Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Goud graaft zich uit

TA: Goud graaft zich uit

De sociale onrust in Frankrijk, in combinatie met oplopende inflatie trekt de goudprijs uit het dal. Tijdens maatschappelijke en economische nervositeit zien beleggers goud vaak als een veilige haven. Vandaag bespreek ik enkele goudmijnfondsen, evenals een gerelateerde ETF.

De AEX herstelt binnen dalende trend

De Nederlandse beurs laat een opleving zien, binnen het dalende trendkanaal. De eerste horde wordt gevormd door de gap van begin december. Dit koersgat, afgebakend door de rode cirkel, bevindt zich tussen 511 en 515,98.

De echte weerstand ligt rond 533,91 (gevormd op 7 september). De grafiek biedt een eerste steun rond 476,71 (bodem van 31 januari 2017). Het technische plaatje van de Nederlandse beurs was serieus verzwakt, nadat de koersbodems van oktober en november waren gebroken.


Goud begint weer te glimmen

Het edelmetaal goud heeft een eerdere weerstand rond de toppen van augustus en november gebroken. Eerder al werd de dalende trend verlaten en zijn rond 1180 en 1200 twee hogere bodems gevormd. Vraag naar goud is toegenomen.

Goud biedt een eerste koersdoel richting weerstand 1.309,40 (top van 14 juni). Bij een neerwaartse doorbraak van steun 1.160,26 (bodem van 16 augustus) treedt een verzwakking op.


Newmont Mining beweegt voorzichtig omhoog

Het aandeel Newmont Mining oogt technisch bezien niet slecht. De trend is opwaarts gericht, hoewel er tussentijds steeds flinke correcties. Zolang deze gematigd stijgende trend intact blijft, mag een koersstijging worden verwacht richting weerstand 38,63 (top van 26 juli).

Enkel bij een terugval onder steun 30,93 (bodem van 13 november) verzwakt het beeld. De relatieve sterktelijn (blauwe lijn) is omhoog gericht, wat op een sterkere prestatie van Newmont Mining ten opzichte van de rest van de markt signaleert. De oplopende moneyflow van Newmont Mining wijst er op dat er nieuw geld in de markt komt.


Barrick Gold vormt een mogelijk hogere bodem

Barrick Gold laat een zijwaartse trend zien. De steun bevindt zich rond 12,59 (bodem van 27 november) en de weerstand rond 14,10 (top van 23 oktober). Vraag naar Barrick Gold lijkt weer aan te trekken, nu een potentiële hogere koersbodem wordt gevormd.

Indien Barrick Gold de weerstand weet te breken, verbetert het technische plaatje verder. Na een uitbraak boven weerstand 14,10 wordt 15,52 het volgende opwaartse koersdoel. De stijgende relatieve sterktelijn (blauwe doorlopende lijn) signaleert dat Barrick Gold outperformed.

De moneyflow, die van de beursomzetten wordt afgeleid, is positief. Dit geeft aan dat er vers kapitaal in de markt komt. Voor posities is het nu nog te vroeg, wacht een uitbraak boven 14.10 af.


VanEck Vectors Gold Miners ETF

De VanEck Vectors Gold Miners tracker heeft op korte termijn een herstel ingezet. Aan het einde van de zomer verliet deze ETF al de dalende trend wat de eerste verbetering signaleerde. Nu de koers ook hogere bodems heeft gevormd wordt de verbetering bevestigd en sluiten wij een verdere opleving richting 23,06 (top van 11 mei) niet uit.

Daarnaast zien we ook een stevige moneyflow, wat duidt op een instroom van vers kapitaal. Op lange termijn weet de Gold Miners ETF nog niet te overtuigen.

De ETF VanEck Vectors Gold Miners verbetert op de korte termijn nu de correctieve fase naar boven wordt gebroken. Deze tracker laat afgezien hiervan, bewegingen zien boven steun 18,14 (bodem van 27 september). Voor een nieuwe verbetering is een doorbraak boven weerstand 23,06 (top van 11 mei) noodzakelijk. De steun moet wel stand weten te houden.

Eerder ingenomen posities mag men aanhouden, zolang de steun op basis van de slotkoers intact blijft.
De relatieve sterktelijn (blauwe doorlopende lijn) is opwaarts gericht, wat op betere relatieve prestaties signaleert.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 07 aug TA: Mogelijke Midkap-uitbraak 237
 2. 06 aug TA: Meer boodschappen 335
 3. 05 aug TA: Tech rijp voor dipje 260

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Barrick Gold Corp

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Newmont Corp

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
279 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ren-je-dement 12 december 2018 10:13
  Als je deze stijging niet aan had zien komen zou ik me maar verder niet aan het voorspellen van koersen wagen en stoppen met TA. Beter voor de particuliere belegger.

  De profs pakken alles van je af. Daar is TA voor gemaakt.

  Of volg een cursus. Na tien jaar gaat er al een wereld voor je open.

  Maar ja, de muur....

279 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 559,57 07 aug
  +1,11
  +0,20%
 2. Barrick Gold Corp 28,870 07 aug
  -0,630
  -2,14%
 3. Newmont Corp 68,910 07 aug
  -1,200
  -1,71%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare