Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Uitbraken voltooid

TA: Uitbraken voltooid

Nu overal recente toppen breken, ligt de weg naar boven open. Lange termijn koopsignalen worden voltooid.

Op vrijwel alle grote westerse beurzen ontwikkelen zich positieve technische plaatjes uit het boekje. De lange termijn uitbraken van eind vorig jaar worden afgerond, nu ook de meest recente topjes breken.

De weg naar boven komt weer helemaal open te liggen. Mission Completed!

Misschien is het koopsignaal wel het belangrijkste koerspatroon uit de technische analyse. Elk koopsignaal ontwikkelt zich doorgaans volgens hetzelfde patroon en bestaat altijd uit drie fases (zie ook uitleg koopsignaal onderaan deze column):

 • Fase I: de uitbraak
 • Fase II: de bevestiging of pullback
 • Fase III: de hervatting

AEX voltooit uitbraak

De Nederlandse beurs is eind vorig jaar door de zware horde van 576-586 punten gebroken (fase I).

Daarna heeft de AEX het oude uitbraakniveau met succes teruggetest (fase II).

Nu ook het laatste topje onder druk staat, wordt het koopsignaal voltooid (fase III).

De AEX-index heeft ruimte voor een verdere stijging. Ons eerste koersdoel ligt op 644,00 punten (het berekend koersdoel). Zolang de steun op 581,02 punten (de bodem van 6 december 2019) intact blijft, handhaven we een positieve visie.


MSCI World index zet opmars voort

De MSCI World-index, die het koersverloop van de wereldbeurzen weergeeft, weet de stijgende trend te hervatten nu de toppen van 2018 en 2019 zijn gebroken.

De oude uptrend is weer opgepakt, waardoor verdere koersstijging mag worden verwacht.

Het eerste koersdoel ligt rond de weerstand van 2.600,00 punten (berekend koersdoel). Steun ligt rond 2.045,06 punten (de bodem van 7 juni 2019).Wall Street hervat weg omhoog

De S&P500-index heeft de weg omhoog gekozen nu de voormalige barrière is gebroken. Hierbij is een verbetering opgetreden richting de weerstand van 3.500,00 punten (het berekend koersdoel).

Steun zien we rond 2.819,89 punten (de bodem van 16 augustus 2019).Euro Stoxx 50 index voltooit koopsignaal

Het Europese beursgemiddelde heeft de stijgende trend hervat nu een tussenliggende weerstand is overwonnen. De Euro Stoxx 50 index krijgt hiermee ruimte voor een verdere koersstijging richting de weerstand van 3.900,30 punten (gevormd op 28 april 2008). 

Steun ligt rond 3.600,00 punten (de bodem van 1 juni 2018).Uitleg koopsignaal

Misschien wel het belangrijkste koerspatroon uit de technische analyse is het koopsignaal. Elk koopsignaal bestaat altijd uit drie fases:

 • Uitbraak
 • Bevestiging
 • Hervatting

Stap 1: de uitbraak

Stel de koers van een aandeel beweegt een tijdje zijwaarts en vormt een aantal toppen rond 110 (zie voorbeeldgrafiek onderaan). We weten in elk geval dat er rond 110 verkopers actief zijn geweest, want elke keer wordt rond dat niveau het herstel afgebroken. Beleggers nemen blijkbaar winst. We spreken daarom van weerstand rond 110.

Echter op gegeven moment, bijvoorbeeld indien het bedrijf iets positiefs bekendmaakt, breekt de koers boven de toppen rond 110. Dit is de eerste fase van een koopsignaal: de uitbraak. Dit bepaalt de richting, omhoog dus.

Onderzoek toont aan dat hoe hoger de omzetten zijn die de uitbraak en het koopsignaal begeleiden en hoe meer toppen worden gebroken, des te kansrijker het is dat de gekozen richting wordt doorgezet.

Uitbraken uit een zijwaartse tradingrange kunnen zowel opwaarts (koopsignaal) als neerwaarts (verkoopsignaal) optreden.

De statistieken geven aan dat verkoopsignalen betrouwbaarder zijn dan koopsignalen.


Stap 2: de bevestiging

Na een forse opleving wordt vaak (door speculanten en kortetermijnbeleggers) winst genomen. Indien de koers terugvalt, krijgen beleggers die de eerste rit en de uitbraak hebben gemist, een nieuwe kans om in te stappen.

