Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Apple, Tesla en Snap

Vooruitblik: Apple, Tesla en Snap

Deze week weer een aantal leuke technamen die met Q1-cijfers doorkomen. Nu is het interessant om te kijken wat voor bewegingen de optiemarkt verwacht van de cijfers. Dit doen we door te kijken naar wat een straddle (koop een put en koop een call met dezelfde strike) kost.

Hieraan kunnen we aflezen wat voor beweging de optiemarkt in heeft geprijsd en dat kunnen we dan afzetten tegen historische koersreacties. Op basis van deze dat kan en mag u zelf vervolgens de conclusies trekken.

Apple

Apple is morgenavond 22:30 uur aan de beurt. Er is al veel ellende ingeprijsd bij het concern, zo is bekend dat de verkopen van de iPhone X, het vlaggenschipmodel van Apple, zeer gaat tegenvallen. Dus die klap is waarschijnlijk al ingeprijsd. Nu kunnen er natuurlijk nog meer tegenvallers zijn wat de koers lager zet na de cijfers.

Een straddle op Apple die vrijdag aanstaande expireert kostte bij het slot vrijdag $8,18 en dat impliceert een beweging van 5,0%.

Apple beweegt vrijwel altijd harder dan die 5,0% die is ingeprijsd in de optiemarkt. Wel verwachten analisten een winst per aandeel die 78% hoger ligt dan in Q1 2016.

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie


Snap

Dan is Snap morgenavond ook aan zet. De vorige keer volgde een enorme shortsqueeze na de cijferrapportage. De vraag is of dat weer zou kunnen gebeuren.

Nu is de short interest wel iets lager dan de vorige keer, maar met 7,46% van de uitstaande aandelen is dit cijfer ook zeker niet laag te noemen. Reuters heeft een short squeeze indicator: daarin heeft Snap een score van 94. De hoogst mogelijke score is 100.

Een korte blik op de optiemarkt laat zien dat opties loeiduur zijn, maar de vraag is hoe duur?

  • De straddle met strike $14 kost bij elkaar $2,13 en dat impliceert een beweging van 14,9%.
  • De straddle met strike $14,50 kost bij elkaar $2,19 en dat impliceert een beweging van 15,3%.

Hoe verhoudt dat zich tot de historische bewegingen? Laten we het er op houden dat de enige keer dat een straddle op Snap echt lekker uit de verf kwam de vorige rapportage was.

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie


Tesla

Woensdag nabeurs is het Tesla-tijd. Bij Tesla draait alles om de productie van de Model 3, de cashflow en vooral de cashburn. De short interest is de laatste weken behoorlijk opgelopen.

Elon Musk heeft van alles beloofd en moet de beloftes dus ook waar gaan maken. De 295 straddle kost 23,78 en dat impliceert een beweging van 8,0%.

Dat is zeker een beweging die bij Tesla vaker voorkomt. Het wil echter ook wel eens voorkomen dat de koers bijna niets doet na de cijfers, maar vervolgens enorm hard beweegt op totaal ander nieuws. Toch wordt dit kwartaal een beetje alles of niets.

Vanwege de cashburn komt de solvabiliteit eind van het jaar in gevaar, tenzij Tesla ineens bakken met geld gaat verdienen of opnieuw met de pet rond gaat. Iets waarvan Musk heeft gezegd dat dat niet nodig is. We gaan het zien.

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Bart Meerdink 30 april 2018 19:48
    Apple beweegt volgens mij helemaal niet zo sterk na cijfers: 3 nov'17 +2,6%, 2 feb'18 -2,5% (verder terug heb ik nu even niet gekeken). Intraday natuurlijk iets meer. Verder gaat al de speculatie over de iPhone X om *volgend* kwartaal, op basis van het duiden van vooruitzichten van toeleveranciers. De WPA voor dit kwartaal wordt ingeschat $2,69/$2,10=+28% y/y. Blijkbaar nog steeds teleurstellend...

    Er staat meer geld aan puts uit dan aan calls dus "de belangen" liggen bij een daling. Maakt niet uit, het gaat goed met Apple ondanks de verzadiging op de smartphone markt en hoe lager de koers hoe goedkoper de inkoop van eigen aandelen.
  2. Belegde boterham 1 mei 2018 23:36
    “We’re thrilled to report our best March quarter ever, with strong revenue growth in iPhone, Services and Wearables,” said Tim Cook, Apple’s CEO. “Customers chose iPhone X more than any other iPhone each week in the March quarter, just as they did following its launch in the December quarter. We also grew revenue in all of our geographic segments, with over 20% growth in Greater China and Japan.”

    (Ken er ook maar 2)
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links