Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

‘Short gaan’ belicht

Een lezer vraagt de redactie van IEX meer aandacht te besteden aan het fenomeen ‘short gaan’.
De redactie zal vanaf heden proberen met enige regelmaat actuele en vragen van de lezer op de site te beantwoorden. Stuur uw vragen – tijdloos of actueel – dan ook naar: redactie@iex.nl. In deze eerste bijdrage dus de vraag wat ‘short gaan’ precies is. Hoewel het in het IEX-Beursspel voor iedereen toegestaan is, is het in de dagelijkse praktijk niet zo eenvoudig. Voordat we op de theorie van het short gaan ingaan, eerst (kort samengevat) de vraag:

“Zou u, nu de aandelenkoersen vooral bepaald lijken te worden door shortposities, niet wat meer aandacht aan dit onderwerp kunnen besteden? De informatie over welke fondsen vandaag weer door de baissiers zijn uitgezocht als shortkandidaten lijkt een stuk belangrijker dan welke technische of fundamentele analyse dan ook. Met name de laatste tijd lijkt er sprake te zijn van een soort short-rotatie op de AEX…

… Deze informatie kan de particuliere belegger helpen een aandeel te mijden of msschien juist aan te kopen. De verkochte aandelen moeten immers allemaal een keertje teruggekocht worden. Een ander aspect dat me te denken geeft is dat je vaak hoort dat aandelen geleend worden om short te gaan. Geleend van wie vraag je je dan af. Als ik die aandelen bezat, zou ik ze alleen maar willen uitlenen tegen een vergoeding die hoger is dan de koersdaling, maar dan maakt de baissier weer verlies. De enige mogelijkheid dat zowel uitlener als baissier winst maken, is als andermans aandelen worden uitgeleend…

Pensioenverzekeringsmaatschappijen zijn daar goed toe in staat omdat ze vaak (onder andere mijn) aandelen voor kapitaalverzekeringen in depot hebben. Deze maatschappijen zouden dan indirect extra winsten uit deze kapitaalverzekeringen halen door de koersen van de in hun verzekering ondergebrachte aandelen omlaag te helpen jagen. Als dat klopt, zou ik dat schandalig vinden en ook een goed onderwerp van onderzoek door de STE…”


De belegger verkoopt vervolgens de geleende aandelen tegen, bijvoorbeeld 10 euro en speculeert erop dat de koers van het aandeel zal dalen. Vervolgens koopt de belegger de aandelen tegen die lagere koers, en geeft nu de geleende aandelen terug aan degene van wie hij de stukken geleend heeft. Het verschil, min de kosten, is zijn marge en daarmee zijn winst. De geleende aandelen had hij al verkocht voor 10 euro per aandeel. Nu geeft hij de aandelen terug, die hij later heeft gekocht voor bijvoorbeeld 9 euro per aandeel. Hij verdient nu dus één euro per aandeel.

Een voorlichter van een bank deelt ons mede dat “professionele partijen onderling wel effecten lenen, tegen een vergoeding. Met particulieren gebeurt dit niet. Reden daarvoor ligt in een slecht geregelde zekerheidsstelling (bij effecten), waardoor de banken het risico niet willen nemen.” Zijn er geen mazen in het net? “We hebben geen zicht op wat de belegger en zijn intermediair doen”, meldt dezelfde bron. Banken is het trouwens niet toegestaan short te gaan met aandelen van cliënten, zij moeten hun eigen aandelen daarvoor gebruiken. De angst van de lezer is derhalve ongegrond.

Er wordt door de beurs regelmatig een lijst gepubliceerd met baisseposities, dus hoeveel in welk fonds is shortgegaan. Dit is terug te vinden in de Officiële Prijscourant van de Euronext.
Degene die short gaat (de speculant), speculeert op een koersdaling. In het slechte beursklimaat van dit moment zijn er dus wel genoeg spelers die deze troef uitspelen. Toch meent een handelaar dat momenteel de shorts uit de markt zijn. “Veel professionele partijen hebben hun shortposities de laatste weken ingedekt.” Short gaan is dan ook geen garantie voor rendement.

Professionele partijen lenen aandelen van bijvoorbeeld pensioenfondsen (die altijd partijen aandelen hebben liggen) wanneer ze die kunnen verkopen en rekenen met een daling van de koers. Hierbij wordt een uitgebreide leenovereenkomst opgesteld van een twintigtal A4-tjes, vandaar dat short gaan niet voor particulieren is weggelegd, deze moeite wordt alleen voor grote partijen genomen. De lener betaalt 0,5% als onkostenvergoeding. “Het kan echter zijn dat de koers gaat stijgen, in plaats van dalen. Dan moet je kiezen tussen nog langer wachten en hopen, of over te gaan tot short covering, met andere woorden: verlies nemen”, aldus de handelaar.

Dat verlies nemen vaak wel verstandig is, blijkt uit het vervolg van het betoog van de handelaar: “Als je langer wacht en er wordt ondertussen over de aandelen dividend uitgekeerd, dan moet je dat ook nog betalen aan de partij van wie je de aandelen geleend hebt. Bovendien wordt het lenen vaak duurder, naarmate je langer wacht om je shortpositie in te dekken. Wacht de partij toch met het indekken van zijn shortpositie en stijgt de koers verder, dan zie je dat iedereen plotseling zijn shortpositie tegelijkertijd wil indekken. Er ontstaat dan een run op het aandeel, een short squeeze. Als andere handelaren daar lucht van krijgen, dan gaan zij juist snel long. Zo onstaat er een hectisch spel.”

Als laatste nog even met het ABP gebeld in Heerlen, met 330 miljard gulden belegd vermogen één van ’s werelds grootste pensioenfondsen. We komen niet verder dan de receptioniste. “Effecten zegt u... Even kijken naar wie ik u daarvoor moet doorverbinden (vijf seconden stilte)... Meneer, effecten... heeft dat met aandelen te maken?”



Rutger Derksen is marktredacteur van IEX. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op derksen@iex.nl

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Rutger Derksen

Auteur:

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.