Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: In beweging

Fondsenrondje: In beweging

De AEX doet met een min van 1,0% ineens een stevige stap terug. De Duitse en Franse beurs doen het nog een stukje slechter, met minnen van 1,5% en 1,3%.

Als een duveltje uit een doosje verpest Turkije het positieve sentiment. De Turkse lira lag al langer slecht, maar klapt vandaag helemaal in elkaar. De munt verliest gewoon even 13,5% aan waarde in een dag. De ECB is al bezig om te bekijken welke banken veel geld hebben uitstaan in Turkije.

Toch is het maar de vraag of het land van Erdogan op de lange termijn van grote invloed gaat zijn op de Nederlandse banken. Volgens de FT staan de Nederlandse financials niet op lijstjes met grote exposures naar Turkije.

EUR/USD

Als er wat angst is op de financiële markten dan stijgt veelal de dollar. Daar is nu ook sprake van. Momenteel noteert de euro 1,146 ten opzichte van de dollar. Dit is een daling van 0,6%. De onderstaande grafiek geeft duidelijk weer dat we nu op het laagste niveau van het jaar staan.

Sofina
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Deze daling van de euro is goed voor Europese beleggers die Amerikaanse aandelen in portefeuille hebben. Bijkomend voordeel is dat we bij de derdekwartaalcijfers geen mekkerende topmannen meer horen over een nadelig valuta-effect in de cijfers. Aan de andere kant zult u ze ook niet horen over valutameevallers, maar dat is weer een ander verhaal. 

Air France-KLM

Air France-KLM (+1,0%) is de witte raaf op het Damrak. De vliegtuigmaatschappij krijgt een adviesverhoging van de Royal Bank of Canada. De nieuwe bestuursvoorzitter wordt misschien de Canadees Ben Smith. Is dit toeval? Beleggers zijn er in ieder geval blij mee.

Marktoverzicht

  • De AEX daalt 1,0%, maar doet het een tikje beter dan de overige Europese beurzen
  • De Amerikaanse futures staan 0,4% in de min. Gecorrigeerd voor het valuta-effect, mogen Europeanen het zien als een klein plusje. 
  • Goud is niet meer de save haven en daalt in dollars 0,3%.
  • Olie: WTI en Brent gaan met 0,6% en 0,4% naar beneden.
  • De euro daalt 0,6% en noteert 1,146 ten opzichte van de dollar. Het valutapaar staat nu op een year low.
  • Rentes: De tienjaarsrentes van de sterke eurolanden dalen 4 basispunten, terwijl de Italiaanse vergoeding op tienjaarsobligaties met 3 basispunten stijgt. Typisch gevalletje van risk-off.

Damrak

  • Verrassende bewegingen onder de Nederlandse financials. ING (-2,7%) is de grootste daler onder de AEX-fondsen, terwijl ABN Amro de topper is, met een winst van 0,4%. Let op! Dit is inclusief het dividend van €0,65, want het aandeel noteert vandaag ex-dividend.
  • De cyclische fondsen liggen in de ochtend beroerd in vergelijking met de defensieve havens. ArcelorMittal en ASML dalen 2,1% en 1,8%.
  • Daarentegen houden Unilever, Heineken, Relx en Royal Dutch Shell het verlies enigszins beperkt.
  • Galapagos daalt 1,8% als gevolg van een adviesverlaging van Goldman Sachs. Het aandeel gaat van kopen naar houden. Het negatieve sentiment helpt ook niet echt mee.
  • Flow Traders (+2,1%) doet het op zo'n dag als vandaag uitstekend en is de topper binnen de AMX.
  • Voor Besi geldt het tegenovergestelde, met een min van 2,3%.
  • Basic-Fit (-3,4%) is de flopper binnen de ASCX met dank aan Morgan Stanley dat het advies verlaagt van overweight naar equalweight. Veel beleggers zullen hier niet om rouwen, want het aandeel is nog altijd de ster binnen de ASCX, met een winst van bijna 50% dit jaar.  

Adviezen

  • Galapagos: naar neutral van buy - Goldman Sachs
  • Air France-KLM - naar €11 van €8 - RBC
  • Basic-Fit: naar equalweight van overweighten €32 - Morgan Stanley


 
 
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 augustus 2018 12:26
    quote:

    crux schreef op 10 augustus 2018 11:37:

    "De AEX maakt met een min van 1,0% ineens een behoorlijke pas op de plaats".

    In deze zin zit een behoorlijke contradictie.
    Je zult bedoelen:"een behoorlijke pas achteruit".

    Een behoorlijke Nederlandstalige zin schrijven kan soms behoorlijk lastig zijn.
    Dit is echt druk maken om niks.. Waar je kritiek op een/ de analyse zou verwachten gebeurt dat dus op een zin, vreemd. De zin klopt gewoon, daar is niets mis mee, en de letterlijke vertaling er van heb je zelfs al gemaakt!, wat wil je nog meer..
    Het begrip Nederlandse gezegdes kalft dus gewoon af, in ieder geval bij jou is het net zo hard gezakt als de AEX deed. Dat voorspeld niet veel goeds voor de rest van gezegdes als deze gelijk op gaan met de AEX, geen enkele wordt straks nog juist geïnterpreteerd...
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links