Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Stralende dag

Slotcall: Stralende dag

De AEX sluit de dag af met een keurige plus van 1,5%. Hiermee presteren we redelijk in lijn met de overige Europese beurzen. Een duidelijke oorzaak voor het positieve sentiment is er echter niet.

De Amerikaanse President Donald Trump zei afgelopen weekend weinig trek te hebben in een tweede handelsdeal met China. Daarnaast wil Saudi-Arabië de olieproductie weer opvoeren. Dat zijn geen berichten waar beleggers heel vrolijk van worden.

Hier staat tegenover dat Wall Street de week vrijdag sterk afsloot. De vrijdagavond future voor de AEX stond al boven de 575 punten en dat is meestal een goede indicatie dat maandag een groene beursdag wordt. 

Wat ook helpt, is dat er overnamefantasie is in de chipsector. Vandaag werd immers bekend dat Analog devices concurrent Maxim overneemt. Dit resulteert in hogere koersen voor ASML (+1,4%), ASMI (+1,1%) en Besi (+2,8%). 

Akzo Nobel

Akzo Nobel (+4,3%) presenteert over enkele dagen de halfjaarcijfers, maar toch komt het bedrijf nog met een corona-update langs. Het is opvallend, maar beleggers zijn er blij mee. De omzet in juni is een meevaller omdat deze slechts 5% lager uitkomt dan een jaar geleden.

Doordat april en mei ronduit dramatisch waren, daalden de opbrengsten in het tweede kwartaal met 19% op jaarbasis. De IEX Beleggersdesk rekent op herstel in de tweede jaarhelft, waardoor de winst per aandeel dit jaar op ongeveer €2,80 uit moet komen. Dit resulteert in een getaxeerde K/W van 22.

Of Akzo Nobel een interessant aandeel is om nu op te pikken, leest u in de onderstaande analyse.

ASML

Komende woensdag presenteert ASML (+1,4%) zijn halfjaarcijfers. Deze worden extra spannend, omdat het bedrijf nog geen outlook voor 2020 heeft afgegeven. Desalniettemin behoort het aandeel dit jaar met een plus van 34% tot de drie grootste stijgers binnen de AEX.

Door de coronamaatregelen blijven we langer thuis en daardoor gaan mensen extra lang gamen en wordt er meer gewerkt in de cloud. Hiervoor zijn simpelweg extra chips nodig, wat een chipmachinefabrikant zoals ASML in de kaart speelt.

Daarnaast zal de 5G-revolutie naar verwachting in de tweede jaarhelft op gang komen, wat ook weer voor de nodige fantasie zal zorgen. Beleggers hebben inmiddels een voorschot genomen op een stijging van de vraag naar chips. Sinds de bodem halverwege maart zijn de koersen van onze chippers zo'n beetje verdubbeld.

ASML
Klik op de afbeelding voor een grote versie 

Of er nog voldoende opwaarts koerspotentieel is voor ASML, leest u in het onderstaande artikel. 

Rentes

Het is risk-on op de rentemarkt. De vergoedingen op tienjaars staatspapier vliegen werkelijk omhoog. De Nederlandse yield loopt zes basispunten op naar -0,26%.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

 • De AEX gaat 1,5% omhoog en daarmee presteren we in lijn met de DAX (+1,3%) en CAC (+1,7%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 4,8% en noteert 26,4 punten. 
 • Wall Street vliegt omhoog. Grote uitblinker is de Nasdaq met een winst van 1,8%. Het is wederom Tesla dat met een winst van 12,2% de show steelt.
 • De euro klimt 0,6% noteert 1,137 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (+0,4%) houdt goed stand boven de $1.800.
 • Olie: WTI (-0,2%) en Brent (+0,0%) maken het openingsverlies grotendeels goed.
 • Bitcoin klimt 0,8%.

Het Damrak

 • De analisten van ING geven aan dat de solvabiliteitsratio's van de verzekeraars Aegon (+1,4%) en NN Group (-0,1%) in juni dalen ten opzichte van mei, omdat de risico's van de bankactiviteiten moeten worden meegenomen. Dit geldt niet voor ASR (+0,7%), omdat de verzekeraar geen bankactiviteiten meer heeft. Het dividend komt volgens ING echter niet in gevaar.
 • De staalsector ligt goed, zo stijgen ArcelorMittal en Aperam 5%. Deze aandelen zijn bijzonder cyclisch en dan is het niet onlogisch dat ze vandaag sneller omhoog gaan dan de markt.
 • Randstad (+2,5%) is niet onder de indruk van een koersdoelverlaging van The Royal Bank of Canada. Het aandeel gaat naar €49 van €58 maar het koopadvies blijft intact.
 • NSI (-0,3%) opende nog dik 4% hoger na een beter dan verwachte kwartaalupdate. De EPRA-winst komt dit jaar naar verwachting uit op €2,30 a €2,40. Dit impliceert een K/W van 14,5.
 • AMG (+6,7%) gaat als de brandweer, maar groot nieuws kom ik helaas niet tegen. Het aandeel is sinds het uitbreken van de coronacrisis spijkerhard gedaald en dan is een kleine bounce meer dan welkom.
 • KBC vindt dat ForFarmers (+2,4%) zijn marktpositie heeft versterkt ten opzichte van de laatste jaren en mede daarom wordt het advies voor het veevoederbedrijf verhoogd naar Kopen. 
 • De overname van NIBC (+4,1%) door Blackstone lijkt definitief door te gaan. Het vervelende voor beleggers is alleen dat het bod is verlaagd naar €7,53 per aandeel. Eerder wilde Blackstone nog €9,85 betalen. De markt had deze verlaging van het bod echter al ingeprijsd.

