Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Week van historisch banenrapport

Slot: Week van historisch banenrapport

De AEX (+1,6%) zet deze week een aardige plus op het bord, al bewijzen de Duitsers dat het nog veel beter kan. De DAX (+3,5%) is een relatief offensieve index en weet daardoor extra te profiteren van de meevallende economische cijfers.

Vooral het banenrapport van gisteren was historisch. Er kwamen in juni maar liefst 4,8 miljoen banen bij en dat betekent een absoluut record. Ok, in maart en april zijn er ook de nodige banen verloren gegaan, maar dat kan de pret niet drukken.

Ook de Chinezen zijn aardig bezig. Vandaag kwam de Caixin services PMI langs die de bedrijvigheid weergeeft van de Chinese dienstensector. Er rolde een stand van 58,4 uit, wat ver boven het neutrale niveau van 50 ligt. Daarnaast is het cijfer veel beter dan verwacht, aangezien de markt uitging van 53.

Kortom, er lijkt een V-vormig herstel aan te komen, al moeten we nog niet te vroeg juichen. In de VS worden namelijk ook records neergezet waar we iets minder vrolijk van worden. Gisteren kwamen er ruim 53.000 coronagevallen bij en dat is het hoogste aantal sinds de uitbraak. 

Fantasie in bankaandelen

De banken ING (+6,8%) en ABN Amro (+7,3%) hebben zich genesteld in het lijstje toppers van de week. De gehele bankensector vindt de weg omhoog door het bericht dat de ECB open staat voor fusies in de sector.

ECB-voorzitter Christine Lagarde wil fusieprojecten die levensvatbaar zijn niet laten klappen door strenge kapitaalseisen. Het is een steuntje in de rug voor de banken, want de financiële sector wordt zwaar getroffen door de coronacrisis.

De rente is laag, de complianceregels nemen toe en dan moet er de komende kwartalen ook nog eens voor miljarden worden afgeschreven op slechte leningen. Door te fuseren kunnen banken meer profiteren van schaalvoordelen en daardoor winstgevender worden.

Bleeder van de week: BAM

De titel voor bleeder van de week wordt deze keer uitgereikt aan BAM (-11,9%). De bouwer presteerde het deze week om twee keer met bijzonder slecht nieuws op de proppen te komen. Maandag werd er een schikking getroffen van €40 miljoen, omdat de bouwer een stadsarchief in Keulen per ongeluk had laten instorten.

Dit dossier stampt uit 2009 en daardoor waren veel beleggers het alweer vergeten. In het jaarverslag van 2019 had de bouwer er nog in de kleine lettertjes voor gewaarschuwd, maar niemand die het was opgevallen.

Twee dagen later kwam er een officiële winstwaarschuwing overheen. In het eerste halfjaar wordt er naar verwachting €140 miljoen verbrand. De coronacrisis speelt hierin een rol, maar de echte oorzaak is de kwakkelende internationale tak. Voor de interim CEO Frans den Houter was dit de druppel, dus besloot hij met deze verlieslijdende divisie te stoppen.

Speculatie in Wirecard

Het aandeel dat deze week de grootste rollercoasterrit maakte, is uiteraard Wirecard. Het online betalingsbedrijf nadert de afgrond, maar dat betekent niet dat er voor speculanten en gokkers helemaal niets te verdienen valt.

Begin deze week steeg het aandeel van €1,40 naar €8,90 intraday. Oftewel een stijging van meer dan 500%. Er kwam wat fantasie in het aandeel, omdat Wirecard doorgaat met zijn activiteiten zolang het faillissement nog niet is uitgeroepen. Niet heel bijzonder, maar de markt was er blij mee.

De vreugde was echter maar van korte duur, want een dag later stortte de koers alweer ouderwets af. Uiteindelijk sluit het aandeel op €3,26. Liefhebbers die graag willen weten wat er allemaal is misgegaan en welke lessen beleggers uit dit drama kunnen trekken, kunnen klikken op deze link.

U komt dan in het Premiumartikel waar dit allemaal op een overzichtelijke wijze wordt uitgelegd. Het is een echte aanrader, al zeg ik het zelf:).

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier komen nauwelijks van hun plek. Alleen de Italiaanse rente (+5 basispunten) loopt ineens hard op.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

De lijstjes

  • AEX deze week: +1,6%
  • AEX deze maand: +1,3%
  • AEX dit jaar: -6,2%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -4,8%

Nasdaq niet te houden

De Nasdaq100 lijkt alleen maar te kunnen stijgen. Deze week komt er ruim 5% bij en dat betekent een nieuwe alll time high. De Chinese beurzen doen het ook goed op de beter dan verwachte inkoopmanagersindices. Het is dus geen volslagen verrassing dat de VIX (-17,4%) volledig afstort.

  

Indices

AEX

De chipsector ligt goed deze week. ASMI (+7,0%) en ASML (+3,1%) profiteren van de goede cijfers van Micron en de meevallende inkoopmanagersindex voor de Chinese dienstensector. Unilever (-3,5%) ligt daarentegen slecht.

ING ziet het wel zitten dat Unilever zich zou opsplitsen. De IEX-Beleggersdesk denkt er echter anders over. Hier leest u er meer over. Royal Dutch Shell (-0,7%) valt ook tegen. Het olieconcern is van plan om $15 a $22 miljard af te boeken op zijn projecten. 

AEX

AMX

PostNL (+12,6%) profiteert van een koersdoelverhoging van ING. De grootbank zet het aandeel op €3,25 met een onveranderd koopadvies. Basic-Fit (+7,5%) is sinds 1 juli in alle landen open. De sportschoolketen profiteert deze week van upgrades van ING en Morgan Stanley.

Pharming (+6,8%) ligt goed omdat er in Zwitserland een onderzoek gestart mag worden naar de werking van het middel Ruconest bij coronapatiënten. Dit soort berichten doen de koers altijd goed. In dit Premiumartikel leest u er meer over.

AMX

ASCX

De winnaars van 2020 zijn ook de winnaars van deze week. Avantium (+8,5%) vliegt zonder duidelijk aanwijsbare reden omhoog en Alfen (+5,9%) zet een all time high op het bord.

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Komende week schrijft Arend Jan exclusief voor Premiumleden de vooruitblik. 

Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. ...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

  1. 11 aug Slotcall: Het begin van een trendbreuk? 2
  2. 11 aug GBL: Historische discount 1
  3. 10 aug Slotcall: Spektakel binnen de AMX 5

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
| Omlaag ↓
  1. mok 4 juli 2020 23:50
    Banken mogen fuseren. Ze zijn al zo groot dat het systeembanken zijn. Waarom nog moeilijk doen, gewoon alle Europese banken in 1 keer allemaal fuseren en onder controle van Europa. We krijgen toch steeds minder concurrentie, overheden steunen nu alle grote bedrijven met goedkope leningen, kleintjes hebben het nakijken. We gaan van een kapitalistisch systeem naar een communistische vorm, vergelijkbaar met China. Alleen nog privacy opheffen en we zijn Chinees. We eten het ook al, dus kleine stap.
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare