Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Halfgeleiders lonken naar all-time-highs

TA: Halfgeleiders lonken naar all-time-highs

Technisch maken de halfgeleiders een interessante ontwikkeling door met bijna nieuwe all-time-highs.

De chipsector kwam deze week in de spotlights, na een positieve outlook van Samsung. De Zuid-Koreaanse techgigant verwacht dat de markt voor halfgeleiders weer aantrekt. Veel halfgeleiderfondsen, een sector die er toch al prima bijligt, noteren rond of op all-time-highs.

Opwaartse trends

Technisch maken de halfgeleiders de laatste tijd een interessante ontwikkeling door, met krachtige opwaartse trends, zowel in Nederland als op andere beurzen.

De SOX index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, lonkt zelfs naar het all-time-high rond 1.625,16.

Overigens zetten beurzen zich op korte termijn schrap, nu Washington een aantal Chinese bedrijven op een zwarte lijst heeft gezet, waardoor ze geen Amerikaanse technologie meer kunnen kopen.

De meeste aandelenbeurzen maken een pas op de plaats. Nog wel met hogere koersbodems, waardoor de technische schade beperkt is.

Vandaag bekijk ik de index van de Amerikaanse halfgeleiderssector, alsmede ASML en ASMI. Maar eerst het lange termijn plaatje van de AEX.

AEX oogt op lange termijn vriendelijk

De AEX-index lijkt een hogere bodem te vormen, boven de 200-dagenlijn (de rode glooiende doorlopende lijn). Dit signaleert een aantrekkende vraag.

Alvorens het beeld verder opklaart, is een doorbraak boven de weerstand rond 586,32 punten (gevormd op 26 juli) noodzakelijk.

In dat geval wordt een gigantische hoofd & schouder-formatie voltooid, waarmee de lange opwaartse trend wordt hervat.

 

SOX index lonkt naar all-time-high

Het technische plaatje van de SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, wint aan kracht nu er binnen de neutrale bandbreedte hogere bodems worden gevormd.

Om meer ruimte naar boven vrij te maken, dient het all-time-high rond 1.625,16 punten (de top van 13 september) gebroken te worden.

De steun ligt op 1.292,76 punten (de bodem van 8 maart). Na een uitbraak boven de weerstand van 1.625,16 wordt 1.850,00 het volgende opwaartse koersdoel.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een opwaarts verloop zien. Dit wijst op een positieve technische conditie.


ASML valideert opmars

In de recente correctie vormde ASML een hogere bodem binnen de stijgende trend. Nu de koers boven de voorgaande top weet te blijven, wordt het technische beeld bevestigd.

Er ligt steun op 185,00 euro (de bodem van 3 oktober). Weerstand ligt rond 231,90 euro (het berekend koersdoel).

Na een uitbraak boven de weerstand van 231,90 euro wordt 280,00 het volgende opwaartse koersdoel.

De stijgende 200-dagenlijn van ASML wijst op een positieve technische conditie.

De stijgende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat ASML beter presteert dan de rest van de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van ASML met dat van het marktgemiddelde.ASMI blijft op sterkte

De trend van ASMI blijft ondanks de huidige consolidatiefase nog steeds opwaarts gericht. De hogere bodems wijzen nog steeds op een aanhoudende vraag.

De steun ligt rond 51,10 euro (de bodem van 7 juni). Slaagt ASMI erin om boven de laatste top te breken, dan kan de stijgende trend weer worden hervat en komt er ruimte vrij voor een verdere koersstijging.

De weerstand hanteren we op 86,10 euro (gevormd op 1 oktober). Na een uitbraak boven deze weerstand wordt 105,00 euro het volgende opwaartse koersdoel.

De 200-dagenlijn van ASMI laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie. De B.O.B.-indicator (de blauwe lijn) stijgt en signaleert dat ASMI beter presteert dan de rest van de markt.


tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:00 Uptrend AEX komt op stoom 55
 2. 04 aug Chips breken technisch uit, ook ASMI ligt er nog prima bij 79
 3. 03 aug Crypto’s zijn nog niet uit de gevarenzone 3

Reacties

98 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. De sjaak 9 oktober 2019 09:48
  quote:

  Sloeki schreef op 9 oktober 2019 09:16:


  Zo AEX groen, zorgen voorbij.


  Yep, en vooral aandelen in de halfgeleidersector kopen want die zijn nu goedkoop en de moeite waard om in te stappen. Gematigde groei en koersen rond of boven de oude ATH's. Neem ASML, 10 maanden gelden op 130 in de verkoop en nu boven de 220 weer aantrekkelijk om te kopen. Erg geloofwaardig allemaal......
 2. [verwijderd] 9 oktober 2019 10:43
  quote:

  Eric de Rus schreef op 9 oktober 2019 10:06:


  Goedemorgen!

  Ik sta nog steeds in de min. Is wel een stuk minder dan gister.

  @opa, ben ff vergeten, wanneer ook alweer naar India?


  Hallo Eric
  Hebben de vlucht geboekt.
  10 -01 -2020 tot 10-04-2020. Dusseldorf - Trivandrum.
  Ik stuur dan wel af en toe berichtje [ foto ] naar de vaste vriendengroep .

  Maar er heerst hier weer wat onzekerheid met mijn maag, ik weet niet als alles goed is verlopen [operatie] eten is nog steeds een groot probleem, wordt 23 okt een nieuwe scan gemaakt van slokdarm en maag.


  De Chirurg is op de hoogte van onze vakantietrip .

  Groetjes daar.
 3. forum rang 5 Henk Snaph 9 oktober 2019 11:03
  quote:

  opa schreef op 9 oktober 2019 10:43:


  [...]

  Hallo Eric
  Hebben de vlucht geboekt.
  10 -01 -2020 tot 10-04-2020. Dusseldorf - Trivandrum.
  Ik stuur dan wel af en toe berichtje [ foto ] naar de vaste vriendengroep .

  Maar er heerst hier weer wat onzekerheid met mijn maag, ik weet niet als alles goed is verlopen [operatie] eten is nog steeds een groot probleem, wordt 23 okt een nieuwe scan gemaakt van slokdarm en maag.


  De Chirurg is op de hoogte van onze vakantietrip .

  Groetjes daar.


  Opa, aan annulering verzekering gedacht?
98 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links