Adviezen

 • ABN Amro: naar €8 van €7 en houden - Morgan Stanley
 • Air France-KLM: naar €2,58 van €2,95 en verkopen - Credit Suisse
 • Akzo Nobel: naar €92 van €85 en kopen - Deutsche Bank
 • Akzo Nobel: naar €84 van €65 en kopen - Societe Generale
 • Akzo Nobel: naar €89 van €80 en kopen - Sanford & Bernstein
 • Akzo Nobel: naar €82 van €58 en houden - Commerzbank
 • Akzo Nobel: naar €85 van €80 en kopen - KBC
 • ASML: naar €375 van €340 en kopen - Barclays
 • ASML: naar €375 van €305 en kopen - Credit Suisse
 • ForFarmers: naar kopen van houden en naar €6,25 van €6
 • ING: naaar €7,80 van €7,20 en kopen - Citigroup
 • Randstad: naar €49 van €58 en kopen - Royal Bank of Canada
 • Royal Dutch Shell: naar €13,70 van €16,50 en houden - ING
 • Signify: naar €25 van €18 en houden - UBS 

Nu nog even dit

Mocht u vanavond geen belangrijke afspraken hebben dan raad ik u aan om te kijken naar het Binckwebinar. Nico is namelijk te gast en hij zal zoals vanouds de nodige tips geven. U kunt zich aanmelden door te klikken op de onderstaande link.

Agenda

14 jul Event Consensus
08:00   VK industriële productie mei -15,8% MoM
08:00   Duitsland inflatie CPI jun +0,6% MoM
09:00   Spanje inflatie CPI jun -1,0% MoM
11:00   Duitsland ZEW economisch sentiment jul 60,0
11:00   EU industriële productie mei +9,5% MoM
13:00   JPMorgan Chase Q2-cijfers  
14:00   Citigroup Q2-cijfers  
14:00   Wells Fargo Q2-cijfers  
14:30   VS inflatie CPI jun +0,1% MoM

 

Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. ...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 11 aug Slotcall: Het begin van een trendbreuk? 2
 2. 11 aug GBL: Historische discount 1
 3. 10 aug Slotcall: Spektakel binnen de AMX 5

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
| Omlaag ↓
 1. SoLong 13 juli 2020 20:18
  quote:

  Machiavelli schreef op 13 juli 2020 18:39:


  De VIX stijgt behoorlijk en de indexen ook, dat zou betekenen dat er meer volatiliteit aankomt en dat de koersen gaan dalen. Is altijd zo geweest!

  ‘De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 4,8% en noteert 26,4 punten.’


  Een bijzondere gevolgtrekking Machiavell!

  Volgens mij is de hogere VIX het gevolg van snelle, grote schommelingen, en deze hoge volatiliteit zal gezien de huidige situatie voorlopig blijven bestaan. Maar de koersen kunnen beide kant op bewegen.
 2. UpandDown 13 juli 2020 21:02
  "De staalsector ligt goed, zo stijgen ArcelorMittal en Aperam 5%. Deze aandelen zijn bijzonder cyclisch en dan is het niet onlogisch dat ze vandaag sneller omhoog gaan dan de markt"

  Begrijp je zelf wel dat jij je keer op keer herhaalt???
  kom met iets nieuws of schrijf er gewoon niet over. dit is echt geen verklaring
 3. forum rang 5 Machiavelli 13 juli 2020 21:57
  quote:

  SoLong schreef op 13 juli 2020 20:18:


  [...]

  Een bijzondere gevolgtrekking Machiavell!

  Volgens mij is de hogere VIX het gevolg van snelle, grote schommelingen, en deze hoge volatiliteit zal gezien de huidige situatie voorlopig blijven bestaan. Maar de koersen kunnen beide kant op bewegen.


  Zie hier! Als de beuren stijgen zoals vandaag met dikke plussen en de VIX stijgt ook dan gaat de MM ervan uit dat de boel zakt. Ehh voila, anderhalf procent in de min as we speak!!
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare