Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fondsenrondje: Duitse en Chinese tegenwind

Fondsenrondje: Duitse en Chinese tegenwind

De AEX (-0,4%) weet nog even geen richting te kiezen. Slechter dan verwachte economische cijfers uit Duitsland en China doen het sentiment geen goed.

Met name de Chinese industriële productie in juli (+4,8) viel beduidend lager uit dan verwacht (+6,0%). Ook die plus van 7,6% voor de detailhandelsverkopen is een kleine tegenvaller. Aan de andere kant is er nog altijd sprake van groei.

Dat kunnen ze in Duitsland niet zeggen. Daar kromp de economie met 0,1% in het tweede kwartaal. De malaise in de auto-industrie is de grote boosdoener. Bij ons vallen de autoverkopen ook tegen, maar dat maken Henk en Ingrid ruimschoots goed.

De bestedingen van de Nederlandse consument groeiden in het tweede kwartaal met 1,7% op jaarbasis. Geen vetpot, maar wel genoeg voor een plus van 0,5% voor de Nederlandse economie op kwartaalbasis. Uiteraard beweegt de AEX niet op dit cijfer. Daarvoor zitten er teveel multinationals in de hoofdindex. 

Wilde rit in PostNL

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakte vanochtend bekend dat PostNL (-1,9%) de tarieven met ruim 16% mag verhogen. Toch heeft de post- en pakketbezorger al direct kenbaar gemaakt hier geen gebruik van te maken.

Misschien opmerkelijk, omdat het bedrijf natuurlijk zoveel mogelijk geld wil verdienen met het versturen van de post. Anderzijds ook weer niet, want waarschijnlijk heeft het management van PostNL de rekensom gemaakt dat een kleinere prijsstijging uiteindelijk meer geld in het laatje brengt.

Dat zou zomaar kunnen, omdat €0,10 net het verschil kan maken of iemand een kaart stuurt om zijn familielid te feliciteren, of toch maar een appje. Op dit moment bedraagt de postzegelprijs €0,87. Het lijkt er dus op dat PostNL dit tarief koste wat kost onder de €1 wil houden.

ZEW Index
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Bij opening spoot het aandeel PostNL meer dan 3% omhoog, maar daar is helemaal niets meer van over. Blijkbaar zijn beleggers teleurgesteld dat de post-en pakketbezorger niet optimaal gebruik maakt van de ruimte die de ACM geeft.

Brede markt

 • De AEX gaat 0,4% omlaag en daarmee doen we het in Amsterdam iets beter dan de DAX (-0,6%) en CAC (-0,6%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 0,4% en noteert 17,3 punten.
 • De Amerikaanse futures staan ongeveer 0,4% in het rood. 
 • De euro klimt 0,1% en noteert 1,118 ten opzichte van de dollar.
 • De Nederlandse (-0,50%) en Duitse (-0,62%) rente zakken een basispuntje. Wederom nieuwe all time lows.
 • Goud (+0,0%) dobbert zo rond de $1.500.
 • Olie: WTI (-1,4%) en Brent (-1,1%) blijven aardig liggen.
 • Bitcoin (-4,1%) gaat omlaag richting de $10.000.

Het Damrak

 • Zwaargewicht Unilever (+1,2%) zorgt ervoor dat de AEX nog redelijk overeind blijft.
 • ArcelorMittal (-4,0%) geeft de winst van gisteren alweer bijna prijs. Het zijn echte bear market patronen. Goed nieuws wordt aangegrepen om de stukken op een hoger niveau te verkopen.
 • Oliegerelateerde waarden gaan verder omlaag. Royal Dutch Shell (-0,8%), SBM Offshore (-2,7%) en Fugro (-3,6%) hebben het allemaal niet de laatste tijd.
 • Winkelvastgoed weet maar niet te profiteren van de lagere rentes. Unibail Rodamco (-1,3%), Eurocommercial Properties (-1,1%) en Wereldhave (-1,1%) dalen ruim twee keer zo hard als de markt.
 • Voor het eerst sinds oktober 2015 krimpt de Nederlandse bouwproductie. Slecht nieuws voor BAM (-1,9%), Heijmans (-1,3%) en VolkerWessels (-1,9%).
 • Takeaway.com (+0,4%) doorstaat alle stormen en zet een nieuwe hoogste stand ooit op het bord.
 • TKH (+1,2%) herstelt fractioneel van de klap die het gisteren na aanleiding van de tweedekwartaalcijfers om de oren kreeg.
 • TomTom (+0,9%) is on fire. Nog een paar procent erbij en de hoogste jaarkoers staat op de teller. Groot nieuws kunnen we echter niet vinden.
 • Een aardige stijging van het aandeel Sif (+1,9%), maar het volume is niet bepaald om over naar huis te schrijven.

Adviezen

 • Akzo Nobel: naar €101 van €99 en kopen - Goldman Sachs
 • ArcelorMittal: starten met €19 en kopen - GVC Gaesco
Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. ...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 12 aug Slotcall: Bankenfeestje 2
 2. 11 aug Slotcall: Het begin van een trendbreuk? 2
 3. 11 aug GBL: Historische discount 1

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Snugger 14 augustus 2019 12:31
  Het is geen kwestie van kiezen voor een index.. Voor een belegger straks nu juist wel, op welk uur, dag, zal deze eruit willen/moeten. Bij een rommelende VIX en tevens een volle maanstand zit dat moment, drie dagen erna zou je de Sjaak geweest zijn.. En er lijkt al iets gaande te zijn!...
  Maar ieder z'n eigen moment, of keus,natuurlijk.
 2. forum rang 4 theo1 14 augustus 2019 15:08
  quote:

  FORT1944 schreef op 14 augustus 2019 12:54:


  De keuze is gauw gemaakt , rustig blijven zitten , het gerommel zal wel ophouden WANT MEN KAN NIET BLIJVEN ONRUST STOKEN , geld dat niets opbrengt is dood geld en zal uiteindelijk toch ergens in belegd moeten worden .

  In obligaties met negatieve rente. Dat schijnt tegenwoordig de meest populaire belegging te zijn.
 3. forum rang 6 Knight V 14 augustus 2019 15:45

  Ik denk dat media op een gegeven moment niet meer weet wat ze moeten schrijven.

  Alles is de revue gepasseerd.

  Correctie AEX
  Handelsoorlog
  Brexit
  Griekenland
  Italie
  N-korea
  Iran verdrag
  Canada handels verdrag
  Mexico wall
  Turkey
  Yuan valuta
  Obligatie rente curve
  Vw schandaal
  Spionage
  Trump verkiezingen
  Hong kong protest
  Gele hesjes
  Aanslagen Amerika
  Olieprijs discussie

  Nu recessie

  Wie weet nog slecht nieuws wat niet is ingebracht ???

  Geef even een tip voor AFN.


6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare