Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

U en uw DSB-hypotheek

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de noodregeling van toepassing verklaard op DSB. Alle activa en passiva zijn bevroren. Wat zijn hiervan de gevolgen voor mensen met een spaarrekening, hypotheek of achtergestelde deposito?

Voorlopig is er nog niet sprake van een faillissement. Al is de kans groot dat dit de volgende stap zal worden. Voor de spaarrekening is het garantiestelsel van toepassing. Over dit stelsel hoef ik verder niets te vertellen.

Wel zal er een verrekening plaatsvinden als iemand ook een hypotheek heeft bij DSB. De spaartegoeden worden dan in mindering gebracht met de uitstaande hypotheek.

Nadeel voor de mensen is dat zij over hun spaartegoeden niet meer kunnen beschikken en er een grotere overwaarde ontstaat op de waarde van hun woning.

Hypotheken
Voor de uitstaande hypotheken die eventueel worden overgenomen door andere banken is het verstandig deze te rangschikken in:

  • Hypotheken met NHG
  • Hypotheken tot 100% van de executiewaarde
  • Hypotheken vanaf 100% tot 125% van de executiewaarde
  • Hypotheken boven de 125% van de executiewaarde

    Hypotheken met NHG
    NHG staat garant als iemand niet meer aan zijn verplichtingen voldoet. Hierbij moet diegene wel volledig medewerking hebben verleend. Op het eerste gezicht zijn deze hypotheken aantrekkelijk om overgenomen te worden door andere banken. Het risico van een restantschuld is namelijk minimaal. Helaas is dit iets te kort door de bocht.

    NHG gaat pas een klantdossier beoordelen als er sprake is van wanbetaling. Het komt regelmatig voor dat NHG fouten vindt, waardoor zij niet garant staat. De bank die de hypotheek heeft geregeld, moet dan de garantie overnemen. Ik kan me goed voorstellen dat een bank niet blindelings alle hypotheken met NHG overneemt van DSB.

    Hypotheken tot 100% executiewaarde
    In dit geval zal een andere bank een hertaxatie eisen en de inkomensgegevens opvragen. Valt een hypotheek in de gedragscode die nu van toepassing is, dan is het geen probleem om deze hypotheek over te nemen.

    Hypotheken van 100% tot 125% van de executiewaarde
    Hierbij is ook de opgebouwde waarde van toepassing. Het is mogelijk als de waarde van de woning is gedaald, deze te gebruiken ter aflossing. Ook een eerste storting op een spaar- / beleggingsrekening bij de bank die de hypotheek overneemt, is een optie. In ieder geval zal de nieuwe bank zekerheden eisen die aantoonbaar zijn.

    Betreffende de fiscale gevolgen zoals de bandbreedte of een uitkering binnen vijftien jaar in box 1 kan een oogje worden dichtgeknepen.

    Hypotheken boven de 125% executiewaarde
    Er staat geen bank in Nederland te springen om deze hypotheken over te nemen. Wel is het mogelijk om deze tegen een lagere waarde over te nemen. Het risico wordt zo minder voor de bank. Bovendien worden deze hypotheken doorverkocht. Dit bedrag kan weer worden gebruikt om de extreme gevallen te compenseren.

    Door deze mensen een extra bedrag direct terug te geven, wordt hun hypotheekbedrag minder. Dit betekent ook dat zij een lagere maandlast krijgen. Bovendien heeft de nieuwe bank dan met een klant te maken die een hypotheek heeft tot bijvoorbeeld 125% van de executiewaarde.

    Conclusie
    Al met al zijn er genoeg mogelijkheden om de hypotheken van DSB ergens anders onder te brengen. Het kost waarschijnlijk wat geld, maar hiermee wordt wel de klant geholpen. Natuurlijk is dit alles afhankelijk van hoeveel slechte hypotheken er zijn en voor welke bedrag (lees: percentage executiewaarde) deze worden doorverkocht.

    Het moet uiteindelijk voor alle partijen aantrekkelijk zijn. Het overhevelen van de hypotheekportefeuille zal een tijdrovende zaak worden. Ieder dossier zal opnieuw moeten worden bekeken, waarna het overname bedrag bepaald kan worden.