Als er daarbij voldoende kopers zijn, zal de koers doorgaans een hogere bodem vormen boven de eerdere toppen rond 110.

Deze terugval is belangrijk, want als de nieuwe hogere bodem inderdaad op of rond 110 wordt gevormd, beschouwen technische analisten dit als een bevestiging van de eerdere uitbraak en het koopsignaal.

De verkopers van het eerste uur (die in de tradingrange rond 110 hadden verkocht) zullen hun foute beslissing dan inzien en alsnog op de pullback naar 110 instappen.

Onderzoek toont aan dat na een opwaartse uitbraak in 44% tot 65% van de gevallen een pullback optreedt. U krijgt dus vaak een tweede kans.

De waarschijnlijkheid dat een pullback optreedt is afhankelijk van het patroon dat is gevormd. Zo komen pullbacks bij hoofdschouderformaties met 65% het vaakst voor. Als handelaar beschouw ik pullbacks als een cadeautje van de markt.

Mocht de koers alsnog terugvallen onder de oude toppen (dus onder 110), dan spreken we van een failure of false move. De kans hierop is volgens onderzoek echter kleiner dan 15%.

Dat neemt niet weg dat risicomijdende beleggers die op de terugval willen instappen of bijkopen, er goed aan doen om stap 3 af te wachten.

Mijn stellige opvatting is dan ook dat elke uitbraak aangegrepen moet worden om in te stappen, hetzij bij de uitbraak, hetzij bij de pullback.

Een ander kenmerkend fenomeen is dat hoe hoger de pullbackbodem is, des te krachtiger het koopsignaal is. Zou op onderstaande voorbeeldgrafiek de pullbackbodem bijvoorbeeld op 112 of 115 liggen, dan is de volgende beweging waarschijnlijk zeer krachtig. Bij Tostrams noemen we dit katapult-bodems.

Een bijkomstig voordeel voor een technisch analist is dat onmiddellijk na de uitbraak boven 110, de stoploss al bepaald kan worden, namelijk net onder het uitbraakpunt. Hiermee kunnen we dus degelijk risicobeheer toepassen.


Stap 3: de hervatting

Het koopsignaal wordt voltooid zodra de koers weer opveert vanaf de laatste bodem (bij 2) en vervolgens opwaarts uitbreekt. Soms gebeurt dat nadat de correctieve fase (tussen de twee blauwe lijnen) opwaarts wordt verlaten, gemarkeerd bij punt 3 op de grafiek.

Anderzijds kan dat ook indien de koers boven de laatste top (bij X) uitbreekt.

In beide gevallen wordt de richting van stap 1 voortgezet. Je zou kunnen vaststellen dat de markt u drie kansen biedt om in te stappen:

 • de eerste keer indien de koers boven 110 breekt
 • daarna indien de koers terugvalt en wordt opgevangen door de oude toppen, dus een bodem vormt rond of boven 110
 • het laatste signaal treedt op indien de koers de correctieve fase verlaat

Onder de voorbeeldgrafiek van het koopsignaal staan een paar voorbeelden uit de praktijk. Voor alle duidelijkheid: stap 3 is in de recente consolidatie van de AEX-index nog niet opgetreden.

/grafieken/pullback.gif


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
199 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
snuf13
0
Het wordt weer eens tijd dat de firma list en bedrog de rente gaat verlagen...... want dat gaat
straks werken als een SPEER!!!!!!!!
Patmania
1
quote:

meelezer111 schreef op 11 jan 2020 om 08:10:


[...]
Joost heeft goede zet gedaan (ik ook) met Boeing short. Gisteren circa 2 procent eraf, en dat is het prille begin nog maar.
Fundamenteel een drama, zo groot dat je zelfs in een landelijk dagblad van vandaag kunt lezen dat het dramatisch slecht gaat.
Daarnaast is BA technisch een hele grote verkoop!
volkskrant van 11 januari 2020:
www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...


invst.ly/pgum1
Hij zou nog een keer kunnen opstijgen naar de dalende toppenlijn. Gezien het verleden is dit een zware weerstand. Deze ligt thans rond de 360. Er kan steun gevonden worden rond de 320 (T1). Breekt deze dan ligt het volgende steunniveau rond de 294 (T2). Als deze breekt dan kan de daling fors zijn naar 223 (T3).

Ik ben het met Joost eens dat Boeing een flinke duikvlucht kan maken. Gezien de extreme greedy marktomstandigheden neem ik geen short positie in. Breekt T1 dan wel en ga ik voor het ritje naar T2. Dat is dan een daling van ruim 8%. Met de winst het ritje van 24% naar T3.
Ole Elliottwave
0
Goedemorgen

Dit artikel geef precies aan wat er op dit moment gebeurd met de aandelen markt en dan de S&P in het bijzonder.

www.bloomberg.com/news/features/2020-...

de drie grootste fondsen van de Vs dringen aan op eigen aandelen inkoop van hun beheerde participaties. Dit betekend dat zij dus vanzelf een groter percentage van de uitstaande aandelen in handen krijgen.
Uiteindelijk zal dit spel moeten stoppen omdat er anders een meerderheidsbelang wordt verkregen.

Het gevaar is dat er een hefboom wordt opgebouwd. Als het goed gaat en er winst P/A wordt gemaakt is er niets aan de hand. echter keert het naar verlies dan zal het verlies P/A ook groter zijn dan voorheen en dus de PE verlagen..

Gr
Formule1-Fan
0
lik op stuk zei het ook, even paniek reactie en alles ept gewoon naar achter, alleen up. geld als water verdienen de bankiers met manipulatie.
snuf13
1
Futs in de plus..... Iran achter de rug..... Cijfers zijn goed.

Kopen,kopen en nog eens kopen!!!! :-))
Realist2018
0
Morgen BLACK MONDAY! Grootste beurscrash in de geschiedenis. Die gigantische zeepbel wat we AEX index noemen gaat imploderen!
mollowitz
0
quote:

Realist2018 schreef op 12 jan 2020 om 13:21:


Morgen BLACK MONDAY! Grootste beurscrash in de geschiedenis. Die gigantische zeepbel wat we AEX index noemen gaat imploderen!


bel je huisartsenpost ff danwel spoedopvang GGZ
snuf13
0
quote:

mollowitz schreef op 12 jan 2020 om 13:24:


[...]

bel je huisartsenpost ff danwel spoedopvang GGZ


Met daarnaast een maand in de dwangbuis en eten uit een rietje.

Na die maand is de verwachting dat de druk van de ketel is :-))))))))
BeursVis
0
quote:

Realist2018 schreef op 12 jan 2020 om 13:21:


Morgen BLACK MONDAY! Grootste beurscrash in de geschiedenis. Die gigantische zeepbel wat we AEX index noemen gaat imploderen!


Het is belangrijk om te weten dat dit account short zit en ons hier op het forum probeert te beïnvloeden. Hij zit er al minimaal 25 keer naast en je zult zien dat hij dat maandag ook weer zit.
snuf13
0
quote:

Sloeki schreef op 12 jan 2020 om 14:41:


Ik ben om, ik ga maandag vol in de short.


Succes, dat ga ik ook doen trouwens!!!!!!!
snuf13
0
quote:

Econoom01 schreef op 12 jan 2020 om 15:07:


Jullie maken zeker grapje!


Wij maken geen grapjes..... bomen groeien niet door tot aan de hemel!!!

Dus de klap gaat een keer komen!!!!
san marco
0
China kwam alles te weten over de drone aanval van de usa op bagdad:

US to ground civilian drone programme on concerns over China tech
The Short Caller
0
quote:
Sloeki schreef op 11 jan 2020 om 15:09:


Maandag weer UP.


snuf13 11 jan 2020 om 18:39Juist Sloeki , jij hebt er verstand van!!
quote:
Sloeki schreef op 12 jan 2020 om 14:41:Ik ben om, ik ga maandag vol in de short.snuf13 12 jan 2020 om 15:04Succes, dat ga ik ook doen trouwens!!!!!!!The Short Caller:

Toet.. Toet.. Boïng!.. Boïng!..

Peppi & Kokki..


SAY NO MORE..!!
Formule1-Fan
0
corruptie systeem,

men wist meer al vrijdag. en maar groen, wedtrijdje up houden en gaan., gam gam stoplosje3s dei3 j3 koopt af late3n gaan.
Call me Put
0
quote:

Econoom01 schreef op 12 jan 2020 om 15:07:


Jullie maken zeker grapje!


Het zijn Duitsers, en die maken geen grappen!
199 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 24 jan TA: Rente positief voor boomers 483
 2. 23 jan TA: Correctie door coronavirus 252
 3. 22 jan TA: Unilever op cruciaal niveau 190

Gesponsorde links