Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: AEX +0,5%

Slot: AEX +0,5%

Per saldo lijkt het met een plus van 0,5% een rustige decemberweek te zijn geweest. Eentje zoals we die wel vaker kennen. Intraday hebben we echter bewegingen gezien van bijna dan tien punten op de AEX. 

Maandag was een dramadag mede doordat we het grote verlies van Wall Street moesten verwerken van vorige week vrijdag. De ommekeer kwam dinsdag toen het gerucht de markt in werd geslingerd dat China de importheffingen op auto's wellicht gaat verlagen naar 15% van 40%.

Donald Trump, op en top zakenman en tevens President van de Verenigde Staten, kwam daar nog even overheen met een tweet waarin stond dat 'de gesprekken met China productief zijn'. Olie op het vuur dus. Dat de AEX woensdag bijna 2% hoger sloot, was dan bijna geen verrassing meer.

Donderdag was dan weer een saaie dag waarop de ECB met weinig spectaculair nieuws kwam. De rente bleef gehandhaafd op 0% en het opkoopprogramma werd stopgezet. Leuke headline natuurlijk, maar er had ook mogen staan dat de Europese Centrale Bank gewoon doorgaat met het programma, want de obligaties worden gewoon doorgerold.

De gekste handelsdag van de week was deze, want we kregen heel wat lelijke macrocijfers voor de kiezen. Zowel vanuit China als Europa zwakte de groei veel harder af dan waar analisten rekening mee hielden. Het gevolg was bij opening een fors min van zo'n 1,6%.

Maar uit het niets krabbelde de markten gewoon weer op. Waar het door komt: werkelijk waar geen idee. Aandelen daalden de afgelopen maanden onder andere door recessie angst. Dan lijken de doemdenkers gelijk te krijgen en dan herstelt het weer. Laat ik het zo samenvatten: buy the rumour en sell the news, maar dan precies andersom. Een andere verklaring weet ik niet te bedenken.

Bitcoin weer omlaag

De Europese- en Amerikaanse indices hebben onderaan de streep niet zoveel gedaan. Dat geldt niet voor de Bitcoin die weer even 11,4% moest inleveren. Dit jaar staat de digitale munt meer dan 75% lager.

De lijstjes

  • AEX deze week +0,5%
  • AEX deze maand -2,4%
  • AEX dit jaar -7,0%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar -3,8%
 

AEX

Galapagos (+4,2%) werd op de kooplijst van Credit Suisse gezet. Analisten van de bank vonden het biotechbedrijf een aantrekkelijke overnamekandidaat. Van dat soort uitspraken worden beleggers natuurlijk vrolijk. Aan de andere kant is het kommer en kwel bij Signify (-6,7%). Veel bedrijfsnieuws was er niet. 

Wessanen

AMX

Wereldhave (+6,2%) heeft het laatste beetje vastgoed in Finland verkocht. Nu heeft het vastgoedfonds alleen nog posities in Nederland, België en Frankrijk. Geen bijzonder nieuws maar het aandeel is wel topper binnen de AMX. PostNL (-8,6%) ging door het putje. Positief nieuws was wel dat vakbond FNV niet mocht staken gedurende de feestdagen. 

Wessanen

ASCX

Vastned (+5,3%) werd voor het eerst sinds tijden even opgepikt. Grootste bleeder is Wessanen met een min van 4,6%, al valt deze uitslag nog wel mee. Het merk voor biologisch voedsel heeft dit jaar wel grotere klappen op de beurs gehad. 

 

Zondag schrijft Arend Jan weer een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Brievenbus
0
Tja, die aandelen onderaan de AMX, shortposities......
Zou wat over geschreven kunnen worden...
Helvan'18
0
quote:

Brievenbus schreef op 14 dec 2018 om 18:10:


Tja, die aandelen onderaan de AMX, shortposities......
Zou wat over geschreven kunnen worden...
Niet nodig, doe jij al tot in den treure, en éen analist is meer dan genoeg!..
Aphrodite01
0
"Maar uit het niets krabbelde de markten gewoon weer op. Waar het door komt: werkelijk waar geen idee."

Uitroken van shorts om daarna de langs uit te roken!
Robin82
0
we dalen eerst factor 3 mee met de dow jones en daarna factor 3 omhoog en daarna (na 16:00uur) reageren we niet meer op de dow jones (opmerkelijk)
Helvan'18
0
quote:

Robin82 schreef op 14 dec 2018 om 19:07:


we dalen eerst factor 3 mee met de dow jones en daarna factor 3 omhoog en daarna (na 16:00uur) reageren we niet meer op de dow jones (opmerkelijk)
Factor?.. Dat hoort thuis bij economie, of wiskunde, laat het daar...
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

  1. 22 mrt Slot: AEX -1,5%
  2. 22 mrt Fondsenrondje: Waardeloze macro's 5
  3. 21 mrt Slot: S&P500 nadert All Time High 6

Gesponsorde links