    Achtergestelde deposito
    Mensen die een achtergestelde deposito hebben, zijn bij een faillissement hun geld kwijt, tenzij er onderaan de streep iets overblijft. Ik ben van mening dat voor deze mensen ook een tegemoetkoming geregeld moet worden. Als blijkt dat de hypotheken niet genoeg opleveren, dan is aan DNB om de knip te openen.

    Deze bank schoot tekort in haar toezicht. Al jaren was bekend wat de werkwijze van DSB was en geen enkele instantie heeft ooit maatregelen getroffen.


    Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan. Uw reactie is welkom op koets@iex.nl


    Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
    Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Jos Koets

    Auteur:

    In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

    Reacties

    449 Posts
    Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 12 oktober 2009 19:37
      Zo is het Jos.

      Mensen die een achtergestelde deposito hebben, zijn bij een faillissement hun geld kwijt, tenzij er onderaan de streep iets overblijft. Ik ben van mening dat voor deze mensen ook een tegemoetkoming geregeld moet worden. Als blijkt dat de hypotheken niet genoeg opleveren, dan is aan DNB om de knip te openen.

      Deze bank schoot tekort in haar toezicht. Al jaren was bekend wat de werkwijze van DSB was en geen enkele instantie heeft ooit maatregelen getroffen.

      Dit moet de politiek zich aantrekken, toezicht welke telkenmale géén toezicht blijkt.

    2. Robin Good 12 oktober 2009 19:44
      quote:

      Krotenkokert schreef:

      Dit moet de politiek zich aantrekken, toezicht welke telkenmale géén toezicht blijkt.

      Pfffff..... gaan we weer.
      Klaarblijkelijk was de waarschuwing in het Icesafeverhaal niet voldoende om mensen tot inkeer te brengen, waarbij ik een uitzondering wil maken voor die groep die hun achtergestelde deposito afsloten voor het Isesafe debacle.
      Ook de > 100.000 spaarders hebben genoeg tijd gehad hun spaartegoeden af te romen.
      Waarom kunnen mensen niet eens hun verantwoordelijkheid nemen en moeten we blijven pamperen.
      Het ontbreekt er nog aan dat er zich straks een paar gemeenten of provincies onder de gedupeerden bevinden.
    3. [verwijderd] 12 oktober 2009 20:03
      Mensen met een achtergesteld deposito een tegemoetkoming geven? Pardon!?

      Ik ben het meestal met je eens, Jos, maar dit vind ik grote onzin. Gevaarlijk zelfs. Deze mensen hebben gekozen voor een spaarrekening met een hele hoge rente (7%!). Op iedere site - zelfs die van de DSB - staat dat daar een risico tegenover staat. Meestal gaat het goed en nu een keer niet. Voor mensen die dit risico (bewust of wat minder bewust) hebben genomen: pech gehad!

      Als je dit soort dingen gaat compenseren dan komt het besef dat sparen ook een vorm van beleggen is (met een risico!) er nooit! Ik vind het eerlijk gezegd ook onvoorstelbaar dat er mensen zijn die bij DSB meer dan een ton hadden staan. Voor de bankencrisis en IceSave kon je nog zeggen dat je nooit had gedacht dat het mis kon gaan. Maar nu...en bij een bank als DSB waar al maanden over het risico van faillissement wordt gesproken... Daar haal je bedragen boven de garantieregeling toch weg!? Ik zou het een heel fout signaal vinden dat de overheid (lees: wij allemaal) voor deze op zijn minst veel te naieve personen de knip zou moeten trekken.
    4. [verwijderd] 12 oktober 2009 20:04
      Jos, ik ben het met je verhaal eens, behoudens jouw redenatie over die doorverkoop van die 125% hypotheken tegen een lagere waarde dan de nominale waarde.

      Jij gaat er vanuit dat de opbrengst van die hypotheken wordt aangewend voor compensatie van de 'extreme gevallen'.

