Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Liever ASMI dan ASML

Op 12,37 euro, 16% lager, voel ik aandrang opkomen om ASML weer in mijn IEX Portefeuille op te nemen. Ik nam in maart op 15,66 euro tijdelijk afscheid. ASML heeft vanmorgen de bange vermoedens bevestigd die ik drie maanden geleden koesterde.

Het bedrijf krijgt meer last van de economische tegenwind dan zowel het management als beleggers tot voor kort bereid waren onder ogen te zien. De resultaten over het tweede kwartaal zijn nog niet eens zo beroerd.

Orders voor 33 systemen, 29 nieuwe en vier gereviseerde, zijn perfect volgens de verwachting ontvangen. De behaalde omzet van 844 miljoen euro valt ook mee: een daling van 8% ten opzichte van het voorgaande kwartaal en van 10% ten opzichte van hetzelfde kwartaal 2007.

De nettowinst kreeg bovendien een forse opsteker dankzij een eenmalige belastingbate van circa 70 miljoen euro.

Maatregelen
Het venijn zit hem in de staart van het bericht, daar waar de verwachting voor 2008 wordt uitgesproken. ASML houdt er nu rekening mee dat onder de verslechtering van het economische klimaat klanten alleen nog te porren zijn voor upgrading van hun machinepark, maar naar niet bereid zijn te investeren in capaciteitsuitbreiding.

Dat lijkt mij een realistisch geformuleerde verwachting, die zich echter moeilijk in cijfers laat vatten. In termen van omzet vertaalt ASML het in een vermoedelijk dit jaar met 20% dalende omzet. Dat is het dubbele percentage van wat drie maanden geleden bij de publicatie van cijfers over het eerste kwartaal werd voorzien.

Over het effect op de winst doet ASML geen directe uitspraken, maar wel over de maatregelen die worden genomen om winstdaling zoveel mogelijk te beperken. Zoals viel te verwachten, kan en wil de onderneming uit Veldhoven niet tornen aan het de R&D budget. Die bedragen gemiddeld 14% van de omzet.



Tijdsperiode grafiek: 

Bezuinigingen?
Nu de omzet met 20% daalt, wegen de R&D kosten dit jaar relatief zwaarder. Ik verwacht dat ze oplopen tot zo'n van de 17% omzet. Op de salarispost valt weinig of niets te besparen. Human capital is een cruciaal element. ASML ziet de wat langere termijn kennelijk nog niet zo somber in, dat ze nu al afscheid wil nemen van medewerkers.

Er kan alleen worden bezuinigd op directe productie- en algemene verkoop- en administratiekosten. De eerste post kan worden gereduceerd door flexibeler met productie om te springen. Wat hiermee precies bedoeld wordt, is niet duidelijk. Ik neem aan dat het om de wat minder geavanceerde assemblagewerkzaamheden gaat.

Wellicht kan het gebruik worden gemaakt van flexibele werkkrachten, of van meer flexibele werkroosters voor vast personeel. Het effect hiervan kan niet zo heel groot zijn. Meer kwantitatief inzicht wordt gegeven in de bezuinigingsmogelijkheden op algemene (SG&A) kosten van nu gemiddeld zo'n 6% van de omzet.


Klik op tabel voor MS-Excel-sheet

Winstdaling 2009
De voorgenomen 10% reductie hiervan zet evenmin veel zoden aan de dijk. Deze maatregelen demonstreren eens te meer dat de kostenstructuur van een onderneming als ASML behoorlijk rigide is. Daaruit vloeit voort dat een omzetdaling buitenproportioneel zwaar doortikt in het resultaat onder aan de streep.

In mijn taxatie van maart van dit jaar hield ik rekening met een winstdaling met 23% van 1,49 tot 1,15 euro per aandeel, er van uitgaande dat de omzetdaling ruim tweemaal zo sterk in het resultaat doorwerkt. In die taxatie ging ik er al van uit dat bezuinigingen in de vandaag aangekondigde delen van het bedrijf.

Bij een nu door ASML in het vooruitzicht gestelde mogelijkheid van een omzetdaling van 20% hoort een 45% daling van het resultaat. Dankzij die al genoemde belastingbate van circa 70 miljoen euro in het tweede kwartaal blijft de verlaging beperkt tot 35%. De taxatie gaat dienovereenkomstig naar 1,02 euro per aandeel.



Tijdsperiode grafiek: 

Liever ASMI
Nog belangrijker dan omzet- en resultaat in 2008 is hoe ASML zich in 2009 roert, als een recessie nog veel diepere sporen kan trekken. Hoe het concern in de jaren 2001-2003 presteerde, is wat dat betreft niet geruststellend. Toen werden de resultaten diep in het rood gedrukt door de negatieve effecten van een onfortuinlijke overname.

Dat lot blijft ASML dit keer bespaart, maar als de westerse economieën in 2009 werkelijk in recessie gaan, dan kunnen de resultaten forser dan in 2008 onder druk komen te staan. Ondanks dat aandeel nu veel eerder verwacht aanmerkelijk goedkoper kan worden opgepikt, denk ik dat ik dat ik toch nog even aan de verleiding weerstand biedt.

Wie in deze markt persé in de chipsector wil beleggen, kan dat beter doen via ASMI. Het is de laatste weken stiller geworden, maar ik mag aannemen dat Applied Materials nog even geïnteresseerd is de overname van de front-end activiteiten dan drie maanden geleden. In deze markt heeft ze natuurlijk geen bijzondere haast.

Bescherming
Ze wacht eerst de kwartaalcijfers van ASMI af. Die kunnen ook bijna niet anders dan tegenvallen, maar dit kan juist het laatste duwtje zijn voor vader en zoon Del Prado. Dan kunnen zij wellicht tegen een nog prima verkoopprijs zich onder de warme vleugels koesteren van de tien keer zo grote Amerikaanse concurrent.

Mocht de chipmarkt aantrekken, dan profiteert ASMI vermoedelijk evenveel als ASML. Zit het tegen, dan biedt het bod van Applied Materials nog enige bescherming.


Jacques Potuijt is onafhankelijk beurscommentator en onder meer IEX, VEB en Cash-columnist. Hij was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam en was ooit oprichter van het ABN Amro Trans Europe Fund. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Jacques Potuijt belegt peroonlijk uitsluitend in beleggingsfondsen. Als hij spreekt van “mijn favorieten aandelen” zijn het altijd de aandelen waarover hij schrijft en adviseert en die in portefeuilles van geadviseerde clienten kunnen zijn opgenomen. Potuijt beheert geen vermogen voor derden, maar consulteert slechts over hun beleggingsbeleid, waarbij ze volledig vrij zijn de adviezen al dan niet op te volgen en zelf ten volle verantwoordelijk blijven voor hun belegginsbeslssingen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op potuijt@iex.nl.

Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jacques Potuijt

Auteur:

Jacques Potuijt studeerde bedrijfseconomie met specialisatie financierings- en beleggingsleer aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkt sinds 1973 in de financiële en beleggingswereld. Vanaf 1980 bij Algemene Bank Nederland (later ABN Amro) achtereenvolgens als beleggingsanalist, fund manager (oprichter van en...

Recente artikelen van Jacques Potuijt

  1. De komkommers zijn gaar
  2. Okkerse versus Altman

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 juli 2008 16:08
    Jacques, houd alsjeblieft op met je commentaar op asml. Nu zeg je nog stoer dat je in maart afscheid nam op 15.66; je vergeet te vermelden dat ze vervolgens binnen de twee week doorspoten naar 19.50 (30% hoger). Nu ben je weer flauw op 12.37 en er staat alweer boven de 14. Gewoon kopen die dingen; goed bedrijf, goeie produkten, goeie winsten. Of denk je echt dat de markt had verwacht dat ze met super cijfers zouden komen. Gezien de economische omstandigheden keurig gepresteerd.

    Met vriendelijke groeten,

    Keesos
  2. forum rang 10 voda 16 juli 2008 16:14
    Tja, verschil van mening mag(moet) er zijn:

    MARKET TALK: ASML advies verhoogd naar buy van hold - ING


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Analist Marcel Achterberg van ING heeft het advies voor ASML verhoogd naar buy van hold, in reactie op de verkoopgolf die het aandeel vandaag heeft overspoeld. Het koersdoel is neerwaarts bijgesteld naar EUR14,50 van EUR15,00. "De resultaten van ASML versloegen de verwachtingen, maar de verwachting voor het gehele jaar werd verlaagd. Dat laatste is geen grote verrassing, gezien de terugval in de sector", aldus Achterberg. De koersdaling van de chipmachinemaker acht hij overdreven. Hij gelooft daarom dat dit een kans is om het aandeel ASML te kopen. Omstreeks 16.05 uur noteert het aandeel 5,6% lager op EUR13,99, terwijl de AEX met 1,2% daalt. (AVS)



    Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

  3. forum rang 4 ischav2 16 juli 2008 16:53
    Potuijt kwam meen ik eind vorig jaar met een stuk dat je ASML en ASMI niet meer moest hebben in het blad Effect. De koersen noteerden toen resp. 24 en 20 euro. Ik heb ze toen allen verkocht. Ik ben hem daar dankbaar voor. De stukken die hij schrijft zijn degelijk onderbouwd en cretologie zonder argumentatie gaarne acherwege laten s.v.p. !
  4. forum rang 10 voda 24 april 2009 20:38
    Dit kan een significante impact op zowel ASMI als ASML hebben!

    Duitsers maken ultrasnelle computerchip
    24 april 2009, 19:36 | ANP
    KARLSRUHE (ANP) - Een internationaal team van wetenschappers aan de universiteit van het Duitse Karlsruhe is erin geslaagd een ultrasnelle siliciumchip te bouwen. Die verwerkt informatie vier keer sneller dan de huidige recordhouder van Intel.

    Dit heeft de universiteit vrijdag laten weten. De nieuwe chip kan meer dan 100 gigabit per seconde verwerken. De chip verbindt de klassieke elektronica met informatieverwerking via licht.

    Het is al enkele jaren bekend dat informatieverwerking via licht uiteindelijk sneller zou kunnen werken dan langs elektronische weg. De onderzoekers hebben een nieuw organisch molecuul ontwikkeld voor de geleiders van de lichtsignalen, waardoor de hoge prestaties mogelijk worden.

12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.