Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Lange termijn nog steeds Buy the Dips

TA: Lange termijn nog steeds Buy the Dips

Op deze plaats bespreek ik doorgaans de korte tot ultra korte termijn, als duiding van de actualiteit. Vandaag wil ik toch maar weer eens een lans breken voor de ultra lange termijn ontwikkelingen, met een vooruitblik op de belangrijkste Nederlandse beursindices.

Hoe je het ook wendt of keert, afgezien van het getreuzel op korte termijn blijft het meerjarige trendkanaal van de Nederlandse hoofdindex mooi opwaarts gericht. Recent zijn de koersen zelfs naar de onderkant van het negenjarige stijgende trendkanaal gezakt.

Dat geldt niet alleen voor de AEX-index, maar ook voor de AEX Total Return index, waarbij dividenden worden herbelegd. Zolang de meerjarige opwaartse trends intact zijn, blijft het advies Buy the Dips.

Meerjarige trend uit 2009 nog steeds positief

De Nederlandse beurs (AEX-index) stabiliseert binnen het lange termijn stijgende trendkanaal. De hogere koersbodems, die vanaf 2009 zijn gevormd, signaleren echter nog steeds een positieve ondertoon.

De huidige adempauze is vervelend, maar vooralsnog slechts een tijdelijke onderbreking is van de opwaartse trend. Van belang is dat de AEX-index boven steun 506,05 (van 20 juli 2015) blijft. Hierbij kijken we naar de wekelijkse slotkoersen.

De opwaartse trend krijgt een nieuwe impuls indien de laatste koerstop 576,90 (gevormd op 27 juli) wordt gebroken. In dat geval wordt de opgaande trend gevalideerd en mag verdere koersstijging verwacht worden. De eerste weerstand daarna wacht rond 600-609, vervolgens op 700-703.

https://www.tostrams.nl/grafieken/indexaex.gif


Herbeleggingsindex ook sterk

De AEX Total Return index (waarbij dividenden worden herbelegd) beweegt eveneens op lange termijn in een opwaartse trend. Er is duidelijk sprake van een sterk technische plaatje, maar ook op onze herbeleggingsindex hebben we op korte termijn te maken met stevige turbulentie.

Hierbij heeft de AEX Total Return index een patroon met lagere koerstoppen gevormd, die eerst overwonnen moet worden. Echter zolang de steun 1.666,01 (bodem van 9 februari) stand weet te houden blijven we opwaarts kijken. Weerstand ligt op 1.906,49 (top van 10 augustus).

https://www.tostrams.nl/grafieken/heraex.gif


Nog goede maanden voor ons

Op basis van onderzoek naar seizoenseffecten blijkt dat rond oktober de beste beursperiode van het jaar start. De beurswijsheid Sell in May and go away but remember to be back in september is daar een prima uitdrukking van.

Dit onderzoek geeft ook aan dat in de periode tussen eind september en april de beste beleggingsmaanden van het jaar liggen.

Maar bedenk ook dat oktober berucht is om zijn grote correcties, zoals zwarte maandag (19 oktober 1987), zwarte dinsdag (29 oktober 1929), zwarte donderdag (24 oktober 1929) en zwarte vrijdag (13 oktober 1989). Dit zijn de dagen met de grootste beursdalingen op één dag.

Opvallend is dat deze alle vier in de maand oktober plaatsvonden. Daar zouden we zwarte woensdag van 24 oktober 2018 aan toe kunnen voegen.

Elke lange termijn defensieve belegger zou nu, aan het begin van de beste beursperiode van het jaar, kunnen overwegen in te stappen of bij te kopen.

Recente correctie niet groter dan vorige correcties

Dit zijn alle voorgaande (+10%) correcties sinds 2009:

  • In 2011 daalde de AEX van 374 naar 256, een daling van 31,5%.
  • In 2015 daalde de AEX van 510 naar 378, een daling van 26%.
  • In 2018 daalde de AEX van 576 naar 501, een daling van 12%.

De recente correctie is, binnen de lange termijn uptrend, in de zone 500-506 opgevangen, hierdoor bleef de schade beperkt tot circa 12%.

Het valt op dat de recente correctie duidelijk binnen de bandbreedte van alle vorige correcties past. Bovendien zien we dat de correcties over een langere periode de neiging hebben om procentueel steeds beperkter in omvang te worden.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
249 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
rosco-
0
Met een verdere stijging van de rente en afnemende economische groei, liggen de goede maanden nog voor ons :) :)
TheSky
1
Royce, hoe zie jij de relatie naar andere indices, waar de bullmarkt veelal ten einde is volgens Bas?
MDJ_0
0
Buy the dips? Welke dips? In de EU misschien maar moet je die kopen?
VS is waar de magic happens! Bedrijven kopen massaal aandelen in
Gwen88
0
MDJ_0
0
quote:

Achtbaan schreef op 9 nov 2018 om 09:07:


We gaan weer dalen. Alleen de vraag is hoe lang gaan we dalen?


Ach liever snel kunnen we weer goedkoop long
Mrx77
0
Wat heb ik nu aan de lijntjes van AEX (techn.analyse) als wij klakkeloos Wallstreet volgen....als wallstreet crasht, dan zullen de lijntjes ons geen steun geven. Als wallstreet stijgt hebben lijntjes ook geen functies...zie de aex als een afgeschreven auto die pech heeft die aan sleepkabel is vastgemaakt van dikke Mercedes die de auto achter zich met zich meetrekt....
Mrx77
0
quote:

MDJ_0 schreef op 9 nov 2018 om 09:04:


Buy the dips? Welke dips? In de EU misschien maar moet je die kopen?
VS is waar de magic happens! Bedrijven kopen massaal aandelen in

Onzin asml heeft ook aangekondigd aandelen in te kopen onze bedrijven kopen ook continue aandelen in . Je bent gewoon analisten aan het napraten...maar geen kennis dat aex bedrijven continue aandelen inkopen...in usa hoor ik alleen maar winstwaarschuwingen en voorzichtige voorspellingen ivm handelszorgen. Amazon en apple zijn niet voor niets met 10 procent gecrasht. zgn gaat het goed daar!
G.G. Greed
0
Ger1948
0
quote:

TheSky schreef op 9 nov 2018 om 09:00:


Royce, hoe zie jij de relatie naar andere indices, waar de bullmarkt veelal ten einde is volgens Bas?

Bas roept al het hele jaar dat we veel te hoog staan, het einde der tijden nabij is etc.etc. Als het dan eindelijk een paar procent zakt, dat heeft hij weer gelijk al had hij niet verwacht dat hij daar zo ook lang op moest wachten. Blijven roepen Bas, ook al liggen de beste maanden voor ons, trouwens dat roepen we inmiddels ook al maanden, ook in 2019 krijgen jullie allebei een aantal keren gelijk.Er zijn nu eenmaal zeer veel economische en politieke omstandigheden die bepalen in welke richting het liniaaltje gelegd moet worden.Maar het blijft zeer gewaagd om daar dan ook maar gelijk een koersdoel aan te koppelen.Geen enkele sporter wint elke wedstrijd, dus ook jullie soms gigantische miskleunen zijn jullie vergeven. Maar het blijft leuk om jullie verhaaltjes te lezen, zeker met al die technische termen er in.Niet bedoeld als beleggingsadvies....mag hopen dat beleggers zich hier ook aan houden.
fred optie
0
plus!!!!!!!

wat een heerlijk gevoel ..short gezeten vanaf de 500 en je gelooft het niet he!!! plus plus plus plus!!!!
fred optie
0
natuurlijk wat premie short terug gehaald om de plus in te locken..dasvanzelfsprekend.. zodat hij geen mijn meer kan worden..

dat zou vervelend zijn nml.
fred optie
0
249 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 08:10 TA: Draagvlak verbetert 33
  2. 21 jan TA: Kopers keren terug 108
  3. 18 jan TA: Slappe chips 293
Gesponsorde links