      Ik denk, en weet haast wel zeker, dat de opbrengst in de grote pot gaat die als volgt zal worden verdeeld:
      1. preferente crediteuren
      2. concurente crediteuren (de gewone spaarders, de koffieautomatenvuller, de banken die op grond van het depositogarantiestelsel zijn bijgesprongen)
      3. de achtergestelde crediteuren (de achtergestelde leningen en deposito's)
      4. Dirk

      De 'Lakeman gevalletjes' zouden deel kunnen uitmaken van groep 2, maar hun claim zijn momenteel zo hard als een natte krant. En ik weet niet of hen de tijd is gegund
    5. [verwijderd] 12 oktober 2009 20:08
      Wat mij voortdurend opvalt in dit soort zaken is dat de gedupeerde klant direct in de slacgtoffer rol kruipt. Het is toch van de zotte om de belastingbetaler op te laten draaien voor diegenen die hebben gekozen voor een achtergestelde deposito (met een hoge rente). Zij hebben hier toch bewust voor gekozen. Nog even en dan gaan beleggers beleggingsverliezen claimeen bij de beurs. Want die had toch moeten zeggen dat het niet zo'n slimme belegging was.
    6. [verwijderd] 12 oktober 2009 20:09
      quote:

      Krotenkokert schreef:

      Zo is het Jos.

      Mensen die een achtergestelde deposito hebben, zijn bij een faillissement hun geld kwijt, tenzij er onderaan de streep iets overblijft. Ik ben van mening dat voor deze mensen ook een tegemoetkoming geregeld moet worden. Als blijkt dat de hypotheken niet genoeg opleveren, dan is aan DNB om de knip te openen.
      Ja, het is lekker met jullie.

      Ik heb ook wel eens een aandeel gekocht en daar geld mee verloren. Kan ik ff vange?
    7. forum rang 6 shortie 12 oktober 2009 20:11
      quote:

      Krotenkokert schreef:

      Zo is het Jos.

      Mensen die een achtergestelde deposito hebben, zijn bij een faillissement hun geld kwijt, tenzij er onderaan de streep iets overblijft. Ik ben van mening dat voor deze mensen ook een tegemoetkoming geregeld moet worden. Als blijkt dat de hypotheken niet genoeg opleveren, dan is aan DNB om de knip te openen.

      Deze bank schoot tekort in haar toezicht. Al jaren was bekend wat de werkwijze van DSB was en geen enkele instantie heeft ooit maatregelen getroffen.

      Dit moet de politiek zich aantrekken, toezicht welke telkenmale géén toezicht blijkt.
      Beste Heren,
      Buiten het feit dat DSB verzuimd heeft om haar problemen op de juiste wijze openbaar te maken en deze op een nette manier op te lossen (waar legio tijd en legio oplossingen voorhanden waren) hebben de heer Lakeman en de Media bijgedragen aan het feit dat de rekeningen leeggehaald werden.

      Laat ik vooropstellen dat de DSB zeer slecht in dit tumult gehandeld heeft. Echter, de heer Lakeman heeft er door zijn uitspraken voor gezorgt dat er nu 4000 spaarders en 4800 bedrijven met achtergestelde deposito's OOK gedupeerd zijn zonder dat er voor zijn eigen clientele zekerheid bestaat dat hun problemen opgelost zijn.

      Ik zou dan ook (wanneer ik zou behoren tot een van die particulieren of bedrijven welke nu gedupeerd zijn) een claim neerleggen bij de persoon van de heer Lakeman welke door zijn uitspraken deze schade veroorzaakt heeft.
    8. [verwijderd] 12 oktober 2009 20:12
      quote:

      BJL schreef:

      [quote=Krotenkokert]
      Zo is het Jos.

      Mensen die een achtergestelde deposito hebben, zijn bij een faillissement hun geld kwijt, tenzij er onderaan de streep iets overblijft. Ik ben van mening dat voor deze mensen ook een tegemoetkoming geregeld moet worden. Als blijkt dat de hypotheken niet genoeg opleveren, dan is aan DNB om de knip te openen.
      [/quote]

      Ja, het is lekker met jullie.

      Ik heb ook wel eens een aandeel gekocht en daar geld mee verloren. Kan ik ff vange?
      Nee op jouw aandeel winst of verlies zit geen enkele vorm van toezicht, dat weet je toch wel?
    9. Jos Koets 12 oktober 2009 20:14
      quote:

      repelsteeltje schreef:

      Jos, ik ben het met je verhaal eens, behoudens jouw redenatie over die doorverkoop van die 125% hypotheken tegen een lagere waarde dan de nominale waarde.

