Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Stimuleringsdrang

Slot: Stimuleringsdrang

Met dank aan de Fed en het Witte Huis hebben we in Amsterdam het verlies van vorige week volledig goedgemaakt. De AEX sluit de week 4,2% hoger af, waardoor er year to date slechts een min van 6% op het bord staat.

Nemen we het dividend mee dan bedraagt het verlies slechts 4,8%. Dat terwijl de zwaarste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog op komst is. Het goede sentiment heeft natuurlijk alles te maken met het stimulerende beleid van overheden en centrale banken.

De VS pompt nog eens $1000 miljard extra in een infrastructuurfonds en de Fed koopt voor het eerst direct individuele bedrijfsobligaties. Dit zijn precies de berichten die beleggers graag horen. Het zit er namelijk dik in dat we een V-vormig herstel krijgen.

Dit bleek afgelopen woensdag uit de meevallende detailhandelsverkopen, maar het mooiste voorbeeld is de Empire State Manufacturingindex van maandag. Een duidelijkere V bestaat er bijna niet.

Oplopende besmettingen

Door al het goede nieuws dat er de laatste dagen langskwam, negeert de markt vooralsnog het oplopende aantal coronabesmettingen. Met name in North-Carolina en Texas gaat het hard, maar ook in Peking heeft er een uitbraak plaatsgevonden.

Hierdoor werden alle scholen in de Aziatische hoofdstad gesloten. De beurs ging hierop dinsdag even hard omlaag, maar al na een half uur waren de koersen grotendeels hersteld. Voor speculanten die inspeelden op een koersdaling was dit onbegrijpelijk.

Toch zijn er goede redenen te bedenken waardoor de markt niet bang is voor een tweede corona-uitbraak. Allereerst weten we nu meer over het virus, waardoor we de juiste maatregelen kunnen nemen om de virusuitbraak te bestrijden. Dus geen volledige lockdown meer, maar maatwerk.

Daar komt bij dat de economische schade van een lockdown dusdanig hoog is dat het middel weleens erger kan zijn dan de kwaal. Vergeet ook niet dat de weerstand tegen de coronamaatregelen groeit. Politici staan dus niet te trappelen om de boel weer op slot te gooien.

De soap Wirecard

Het aandeel van de week is natuurlijk Wirecard. De Duitsers hebben het voor elkaar gekregen om €1,9 miljard kwijt te raken en vandaag trekt CEO Markus Braun zijn conclusies. Ik ben trouwens benieuwd of de beste man na al het harde werk nog een vertrekbonus van enkele miljoenen krijgt.

De enige die een bonus verdienen, zijn de shorters want zij hebben het goed gezien. De aandeelhouders blijven echter met zware verliezen achter. Arend Jan startte vanmiddag de discussie of beleggers compensatie verdienen.

Hij vindt van niet omdat beleggers weten dat iedere belegging met risico's gepaard gaat. Op twitter zijn de meeste mensen het daar niet mee eens, omdat fraude een strafbaar feit is. Als dit inderdaad is aangetoond dan hoort daar een schadevergoeding tegenover te staan. Wat vindt u?

Tienjaarsrentes

De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier zakt twee basispunten naar -0,26%, maar dan hebben we het wel gehad. De bewegingen in de rentemarkt zijn vandaag beperkt. 

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie   

De lijstjes

 • AEX deze week: +4,2%
 • AEX deze maand: +6,8%
 • AEX dit jaar: -6,1%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -4,8%

Alles groen

U moet goed uw best hebben gedaan om deze week geen rendement te halen. Alle Europese indices vlogen omhoog. Baas boven baas is de Nasdaq met een plus van 4,2%. De technologie-index is daardoor gesloten ruim boven de 10.000 punten.

Zelfs de goudmannetjes hebben deze week wat verdiend en dat is een knappe prestatie in zo'n goede beursweek. Alleen als u speculeert op een stijgende VIX bent u het bokje. Maar goed, dan moet u ook maar niet gokken op de richting van de paniekbarometer. Veel partijen zijn daaraan ten onder gegaan.

