Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Olieprijs op randje van koopsignaal

TA: Olieprijs op randje van koopsignaal

Een van de opvallendste bewegingen vindt plaats op de grondstoffenmarkten, waar de olieprijs in enkele dagen zo’n 2,5% is opgelopen. Dit jaar steeg de prijs van Brentolie al ruim 18% in waarde. Daarnaast zien we dit jaar ook edelmetalen goed op koers lopen, naar hogere niveaus.

Andere opvallende winsten zagen we op de obligatiemarkten, waar de rentes juist flink daalden. Hieronder bekijk ik behalve de AEX, ook het koersverloop van olie, goud, palladium, Nederlandse 9-jarige staatslening (NL 5,5% 2028), Bund Future en de iShares Euro Corporate tracker (belegt in Europese bedrijfsleningen). De combi van sterke grondstoffen en obligaties kan de voorbode zijn van economisch herstel.

AEX blijft goed liggen

Nederlandse beurs veert op vanaf de onderzijde van het stijgende trendkanaal.


AEX licht overgekocht

Enige minpuntje is de overbought-conditie, die we van de RSI van de AEX kunnen afleiden. De RSI (onderste helft van de grafiek) geeft op korte termijn een lichte overbought-conditie (licht overgekocht) aan. De RSI (Relative Strength Index) is een technische indicator die de kracht van de laatste koersstijgingen vergelijkt met die van de laatste koersdalingen. Hiermee kunnen overgekochte (waarde RSI hoger dan 70: overbought) condities gevonden worden. Let op. Hieraan kunnen geen directe koop- of verkoopsignalen ontleend worden, want een beurs in een sterke stijgende trend kan soms wekenlang overbought blijven.

Het gaat bij de RSI vooral om divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop en de indicator zelf. Deze situatie treedt op indien de koers nog hogere toppen vormt, terwijl de RSI lagere toppen begint te vormen. Dat zijn vaak signalen van een nakende trendverandering, maar daar is thans geen sprake van.

https://www.tostrams.nl/grafieken/10-rsi.gif


Olieprijs zet weerstand 63,73 onder druk  

De olieprijs (Brent) weet technisch te verbeteren. De potentiële hogere koersbodem op de grafiek signaleert aantrekkende vraag naar de prijs van ruwe olie. Bij het verlaten van de dalende trend trad al een eerste verbetering op.

Na een eventuele doorbraak en slotstand boven weerstand 63,73 (top van 7 december 2018) komt er mogelijk meer opwaarts potentieel vrij. De olieprijs (Brent) biedt steun rond 59,75 (bodem van 29 januari). Na een uitbraak boven weerstand 63,73 wordt 86,74 (top van 3 oktober) het volgende opwaartse koersdoel.


Goud vormt een hogere koersbodem

Het edelmetaal goud valideerde de stijgende trend, nadat de voorgaande top van januari gebroken. Het feit dat we nu een hogere bodem boven die oude top vormen, valideert de eerdere technische verbetering. We houden rekening met verdere koersstijging richting 1.375,30 (top van 6 juli 2016).

Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat steun 1.276,80 (bodem van 21 januari) intact blijft.


Palladium zet opmars voort

Palladium heeft de oude stijgende trend hervat nu een voorgaande koerspiek opwaarts is doorbroken. Hiermee is een verbetering is opgetreden. Palladium vormt weer hogere toppen en bodems. Deze stijgende trend heeft aan de bovenkant ruimte richting weerstand 1.500,00 (berekend koersdoel).

Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat steun 1.208,00 (bodem van 7 december 2018) intact blijft.


9-jarige staatslening flirt met weerstand

De stijgende trend van de NL 5,5% 2028 heeft aan de bovenkant weerstand rond 148,76 (gevormd op 18 juli 2018). Het technische plaatje van de NL 5,5% 2028 blijft positief zolang het patroon van hogere toppen en bodems wordt voortgezet. Steun bevindt zich rond 142,96 (bodem van 3 juli 2014).

Bund Future blijft sterk

De trend van de Bund Future is opwaarts gericht. De hogere toppen en hogere bodems geven aan dat beleggers op hogere niveaus durven (bij) te kopen. Eerste koersdoel bevindt zich op 168,86 (top van 24 juni 2016). De stijgende trend is intact zolang de Bund Future hogere toppen en bodems blijft vormen. De steun ligt rond 162,51 (bodem van 13 december 2018).


Europese Corporate Bond Index in stijgende trend

De tracker iShares Euro Corporate Bond (belegt in Europese bedrijfsleningen) is opwaarts gericht. De hogere bodems voor de Europese Corporate Bond Index signaleren koopkrachtige vraag onder de beleggers. De uptrend biedt weerstand rond 135,57 (gevormd op 2 maart 2018). Na een uitbraak boven weerstand 135,57 wordt 138,84 het volgende opwaartse koersdoel.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
245 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 8 9 10 11 12 13 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
MDJ_0
0
quote:

Vidoque schreef op 15 feb 2019 om 07:52:


Vanaf 08.00 uur gaan de koersen weer omhoog...


Reken er maar op! Gaan weer knallen vandaag. Vrijdag dunne markt dus makkelijk een richting in te duwen. Al weken/maanden vrijdag groen, dus vandaag niet anders!

Maar goed succes vandaag :
ONN
0
quote:

MDJ_0 schreef op 14 feb 2019 om 21:13:


Maar goed ik heb de wijsheid niet...

:)))Fiets ze opa. Van mij ook een ABje.

Goedemorgen...
MDJ_0
0
DSM wat een fantasie aandeel hè

Al op 90 euro waar gaat dit heen? Als een raket naar de maan?

Dik 25% erbij dit jaar
geen_optie
0
quote:

geen_optie schreef op 14 feb 2019 om 09:32:


misshcien doe ik het wel, nieuw draadje maken idd
hoef ik het hier niet te vervuilen met mij 'journal'


ik ga mij even hierop bezinnen
laatste tijd watveel tijd hier doorgebracht

ik ga een tijdje zonder dit forum doen
stop ook even met lezen. t is met social media, als je iets post, blijf je ook kijken / lezen

journaling werkt voor mij op zich wel, maakt me objectiever in mijn trades
maar nog even kijken of dat dan op dit draadje of forum moet zijn. Even pas op de plaats.

Contact kan via mailtje naar baudo@protonmail.com of naar de borrel komen :D
245 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 8 9 10 11 12 13 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 07:30 TA: Zwaargewichten steunen AEX
  2. 24 apr TA: Zware test Europese beurzen 126
  3. 23 apr TA: Olieprijs explodeert 86

Gesponsorde links