Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Fondsenrondje: Inkoopmanagersdag

Fondsenrondje: Inkoopmanagersdag

De AEX (+1,0%) heeft er zin in vandaag. Belangrijkste reden voor het goede sentiment is dat de Chinezen de extra importheffingen op Amerikaanse goederen voorlopig opheffen.

Het is een signaal dat het de goede kant op gaat met de handelsbesprekingen tussen de VS en China. Anderzijds is het niet de eerste keer dat importheffingen tijdelijk worden opgeschort.

Toch blijven markten het goede nieuws aangrijpen om de koersen hoger te zetten. Iets wat bij een bull market hoort. Het is simpelweg the trend is your friend.

Daar brengt een tegenvallende inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie (43,4 vs 44,5 verwacht) geen verandering in. Het cijfer is niet alleen slechter dan verwacht, maar betekent ook een verzwakking ten opzichte van november.

Een klein lichtpuntje is dat de PMI voor de dienstensector aardig blijft liggen op 52,0, maar dit was precies volgens de consensus.

Verder vielen de Franse inkoopmanagersindices gelukkig wel mee. Hetzelfde geldt voor de Chinese macro's die vanochtend vroeg lang langskwamen. Met name de detailhandelsverkopen (+8,0% MoM) zijn jaloersmakend. Kortom, de gemiddelde Chinees maakt zich totaal geen zorgen om het handelsconflict met de VS. 

"Vopak favoriet voor 2020"

Vopak behoort met een plus van 1,5% tot de betere aandelen binnen de AEX. De analisten van Jefferies leveren hieraan een positieve bijdrage, aangezien zij het olie-opslagbedrijf op de favorietenlijst hebben gezet. 

Volgens Jefferies gaat Vopak profiteren van nieuwe regelgeving, wat de markt op dit moment zou onderschatten. Daar komt bij dat Vopak volgens analist David Kerstens niet bovengemiddeld is gewaardeerd.

Andere aandelen die op de kooplijst van Jefferies staan, zijn Barclays, Novartis, Puma, Carlsberg en BP. Koop deze aandelen niet blind, want uit het verleden blijkt dat kooptips van grote zakenbanken op de lange termijn niet tot een outperformance leiden.   

Brede markt

  • De AEX gaat 1,0% omhoog en daarmee presteren we aanmerkelijk beter dan de DAX (+0,5%) en CAC (+0,8%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 4,2% en noteert 11,2 punten.
  • De futures op Wall Street staan 0,3% in het groen.
  • De euro blijft stabiel en noteert 1,113 ten opzichte van de dollar.
  • De Nederlandse (-0,18%) en Duitse (-0,31%) rente dalen een basispuntje.
  • Goud (+0,1%) kruipt omhoog.
  • Olie: WTI (+0,6%) en Brent (+0,6%) lopen licht op.
  • Voor bitcoin (-2,3%) daalt, net zoals PSV, verder af.

Het Damrak

  • De financials vallen wat tegen vandaag. ABN Amro (-0,3%) koerst zelfs als enige hoofdfonds in de min. Zowel dalende rentes als window dressing zouden hier weleens een rol in kunnen spelen.
  • Het is mij een raadsel waarom Relx (+3,2%) en Wolters Kluwer (+2,5%) er zo goed bij liggen. Sowieso is het een geweldig jaar voor beide dataleveranciers. Year to date staat er een plus van 25% op het bord. Wat een resultaat voor deze defensieve havens!
  • Galapagos (+0,1%) heeft het vandaag niet, maar daar zal niemand zich druk om maken. Het biotechfonds is dit jaar de absolute topper binnen de AEX, met een plus van 133%.
  • Afgelopen weekend bleek dat beleggingsfonds Invesco zijn belang in AMG (+2,7%) fors heeft verlaagd naar 3,92%. Dan weten we nu waarom de metaalspecialist er de laatste maanden zo slecht bij lag. OK, de resultaten zijn ook beroerd, maar zo'n grote verkopende partij helpt natuurlijk niet mee.
  • PostNL (+1,6%) heeft er zin in. Beleggers zijn lyrisch over het feit dat de post- en pakketbezorger Ad Melkert wil aanstellen als commissaris:)

Adviezen

  • Akzo Nobel: naar €92 van €82 en houden - Baader Bank
  • Euronext: starten met kopen en €80 - KBC
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Niels Koerts

Analyse door:

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brulboei 16 december 2019 13:42
    "Koop deze aandelen niet blind, want uit het verleden blijkt dat kooptips van grote zakenbanken op de lange termijn niet tot een outperformance leiden."
    Algemeen bekend:als Goldman nog stukken op de plank heeft lullen de analysten van diezelfde Goldman de koers omhoog door ze op een kooplijstje te plaatsen. Omgekeerd gebeurd ook als ze een grote kooporder van een klant hebben.
    Jefferies maakt zich daar kennelijk ook schuldig aan ?
  2. [verwijderd] 16 december 2019 18:38
    quote:

    Snugger schreef op 16 december 2019 12:11:

    Ja met nieuw maan kan het twee kanten op, maar er moest blijkbaar nog een beweging af gemaakt worden.. Voor hetzelfde geld zat alles en iedereen in mineur op dit moment, dat wordt nog even overgeslagen zo te zien!..
    Zo is het!
    Misschien nu die stelligheid waarmee u alles verkondigt wat afzwakken…?
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.