      Jij gaat er vanuit dat de opbrengst van die hypotheken wordt aangewend voor compensatie van de 'extreme gevallen'.

      Ik denk, en weet haast wel zeker, dat de opbrengst in de grote pot gaat die als volgt zal worden verdeeld:
      1. preferente crediteuren
      2. concurente crediteuren (de gewone spaarders, de koffieautomatenvuller, de banken die op grond van het depositogarantiestelsel zijn bijgesprongen)
      3. de achtergestelde crediteuren (de achtergestelde leningen en deposito's)
      4. Dirk

      De 'Lakeman gevalletjes' zouden deel kunnen uitmaken van groep 2, maar hun claim zijn momenteel zo hard als een natte krant. En ik weet niet of hen de tijd is gegund
      Waarom ben ik voor compensatie omdat dan direct de claim is afgedaan. Even een extreem voorbeeld:

      executiewaarde hypotheek 200.000
      huidige hypotheek 300.000 incl. koopsommen van 50.000

      Hypotheek wordt bijvoorbeeld overgenomen voor 150.000 euro door een andere bank. Van dit bedrag wordt 50.000 euro gebruikt ter aflossing van de koopsommen. Hypotheek wordt dan 250.000 euro wat precies 125% van de executiewaarde is. Natuurlijk moet het inkomen voldoende zijn etc... De overgenomen bank heeft een vordering van 250.000 euro. Betaalt de klant niet dan levert de woning nu 200.000 euro op. Er is nog ruimte voor 50.000 euro omdat de prijzen van woningen dalen. Alle partijen tevreden!
    10. [verwijderd] 12 oktober 2009 20:19
      quote:

      jkoets schreef:

      Waarom ben ik voor compensatie omdat dan direct de claim is afgedaan. Even een extreem voorbeeld:

      executiewaarde hypotheek 200.000
      huidige hypotheek 300.000 incl. koopsommen van 50.000

      Hypotheek wordt bijvoorbeeld overgenomen voor 150.000 euro door een andere bank. Van dit bedrag wordt 50.000 euro gebruikt ter aflossing van de koopsommen. Hypotheek wordt dan 250.000 euro wat precies 125% van de executiewaarde is. Natuurlijk moet het inkomen voldoende zijn etc... De overgenomen bank heeft een vordering van 250.000 euro. Betaalt de klant niet dan levert de woning nu 200.000 euro op. Er is nog ruimte voor 50.000 euro omdat de prijzen van woningen dalen. Alle partijen tevreden!
      Nee, dat lijkt me niet. Crediteuren/Curator DSB zullen hier niet zo tevreden mee zijn.

      Bezittingen met een boekwaarde van 300k worden verkocht voor 150k en daarvan gaat ook nog 50k naar aflossen koopsom zodat per saldo maar 100k overblijft (1/3 van boekwaarde) voor crediteuren.
    11. Jos Koets 12 oktober 2009 20:21
      quote:

      BJL schreef:

      [quote=Krotenkokert]
      Zo is het Jos.

      Mensen die een achtergestelde deposito hebben, zijn bij een faillissement hun geld kwijt, tenzij er onderaan de streep iets overblijft. Ik ben van mening dat voor deze mensen ook een tegemoetkoming geregeld moet worden. Als blijkt dat de hypotheken niet genoeg opleveren, dan is aan DNB om de knip te openen.
      [/quote]

      Ja, het is lekker met jullie.

      Ik heb ook wel eens een aandeel gekocht en daar geld mee verloren. Kan ik ff vange?
      Jij weet wel wat ik bedoel BJL. Ik heb het over een gedeeltelijke compensatie en niet over een 100% vergoeding.

