Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Het begin van een trendbreuk?

Slotcall: Het begin van een trendbreuk?

De AEX (+1,5%) heeft een prachtige dag achter de rug, al blijven we wederom achter ten opzichte van de overige Europes indices. Wat vooral opvalt, is dat de vlucht naar afgestrafte aandelen doorzet.

Gisteren vlogen cyclische aandelen zoals de banken en staalfondsen tegen de markt in omhoog. Vandaag krijgt dit een vervolg. Het is echter te vroeg om te concluderen dat dit inderdaad het begin is van een trendbreuk.

Begin juni zagen we deze beweging immers ook en toen zakten de coronagevoelige aandelen alweer snel weg. Het is niet te voorspellen of het dit keer anders is, want dat hangt meer af van de medische wetenschap dan de bedrijven zelf.

Zolang er geen coronavaccin is, blijven de restricties gelden en dat uit zich in minder klanten voor de horeca en een rustigere winkelstraat. Verder zal het beleid nog wel even blijven om meer thuis te werken en zullen mensen nog voorzichtig zijn met het pakken van het vliegtuig.

Hierdoor zal de olieprijs nog niet snel terug zijn op het pre-coronaniveau. Kortom, we moeten eerst van de coronadreiging af zijn, willen we weer terug zijn bij het oude normaal. 

Vooruitblik Flow Traders

Komende vrijdag publiceert Flow Traders (+1,4%) de halfjaarcijfers. Het belooft een spannende cijferupdate te worden, omdat het bijzonder lastig is om in te schatten hoeveel de market maker heeft verdiend in het tweede kwartaal.

Het eerste kwartaal was uitmuntend, met een winst per aandeel van €5,71. De volatiliteit lag in het tweede kwartaal gemiddeld zelfs hoger dan in het eerste kwartaal, maar het lijkt erop dat Flow Traders het vooral moet hebben van heftige pieken in de volatiliteit.

Deze heftige pieken vonden juist plaats in het eerste kwartaal. De IEX-Beleggersdesk gaat uit van een winst per aandeel van €4 in het tweede kwartaal, waardoor het bedrijf op koers ligt om dit jaar tenminste €10 per aandeel te verdienen. Of het aandeel koopwaardig is, leest u in het onderstaande Premium-artikel

Vastned: Houdt dapper stand

De koers van Vastned (+3,6%) is alweer bijna op het niveau van voor de coronacrisis. Dat is een puike prestatie, aangezien het winkelvastgoed zwaar getroffen is door de lockdownmaatregelen. Vastned heeft in het eerste halfjaar echter al 84% van de huurinkomsten geïnd en de bezettingsgraad liep zelfs iets op.

Wat verder positief is voor de aandeelhouders, is dat het bedrijf onder druk van grootaandeelhouder Van Herk een kostenbesparingsprogramma is begonnen. Zo werd er €0,7 miljoen bespaard op de bedrijfskosten en leverde het management 15% van zijn salaris in.

Een ander pluspunt is dat er slechts een marginale afwaardering plaatsvond van het vastgoed. Hierdoor blijft de hoge discount van het aandeel ten opzichte van de intrinsieke waarde bestaan. Of er kansen liggen voor beleggers leest u in het onderstaande Premium-artikel

GBL: Historische korting

We behandelen niet vaak Belgische aandelen, maar vandaag maak ik een uitzondering. Het Belgische GBL (+1,9%) is de meest transparante investeringsmaatschappij die ik tot nu toe ben tegengekomen. 

Het bedrijf houdt wekelijks het verloop van de netto intrinsieke waarde per aandeel bij en beschrijft uitgebreid over hoe het er met zijn participaties voor staat. De laatste jaren is de koers van GBL echter gevoelig gezakt. 

De koersdaling is zelfs nog steviger dan de afname van de netto intrinsieke waarde. Hierdoor is de korting die er op het aandeel zit opgelopen tot 31%. Dit heeft een aantal redenen, waaronder de recente dividendverlaging. Desondanks is er een goede kans dat het tij op korte tot middellange termijn gaat keren.

