Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Slot: AEX -1,5%

Slot: AEX -1,5%

Het venijn zit hem in de staart. Door tegenvallende macro's uit zowel Europa als de Verenigde Staten, moet de AEX (-1,5%) uiteindelijk toch wat terrein prijsgeven.  

Schrikken doe ik niet zo snel, maar die inkoopmanagersindex van 44,7 voor de Duitse industrie doet mij toch pijn aan de ogen. Forse krimp en veel slechter dan verwacht (48,0). Ook het cijfer voor de dienstensector viel tegen, maar een stand van 51,5 betekent nog wel groei.

De Fransen kwamen ook met beroerde cijfers langs, al zullen zij er waarschijnlijk niet om rouwen. Met een PMI van 49,8 voor de Franse industrie troeven ze de Duitsers ruimschoots af. Dat zijn geen berichten die iedere dag langskomen. 

In de VS is het een heel ander verhaal. Ok, de cijfers voor de industrie (52,5) en dienstensector (54,8) zijn beneden de verwachting, maar daar krijgen ze het wel voor elkaar om ruim boven de 50 te scoren. 

Rentes

Slechte macro's betekenen vaak dalende rentes. U ziet dat de Nederlandse en Duitse vergoeding op tienjaars staatspapier een duikvlucht maken. Vanaf vandaag mag u 0,03% gaan betalen om uw geld tien jaar uit te lenen aan de Duitse overheid.

Rentes

Alle indices omhoog

Ondanks een zogenaamde 'duivense' Fed, stijgt de dollar 0,3% ten opzichte van de euro. Wat verder opvalt is dat de AMX (-2,9%) tot de grote bleeders binnen Europa behoort. Aan de andere kant zit de midcap vol met cyclische aandelen. Die krijgen tijdens dit soort weken altijd een klap extra om de oren.

Met dank aan de goede week van Apple en de chipsector, weet de Nasdaq100 er nog een prima plus uit te persen. Dit jaar staat de Amerikaanse technologie-index ruim 16% hoger.

 

Indices

 

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week -1,5%
  • AEX deze maand +0,6%
  • AEX dit jaar +11,5%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +11,8% 

AEX

Het zijn de defensieve namen die ervoor zorgen dat de AEX nog enigszins op de been blijft. Met name zwaargewicht Unilever (+1,1%) helpt een handje. Unibail Rodamco (+1,9%) profiteert als vastgoedfonds van de fors gedaalde rente.

Galapagos (+2,3%) ligt er ook goed bij. Binnenkort horen we of het medicijn Filgotinib goedgekeurd gaat worden. De IEX Beleggersdesk denkt dat er in de komende paar weken meer duidelijkheid komt. Bij goedkeuring staat er waarschijnlijk ruim €100 op het bord en bij afkeuring stort het aandeel af.

Over afstorten gesproken. Aegon (-8,2%), NN Group (-6,4%) en ING (-5,6%) krijgen een pak rammel. Als de rentes in dit tempo blijven dalen, wordt het steeds lastiger om geld te verdienen voor deze financials.

AEX

AMX

Zoals verwacht gaat vastgoedfonds WDP (+3,1%) aan kop binnen de AMX. Het drama speelt zich af bij cyclische fondsen, zoals Aperam (-6,9%) en AMG (-7,0%). Ik hoop dat Wopke Hoekstra privé betere beleggingsbeslissingen neemt dan voor de overheid. Air France-KLM (-7,6%) vliegt namelijk weer omlaag.

  

AMX

ASCX

Brunel (+5,0%) werd woensdag op de top pick lijst van ING gezet. Vastned (-2,7%) valt tegen en bouwer Heijmans (-5,5%) is even uit de gratie. Het kunnen helaas niet allemaal weken zijn, zoals de vorige.

ASCX

Nu nog even dit

Wilt u alles weten over dividendbeleggen, dan moet u morgen om 12.30 uur op het HCC Symposium zijn in De Bilt. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

Volgende week 

Zondag schrijft Nico een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Niels Koerts

Analyse door:

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.