Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Niet omlaag te krijgen

Slot: Niet omlaag te krijgen

De AEX verliest deze week 1,4% en kijkend naar het slechte nieuws dat er deze week langskwam, is dat nog een behoorlijke meevaller. De markt lijkt simpelweg niet meer te kunnen dalen.

Wat vooral zorgen baart, is het hoge aantal coronabesmettingen in de VS. Gisteren kwamen er 41.000 nieuwe coronagevallen bij en dat is een record. Gevolg is dat sommige staten bepaalde versoepelingsmaatregelen moeten uitstellen.

Verkeerd moment voor handelstarieven

De markt reageert echter nauwelijks op dit soort berichten. Afgelopen woensdag klapte de beurs even 3% in elkaar, maar dat was vooral het gevolg van nieuwe handelstarieven van de Amerikaanse President Donald Trump.

Het Witte Huis wil voor $3,1 miljard aan extra heffingen invoeren op Europese goederen zoals olijven, bier en vrachtwagens. Juist in tijden van crisis ligt dit extra gevoelig. Toch zet het slechte sentiment dan niet door.

Dit wordt grotendeels veroorzaakt door het beleid van centrale banken. Omdat de rente zo extreem laag is, zijn er geen alternatieven. Er zijn voldoende partijen met geld langs de zijlijn die de rit absoluut niet missen. Zij grijpen dan iedere daling aan om bij te kopen.

Dat zien we ook deze week. Woensdag kelderen de markten, maar de dagen daarna zet het dan niet door. Vervelend voor iedereen die graag goedkoop wil instappen, maar het is wel de markt waar we nu in zitten. 

Begrotingstekort van €68 miljard

We gaan door met het slechte nieuws, want de Nederlandse regering verwacht een astronomisch begrotingstekort van €68 miljard. Het tekort bedraagt 8,7% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Het kan verkeren, want voor de coronacrisis ging het kabinet nog uit van een begrotingsoverschot van €2 miljard.

Heel verrassend is deze raming van het kabinet niet. De NOW-regeling kost klauwen met geld en door de lockdown verliest de overheid ook nog eens belastinginkomsten. Het woord 'bezuinigen' is in Den Haag nog niet gevallen, maar er komt een moment dat de overheid op de rem moet trappen.

Dit gaat logischerwijs ten koste van het economisch herstel. Dit is een belangrijke reden waarom we er niet op hoeven te rekenen dat de crisis binnen een jaar voorbij is. Niet voor niets verwachten economen dat het nog minstens twee jaar kan duren voordat we op het niveau van voor de crisis zitten.

Air France-KLM

Het aandeel van de dag is natuurlijk Air France-KLM. Vandaag gaat er 3,4% van de koers af, waardoor het weekverlies uitkomt op 12,2%. Dit is vooral een vervelende constatering voor de mensen die vanochtend een gokje waagden.

Bij opening stond het aandeel immers nog 7% hoger. Deze winst is als sneeuw voor de zon verdwenen. Dat de markt uiteindelijk negatief reageert op het steunpakket van de Nederlandse overheid valt te begrijpen. 

Natuurlijk is het goed nieuws dat de overheid het bedrijf niet failliet laat gaan, maar dat zat ingeprijsd. Het kabinet had al in maart aangegeven dat de luchtvaartmaatschappij van groot belang is voor de Nederlandse economie en daardoor niet kopje onder mag gaan.

Air France-KLM krijgt een directe lening van €1 miljard van de staat en door middel van staatsgaranties kan het bedrijf nog eens €2,4 miljard extra lenen. Dat klinkt allemaal prachtig, maar er is een groot risico dat de luchtvaartmaatschappij deze leningen niet kan terugbetalen.

De IEX Beleggersdesk vreest daarom dat deze leningen in de toekomst weleens omgezet zouden kunnen worden in nieuwe aandelen. Dit betekent op termijn dus een forse verwatering. Dit is een belangrijk risico.

Als u wilt weten wat u nu met de stukken Air France-KLM moet doen, raden we u aan het onderstaande artikel te lezen.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan voor de derde dag op rij omlaag. De Amerikaanse rente is de grootste uitschieter met een min van drie basispunten naar 0,64%. 

