Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Vooruitblik vastgoed 2019

TA: Vooruitblik vastgoed 2019

Technisch zullen we waarschijnlijk eerst van tussentijdse oplevingen in de aandelenbeurzen kunnen genieten, januari is in vergelijking met de andere maanden vaak één van de betere beursmaanden voor aandelen.

Een verklaring hiervoor is het fenomeen window dressing. Professionele beleggers verkopen aan het einde van het jaar hun kleine posities en verliesgevende aandelen, zodat die niet meer in de boeken worden getoond. De vrijgekomen liquiditeiten worden in het nieuwe beursjaar gebruikt om de portefeuille opnieuw in te richten, waardoor extra vraag ontstaat.

Ook rond de afgelopen jaarwisseling hebben we dit verschijnsel kunnen waarnemen. Een zwak einde van het oude jaar, gevolgd door koopjesjagers die de koersen weer omhoog trokken in het nieuwe jaar.

Eerste vijf beursdagen van januari

Een andere beursregel stelt dat de eerste vijf handelsdagen van de maand januari voorspellend zijn voor de rest van het jaar. In de afgelopen vier decennia zijn de eerste vijf beursdagen van januari inderdaad een perfecte voorspeller gebleken: in ongeveer 8 van de 10 gevallen klopte die regel.

Nu 2019 positief van start is gegaan, in elk geval in de eerste 5 dagen, signaleert dit dus een positieve voorspelling.

Koopjesjagers

Beleggers reageerden eind vorige week verheugd op het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat veel beter uitviel dan verwacht. De eerste beursweek van 2019 werd op de valreep hierdoor gered.

Het sentiment werd o.a. opgekrikt door de recente positieve berichtgeving over de Chinees-Amerikaanse handelsvete. Bovendien is deze week een Amerikaanse delegatie in China om  te onderhandelen over een nieuw handelsoverleg.

Ook de uitspraken van Fed-voorman Powell, hij geeft aan geen haast te zullen maken met nieuwe rentestappen, werden goed ontvangen. Kortom, op korte termijn zijn er meerdere reden voor koopjesjager om in te stappen.

AEX

Voor de AEX-index is het ultrakorte termijn beeld het interessant, want vorige week brak de Amsterdamse hoofdindex op korte termijn uit de correctieve (dalende) fase. Bovendien heeft de steun rond 476,71 (bodem van 31 januari 2017) zich goed bewezen.


Vastgoed

Vandaag geef ik de vooruitzichten van vastgoed voor het beleggingsjaar 2019. Veel beleggers zien beleggingen in vastgoed wel zitten, ondanks politieke en economische onzekerheden. Vooral institutionele partijen noemen de vooruitzichten voor de komende jaren nog steeds gunstig.

Ook is men geporteerd door het prima dividendrendement. Door de koersdalingen van vorig jaar zijn de dividendrendement fors opgelopen, bij sommige fondsen zelfs tot ruim 8%. Men verwacht ook in de komende jaren hoge rendementen.

Een doorslaggevend argument is dat de gebruikersmarkten prima blijft, maar dat ook de vraag van beleggers blijft aanhouden. Deze dubbele vraagdruk zorgt ervoor dat vastgoedrendementen zeer aantrekkelijk blijven.

Onguur klimaat

Toch vallen de rendementen in de praktijk tegen. Het ongure beursklimaat van 2018 heeft de koersen in de vastgoedsector onder druk gezet. De meeste vastgoedfondsen sloten het jaar ver onder de beginstand af. De slechte prestaties zijn deels veroorzaakt door de rentestijging. Veel vastgoedfondsen zijn daar gevoelig voor.

Een goed voorbeeld van de matige performance van vastgoed, geeft de MSCI World Real Estate Index, deze beweegt al ruim 2 jaar zijwaarts, met forse uitslagen op en neer. Ook veel van de op de Nederlandse beurs genoteerde Vastgoedfondsen doen het de laatste jaren niet zo goed, hieronder bespreek er enkele.

Wereldwijd vastgoed

De MSCI World Real Estate Index fluctueert tussen steun 183,60 (bodem van 18 november 2016) en weerstand 214,11 (gevormd op 26 januari 2018). Het technische plaatje van de MSCI World Real Estate Index weet niet te overtuigen.

Dalende toppen binnen deze range geven aan dat er nog verkoopdruk in de markt aanwezig is. Blijf voorzichtig en houd er rekening mee dat een doorbraak en slotstand onder de steun verdere koersdalingen zal uitlokken.

Vooruitblik vastgoed 2019

Op dit moment lijkt zich een zwak scenario in de Vastgoedsector te voltrekken. Dalende toppen geven aan dat er nog verkoopdruk in de markt actief is, derhalve blijven de vooruitzichten negatief. Pas bij bewezen steun rond 183 komen er weer koopkansen.

