Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
BeursVandaag: De 300% rally in bitcoin verklaard

BeursVandaag: De 300% rally in bitcoin verklaard

Gisteravond verdampten de winsten op Wall Street grotendeels en zakte de dollar nog verder weg. Op grote koersschommelingen hoeft u vandaag niet te rekenen. Bedrijfsnieuws is er niet en handelaren hebben vrij. 

Het is de laatste beursdag van het jaar en dat betekent dat de markten om 14.00 op slot gaan. Een nieuw jaarrecord lijkt er niet in te zitten, want de futures staan licht in het rood.

Het enige nieuwsfeitje van de dag is dat de Chinese inkoopmanagersindex voor de dienstensector nipt lager is uitgekomen dan verwacht. Over de maand december kwam er een stand van 51,9 uit de bus, maar analisten rekenden op 52,0. Geen schokkend nieuws, want er is nog altijd sprake van expansie.

Bitcoin op hoogste niveau ooit

Nog 18 uur te gaan, maar de bitcoin lijkt het jaar in stijl af te sluiten. Momenteel koerst de grootste digitale munt ter wereld 1,1% hoger op $29.050. Dat betekent een nieuwe all-time high. Wie het aandurfde begin dit jaar bitcoins aan te schaffen, heeft een rendement van meer dan 300% behaald.

Deze rally kent verschillende oorzaken. De dollar is zwak: de wereldreservemunt zakt ten opzichte van de euro naar het laagste niveau sinds april 2018. Daarnaast vliegen de coronasteunpakketten ons om de oren, waardoor de overheidstekorten wereldwijd uit hun voegen barsten.

Dit in combinatie met het stimulerende beleid van centrale banken leidt tot de nodige inflatie-angst. Wat ook helpt, is dat PayPal zijn platform heeft opengesteld voor bitcoins. Spulletjes kunnen via het platform dus met de digitale munt worden gekocht.

Wel rekent het bedrijf voor bedragen onder de $100 ruim 2,3% aan transactiekosten. Aandelenbeleggers zouden dit nooit pikken. Maar goed, de bitcoin is zo hard gestegen dat die 2,3% minder hoog lijkt dan het in werkelijkheid is.   

Advies, shorts en agenda

Momenteel zijn er nog geen nieuwe adviezen doorgekomen.

De AFM meldt deze shorts: met name in Pharming is er een partij die zijn positie op het nippertje flink heeft afgebouwd. De shorts in Just Eat Takeaway nemen daarentegen toe.

  • Wereldhave: 14,15% 
  • Just Eat Takeaway: 12,48%  (+0,39%)
  • Air France-KLM: 7,78% (-0,11%)
  • Arcadis: 6,72%
  • Fugro: 6,53%
  • Besi: 6,29%
  • Pharming: 5,87% (-0,51%)
  • Unibail Rodamco: 5,89%  
  • AMG: 4,73%
  • SBM Offshore: 3,68%

Agenda

De Duitse beurs is vandaag dicht en voor ons geldt een halve beursdag. De belangrijkste macro van de dag zijn de wekelijkse jobless claims uit de VS. 

31 dec Event Consensus
02:00   China manufacturing PMI dec 52,2
02:00   China services PMI dec  
09:00   Duitse beurs gesloten i.v.m. oudjaar  
14:00   Nederlandse beurs gesloten i.v.m. oudjaar  
14:30   VS wekelijkse jobless claims

 

Nu nog even dit

Begin 2022 gaat de deal in.

Ja, die -11% kan ik mij nog wel herinneren.

Schokkend!

Iedereen lijkt tegenwoordig bitcoins te willen hebben

Krijgen de Democraten dan toch een meerderheid in de senaat?

De Russen durven hun eigen vaccin niet te nemen. "Eerst politici, dan ik", is de gedachte.

Dit is zorgwekkend.

Veel plezier en succes. Klik op het plaatje voor onze prachtige gratis real-time koersenbak. 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Niels Koerts

Analyse door:

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 december 2020 09:26
    quote:

    FPAK schreef op 31 december 2020 08:06:

    De 300% rally in bitcoin verklaard;
    PIRAMIDESPEL
    Bitcoin is a swarm of cyber hornets serving the goddess of wisdom, feeding on the fire of truth, exponentially growing ever smarter, faster, and stronger behind a wall of encrypted energy.
    -Michael Saylor-
  2. forum rang 6 Rowi62 31 december 2020 10:27
    Gommers ziet nu ook in dat de maatregelen het virus niet raken. Deden we in de zomer alles en geen tweede gold doen we nu bijna niets meer en gaat virus flink door. Influenza en Corona virussen houden van nat weer. kou en wind. Zelfs in het senioren complex van mijn vader in Nieuwegein is het nu aanwezig waar ze allen al een jaar niets doen. Ze zitten er verder niet zo mee hebben zelfs geen klachten want gezonde ouderen. Mij Pa heeft andere klachten maar wil wel leven nu!
  3. efreddy 31 december 2020 10:58
    Wel rekent het bedrijf voor bedragen onder de $100 ruim 2,3% aan transactiekosten. Aandelenbeleggers zouden dit nooit pikken.

    Transactiekosten lynx liggen hoger dan 2.3% bij bedragen onder de 100$.

    Bij Binck eveneens en er zullen er nog wel beduidend meer in dat geval zijn.

    Bij de giro kan het goedkoper maar zit je wat Nederlandse aandelen betreft toch ook boven de 2%.

    Nu kan je natuurlijk je BTC veel goedkoper aanschaffen dan bij paypal met beduidend lagere kosten dan die 2.3%.

    Laatste transactie bij Lynx verkoop TR 18JUN21 25.0 P aan 0.8 kostte 2.4$ aan transactiekost wat dus 3% was, laatste transactie bij kraken had 0.16% kosten .

    Laatste transactie bij de giro was aankoop 23 DUK aan 89.86 $ en was wat transactiekosten 0.034% en dus wel lager dan kraken maar ging wel om een hoger bedrag, bij bedragen onder de 100$ zou het ook al ruim 0.6% zijn wat beduidend hoger is dan transacties met crypto.

    Wie denkt dat hij over transactiekosten bij BTC moet zeuren en dat aandelenbeleggers dit nooit zouden pikken denkt duidelijk fout, in heel wat gevallen liggen de transactiekosten bij aandelenbeleggers duidelijk hoger.


10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.