  

Indices

AEX

Daar waar Wirecard naar de vernieling gaat, zet Adyen (+9,0%) voor de zoveelste keer een all time high op het bord. Het Nederlandse betaalplatform profiteert van de imagoschade van de Duitse concurent. Akzo Nobel (+8,2%) profiteert van een koopadvies van Bank of America.

Daarentegen doen de financials pijn in de ogen. Als die aandelen in een week als deze al niet kunnen herstellen dan weet ik het ook niet meer. Hetzelfde geldt voor Unibail Rodamco (-3,7%). De coronacrisis zorgt voor een versnelling van de onlinerevolutie en daar heeft het winkelvastgoedfonds simpelweg last van.

AEX

AMX

De topper van de week is PostNL (+19,6%). De post- en pakketbezorger verraste met een positieve winstwaarschuwing. Op basis van de uitspraken van het management mogen beleggers er vanuit gaan dat de winst dit jaar met zo'n 20 a 30% stijgt.

TKH (+13,1%) rekent daarentegen op een winstdaling van 15%, maar dat is minder slecht dan verwacht. Het geruzie tussen de Nederlanders en Fransen over Air France-KLM (-5,5%) gaat gewoon door. De Nederlandse overheid is bereid €4 miljard te steken in de luchtvaartmaatschappij, maar alleen als het geld naar KLM gaat. Dat willen de Fransen dan weer niet.

AMX

ASCX

Heijmans (+13,0%) krijgt een opdracht van €70 miljoen voor de bouw van woningen in Rotterdam. Alfen (+3,6%) haalde deze week €51 miljoen op bij beleggers, zodat het de groei verder kan aanjagen. Meestal zijn beleggers allergisch voor emissies, maar dat is bij Alfen anders. De energiespecialist staat dit jaar 91% hoger.

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Komende schrijft Arend Jan exclusief voor Premiumleden de vooruitblik. 

Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. ...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 07 aug Slot: Week van herstel 2
 2. 07 aug Wolters Kluwer: Koopwaardig 2
 3. 06 aug Slotcall: Groene cijfers, rode beurs 6

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Sander1234 19 juni 2020 19:56
  Aparte uitspraak AJ, van iemand die zo dicht bij het vuur zit; het wordt ws toch een V herstel (gebaseerd op 1 cijfer)
  Dat kan dus niet...alleen in US miljoenen mensen zonder werk en dus geen geld. Waar moeten de bestedingen vandaan komen dan om dat V herstel een basis te geven?? Zelf ook ontslagen (corona gerelateerd) maar mooie regeling en moet me pas aanmelden in September voor UWV.
  Denk de basis is; ja er wordt ongelofelijk veel geld in het systeem gepompt maar het komt niet bij de goede partijen. Bestedingen omlaag en daarmee bedrijfswinsten (voor cq 80:/: sectoren)
  Dus koersen zijn en blijven veel te hoog.
 2. forum rang 6 PietKeizer 22 juni 2020 06:08
  zeer, maar dan ook echt zeer bedenkelijke tweet van Kamp. Dat IEX dit allemaal OK vindt. Onbegrijpelijk. Moderatoren grijpen in bij niemendalletjes. Maar omdat een ingehuurde columnist dit beweert kan het natuurlijk, want is 'maar een mening'. Wirecard is net als elk ander beursgenoteerd verplicht tot full disclosure. Dit is een ik dacht zelfs wettelijke verplichting aan aandeelhouders. Ik hoef dat niet uit te leggen aan de heren Koerts en Kamp? Dus beweren dat de onderhavige kwestie enkel n zaak van justitie is en beleggers niks te claimen hebben is zoals ik het zie zeer bedenkelijke informatieverstrekking, waarvoor IEX verantwoordelijk is.
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare