Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Beursexperts: Somberte overheerst nog

Beursexperts: Somberte overheerst nog

Afgelopen maand waren de experts somber, zoals bijna het gehele jaar. De experts hebben in hun somberheid gelijk gekregen. De AEX ging naar beneden en best flink. Augustus was goed voor een min van 2,8%.

De voornaamste reden dat de AEX afgelopen maand daalde kwam door de Turkije crisis. Vooral zwaargewicht ING (-11%) had daar last van. Het bijzondere is dat in de afgelopen maanden er een enorme lijst werd opgenoemd waarom de beurs zou gaan dalen. Een mogelijke Turkije crisis stond daar niet bij.

Voor de komende maand is het pessimisme wat afgenomen. De meeste experts gaan nog steeds uit van dalende koersen. Dat is al de vijfde maand op rij dat de experts somber zijn gestemd. Dat blijkt uit de maandelijkse expertenquête van Corné van Zeijl van Actiam.

Expertverwachting korte termijn

De 70 experts die aan de peiling deelnamen deze maand blijven ook voor september somber gestemd over het verloop van de AEX. Van Zeijl: "Daarvoor werd vooral een mogelijk vervolg van de Turkije crisis, een mogelijke stijging van de rente, de gevolgen van een handelsoorlog en het september effect als oorzaken van een daling in september genoemd."

De experts die van een stijging uitgaan, wijzen op de onderliggende winststijging, die nog niet in de koersen is verwerkt.

Voorspelling september  
optimistisch 31,4%
neutraal 35,7%
pessimistisch 32,9%
per saldo -1,4%

 

Blik naar beneden

"Ook voor het komende halfjaar blijft de blik naar beneden gericht. Ook hier werd een mogelijk rentestijging en politieke issues genoemd (Brexit, Italië, Trump)", schrijft Van Zeijl.

 

Voorspelling halfjaar  
optimistisch 22,9%
neutraal 44,3%
pessimistisch 32,9%
per saldo -10,0%

 

Aandelenkeuzes niet super

De keuze voor de richting van de beurs mag dan goed geweest zijn. Die voor de individuele aandelen wast dat niet. Met name topkeuze ING deed pijn.

Maar men dacht ook dat Wolters Kluwer het hardst zou gaan dalen. Het aandeel ging met bijna 6% omhoog. Per saldo ging een zogenaamde long/short portefeuille met 3,5% naar beneden. 

Toppers augustus Stemmen Rendement Floppers augustus Stemmen Rendement
ING +7 -10,8% Wolters Kluwer -4 5,9%
ABN Amro +2 -1,6% Altice -4 -9,1%
Royal Dutch Shell +2 -4,6% ASML -4 -4,3%
      Philips -2 2,5%
      ArcelorMittal -2 -5,7%
Gemiddeld   -5,6% Gemiddeld   -2,1%
AEX   -2,8%      


Van Zeijl heeft nog wel een opmerking bij bovenstaand overzicht: "De bovenstaande lijst ziet er iets anders uit dan vorige maand gepubliceerd. Dat kwam door de technische storing van toen, waardoor een aantal antwoorden in eerste instantie niet zijn doorgekomen. Deze zijn alsnog toegevoegd."

DSM favoriet en Altice weer niet

Voor de komende maand is DSM duidelijk favoriet. Altice blijft het aandeel waar men de grootste daling verwacht. Ondanks het feit dat de koers afgelopen maand reeds met 9% is gedaald.

Randstad wordt ook genoemd als grootste daler omdat sommige experts van een economische terugval uitgaan. Daar heeft Randstad dan relatief veel last van.

Toppers september Stemmen Floppers september Stemmen
DSM

+5

Altice -8
Royal Dutch Shell +4 ABN Amro -4
Ahold +4 Wolters Kluwer -3
Heineken +3 Randstad, Akzo, Arcelor -2

De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Gerelateerd

sentiment

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.
Onderwerpen: sentiment

Column door: Redactie

De centrale redactie van IEX.nl bestaat uit: Pieter Kort (hoofdredacteur), Arend Jan Kamp, Fleur van Dalsem, Rob Stallinga, Barbara Zia, Lucia Rodenburg.

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

  1. 21 feb Corona: veel impact, weinig paniek 3
  2. 21 feb PMI's: Duitsland valt mee, Frank...
  3. 20 feb Battlestock Galactica 2