Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Fed zorgt voor nieuwe verkoopdruk

TA: Fed zorgt voor nieuwe verkoopdruk

De druk op de beurzen blijft toenemen. Ook de Amerikaanse Fed wist het tij niet te keren. Hoewel ze hebben aangegeven de rente komend jaar maar slechts tweemaal te verhogen, reageerden beleggers alsnog teleurgesteld op de verhoging van gisteren.

Wellicht dat veel beleggers hadden gehoopt dat de Fed, onder druk van president Trump, ook de renteverhoging van gisteren niet zou doorvoeren. De Fed bezweek echter niet onder de politieke druk.

AEX-index

De Nederlandse beurs blijft onder de 500 punten noteren en het lijkt een lastig karwei te worden om de week alsnog boven de langetermijnsteunzone tussen 500-506 punten af te sluiten.

Dit zou betekenen dat de verzwakkingen worden bevestigd en er naar onderen ruimte vrijkomt voor een grotere koersdaling. Het technische beeld brokkelt hierdoor verder af.


AEX Total Return index

Ook bij de AEX Total Return index, de herbeleggingsindex van de Nederlandse beurs, lijkt een belangrijk niveau te sneuvelen. Steun, 1.666, gevormd door de bodems van eerder dit jaar, staat flink onder druk.

Een weekslot onder deze steun zal het technische beeld flinke schade toebrengen. De lagere top die de afgelopen weken is gevormd, wordt dan afgerond. Verkopers domineren het koersverloop en bepalen momenteel de richting.

Een weekslot onder de steun zal de weg vrijmaken voor een daling richting de oude toppen uit 2015 rond 1.500 punten.


Zwaargewichten

Een belangrijk deel van het koersverloop van de Nederlandse beurs wordt bepaald door een aantal zwaargewichten. De drie grootste aandelen zijn goed voor ongeveer 40% van de waarde van de AEX index. 

Als er een herstel moet komen, zullen deze aandelen daar dus zeker aan moeten bijdragen. Ik loop de technische plaatjes even kort langs en bekijk of er van deze aandelen wat steun mag worden verwacht.

Royal Dutch Shell

De Brits-Nederlandse oliemaatschappij staat mede door de sterk dalende olieprijs al enige tijd onder druk. Door de daling van de afgelopen weken heeft het aandeel flinke schade opgelopen.

De lange termijn stijgende fase vanaf 2016 is afgebroken en het aandeel draait duidelijk omlaag onder het 200-daags gemiddelde. Dit zijn negatieve signalen.

Eerste steun wacht nu rond €24,20, maar er is een fors herstel nodig om het verzwakte technsiche beeld te doen verbeteren.


Unilever

Unilever weet het hoofd nog redelijk boven water te houden. Het aandeel wist vooralsnog te ontsnappen aan de toenemende verkoopdruk op de markten en beweegt per saldo meer zijwaarts.

De herstelbeweging lijkt echter te worden afgebroken en de mogelijk lagere koerstop voorspelt ook niet veel goeds. Een daling richting de steun rond 45 euro valt zeker niet uit te sluiten.


ASML

ASML heeft sinds augustus al flink wat terrein moeten prijsgeven. Daarbij werd de stijgende trend verlaten en is een aantal lagere koerstoppen gevormd.

De steun van de bodem van eind 2017 heeft de koers de afgelopen weken al een aantal keer weten op te vangen. Een overtuigend herstel is vooralsnog echter uitgebleven.

Indien de steun op €141,50 sneuvelt, mag een grotere koersdaling worden verwacht. Volgende koersdoel ligt dan rond €112. Alleen wanneer ASML de correctieve fase van de afgelopen maanden weet af te breken, kan er weer omhoog gekeken worden.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 26 okt TA: Relatieve rust 217
 2. 23 okt TA: Aarzeling om steunpakket 255
 3. 22 okt TA: Indicatoren koelen af 237

Gerelateerd

Reacties

340 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Long Time No See.. 20 december 2018 08:32
  Dit Fed-Baasje maakt op mij een goede en integere indruk..

  Ondanks dat het mij (beetje..) geld heeft gekost..

  Dat andere baasje uit het Witte Huis dat:

  En grote (in deze tijd desastreuze) belasting kadootjes geeft..

  vooral aan zijn vriendjes (en kiezers)..

  En Handels oorlog(en) begint..

  Is een véél grotere bedreiging voor de financiële markten..;)
 2. forum rang 6 Henk Snaph 20 december 2018 08:59
  quote:

  opa schreef op 20 december 2018 08:21:


  Goedemorgen,

  Bedankt voor jullie vriendelijke steun , de operatie van oma is goed verlopen.

  Een prettige feestdagen allemaal.

  Onno en Eric jullie mailbox .
  Fijn te horen opa. Sterkte voor jullie beiden en fijne feestdagen toegewenst.
 3. CubaSalsa 20 december 2018 09:06
  quote:

  ren-je-dement schreef op 20 december 2018 08:44:


  [...]

  Een beetje afwisseling in vocabulaire zou prettig zijn, maar ja, dat heb je met die beta's.


  Hij blijft grappig, zeker goed verdiend de laatste maanden? Cuba heeft gezegd dat hij bij 450 weer terug zou komen, aanstonds is het zover. een mooi slachtveld wel, haha.
340 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 545,95 26 okt
  -8,39
  -1,51%
 2. ASML Holding 309,300 26 okt
  -7,300
  -2,31%
 3. Royal Dutch Shell A 10,536 26 okt
  -0,334
  -3,07%
 4. UNILEVER 50,600 26 okt
  -0,500
  -0,98%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare