Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: AEX +0,5%

Slot: AEX +0,5%

Per saldo lijkt het met een plus van 0,5% een rustige decemberweek te zijn geweest. Eentje zoals we die wel vaker kennen. Intraday hebben we echter bewegingen gezien van bijna dan tien punten op de AEX. 

Maandag was een dramadag mede doordat we het grote verlies van Wall Street moesten verwerken van vorige week vrijdag. De ommekeer kwam dinsdag toen het gerucht de markt in werd geslingerd dat China de importheffingen op auto's wellicht gaat verlagen naar 15% van 40%.

Donald Trump, op en top zakenman en tevens President van de Verenigde Staten, kwam daar nog even overheen met een tweet waarin stond dat 'de gesprekken met China productief zijn'. Olie op het vuur dus. Dat de AEX woensdag bijna 2% hoger sloot, was dan bijna geen verrassing meer.

Donderdag was dan weer een saaie dag waarop de ECB met weinig spectaculair nieuws kwam. De rente bleef gehandhaafd op 0% en het opkoopprogramma werd stopgezet. Leuke headline natuurlijk, maar er had ook mogen staan dat de Europese Centrale Bank gewoon doorgaat met het programma, want de obligaties worden gewoon doorgerold.

De gekste handelsdag van de week was deze, want we kregen heel wat lelijke macrocijfers voor de kiezen. Zowel vanuit China als Europa zwakte de groei veel harder af dan waar analisten rekening mee hielden. Het gevolg was bij opening een fors min van zo'n 1,6%.

Maar uit het niets krabbelde de markten gewoon weer op. Waar het door komt: werkelijk waar geen idee. Aandelen daalden de afgelopen maanden onder andere door recessie angst. Dan lijken de doemdenkers gelijk te krijgen en dan herstelt het weer. Laat ik het zo samenvatten: buy the rumour en sell the news, maar dan precies andersom. Een andere verklaring weet ik niet te bedenken.

Bitcoin weer omlaag

De Europese- en Amerikaanse indices hebben onderaan de streep niet zoveel gedaan. Dat geldt niet voor de Bitcoin die weer even 11,4% moest inleveren. Dit jaar staat de digitale munt meer dan 75% lager.

De lijstjes

  • AEX deze week +0,5%
  • AEX deze maand -2,4%
  • AEX dit jaar -7,0%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar -3,8%
 

AEX

Galapagos (+4,2%) werd op de kooplijst van Credit Suisse gezet. Analisten van de bank vonden het biotechbedrijf een aantrekkelijke overnamekandidaat. Van dat soort uitspraken worden beleggers natuurlijk vrolijk. Aan de andere kant is het kommer en kwel bij Signify (-6,7%). Veel bedrijfsnieuws was er niet. 

Wessanen

AMX

Wereldhave (+6,2%) heeft het laatste beetje vastgoed in Finland verkocht. Nu heeft het vastgoedfonds alleen nog posities in Nederland, België en Frankrijk. Geen bijzonder nieuws maar het aandeel is wel topper binnen de AMX. PostNL (-8,6%) ging door het putje. Positief nieuws was wel dat vakbond FNV niet mocht staken gedurende de feestdagen. 

Wessanen

ASCX

Vastned (+5,3%) werd voor het eerst sinds tijden even opgepikt. Grootste bleeder is Wessanen met een min van 4,6%, al valt deze uitslag nog wel mee. Het merk voor biologisch voedsel heeft dit jaar wel grotere klappen op de beurs gehad. 

 

Zondag schrijft Arend Jan weer een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links