 

Unibail-Rodamco-Westfield  kent zwak sentiment

Verkopers houden Unibail-Rodamco-Westfield nog steeds in hun greep. Er is sprake van een krachtig dalende trend met ruimte richting steun 119,85 (bodem van 28 mei 2010). Bij oplevingen blijft Unibail-Rodamco-Westfield duidelijk steken onder voorgaande koersbodems. Weerstand wacht rond 163,50 (gevormd op 22 oktober 2018).

Vooruitblik Unibail-Rodamco-Westfield 2019

De krachtige neerwaartse trend in Unibail-Rodamco-Westfield is ongebroken. Zelfs na de recente daling zien we nog geen koopkansen. Er kan hooguit een korstondig tussentijds herstel optreden. Wie dat wil benutten kan meeliften tot maximaal 163,55. Defensieve beleggers blijven liever aan de zijlijn. Pas rond de niveaus van 2010-2011 komen er weer kansen voor lange termijn beleggers

https://www.tostrams.nl/grafieken/bobrce-m2.gif


Wereldhave bevestigt de dalende trend

Wereldhave heeft de dalende trend hervat nu de laatste bodems neerwaarts zijn gebroken. Verdere koersdalingen richting steun 22,00 (berekend koersdoel) sluiten we niet uit.

Het technische plaatje signaleert verkoopdruk zolang er lagere toppen op de grafiek worden achter gelaten. Enkel boven weerstand 32,49 (top van 31 augustus 2018) klaart het beeld op.

Vooruitblik Wereldhave 2019

De negatieve trend in Wereldhave is intact. Derhalve zien we nog geen koopkansen. Dalende toppen geven nog steeds verkoopdruk aan, derhalve blijven de vooruitzichten negatief.


VastNed Retail vormt lagere koerspieken

Het feit dat de oude koersbodems en de nieuwe koerstoppen elkaar overlappen, geeft aan dat de verkoopdruk in VastNed Retail beperkt is. Wij blijven echter behoedzaam, zolang we lagere toppen zien.

Die geven immers aan dat er sprake is van verkoopdruk. Bovendien licht de steun op 25,35 (bodem van 13 maart 2009) nog ver weg. Het potentieel is beperkt tot 34,37, pas daarboven klaart het beeld op.

Vooruitblik Vastned Retail 2019

Het zwakke koersverloop in Vastned Retail geeft aan dat de verkoopdruk nog niet weg is. Vooralsnog is een positie aan de zijlijn het beste.

NSI stuit op de weerstand 37,10

NSI heeft binnen de horizontale trend het koersdoel rond weerstand 37,10 (gevormd op 20 april 2018) bereikt. De neutrale fase wordt opwaarts afgerond zodra NSI boven de weerstand weet te breken.

Dan mag men verdere koersstijging verwachten. NSI heeft pas steun rond 31,85 (bodem van 17 augustus 2018).

Vooruitblik NSI 2019

Het zijwaartse verloop in NSI geeft aan dat de markt in evenwicht is. Er is pas steun rond 31,85.


Technisch bezien blijft Eurocommercial Properties zwak

Eurocommercial Properties vormt een lagere top onder de voormalige bodem. Deze oude steun fungeert thans als nieuwe weerstand.

Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief. Er ligt steun op 22,41 (bodem van 16 december 2011). De weerstand ligt rond 32,77 (gevormd op 13 maart 2017).

Vooruitblik Eurocommercial Properties 2019

Het uitermate zwakke koersverloop in Eurocommercial Properties geeft aan dat de verkoopdruk nog niet weg is. Voorlopig kunnen beleggers hier beter vanaf blijven.


Frans Vastgoed nog niet gedraaid

Het Franse vastgoedfonds Klépierre beweegt binnen een dalende trend. De lagere toppen op de grafiek signaleren verkoopdruk boven de markt. Zolang de dalende trend intact blijft, mogen verdere koersdalingen in Klépierre worden verwacht.

De steun bevindt zich rond 25,05 (bodem van 7 september 2012). Het vastgoedfonds heeft weerstand rond 31,24 (top van 16 november 2018).

Vooruitblik Klépierre 2019

De negatieve trend in Klépierre is intact. Derhalve zien we nog geen koopkansen.