 • Nederland: -2 basispunten (-0,32%)
 • Duitsland: - 1 basispunt (-0,48%)
 • Italië: -1 basispunt (+1,36%)
 • Verenigde Staten: -3 basispunten (+0,64%)
 • Verenigd Koninkrijk: +1 basispunt (+0,17%)

De lijstjes

 • AEX deze week: -1,4%
 • AEX deze maand: +5,4%
 • AEX dit jaar: -7,4%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -6,2%

Dow Jones onderaan

De Dow Jones (-2,5%) is deze week de grootste verliezer. Met name Boeing en de banken zetten de hoofdgraadmeter op Wall Street fors lager. De Nasdaq100 (-0,4%) doet ook een stapje terug, maar zette begin deze week wel een nieuwe all time high op het bord.

Olie ligt ook slecht, evenals de AMX (-2,3%). De midcap staat year to date bijna 19% in het rood. Kleine aandelen worden door de coronacrisis aanmerkelijk zwaarder getroffen dan de grote multinationals binnen de AEX.

  

Indices

AEX

De aandeelhouders van Just Eat Takeaway (+7,2%) zijn inmiddels van de schrik bekomen. Begin deze maand ging het aandeel nog hard omlaag omdat de maaltijdbezorger het Amerikaanse Grubhub overneemt. Dit verlies is alweer grotendeels ingelopen.

NN Group (+1,8%) ligt er ook goed bij. Het bedrijf presenteerde deze week een strategie-update. Daarentegen doet Unibail Rodamco (-10,4%) pijn aan de ogen en presteert Royal Dutch Shell (-4,5%) slechter op de beurs dan sectorgenoten zoals Total en Exxon Mobile. 

AEX

AMX

PostNL (+4,2%) profiteert deze week van een koersdoelverhoging van Bank of America. Het koersdoel wordt met €0,30 verhoogd naar €2,10 en het koopadvies blijft intact. De chipsector ligt ook goed. Besi (+2,1%) is daarvan een mooi voorbeeld.

Daar waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. OCI (-16,2%) zoekt nieuwe lows op. Nog 10% eraf en er staat een all time low op het bord. De kunstmestproducent heeft last van prijsdruk, waardoor het bedrijf in het tweede kwartaal rode cijfers schreef.

AMX

ASCX

Houtveredelaar Accsys (+10,0%) zag de omzet in het gebroken boekjaar 1-4-2019/31-03-2020 met 20% toenemen. Voor bomenknuffelaars is het een interessant aandeel om in de gaten te houden. Disclaimer: ik heb zelf positie in het aandeel.

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Komende week schrijft Arend Jan exclusief voor Premiumleden de vooruitblik. 

Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
11 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Brievenbus 26 juni 2020 17:57
  Citaat: Kleine aandelen worden door de coronacrisis aanmerkelijk zwaarder getroffen dan de grote multinationals binnen de AEX.

  Je bedoelt "kleine aandelen worden meer geshort en dalen extra, de koers van grote multinationals blijft beter liggen doordat buitenlanders die aandelen kopen.
 2. Pavlov44 26 juni 2020 18:15
  "De markt lijkt simpelweg niet meer te kunnen dalen." Je kan ook het omgekeerde zeggen, de markt lijkt niet meer verder te kunnen stijgen. Het zit gevangen in een bandbreedte, aan de onderkant gesteund door centrale banken die de markt manipuleren via hun stromannen van de commerciele banken, en aan de bovenkant begrensd door de waarderingen, die bij deze teruglopende winsten en daardoor automatisch stijgende PE ratios gewoon niet meer hoger kunnen; uiteindelijk houdt het op namelijk en dat moment lijkt nu wel aangebroken. Het eindoordeel bij deze koersen is dan dat we zitten opgescheept met een aandelenmarkt die over het geheel gezien hooguit 1% dividendrendement maakt, en hier en daar wat startups en jonge bedrijven die eventueel de "hoop en verwachting" op mooie toekomstige winsten vertegenwoordigen. Ik zelf vind 1% beloning niet veel als je dan ook nog een enorm downside koersrisico loopt in een recessie van onbekende duur en ernst. En dat hebben we dus allemaal te danken aan het communistische beleid gevoerd door de tandem van overheid en centrale banken.
 3. Maup56 27 juni 2020 08:40
  Wat denken jullie nou zelf ,
  Alleen al nederland die zijn huishoudboekje toch altijd op orde had krijgt een begrotingstekort van maar liefst
  68 Miljard , en dan zijn we er nog niet !!
  Wat denk je van de hele euro zone .....
  we hebben het nog niet echt in de gaten maar we staan hoog door stimuleren!!
  Niets anders , dat geld moet ook weer terug hè , in de vorm van belastingen etc etc .
  Nee we staan er echt heel heel slecht voor , en de pandemie is nog maar net begonnen ( 6 maanden )
  Ik kan mij maar 1 ding voorstellen waar je geld mee kan gaan pakken of je aandelen wil beschermen .
  Koop Puts en blijf rustig zitten !
  En pas verkopen bij een Aex ( schrik niet ) van 250
  Die kant gaan we echt op !
 4. forum rang 7 ffff 27 juni 2020 12:24
  Maup,

  NIETS is moeilijker dan beleggen en ik vind het nu zo leuk om dat ook bij jou te constateren.
  Op 27 maart schreef jij:

  Het zal allemaal best goed komen op termijn maar verzeker je portefeuille met een paar Puts !!Dat is het minste wat je kan doen , je kan ook stil zitten als je geschoren word maar dan moet je heeeel lang blijven stil ...

  En NA 27 maart ging het in drie maanden tijd zo'n 30 procent omhoog. De een wat meer dan 30 procent en de ander wat minder dan 30 procent.

  Kortom: het was, ronduit , een slecht advies. Een bar slecht advies.

  En nu kom je met hetzelfde advies, waarbij ik dan aanteken: Maup bedoelt het allemaal goed, maar Maup weet het jammer genoeg ook niet te voorspellen.

  Peter ( Die al een half jaar bijna niets doet...) en tot zijn verbazing leest dat de herbeleggingsindex AEX slechts 6,3 procent gezakt is.
 5. Maupheuvel 27 juni 2020 18:02
  Op 27 maart wist de hele wereld niet wat ons te wachten stond , ik natuurlijk ook niet ,
  We gingen hard omhoog om twee redenen ,
  Centrale banken stimuleren volop
  Massa kleine beleggers stapten en stappen nog steeds in , deze beginnende beleggers weten echt niet wat ze werkelijk doen .
  Beide factoren hebben er tot nu toe voor gezorgd dat we van af de 390 weer zijn gestegen naar de 573 vorige week .
  Dit had ik en vele beleggers niet zien aankomen , neemt niet weg dat de beurs/beurzen belachelijk zijn overgewaardeerd .
  De beurs is in de regel niet te voorspellen , maar deze stand van de AEX / Nasdaq/ dow jones / zijn niet waard waar ze nu op staan .
  De pandemie is op zijn hoogtepunt , er is al voor 18000 miljard gestimuleerd , en de beurzen staan sky high .
  Doe er je voordeel mee .
  Ik zelf heb van de week al mijn aandelen verkocht en lange puts gekocht .
 6. forum rang 5 handyman6 28 juni 2020 15:19
  quote:

  ffff schreef op 28 juni 2020 14:31:


  Maup,
  Best grappig: je schrijft zelf: Op 27 maart wist de hele wereld en ook ik, dat is dus Maup niet wat ons te wachten stond. Toch kwam je met je puts-advies, die dus volledig verkeerd uitpakte.

  Nu ruim drie maanden later weet je het ineens wel......????
  Die CB's gaan met behulp van QE en 0% rente , een AEX op 250 echt niet toestaan, nu ze weten onbeperkt digi geld te kunnen verzinnen.
  Kan je wel lange puts kopen ,maar die lopen waardeloos af.Heeft Peter wel een punt.
  Ik heb ook verkocht ,in mei,lees : winstgenomen.Behalve mijn obligaties,die hoog boven pari staan,die houd ikwel.

  Het zal best nog es naar 450 ofzo dalen,in een W formatie,dan stap ik weer es in,maar daarna ,gaat het gestimuleerd ,gewoon weer omhoog...doet het al eeuwen!
11 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 18:00 Slot: Coronarecord en recordbeurs 2
 2. 12:45 Bankadviezen 1
 3. 09 jul Slotcall: Jaar van tech 1
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare