Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Lange termijn nog steeds Buy the Dips

TA: Lange termijn nog steeds Buy the Dips

Op deze plaats bespreek ik doorgaans de korte tot ultra korte termijn, als duiding van de actualiteit. Vandaag wil ik toch maar weer eens een lans breken voor de ultra lange termijn ontwikkelingen, met een vooruitblik op de belangrijkste Nederlandse beursindices.

Hoe je het ook wendt of keert, afgezien van het getreuzel op korte termijn blijft het meerjarige trendkanaal van de Nederlandse hoofdindex mooi opwaarts gericht. Recent zijn de koersen zelfs naar de onderkant van het negenjarige stijgende trendkanaal gezakt.

Dat geldt niet alleen voor de AEX-index, maar ook voor de AEX Total Return index, waarbij dividenden worden herbelegd. Zolang de meerjarige opwaartse trends intact zijn, blijft het advies Buy the Dips.

Meerjarige trend uit 2009 nog steeds positief

De Nederlandse beurs (AEX-index) stabiliseert binnen het lange termijn stijgende trendkanaal. De hogere koersbodems, die vanaf 2009 zijn gevormd, signaleren echter nog steeds een positieve ondertoon.

De huidige adempauze is vervelend, maar vooralsnog slechts een tijdelijke onderbreking is van de opwaartse trend. Van belang is dat de AEX-index boven steun 506,05 (van 20 juli 2015) blijft. Hierbij kijken we naar de wekelijkse slotkoersen.

De opwaartse trend krijgt een nieuwe impuls indien de laatste koerstop 576,90 (gevormd op 27 juli) wordt gebroken. In dat geval wordt de opgaande trend gevalideerd en mag verdere koersstijging verwacht worden. De eerste weerstand daarna wacht rond 600-609, vervolgens op 700-703.

https://www.tostrams.nl/grafieken/indexaex.gif


Herbeleggingsindex ook sterk

De AEX Total Return index (waarbij dividenden worden herbelegd) beweegt eveneens op lange termijn in een opwaartse trend. Er is duidelijk sprake van een sterk technische plaatje, maar ook op onze herbeleggingsindex hebben we op korte termijn te maken met stevige turbulentie.

Hierbij heeft de AEX Total Return index een patroon met lagere koerstoppen gevormd, die eerst overwonnen moet worden. Echter zolang de steun 1.666,01 (bodem van 9 februari) stand weet te houden blijven we opwaarts kijken. Weerstand ligt op 1.906,49 (top van 10 augustus).

https://www.tostrams.nl/grafieken/heraex.gif


Nog goede maanden voor ons

Op basis van onderzoek naar seizoenseffecten blijkt dat rond oktober de beste beursperiode van het jaar start. De beurswijsheid Sell in May and go away but remember to be back in september is daar een prima uitdrukking van.

Dit onderzoek geeft ook aan dat in de periode tussen eind september en april de beste beleggingsmaanden van het jaar liggen.

Maar bedenk ook dat oktober berucht is om zijn grote correcties, zoals zwarte maandag (19 oktober 1987), zwarte dinsdag (29 oktober 1929), zwarte donderdag (24 oktober 1929) en zwarte vrijdag (13 oktober 1989). Dit zijn de dagen met de grootste beursdalingen op één dag.

Opvallend is dat deze alle vier in de maand oktober plaatsvonden. Daar zouden we zwarte woensdag van 24 oktober 2018 aan toe kunnen voegen.

Elke lange termijn defensieve belegger zou nu, aan het begin van de beste beursperiode van het jaar, kunnen overwegen in te stappen of bij te kopen.

Recente correctie niet groter dan vorige correcties

Dit zijn alle voorgaande (+10%) correcties sinds 2009:

  • In 2011 daalde de AEX van 374 naar 256, een daling van 31,5%.
  • In 2015 daalde de AEX van 510 naar 378, een daling van 26%.
  • In 2018 daalde de AEX van 576 naar 501, een daling van 12%.

De recente correctie is, binnen de lange termijn uptrend, in de zone 500-506 opgevangen, hierdoor bleef de schade beperkt tot circa 12%.

Het valt op dat de recente correctie duidelijk binnen de bandbreedte van alle vorige correcties past. Bovendien zien we dat de correcties over een langere periode de neiging hebben om procentueel steeds beperkter in omvang te worden.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
249 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 8 9 10 11 12 13 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
ferry
0
(Reuters) - British Prime Minister Theresa May has been forced to abandon plans for Monday's emergency cabinet meeting to approve a Brexit deal, the Independent website reported.
The outline deal might not be ready by Tuesday, making it increasingly unlikely that a special European Union summit to sign off the deal can be held in November, it reported, citing a government source.

May decided not to proceed with the meeting after resistance in her cabinet and in Brussels threatened to derail the path to an agreement, the report said.

wat een gedoe met die Brexit..waar bent u mister Guy Verhofstadt?
Formule1-Fan
0
zie je zie je wat ik dacht, ratte. gam doen vorige dag en dan nu wel draai
duur late terug kope, mag gewoon geen minimaal winst hebben, amper enkel klein beetje. systemen zijn zo afgesteld erop.

Mooie winst naar haaie
gam gam

neffer zal je beurs mogen verslaan, is dit wierda effect rally begonnen oil al duur
denk nep groen vandaag om vast te lokke dan morgen rood dumpe ze aan bankiers
beer56
0
quote:

fred optie schreef op 11 nov 2018 om 23:25:


[...]

Met alles geldt datje echt de schaarse dingen moet hebben.

Ik heb bv een alfa Romeo GTA Giulia 1600. In 2006gekocht. 60000..EU. nu ...ga maar kijken . 3 ton minimaal. En zo kan ik wel ff doorgaan. Een mooie lelijke eend krijg je vlot 10000euro voor overigens. Je moet echt de schaarse assets hebben. Waarvan er weinig van gemaakt zijn.

Bedenk wel rijke mensen zijn vaak slim. Zeer slim ze weten. Niet hoe snel ze van hun cash af moeten komen. Tuurlijk een VW kever of Joris minor schiet niet op. Ook een gewone alfa Romeo vertonen gtv niet. De race dingen moet je hebben. Lelijke eenden zijn een uitzondering.


Onzin als er een echte crisis uitbreekt kunnen die luxe speeltjes in de prullenbak .Trouwens als je ze kan verkopen is geld waardeloos.Geniet van je bezit het is net als alles eindig
Formule1-Fan
0
kiek de nassie dak allemaal nep vrijdag allemaal gebasseerd op gam haghfunds die banken helpen en algoiritme anders ik mooie dikke winste
Sem_7
0
quote:

Dead cat bounce schreef op 12 nov 2018 om 07:58:


Zo om 800 uur gelijk short gaan of nog even wachten ?


Wachten tot 2 januari :)

mogge
Dead cat bounce
0
quote:

Sem_7 schreef op 12 nov 2018 om 08:09:


[...]

Wachten tot 2 januari :)

mogge
hahaga klein short gegaan op de aex
Wachten op de dip
Ole Elliottwave
0
Goedemorgen,

Vandaag eerst de focus op de openstaand 503/504 en daarna iets bouwen voor de 468

Veel succes allemaal

Gr
FFValentijn
0
De aandelen die ik zelf momenteel interessant vind zijn: Nio, General Electrics, Nvidia, Weir, Amazon, Tripadvisor, Booking, Fitbit, Square, Netflix, Tesla, Infineon, Wirecard, ASML, Ripple, Bitcoin, 21st Century Fox en Fiat chrysler. Allemaal op stijgen.
Vind iemand dat ik er nog wat mis of zijn jullie het daar wel mee eens?
249 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 8 9 10 11 12 13 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 18 apr TA: Nieuw all-time high AEX 218
  2. 17 apr TA: AEX hervat uptrend 57
  3. 16 apr TA: Bulls breken uit 104

Gesponsorde links