De reden waarom wij denken dat er een draai op komst is, leest u in het onderstaande Premiumartikel.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan in een brede lijn omhoog. Het is een typisch gevalletje risk-on. De Nederlandse rente stijgt maar liefst vijf basispunten naar -0,36%.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

 • De AEX gaat 1,5% omhoog en daarmee blijven we wederom ver achter ten opzichte van de DAX (+1,9%) en CAC (+2,3%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 4,0% en noteert 22,7 punten. 
 • Wall Street laat een verdeeld beeld zien. De Dow Jones (+1,2%) en S&P500 (+0,4%) koersen in het groen, terwijl de Nasdaq (-0,1%) wat terrein prijs geeft.
 • De euro klimt 0,3% en noteert 1,178 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (-4,0%) en Zilver (-7,1%) gaan door het putje. Is dit het begin van een trendbreuk?
 • Olie: WTI (+0,9%) en Brent (+0,7%) lopen gestaag op.
 • Bitcoin (-2,5%) stijgt een keer niet.

Het Damrak

 • Unibail Rodamco (+8,4%) gaat aan kop binnen de AEX. Het is een typisch gevalletje van sectorrotatie, want nieuws over het winkelvastgoedfonds kan ik vandaag niet vinden.
 • ING (+4,6%) profiteert van een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux. Het aandeel gaat naar €10,60 van €8,60 en het koopadvies blijft intact.
 • Adyen (-1,5%) blijft net als gisteren achter.
 • Royal Dutch Shell (+3,7%) kan niet voorkomen dat we net als gisteren tot de slechtst presterende beurzen van Europa horen. Ach, met een plus van 1,5% is eerlijk gezegd weinig mis.
 • Defensieve havens zoals Ahold (-0,0%) en Unilever (-0,9%) zijn ook even uit de mode.
 • Prosus (+3,7%) profiteert van de aantrekkende koers van Tencent (+2,4%).
 • DSM (+0,9%) blijft ondanks koersdoelverhogingen van Goldman Sachs en Citigroup wat achter.
 • Basic-Fit (+4,6%) is precies op hetzelfde niveau gesloten als de dag waarop de aandelenemissie werd aangekondigd.
 • Binnen de AMX worden achterblijvers zoals Aalberts (+5,2%), Fugro (+7,3%) en BAM (+6,0%) opgepikt.
 • Waarschijnlijk hebben er zich bij Pharming (-2,3%) een aantal winstnemers gemeld.
 • De halfjaarcijfers van TKH (-3,5%) worden door de markt slecht ontvangen. De winst kelderde 22% en dat was slechter dan verwacht. De IEX-Beleggersdesk ziet echter de nodige lichtpuntjes.
 • Vivoryon stijgt 18,0% op een bijzonder hoog volume. Er zijn vandaag 430.000 aandelen van eigenaar gewisseld, terwijl het gemiddelde dagvolume 36.000 bedraagt.

Adviezen

 • DSM: naar €145 van €148,50 en kopen - Goldman Sachs
 • DSM: naar €156 van €120 en kopen - Citigroup
 • Fugro: naar €3,60 van €6 en houden
 • Galapagos: naar €188 en houden - Morgan Stanley
 • Galapagos: naar €157 van €166 en houden - Credit Suisse
 • ING: naar €10,60 van €8,60 en kopen - Kepler Cheuvreux
 • Prosus: starten met €104 en kopen - Deutsche Bank
 • Royal Dutch Shel: naar €15,14 van €16,95 en houden - HSBC
 • Royal Dutch Shell: naar €13,40 van €14,97 en houden - Jefferies
 • TKH: naar €50 van €63 en kopen - Kempen
 • Vastned: naar €24 van €19 en houden - Berenberg

Agenda 

12 aug Event Consensus
08:00   ABN Amro Q2-cijfers  
08:00   Avantium Q2-cijfers  
08:00   Just Eat Takeaway Q2-cijfers  
08:00   EON Q2-cijfers  
08:00   VK BBP Q2 -21,2% QoQ
11:00   EU industriële productie jun +10,0% MoM
14:30   VS inflatie CPI jul +0,2% MoM
16:30   VS Olievoorraden  
22:00   Lyft Q2-cijfers  
22:00   Cisco Q2-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 06 sep Slotcall: Wat een draai! 12
 2. 03 sep Slotcall: Nasdaq onderuit! 16
 3. 03 sep Dividendtopper: Qualcomm

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare