Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Banken en BAM onderuit

Slotcall: Banken en BAM onderuit

De AEX (-0,2%) maakt vandaag pas op de plaats en daar is eigenlijk niets mis mee. De grote uitschieter binnen de hoofdindex is Unilever (+5,2%). Het concern profiteert van een koopadvies van Jefferies.

Volgens de Amerikaanse zakenbank is de lage waardering van het aandeel een mysterie. De versimpelde bedrijfsstructuur moet ervoor zorgen dat het concern nog beter gaat presteren. Het komt niet vaak voor dat Unilever zo hard stijgt op basis van een analistenadvies.

Verder kwam er vanmiddag nog een hele rits macro's langs. Wat vooral opvalt, is dat het aantal werkloosheidsaanvragen in de VS op een bijzonder hoog niveau blijft. Afgelopen week ging het om 778.000 mensen. Positief is dat de woningverkopen blijven toenemen.

Afgelopen maand werden er maar liefst 1 miljoen nieuwe woningen verkocht en dat is een tikje beter dan verwacht. Sowieso is Amerikaanse woningmarkt ijzersterk. Hetzelfde geldt voor de consumentenbestedingen. Joe Sixpack gaf in oktober 0,5% meer uit ten opzichte van september. U ziet dat elke crisis weer anders is.

Banken onderuit

Het sentiment rondom de banken is vandaag gedraaid. Bij opening behoorden ABN Amro (-2,9%) en ING (-2,7%) nog tot de grootste winnaars, maar nu zijn het de verliezers van de dag. Positief is het bericht van de Europese Centrale Bank (ECB) dat banken volgend jaar weer dividend mogen uitkeren.

Hier staat echter een waarschuwing ten aanzien van de kapitaalbuffers tegenover. De ECB vindt dat de banken te weinig geld hebben gedoteerd aan de stroppenpot. De kans is groot dat er volgend jaar extra veel bedrijven failliet gaan, waardoor een groter deel van de leningen niet meer wordt terugbetaald. Dit baart de ECB zorgen.

In het onderstaande Premiumartikel gaan we in op de kapitaalbuffers van de Nederlandse banken. Tevens hebben we een schatting gemaakt van de toekomstige dividendbetalingen van ABN Amro, ING en Van Lanschot Kempen.

BAM

De koers van BAM vliegt de laatste tijd alle kanten op. De afgelopen drie weken verdubbelde het aandeel, maar vandaag gaat er weer dik 10% van af. Het is bijzonder lastig voor de markt om het aandeel goed te prijzen.

Dit komt door de enorme schommelingen van de winstcijfers. De afgelopen jaren werd onderaan de streep nauwelijks iets verdiend (de reden is bekend) en dit jaar is er helemaal een om snel te vergeten. 

Voor volgend jaar gaat de IEX-Beleggersdesk uit van beterschap, maar de risico's blijven groot. Een punt van zorg is bijvoorbeeld de lage solvabiliteit. Toch durfde Nico het aan om begin deze maand een koopadvies af te geven. Toegegeven, het zat bepaald  niet tegen. Of hij nog zo positief is, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De rentes blijven vandaag dicht bij huis. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier zakt een basispuntje naar -0,45%.

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

 • De AEX gaat 0,2% omlaag en daarmee presteren we een tikje slechter dan de Duitsers (+0,1%) en Fransen (+0,3%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) zakt 1,9% en noteert 19,2 punten.
 • Wall Street zakt wat weg. Alleen de Nasdaq (+0,0%) houdt het hoofd boven water.
 • De euro klimt 0,1% en noteert 1,191 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (+0,2%) en zilver (+0,2%) houden stand.
 • Olie: WTI (+1,7%) en Brent (+1,0%) denderen door.
 • Bitcoin (-0,5%) koerst nipt boven de $19.000.

Het Damrak

Adviezen

 • Aperam: naar €36 van €23 en houden - Bank Degroof
 • KPN: naar €2,70 van €2,60 en kopen - JPMorgan Cazenove
 • PostNL: naar €3,85 van €3,60 en kopen - ING
 • Prosus: naar €118 van €112 en kopen - UBS
 • Unibail Rodamco: naar houden van verkopen en naar €61 van €37 - Goldman Sachs
26 nov Event Consensus
00:00   VS gesloten Thanksgiving  
08:00   Vivoryon Q3-cijfers  
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 11:05 Philips: Dure maar slimme overname
 2. 18 jan Slotcall: Overnamestrijd 2
 3. 18 jan Hooggespannen verwachtingen voor Vopak 1

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare