Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Somberheid overheerst onder experts

Somberheid overheerst onder experts

Het enthousiasme onder de experts voor januari heeft heel goed uitgepakt. De AEX ging met maar liefst 6,7% omhoog. Voordat u magische voorspelkrachten aan deze groep met experts gaat toekennen, ook voor december 2018 was men erg enthousiast en u weet hoe die maand is verlopen.

Met de stijging van januari is de decemberdaling meer dan goed gemaakt. Het is daarmee bijna de beste januarimaand ooit. Het moet alleen januari 1984 voor laten gaan. Dat record zal niet snel gebroken worden, want toen gingen de koersen met 17,3% omhoog. 

Pessimisme terug van weggeweest 

Voor februari verwacht 30% van de ondervraagden een stijging van de AEX, terwijl 37% van een daling uitgaat. Ergo het pessimisme is weer terug. Over de winsten had men niet veel te vertellen. Maar de huidige kwartaalberichten zijn dan ook redelijk in lijn der verwachting. De economie behoort tot de belangrijkste zorgen. 

Voorspelling februari  
optimistisch 30,0%
neutraal 32,9%
pessimistisch 37,1%
per saldo -7,1%

 

Half jaar outlook neutraal

Voor de wat langere termijn is men neutraal. Ook hier was 30% positief gestemd, maar het percentage pessimisten was lager; 27%. 

Voorspelling half jaar  
optimistisch 30,0%
neutraal 42,9%
pessimistisch 27,1%
per saldo 2,9%


Hoe denkt u over de economie?

Deze maand ging de speciale vraag over de economische vooruitzichten. Deze worden steeds een beetje somberder. We hebben de experts dan ook de vraag voorgelegd: wat nu?

Maar liefst 54% denkt dat het in Europa een periode van mindere economische groei gaat worden. Maar geen recessie. Tenminste 15% van de geënquêteerden verwacht dat wel. 13% denkt dat als Brexit en de handelsbesprekingen goed zijn afgelopen, we dan weer een stuk zonniger tegen de economie aankijken. En 18% denkt dat de huidige terugval vooral door eenmalige factoren komt. 

Goede maand voor expertkeuzes

De aandelenkeuzes waren goed in januari. Alleen Unilever viel bij de verwachte toppers erg tegen. Met een min van 2% was het het slechtste aandeel in de AEX. Maar de overige namen in het lijstje deden het allemaal prima.

Bij de floppers was er ook één uitzondering, ArcelorMittal met een plus van 11%. Pers saldo stegen de toppers met 7,8% terwijl de floppers met slechts 6,8% in koers groeiden.

Toppers januari Stemmen Rendement Floppers januari Stemmen Rendement
ASML +15 +11,7% Altice -19 +4,9%
Galapagos +10 +11,5% Signify -8 +5,9%
ING +7 +9,6% Randstad -8 +5,0%
Unilever +4 -1,6% ArcelorMittal -7 +11,3%
Gemiddeld   +7,8% Gemiddeld   +6,8%
AEX   +6,7%      

 

ING favoriet en Altice weer niet

Voor de komende maand staat zowaar ING weer eens op nummer 1. Alle ellende van het afgelopen jaar lijkt vergeven en vergeten. Op nummer twee staat Shell. De experts denken dat het effect van de mooie cijfers nog even doorloopt.

Altice staat wederom bovenaan bij de floppers. Daar staat het het laatste jaar (!) bijna onafgebroken. Hoewel nu met wat minder overtuiging.

Net na Altice komen KPN en Randstad. KPN waarschijnlijk omdat de overnamegeruchten wellicht verdampen en Randstad om het een cyclisch gevoelig bedrijf is. 

Toppers februari Stemmen Floppers februari Stemmen
ING +12 Altice -8
Royal Dutch Shell +7 KPN -7
Galapagos +3 Randstad -7
Philips +3 Signify -5

Er deden deze maand 70 beleggingsexperts aan de enquête mee. 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Column door: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

 1. 22 sep Hollandse Aandelenavond: Wouter Slot
 2. 21 sep Hollandse Aandelenavond: Jos Versteeg
 3. 17 sep Hollandse Aandelenavond: Jim Tehupuring 1

Gerelateerd

sentiment

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1 Post
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 TURBO-TA 6 februari 2019 10:34
  Goede maand voor expertkeuzes????


  Toppers januari Stemmen Rendement
  ASML +15 +11,7%
  Galapagos +10 +11,5%
  ING +7 +9,6%
  Unilever +4 -1,6%
  Gemiddeld +7,8%
  Floppers januari Stemmen Rendement
  Altice -19 +4,9%
  Signify -8 +5,9%
  Randstad -8 +5,0%
  ArcelorMittal -7 +11,3%
  Gemiddeld +6,8%
  AEX +6,7%
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: sentiment
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare