Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: ING op de weg terug

TA: ING op de weg terug

De laatste weken is wat sectorrotatie waar te nemen waarbij geld uit defensieve aandelen wordt gehaald en wordt geïnvesteerd in meer cyclische sectoren.

Sectoren die de afgelopen jaren onder druk hebben gestaan, herstellen van hun dieptepunten en laten technische verbeteringen zien. Onder andere de auto-, banken- en telecommunicatiesector maken een draai omhoog.

Daar staat tegenover dat er geld wordt onttrokken aan de defensieve, veilige waarden als voeding, media en consumentengoederen.

Ik bespreek hieronder de bankensector en het technische plaatje van ING. Eerst kijk ik nog even naar de AEX index.

AEX index kijkt opzij

De Nederlandse beurs heeft de afgelopen dagen pas op de plaats gemaakt na de stijging van begin deze maand. De huidige aarzeling zou een nieuwe hogere koersbodem kunnen opleveren. Hiervoor zou de AEX index vanaf het huidige niveau moeten opveren en een aanval moeten inzetten op weerstand 586,32.

Zolang deze weerstand echter intact is, blijft het technisch beeld neutraal en kan ook een nieuwe correctie richting steun 553,85 niet worden uitgesloten.

Bankensector herstelt

De Europese bankensector maakt op korte termijn een draai omhoog. Geholpen door oplopende kapitaalmarktrente veren banken op van hun recente dieptepunten.

De Euro Stoxx sector Banks heeft in de vorm van een omgekeerd hoofd-schouderpatroon een bodemformatie afgerond en kan verder omhoog. Eerste koersdoel wacht nu in de zone 102-105.

ING veert op

ING beweegt al ruim vijf jaar in een forse neutrale bandbreedte tussen steun €8 en weerstand €16. Begin 2018 is het aandeel afgeketst op de bovenkant van deze bandbreedte en is de koers hard weggezakt.

Recent is ING echter opgevangen aan de onderkant van de bandbreedte en is er een herstel ingezet. Om meer ruimte vrij te maken voor een groter herstel dient ING de correctieve fase af te breken.

Positieve punten

De eerste verbeteringen traden op nadat de koers werd opgevangen door de steun van de bodem van 2016. Hierna is het aandeel teruggekeerd boven de bodem van begin dit jaar waarmee de dalende fase flink in kracht is afgenomen.

De afgelopen weken wist ING ook een hogere koersbodem te vormen en terug te keren boven het 200-daags gemiddelde. Dit geeft aan dat de verkoopdruk verder is opgedroogd.

Aanval op de weerstand

Op korte termijn is te zien dat ING een aanval heeft ingezet op weerstand €10,68, gevormd door de top van juli. Als deze weerstand wordt gebroken, zullen de technische verbeteringen worden bevestigd en zal ook de langetermijn-correctieve fase worden afgebroken.

Als ING daarna ook een hogere bodem kan vormen boven de 200-dagenlijn zal er een stijgende fase worden ingezet die de koers terug kan brengen naar de bovenkant van de langetermijn-bandbreedte rond €16.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

ING Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
339 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 12 13 14 15 16 17 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
shortie
0
Amzn vooralsnog 5% eraf nabeurs maar de NQ voelt daar nog niet zoveel van aangezien ze de gehele dag al weer op niets hebben lopen pompen en dus vangen ze feitelijk de daling min of meer neutraal op tot dusverre..... en zodoende blijven we keer op keer met de index op veel te hoge waarderingen hangen omdat er per saldo uiteindelijk nagenoeg geen correctie plaats vind.
fred optie
0
Zijn er nog meer fondsen met cijfers? Zit in de Nasdaq Amazon..toch...dus moet lager kunnen lijkt mij.
Optiefan
0
quote:

Now U See Me! schreef op 24 okt 2019 om 22:02:


[...]

Ja dat denk ik ook..

Op Basis van wat..??!


Op basis van slecht nieuws:P en anders voor de 41e keer op het verlengingsnieuws van de Brexit haha
shortie
0
quote:

Jhr von Hochhausen schreef op 24 okt 2019 om 22:03:


[...]


-6 %, goed gezien


Nu komende dagen bezien of die onderste lijn e.e.a. kan opvangen. Zo niet dan kan het nog wel eens een heel stuk lager komende weken.

Ik had Intel overigens slechter resultaat verwacht gezien de cijfers van Samsung en Texas instruments
easy56
0
shortie
0
Amazon kan overigens wel wat breder druk geven op de markt wellicht omdat die toch iets meer direct afhankelijk zijn van consumentenuitgaven en nu is wel duidelijk dat die ook wat onder druk staan, wat we overigens onlangs ook al in de macro’s terug zagen.
Ben er weg van. Tot morgen.
JoostVLS
0
quote:

JoostVLS schreef op 24 okt 2019 om 17:25:


[...]

Zat ik ook aan te denken.
Vandaag shortpositie Amazon uitgebreid


Fijne dag !
JoostVLS
0
quote:

Optiefan schreef op 25 okt 2019 om 08:07:


Vandaag maar weer knalgroen op lucht en slechte macro’s?


Lijkt mij niet.
Amazone is een grote en gaat fors onderuit.
Zojuist verlaging outlook Renault
ONN
0
quote:

JoostVLS schreef op 25 okt 2019 om 05:59:


Fijne dag !

Neem ook een velletje mee. Werk ze! :)))
Bijlage:
RJ 80
0
quote:

shortie schreef op 24 okt 2019 om 22:15:


Amazon kan overigens wel wat breder druk geven op de markt wellicht omdat die toch iets meer direct afhankelijk zijn van consumentenuitgaven en nu is wel duidelijk dat die ook wat onder druk staan, wat we overigens onlangs ook al in de macro’s terug zagen.
Ben er weg van. Tot morgen.


Totale omzet was anders wel gestegen YoY. Ze hebben te maken met hogere kosten vanwege strategie wijzigingen en daarmee gepaard gaande kosten in hun leveringsmodel. Amazon had dat zelf voorzien, en heeft ook de verwachting uitgesproken dat dit in Q4 impact gaat hebben.

Groei is nog altijd groei en investeringen zijn investeringen. Markttechnisch is hier verder wel wat mss (door iets vertragende groei) maar lang niet alles uit af te lezen.
Willem64
0
quote:

Willem64 schreef op 25 okt 2019 om 13:46:


biflatie.nl/banken-ceos-waarschuwen-v...


10,09 is belangrijke waarde voor ING.

Zitten voor vandaag weing "shortmeldingen" in, maar die komen na het kwaad.

Iets van de doos van pandorra?
339 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 12 13 14 15 16 17 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 24 jan TA: Rente positief voor boomers 373
  2. 23 jan TA: Correctie door coronavirus 252
  3. 22 jan TA: Unilever op cruciaal niveau 190

Gesponsorde links