Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fondsenrondje: Gewoon doorgaan

Fondsenrondje: Gewoon doorgaan

De AEX (+0,1%) houdt dapper stand boven de 600 punten. Daarentegen moeten de Duitsers (-0,1%) en Fransen (-0,3%) wat terrein prijsgeven.

Het zou zomaar eens een rustige beursdag kunnen worden, want veel richtinggevend nieuws is er niet. Vanochtend was er alleen goed nieuws te melden vanuit Japan, dat in het derde kwartaal harder groeide dan verwacht.

De Japanse economie groei met 0,4% op kwartaalbasis, daar waar economen rekening hielden met een plusje van 0,2%. Het zorgt er helaas niet voor dat we de rally van de afgelopen dagen enthousiast doorzetten. Maar goed, wie het kleine niet eert, is het grote niet..... 

Takeaway.com -3,0%

De grootste bleeder op het Damrak is Takeaway.com (-3,0%). De maaltijdbezorger is in een overnamestrijd verwikkeld met Prosus over het Britse Just Eat. Prosus verhoogde het bod met 4% naar 740 pence per aandeel, waardoor Takeaway.com waarschijnlijk genoodzaakt is om ook dieper in de buidel te tasten.

Het is geen publiek geheim dat het management van Just Eat liever in zee gaat met het bedrijf van Jitse Groen, maar aandeelhouders zouden daar zomaar heel anders over kunnen denken. Het bod van Takeaway.com is niet alleen significant lager dan dat van Prosus, maar is ook nog eens in aandelen.

Daarentegen is Prosus bereid de overnamesom volledig in cash te betalen. Dat geeft meer zekerheid dat het volledige bedrag ook wordt uitbetaald. Dat is bij een betaling in aandelen anders, aangezien de koers schommelt, waardoor de uiteindelijke overnameprijs hoger of lager kan uitvallen dan eerder gedacht.

Takeaway.com
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ondanks deze dip heeft het aandeel Takeaway.com het sinds de beursgang uitstekend gedaan. Inmiddels is de koers ruim verdrievoudigd.

Brede markt

 • De AEX gaat 0,1% omhoog en daarmee presteren we een tikje beter dan de overige Europese indices.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 4,3% en noteert 13,8 punten.
 • De futures op Wall Street staan zo'n 0,1% in het rood.
 • De euro klimt 0,1% noteert 1,107 ten opzichte van de dollar.
 • De Nederlandse (-0,17%) en Duitse (-0,31%) rente dalen twee basispunten.
 • Goud (+0,2%) krabbelt iets op.
 • Olie: WTI (-0,5%) en Brent (-0,5%) geven na een serie goede dagen wat gas terug.
 • Bitcoin (-0,5%) blijft stabiel en koerst rond de $7.500.

Het Damrak

 • Op een relatief laag volume van 22.000 stukjes moet Adyen (-1,5%) wat terrein prijsgeven.
 • Galapagos (+1,5%) zet voor de vijfde dag op rij een nieuwe all time high op het bord.
 • Het is mij een raadsel waarom Flow Traders (+2,8%) er zo goed bij ligt. 
 • Let vandaag even op Fugro (+4,3%). Op een hoog volume van 730.000 stukjes spuit de koers omhoog. Zoals iedereen weet staan er voor zo'n 32% aan shorts uit. Als deze worden gecoverd, kan het hard gaan.
 • OCI (-2,1%) leek uit het dal te klimmen, maar daar is vandaag niets van te merken. Groot nieuws kunnen we echter niet vinden.
 • De aandeelhouders van Ajax (-3,1%) krijgen de bibbers nu AZ op drie punten is gekomen.
 • Aperam (+1,4%) lijkt licht te profiteren van een koersdoelverhoging van Jefferies. Het aandeel gaat naar €33 van €31 en het koopadvies blijft gehandhaafd.
 • Pharming (+1,8%) breekt door de €1,50.
 • De knaller van de dag is Kardan (+41,3%). De Israëlische investeerder heeft een geldschieter gevonden voor zijn dochteronderneming Tahal.  

Adviezen

 • Aperam: naar €33 van €31 en kopen - Jefferies
 • Signify: naar €23 van €23,50 en verkopen - JPMorgan Cazenove 

Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Apae
0
32% aan shorts voor Fugro? Volgens de AFM registers is dat ongeveer de helft...
Desondanks kan de koersstijging best het gevolg zijn van een versnelde afbouw: Marshall Wace was daar de afgelopen weken in elk geval mee bezig.
Grote Ogen
0
In aanvulling op Flowtraders:

"Traders were able to exchange their US-listed securities through what are known as American depository receipts (ADRs) for the higher priced Hong Kong shares. Then they were able to sell them and pocket the difference."
LLinssen
0
Flowtraders is nu ook gewoon goedkoop, er zullen vast wat kopers zijn die een plukje willen hebben voor onstuimige tijden. Zelf afgelopen week C18 ingekocht, mij hoor je niet klagen :-)
Grote Ogen
0
Vergeleken met de koers van 1 jaar geleden van € 30 inderdaad relatief goedkoop; vraag is natuurlijk of wij met deze beweging en de 4e kwartaal cijfers deze richting weer opgaan, maar so far so good :)

quote:

LLinssen schreef op 9 dec 2019 om 12:39:


Flowtraders is nu ook gewoon goedkoop, er zullen vast wat kopers zijn die een plukje willen hebben voor onstuimige tijden. Zelf afgelopen week C18 ingekocht, mij hoor je niet klagen :-)
LLinssen
0
Wat mag flow kosten? Zitten we aan de onderkant dan verdienen ze gewoon 1,20 per aandeel dit jaar, dat zou een K/W zijn van pakweg 18 met de spurt van vandaag.
Snugger
0
Waar de S&P al 5 bewegingen omhoog heeft klaargespeeld loopt de AEX daar misschien mee op achter...
Woorden er dan vanzelf wel 5 en belandt het waar S&P mee te kampen krijgt, bear. Kortom, blijft niet gewoon doorgaan...
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 17:55 Slot: Cijferseizoen van start
 2. 21 jan Slot: Beurzen kerngezond 8
 3. 21 jan Sofina: Koopwaardige dividendtopper 2

Gesponsorde links