Dalende toppen geven verkoopdruk aan, dus blijven de vooruitzichten negatief. De beste positie is thans aan de zijlijn.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Eurocommercial Properties

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Vastned

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Wereldhave

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NSI

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
157 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
ren-je-dement
0
Maar waarom het hier zo saai is geworden: de één raadt je af ook zelfs maar naar opties te kijken, de anderen boren steevast TA de grond in, dan is er nog een groep die gratis tips en tops wil hebben, er zijn er wat die elke dag hetzelfde beweren en ook nog in exact dezelfde bewoordingen en de rest, en dat is verreweg het ergste, zet alle t's en d's verkeerd.
ONN
0
Claudio Bizarro
0
Der dax tendiert wieder nach süden..

Samsung zou Philips een Boost kunnen geven..

Naar beneden..
knax63
0
Als we geen oudjaarsdag rally hebben gehad dan nieuwjaar rally. Da's toch altijd zo. De wereld gaat geweldig. Of toch maar niet?

De schuldenberg is sinds 2008 50tot 100% gestegen. En dat moet van winstgroei betaald worden.

Bedrijven kopen eigen aandelen in via aankoopprogramma's. Dus vraag naar eigen aandelen...

Rente is wel wat gestegen maar daalt ook wel weer wat.

Fed en en doen vals geld spel.
Formule1-Fan
0
triest dat je belaserd wordt dat er met kesrtdagen low moest komne dat niemand er bij kon zijn om te scheppen op low.

nu natuurlijk weer up kan ook niet aders om gam te doen.
crux
0
Alle op de Nederlandse beurs genoteerde vastgoedfondsen worden technisch geanalyseerd, behalve de grootste en belangrijkste nl. AEX-fonds Unibail-Rodamco-Westfield.
Waarom is mij volstrekt onduidelijk !
BenR
0
GM..

Omhoog naar 10782 en/of 10802 top?
omlaag naar 10748 10736 10694 10633
pick your choice :)
'd Aandelen
0
Goedemorgen,

een best begin ONN gisteren, neem je de future DAX weleens overnight?
Ik beperkt met mijn kleine porto tot de FDXM , jammer dat die mini futures AEX niet in trek zijn en zeer lage omzetten hebben.
De FTI vind ik te groot en dan kan het hard gaan wanneer je mis zit.
Het liefst handel ik op de AEX en nu alleen met opties.
Formule1-Fan
0
Waarom ineens weer sluis open up alleesn maar zonder daling
al ruim week gaan we up al is het een lagere opening.

oja, nog gam staat er open, daar moet het naartoe, dax 10870, fruts 23800
Diminhu
0
We zitten gewoon in een logische herstelbeweging, om die steun rond 477 te kunnen kraken, wat voorlopig nog niet gelukt is (triple bodem). Dit kan nog wel tot 500 of 506 gaan. Kan ook zomaar nu al nieuwe top zijn rond 495. Target is nog steeds 466 (na 477), na 466, 450. Met tussentijdse herstelbegwingen die altijd bij een daling horen. Net zoals tussentijdse correcties bij een stijging horen.
Formule1-Fan
0
vals spelen is dit alleen maar om gam te doen op de sl shorts even het geld ophalen van andere die op hoop hadden ingeldg. dalen amper en stijgen als de beste.
het is weer helemaal terug het pyramide spel
Formule1-Fan
0
fruts worden gewoon getrieerd vandaag om gam te doen 23711
op dax triggeren ze ook naar stoplosje dat je verplicht te laten verkopen.
opa
1
quote:

ren-je-dement schreef op 8 jan 2019 om 08:27:


Maar waarom het hier zo saai is geworden: de één raadt je af ook zelfs maar naar opties te kijken, de anderen boren steevast TA de grond in, dan is er nog een groep die gratis tips en tops wil hebben, er zijn er wat die elke dag hetzelfde beweren en ook nog in exact dezelfde bewoordingen en de rest, en dat is verreweg het ergste, zet alle t's en d's verkeerd.


Goedemorgen allemaal ,

Ren-je als je uitgelezen bent over 1 paar maanden .
Nog heel veel leesplezier voor jou .:)

www.youtube.com/watch?v=sYiXfALl_7c
'd Aandelen
0
quote:

ONN schreef op 8 jan 2019 om 09:44:


(Bijna) nooit Daan. Les 1 hè ? :)


Het lijkt mij ook zeer riskant om overnight te gaan met de FDAX, zeker gezien de koersuitslagen die af en toe voorbij komen.
157 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 16 jan TA: Onzekerheid blijft 200
  2. 15 jan TA: Beurs laat kopje hangen 267
  3. 14 jan TA: Spanning stijgt 222

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 499,87 +0,34%
  2. Ga naar: Hefboomproducten
  3. NSI 34,900 +1,90%
  4. Vastned 31,800 +1,92%
    Ga naar: Hefboomproducten
  5. Wereldhave 28,510 +1,06%
Gesponsorde links