      Drie weken geleden was er in de hypotheekbranche als een gerucht dat DNB bij DSB zat om alle boeken te controleren. Als ik vandaag hun verhaal hoor dan zijn ze al een week bezig met andere banken te vinden om een gedeelte van DSB over te nemen. Zij waren / zijn al veel eerder op de hoogte geweest van de situatie bij DSB. Daarbij komt dan nog het verhaal Zalm en Bos. Deze moeten beiden ook geweten hebben wat er precies bij DSB speelde. Je kunt niet zomaar je kop in het zand steken en zeggen dat wist ik niet.
    12. [verwijderd] 12 oktober 2009 20:24
      quote:

      jkoets schreef:

      Jij weet wel wat ik bedoel BJL. Ik heb het over een gedeeltelijke compensatie en niet over een 100% vergoeding.
      Ik denk dat curator veel minder speelruimte heeft voor compensatie dan Dirk. Dirk kon nog wat verlies pakken onder het mom van het is commercieel gezien slimmer.

      Curator zal voor maximalisatie opbrengst moeten gaan. Alleen als rechter zich uitspreekt over eventuele claims kan/mag hij uitbetalen.

      Overigens lijkt mij het bedrag van 1mrd van Lakeman zeker een nulletje teveel.
    13. Jos Koets 12 oktober 2009 20:24
      quote:

      BJL schreef:

      [quote=jkoets]
      Waarom ben ik voor compensatie omdat dan direct de claim is afgedaan. Even een extreem voorbeeld:

      executiewaarde hypotheek 200.000
      huidige hypotheek 300.000 incl. koopsommen van 50.000

      Hypotheek wordt bijvoorbeeld overgenomen voor 150.000 euro door een andere bank. Van dit bedrag wordt 50.000 euro gebruikt ter aflossing van de koopsommen. Hypotheek wordt dan 250.000 euro wat precies 125% van de executiewaarde is. Natuurlijk moet het inkomen voldoende zijn etc... De overgenomen bank heeft een vordering van 250.000 euro. Betaalt de klant niet dan levert de woning nu 200.000 euro op. Er is nog ruimte voor 50.000 euro omdat de prijzen van woningen dalen. Alle partijen tevreden!
      [/quote]

      Nee, dat lijkt me niet. Crediteuren/Curator DSB zullen hier niet zo tevreden mee zijn.

      Bezittingen met een boekwaarde van 300k worden verkocht voor 150k en daarvan gaat ook nog 50k naar aflossen koopsom zodat per saldo maar 100k overblijft (1/3 van boekwaarde) voor crediteuren.
      Vergeet even niet dat de claim vervalt en dat er een bank bereid is om de hypotheek over te nemen. Dat lijkt mij heel veel waard voor een curator.

      Of anders!
      Stel de woning wordt verkocht voor 200.000 euro. Klant op straat met een restantschuld van 100.000 euro en die komt nog met een claim ook. Tja daar zitten ze toch ook niet op te wachten.
    14. [verwijderd] 12 oktober 2009 20:27
      quote:

      jkoets schreef:

      Of anders!
      Stel de woning wordt verkocht voor 200.000 euro. Klant op straat met een restantschuld van 100.000 euro en die komt nog met een claim ook. Tja daar zitten ze toch ook niet op te wachten.
      In jouw geval levert het curator 100k op.

      In bovenstaand geval levert het cash 200k + vordering van 100k (totaal 300k) op.

      En die claim, tsja... wat wil die klant nu precies claimen. Oftewel, welke wet is er overtreden?
    15. HJ deTuinman 12 oktober 2009 20:31
      Achtergestelde deposito's horen wat mij betreft "onderaan de streep" en niet vergoedt op kosten van de belastingbetaler.
      Alhoewel ik natuurlijk hoop dat er ook voor deze spaarders uiteindelijk wat zal overblijven.

      Eén kostenpost lees ik helaas niets over; wat te denken van afvloeiingsregeling voor meer dan 1600 personeelsleden?

      Groet HJ.

    16. [verwijderd] 12 oktober 2009 20:33
      quote:

      HJ deTuinman schreef:

      Achtergestelde deposito's horen wat mij betreft "onderaan de streep" en niet vergoedt op kosten van de belastingbetaler.
      Alhoewel ik natuurlijk hoop dat er ook voor deze spaarders uiteindelijk wat zal overblijven.

      Eén kostenpost lees ik helaas niets over; wat te denken van afvloeiingsregeling voor meer dan 1600 personeelsleden?

      Groet HJ.

      allemaal naar de ww
    449 Posts
    Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.