Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Roundophobia voor de AEX

TA: Roundophobia voor de AEX

Het bereiken van de 600-puntengrens heeft geleid tot roundophobia, een bijna obsessieve aandacht voor ronde getallen.

De 600 puntengrens op de AEX, het hoogste punt sinds begin 2001, heeft ook deze keer veel aandacht in de media gekregen, tot zelfs in de nieuwsbulletins op TV. Maar technisch bezien heeft dit niveau geen enkele betekenis.

Alleen vanuit het oogpunt van roundophobia zou de markt hier op letten.  Roundophobia is de obsessieve aandacht van beleggers voor mooie ronde getallen, zoals de 100 dollar voor de oliemarkt of 20 duizend punten voor de Dow Jones.

Toespraak Trump

Beleggers waren wel gefocuste op toespraak van president Trump in de Economic Club of New York. Men keek vooral uit naar hints over de Chinees-Amerikaanse handelsstrijd.

Trump heeft afgelopen weekend nog aangegeven dat hij alleen een deal zal sluiten die goed is voor de Verenigde Staten. Dinsdagavond meldde hij dat het tekenen van de 'eerste fase' van een handelsdeal dichtbij is. Ook uitte hij kritiek op de Federal Reserve en verdedigde hij zijn eigen economische beleid in de afgelopen jaren.

Vandaag bekijk ik de Dow Jones, de MSCI World index, de Eurostoxx50 en de AEX. Deze beurzen tenderen alle nog opwaarts, hoewel een tussentijdse terugval niet uitgesloten is.

Nederlandse beurs blijft in stijgende trend

De AEX blijft goed liggen. Fors hogere toppen en bodems signaleren een koopkrachtige vraag onder beleggers. De Nederlandse beurs heeft, na de beperkte consolidatie begin november, de stijgende trend weten te hervatten.

Zolang de AEX-index hogere toppen en hogere bodems weet te vormen, blijft het plaatje positief. Ook bij de AEX is een tussentijdse terugval niet uitgesloten.

Steun ligt op 586,32 punten (de bodem van 25 juli).

Een eerste koersdoel ligt rond de weerstand van 609,22 punten (gevormd op 22 mei 2001).


Euro Stoxx 50 test koersdoel 3.714,26

Het Europese beursgemiddelde heeft het koersdoel rond de weerstand van 3.714,26 punten (de top van 20 juli 2015) bereikt. Waardoor een tussentijdse terugval niet uitgesloten is.

De stijgende fase wordt gecontinueerd zodra de Euro Stoxx 50 index boven de weerstand weet te breken. Dan mogen we een verdere koersstijging verwachten.

De Euro Stoxx 50 index heeft pas steun rond 3.398,64 punten (de bodem van 3 oktober). Na een uitbraak boven de weerstand van 3.714,26 wordt 3.836,28 het volgende opwaartse koersdoel.Dow jones valideert opwaartse trend

De Dow heeft eerst de voormalige weerstand rond de toppen van juli en september gebroken. Daarmee is een technische verbetering opgetreden, met ruimte tot de weerstand van 31.500 punten (het berekend koersdoel). Daarna is een hogere bodem gevormd boven die voormalige weerstand.

Hiermee blijft het technische beeld positief, hoewel een tussentijdse terugval niet uitgesloten is. De steun vinden we op 26.651,40 (de bodem van 23 oktober).

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 18 sep TA: DSM still going strong 238
 2. 17 sep TA: DAX nadert oude toppen 314
 3. 16 sep TA: Oracle, TikTok en Trump 286

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
84 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. De sjaak 13 november 2019 09:01
  Wordt langzaam ook beetje moe van dat gedoe over het handelsconflict tussen de VS en China wat ongeveer (effectief) 15 maanden geleden begon. Simpel kijkend naar de cijfers staan de beurzen nu gewoon enkele procenten hoger dan voor het conflict, dus feitelijk valt er niks meer in de prijzen......
 2. forum rang 6 'd Aandelen 13 november 2019 10:24
  Goedemorgen,

  Ik heb net contact gehad met een paar farmacie bedrijven omdat bepaalde medicijnen die ik gebruik niet leverbaar zijn in verband met gebrek aan grondstoffen.

  Grondstoffen waarvan China ruim meer dan 90 % levert aan Amerika en ook aan Europa, voorheen was Avebe ( Groningen ) de grootste leverancier van de basis grondstoffen voor medicijnen maar in de race naar het goedkoopste product is die handel naar China verhuisd.

  Het blijkt maar weer dat het levensgevaarlijk is om afhankelijk te zijn van een monopolistische leverancier dat China nu is en die dat als drukmiddel kan inzetten wanneer Amerika en Europa moeilijk doen.
84 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare