie heeft er ook veel zin in vandaag. Het is dus een echte Stieren Ren Dag.
147 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 

Trending

  Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
  #/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare