Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: AEX en Galapagos

TA: AEX en Galapagos

De aandelenbeurzen blijven per saldo goed liggen ondanks de recente koersschommelingen. Iedere correctie wordt snel ongedaan gemaakt waardoor we nog altijd rond de hoogtepunten van het jaar noteren.

Hoewel we niet kunnen spreken van een authentieke eindejaarsrally, blijft het sentiment ook de laatste periode van het jaar positief.

Nu het einde van 2019 nadert, worden ook de top- en floplijstjes weer opgesteld. Terugkijkend op het afgelopen jaar is er één aandeel dat toch wel boven alle andere AEX-aandelen uitsteekt: Galapagos.

Na een vlak 2018 stond dit farmaceutisch onderzoeksbedrijf dit jaar flink in de belangstelling bij beleggers en werden er continu nieuwe koersrecords op het bord gezet. Hieronder bespreek ik het langetermijnbeeld van Galapagos, maar eerst nog even de AEX index.

AEX index test weerstand

De Nederlandse beurs is de afgelopen weken per saldo weinig opgeschoten. Hoewel de 600-puntengrens technisch geen waarde heeft, blijkt het toch een niveau waar veel beleggers naar kijken, al is het maar omdat de index daar de afgelopen weken omheen heeft gedraaid.

De AEX index is nog altijd met een proces van bodemvorming bezig boven de oude toppen van de afgelopen maanden. Na een snelle test van de oude toppenlijn is de index hard opgeveerd en wordt de weerstand van de toppen van november onder druk gezet.

Wanneer de index door weerstand 602,37 weet te breken, zal er ruimte vrijkomen voor een stijging richting 609,22. Het zal mij niet verbazen als dit niveau nog voor het einde van het jaar zal worden opgezocht.

AEX lange termijn

Ook het technisch beeld voor de lange termijn blijft positief. Na de doorbraak van de oplopende toppenlijn heeft de index een correctie laten zien waarbij de oude weerstandslijn is teruggetest. Als de hogere koersbodem wordt gerealiseerd, zal de pullback worden afgerond en kan er verder opwaarts worden gekeken.

Na het eerste tussenstation op 609 punten verwacht ik voor volgend jaar een grotere stijging richting hogere koersniveaus. De oude toppen uit 2000 vormen daarbij rond 700 punten het volgende doel.

Topper

Biotechbedrijf Galapagos is bij uitstek het best presterende AEX-aandeel van 2019. Met een stijging van ruim 150% laat het aandeel de rest ver achter zich. Door de positieve onderzoeksresultaten van hun geneesmiddel Filgotinib en de deal met Gilead heeft de koers continu nieuwe hoogtepunten op kunnen zoeken.

Na het vlakke koersverloop van 2018 is Galapagos begin dit jaar opwaarts uitgebroken. Deze uitbraak genereerde een koopsignaal en was het begin van een overtuigende stijging.

Ondanks dat het aandeel al meerdere berekende koersdoelen heeft doorbroken, blijft het technisch beeld positief. Fors hogere toppen en bodems wijzen op koopkrachtige vraag. Nu de koers boven de top van juli is gebroken, heeft de stijgende trend zelfs een nieuwe impuls gekregen.

Volgende berekende koersdoel ligt rond €215, maar gezien de kracht van de uptrend sluit ik ook hogere niveaus op voorhand niet uit. Zolang de koers boven de steun rond €164 noteert, handhaaf ik mijn positieve visie.

Galapagos maakt ook al enige tijd deel uit van de TA portefeuille van IEX Premium. Deze positie noteert inmiddels een rendement van ongeveer 100%.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Galapagos

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
309 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
JoostVLS
0
quote:

smartins schreef op 13 dec 2019 om 07:12:


Hallo technische analisten.

Kan iemand mij echt het nut van technische Analyse uitleggen; ik snap er niks van.

Ik vind technische analyse achteruitrijden met het gezicht naar voren, wat oneerbiedig, maar zo voel ik het echt.

reactie graag! (het liefst van Tostrams natuurlijk).


Heb je ruim 8 jaar gepiekerd over deze vraag ? :)
Gwen88
0
quote:

san marco schreef op 13 dec 2019 om 06:20:


Goud beweegt nauwelijks. Bij goede deal vooruitzicht was deze Dow the drain gegaan.Goud is zo aan de beurt. Ff indexen uit laten razen. Dollar begint af te zwakken.
objectief
0
quote:

smartins schreef op 13 dec 2019 om 07:12:


Hallo technische analisten.

Kan iemand mij echt het nut van technische Analyse uitleggen; ik snap er niks van.

Ik vind technische analyse achteruitrijden met het gezicht naar voren, wat oneerbiedig, maar zo voel ik het echt.

reactie graag! (het liefst van Tostrams natuurlijk).


Dit is geen slimme vraag: je kunt toch de vele Webinars (bijv. van Nico Bakker op BNP Paribas) over de TA volgen, een boekje kopen en/of op internet alles lezen.
Formule1-Fan
0
het zal; ook wel eens niet meteen werken de shorts en de long en niets kan dumpen, en geen prijs koop zeide fruts.
JoostVLS
0
quote:

JoostVLS schreef op 13 dec 2019 om 08:11:


bnp aex bs 621.69 gekocht op 1.651


Verkocht op 1.791
antiflow
0
quote:

Gwen88 schreef op 13 dec 2019 om 09:06:


Joost is on fire!


Ja alleen vergeet hij zijn puts. Ik had m nog vertelt dat het omhoog zou gaan.
309 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 07:30 TA: Niet Blue maar 'Green' Monday 27
  2. 17 jan TA: Kansen op de beurs 217
  3. 16 jan TA: Duitse motor hapert 243

Gesponsorde links